Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
BArtON

Dylemat świeżaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam miłośników i maniaków zegarków. Niestety dużymi krokami zbliża się 50ka i żona postanowiła szarpnąć się kupując w prezencie zegarek. Jak zwykle wybór to największy problem. Zaczęło się od zakupu w kwocie ok 2000 zł ale szybko dojechałem do 10 tysięcy. Coś widziałem i coś przymierzałem … byłem zdecydowany na Orisa Oris Diving Relief ale 43.5 mm wydaje mi się za duży, potem niespodziewanie wpadł mi, a raczej żenię w oko EFOX CO-1 Datę Automatic mi z kolei Longines Hydroconquest Ceramic 🤷‍♂️

Moze mogę liczyć na jakieś sugestie z Waszej strony, macie większe obycie w tym temacie … na co jeszcze zwrócić uwagę lub czym się sugerować wybierając spośród takich modeli.

Pozdrawiam 

IMG_3579.jpeg

IMG_3578.jpeg

IMG_3577.jpeg

Edytowane przez BArtON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to ma być prezent od małżonki, to jak w małżeństwie - kompromis, to najlepsze wyjście. Ty chcesz auto, ona futro, to kupujecie palto i trzymacie je w garażu...

Wybierz ten który Tobie się podoba, wszystkie zegarki króre pokazałeś są porządne. Ja nie wybrałbym ceramicznej koperty- rozumiem, że taka jest w Longinesie, ceramiki w razie uszkodzenia nie naprawisz, jest kilka wersji Hydroconquesta w normalnej, stalowej kopercie i taką bym wybrał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edox też ma ceramikę a Hydroconquest chyba każdy jest w ceramice 🤷‍♂️

Edytowane przez BArtON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, BArtON napisał(-a):

Edox też ma ceramikę a Hydroconquest chyba każdy jest w ceramice 🤷‍♂️

A, to Tobie pewnie chodzi o ceramiczny wkład bezela- to ok, ja zrozumiałem, że cała koperta jest ceramiczna. Wybierz ten zegarek, który najbardziej Tobie się podoba, wszystkie trzy są dobre, Hydroconquest to bardzo udany model, Longines ma go w swojej ofercie już przynajmniej kilkanaście lat, świetny projekt. Poszukaj sklepów internetowych- ceny z metki są sporo przesadzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych trzech ja bym zdecydowanie wybrał Hydroconquesta, chociaż niekoniecznie w tym kolorze, wolałbym czarny albo niebieski. Kupisz go za około 8K (w polskim sklepie internetowym). Ewentualnie nowy Hydroconquest GMT (ale tutaj trzeba delikatnie przekroczyć budżet 10K).

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Oris.

A może Squale 1521 z polerowaną kopertą w kolorze azurro. Np. u Dolińskiego.

Uwaga, nie pracuję dla tej firmy!

Albo Christopher Ward c60 trident. Najlepiej z drugiej ręki, 1 lub 2 generacja,  z liściastymi wskazówkami.

Albo Breitling Colt. Używka z kwarcowym mechanizmem jest w zasięgu. 

Wiem!

Cokolwiek od Hanharta!

Albo Sinn:

104

103

903

Edytowane przez AspirantS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych trzech to ja też uważam że Longines, a tak w ogóle to dla swojego dobra kup któryś z tytanowych zegarków The Citizen z serii AQ4091-56 W zależności od koloru tarczy mają  one różne litery po cyfrze 6M, 6L, 6E itd.. Ten The Citizen to obłędna jakość wykonania i precyzja chodu, lekkość, uniwersalny rozmiar. Taki zakup pozwoli Ci szybko wylogować się z forum i żyć dalej życiem człowieka wolnego od wszelkich nałogów 🙂 

Pozdrawiam.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z trzech wymienionych/rozważanych zegarków zdecydowanie oddaję swój głos na automatycznego Longines Hydroconquest Ceramic.

Edytowane przez blue7
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris ale na bransolecie lub Longines HC.

Zależy co Ci się bardziej podoba i jak będzie z budżetem ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety, albo grubo albo wcale … ostatecznie decyzja padła na Longines Legend Diver. Na wstępie ugadałem 20% rabatu, walczę o lepszy.

Walkie dzięki za wszelkie sugestie 🍻

IMG_3627.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, BArtON napisał(-a):

No i niestety, albo grubo albo wcale … ostatecznie decyzja padła na Longines Legend Diver. Na wstępie ugadałem 20% rabatu, walczę o lepszy.

Bardzo piękny zegarek. Z tych które rozważałeś najlepszy 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, BArtON napisał(-a):

IMG_3627.jpeg

Z podanych rozważanych zegarków, imo zdecydowanie najlepszy z możliwych wyborów. Lld 39mm na gumie jest też z niebieską tarczą i niebieskim gumowym paskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.03.2026 o 13:00, blue7 napisał(-a):

Z podanych rozważanych zegarków, imo zdecydowanie najlepszy z możliwych wyborów. Lld 39mm na gumie jest też z niebieską tarczą i niebieskim gumowym paskiem.

Tak tak widziałem ale jednak czarny 💪

Edytowane przez BArtON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi