cordi7 8119 #1 Napisano 28 Marca Hej, Dojrzewam do zakupu kostki, poradźcie proszę na które modele patrzeć. Ma być solar (mam dość wymiany baterii), wyświetlacz standardowy - nie negatyw, bajery typu BT nie są mi potrzebne. Tough Solar będzie miał chyba Multiband, jak to się sprawuje na co dzień? Czy są wersje z solarem ale bez wodotrysków? Dziękuję za pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4882 #2 Napisano 28 Marca 11 minut temu, cordi7 napisał(-a): Hej, Dojrzewam do zakupu kostki, poradźcie proszę na które modele patrzeć. Ma być solar (mam dość wymiany baterii), wyświetlacz standardowy - nie negatyw, bajery typu BT nie są mi potrzebne. Tough Solar będzie miał chyba Multiband, jak to się sprawuje na co dzień? Czy są wersje z solarem ale bez wodotrysków? Dziękuję za pomoc Po makale https://amzn.eu/d/02z2mtJC 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9875 #3 Napisano 28 Marca Pozwolę sobie na początek trochę usystematyzować:Tough Solar - ładowanie solarneMultiband 5 lub Multiband 6 - synchronizacja czasu drogą radiową, gdzie Multiband 5 jest starszy i nie obsługuje nadajnika w Chinach, a Multiband 6 jest najnowszy i obsługuje wszystkie 6 nadajników na świecie. Wg mnie powinieneś wziąć podstawową kostkę GW-M5610U-1, masz tam pozytywowy wyświetlacz, Multiband 6, Tough Solar, czyli zegarek sam się ładuje, sam się ustawia, co czyni go w zasadzie bezobsługowym, a ponadto jest relatywnie niedrogi - do 500zł spokojnie taką kostkę kupisz.Tak, są modele kostek, które mają Tough Solar, ale nie mają Multibandu - to G-5600. Jednak skoro nasz kraj pokryty jest zasięgiem stacji nadawczych synchronizacji czasu, to wg mnie nie ma się co bać tej technologii i odmawiać sobie komfortu korzystania z niej. Obie te technologie, czyli Tough Solar oraz Multiband 6 sprawdzają się bardzo dobrze.Istnieją też kostki, które mają więcej bajerów, np. DW-H5600 z pomiarem pulsu i funkcjami treningowymi, ale to już są bardziej smartłocze, niż klasyczne zegarki. Ja jestem zwolennikiem prostych i bezobsługowych konstrukcji, jak wcześniej wymieniona GW-M5610U. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 12766 #4 Napisano 29 Marca 6 godzin temu, cordi7 napisał(-a): Hej, Dojrzewam do zakupu kostki, poradźcie proszę na które modele patrzeć. Ma być solar (mam dość wymiany baterii), wyświetlacz standardowy - nie negatyw, bajery typu BT nie są mi potrzebne. Tough Solar będzie miał chyba Multiband, jak to się sprawuje na co dzień? Czy są wersje z solarem ale bez wodotrysków? Dziękuję za pomoc Prawdopodobnie będzie tak, kupisz kilka, i w końcu znajdziesz ulubiony. Miałem GW 5000 z Japonii, bardziej odpowiada mi zwykły GW M5610. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bubus 547 #5 Napisano 29 Marca Też potwierdzę, że GW-M5610U będzie idealna. W C...T... za 420 zl do wziecia. Sam kupiłem sobie po dlugich rozwazaniach kostkę dw-5600, podstawowa, i trochę żałuję że nie dołożyłem do 5610...chyba ja sprzedam i kupię 5610 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur74 61887 #6 Napisano 29 Marca Chyba większość użytkowników poleci Ci 5610, dla mnie to też zegarek idealny, Dokładny, wygodny no i tani. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 71930 #7 Napisano 29 Marca W zasadzie opinie są dość jednoznaczne i ja się do nich przychylam. Sam jakiś czas temu drogą forumowej wymiany nabyłem GW-M5610U-1 i jestem bardzo zadowolony. Do prac w ogrodzie i do ciorania wokół domu idealny. Jak chcesz nieco lepiej (i nieco drożej), to screw-back cały ze stali z zakręcanym dekielkiem, i w takim wypadku jak już już @Burns napisał - bierz GW-5000U-1ER. Różnicę widać poniżej. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fonfelinni 277 #8 Napisano 29 Marca To ja z kolei pojde w inna strone, czy rzeczywiscie ten solar jest tak potrzebny? Przy zwyklym uzytkowaniu, bez uruchamiania co chwile podswietlenia, kostki, ktore mialem dzialaly przynajmniej 10-12 lat bez wymiany baterii. Po latach 'zbierania' sie do zakupu GW-5000-1jf(pozdr @nav ), udalo sie pierwsza wersje tego modelu kupic z forum i zwyczajnie nie moglem zdzierzyc jak fatalne katy widzenia maja zegarki z solarem. Jestem przyzwyczajony juz, ze czesto zerkam na zegarek bez specjalnego odwracania nadgarstka, czy to na rowerze/treningu na silowni, lub w codziennym funkcjonowaniu i czytelnosc GW5000 byla zadna, wiec oddalem go kuzynowi. Zostalem przy klasycznej rocznicowce, bez solarow, multibandow, za to wzorowa czytelnoscia wyswietlacza. Ktos powie, ze przeciez wystarczy przekrecic zegarek i po problemie. To prawda, ale jednak nawyki robia swoje i warto miec to na uwadze, bo jednak dosc sporo osob rezygnuje z takich zegarkow wlasnie z tego wzgledu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 12766 #9 Napisano 29 Marca 11 minut temu, fonfelinni napisał(-a): To ja z kolei pojde w inna strone, czy rzeczywiscie ten solar jest tak potrzebny? Przy zwyklym uzytkowaniu, bez uruchamiania co chwile podswietlenia, kostki, ktore mialem dzialaly przynajmniej 10-12 lat bez wymiany baterii. Po latach 'zbierania' sie do zakupu GW-5000-1jf(pozdr @nav ), udalo sie pierwsza wersje tego modelu kupic z forum i zwyczajnie nie moglem zdzierzyc jak fatalne katy widzenia maja zegarki z solarem. Jestem przyzwyczajony juz, ze czesto zerkam na zegarek bez specjalnego odwracania nadgarstka, czy to na rowerze/treningu na silowni, lub w codziennym funkcjonowaniu i czytelnosc GW5000 byla zadna, wiec oddalem go kuzynowi. Zostalem przy klasycznej rocznicowce, bez solarow, multibandow, za to wzorowa czytelnoscia wyswietlacza. Ktos powie, ze przeciez wystarczy przekrecic zegarek i po problemie. To prawda, ale jednak nawyki robia swoje i warto miec to na uwadze, bo jednak dosc sporo osob rezygnuje z takich zegarkow wlasnie z tego wzgledu Zgadzam się, dlatego napisałem, to co napisałem, kilka kostek człowiek przerobi, to w końcu dojdzie czego potrzebuje, to nie są drogie zegarki, łatwo odsprzedać, warto przekonać się samemu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzejp1242 1148 #10 Napisano 29 Marca Chyba nie wszystkie https://m.youtube.com/watch?v=TbQ1piSgSds 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 509 #11 Napisano 30 Marca Kostka jest zegarkiem vintage, w mojej ocenie najwięcej przyjemności dają DW-5600 oraz DW-5000R. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8119 #12 Napisano 30 Marca Dzięki panowie za pomoc. Rozglądając się w necie też grawitowałem ku 5610. Teraz pozostaje poszukać dobrej oferty Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 90184 #13 Napisano 30 Marca (edytowane) Nie wiem jak z wysyłką do Ciebie ale sklep sprawdzony. Nie oficjalna dystrybucja ale nie ma co się bać. Chyba, że znajdziesz go u siebie za jakieś 100 euro 😀 https://www.crazytime.pl/product-pol-25845-Zegarek-meski-CASIO-G-SHOCK-GW-M5610U-1ER.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=8652d36c-3a77-da2e-5fdd-a2c24122d924 Edytowane 30 Marca przez kornel91 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach