Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Kanada, Meksyk, USA 2026

Rekomendowane odpowiedzi

A tymczasem Egipt prowadzi 1:0 z Belgią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

A tymczasem Egipt prowadzi 1:0 z Belgią.

Za dużo Belgów w Belgii - proste.  ;) 

EDIT: Cóż mogę powiedzieć..? A NIE MÓWIŁEM! :D Ledwie wszedł Lukaku, brama i 1:1.  ;) 

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urugwaj stracił punkty w meczu z AS. 1:1 Dzisiejsze wyniki wymykają się zdrowemu rozsądkowi. I weź tu człowieku typuj wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Urugwaj stracił punkty w meczu z AS. 1:1 Dzisiejsze wyniki wymykają się zdrowemu rozsądkowi. I weź tu człowieku typuj wyniki.

Dla mnie to pozytywne zaskoczenie - spodziewałem się 0:0, a jednak Urusi potrafili strzelić bramkę. To może być przełamanie, dobry prognostyk. Teraz 1:0 z Republiką ZP, 0:0 z Hiszpanią, a następnie - wiara w karne w kolejnych rundach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno myślałem, że nasze MOMENTY w meczach z Holandią oznaczają przełom, skok jakościowy. A potem zobaczyłem grę Wysp Zielonego Przylądka, Arabii Saudyjskiej... Wszystko prysło, świat nam odjechał (znowu?) 🤷‍♂️

13 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Dla mnie to pozytywne zaskoczenie - spodziewałem się 0:0, a jednak Urusi potrafili strzelić bramkę. To może być przełamanie, dobry prognostyk. Teraz 1:0 z Republiką ZP, 0:0 z Hiszpanią, a następnie - wiara w karne w kolejnych rundach.

Z dawnych czasów pamiętam magię Urugwaju. To była egzotyka. Biała drużyna, która grała pięknie w piłkę, a pochodziła z końca świata. Brazylia wydawał się znacznie bliższa ;) Z biegiem czasu jak dla mnie stała się drużyną grającą brutalny, minimalistyczny futbol. Zastanawiam się czy jednak Bielsa to nie jest hamulcowy tej drużyny. U nas uber trener Strejalu już sobie dał spokój 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

1996 vs. 2026: episode England. 🙃

Należy dodać, że w 1996 ważny graczem był ciemnoskóry Ince - akurat to zdjęcie jest z ćwierćfinałowego meczu z Hiszpanią, w którym pauzował za kartki. Mój ulubiony gracz z tamtej ekipy to Platt - gwiazda Aston Villi i Sampdorii, choć wówczas już w Arsenalu.

5 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Z dawnych czasów pamiętam magię Urugwaju. To była egzotyka. Biała drużyna, która grała pięknie w piłkę, a pochodziła z końca świata. Brazylia wydawał się znacznie bliższa ;) Z biegiem czasu jak dla mnie stała się drużyną grającą brutalny, minimalistyczny futbol. Zastanawiam się czy jednak Bielsa to nie jest hamulcowy tej drużyny. U nas uber trener Strejalu już sobie dał spokój 🤔

A kiedy wytworzył Ci się taki romantyczny obraz Urugwaju? Bo właściwie od lat 60. twarda gra stała się już znakiem rozpoznawczym tej ekipy. Niektórzy gracze w tym przesadzali, ale wielu fanom właśnie podoba się to połączenie twardości i finezji. Toni Schumacher w "Gryząc trawę" wspominając Mexico '86 opisał to jako połączenie latynoskiej finezji i angielskiego stylu. Choć akurat w 1986 tej finezji to za wiele nie było. 1986 i 1990 to zmarnowany potencjał tej ekipy. Ale już np. 2010 to był kapitalny turniej w wykonaniu Urugwaju. Tym niemniej - trochę czerwonych kartek na Mundialach Urusi zebrali, ze Szkocją w 1986 już w pierwszej minucie...

Co do Bielsy zaś - swego czasu, po początkowym mocnym starcie, przewidywałem wyhamowanie i zastanawiałem się, czy będzie umiał zareagować, jeszcze w eliminacjach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a):

(...)

A kiedy wytworzył Ci się taki romantyczny obraz Urugwaju? Bo właściwie od lat 60. twarda gra stała się już znakiem rozpoznawczym tej ekipy. Niektórzy gracze w tym przesadzali, ale wielu fanom właśnie podoba się to połączenie twardości i finezji. Toni Schumacher w "Gryząc trawę" wspominając Mexico '86 opisał to jako połączenie latynoskiej finezji i angielskiego stylu. Choć akurat w 1986 tej finezji to za wiele nie było. 1986 i 1990 to zmarnowany potencjał tej ekipy. Ale już np. 2010 to był kapitalny turniej w wykonaniu Urugwaju. Tym niemniej - trochę czerwonych kartek na Mundialach Urusi zebrali, ze Szkocją w 1986 już w pierwszej minucie...

Co do Bielsy zaś - swego czasu, po początkowym mocnym starcie, przewidywałem wyhamowanie i zastanawiałem się, czy będzie umiał zareagować, jeszcze w eliminacjach. 

MŚ pamiętam od 82 (głównie nasze mecze). Ten obraz Urugwaju w dużej mierze to efekt uwielbienia tej drużyny przez moich wujków 🤷‍♂️ Nasłuchałem się o tym bardzo dużo, nie tylko przy meczach MŚ, a sam byłem za mały aby to zrozumieć czy ocenić. Więc pojedyncza spektakularna akcja okraszona zachwytem dorosłego fana - to budowało klimat ;)  Potem w miarę dorastania i rozumienia tej gry właśnie tak jak napisałem zacząłem tę drużyną sam sobie pozycjonować. I po dziś dzień niespecjalnie sam Urugwaj zapracował na jakąś drastyczną zmianę tej opinii. Cavani czy Forlan to trochę za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Valygaar napisał(-a):

MŚ pamiętam od 82 (głównie nasze mecze). Ten obraz Urugwaju w dużej mierze to efekt uwielbienia tej drużyny przez moich wujków 🤷‍♂️ Nasłuchałem się o tym bardzo dużo, nie tylko przy meczach MŚ, a sam byłem za mały aby to zrozumieć czy ocenić. Więc pojedyncza spektakularna akcja okraszona zachwytem dorosłego fana - to budowało klimat ;)  Potem w miarę dorastania i rozumienia tej gry właśnie tak jak napisałem zacząłem tę drużyną sam sobie pozycjonować. I po dziś dzień niespecjalnie sam Urugwaj zapracował na jakąś drastyczną zmianę tej opinii. Cavani czy Forlan to trochę za mało.

Jasne. Ale wujków pozdrów, proszę, ode mnie! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Edmund Exley napisał(-a):

Jasne. Ale wujków pozdrów, proszę, ode mnie! :)

Next time będąc w rodzinnych stronach wpadnę na cmentarz i sobie pogadamy o Urugwaju 🥺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, pepepatryk napisał(-a):

IMG_4130.gif

Meczu nie oglądałem, ale wg internetów powinien wylecieć z boiska za faul.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Rebrov napisał(-a):

Meczu nie oglądałem, ale wg internetów powinien wylecieć z boiska za faul.

Ta skrobanka po łydce raczej nie była celowa, w ferworze walki o piłkę w biegu na prędkości ciężko jest kontrolować każdy ruch. Moim zdaniem czerwonej kartki nie powinno być, chodź rozumiem bunt w necie. Kwestia interpretacji. Dodam, że mogę nie być obiektywny jak fan FC Barcelony od ponad 20 lat.

Edytowane przez pepepatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesi i RPA niemrawi. Teraz włączyłem końcówkę BiH i szwajcarskiej armii zaciężnej ;)

I czytałem artykuł o rekordowej liczbie 40-latków na Mundialu. Kurczę, może jeszcze i ja mam szansę, jak za 4 lata załatwię sobie paszport Samoa Amerykańskiego lub Vanuatu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

USA-Australia trochę rozczarował. A kto ogląda teraz Scotta McTominaya w akcji przeciw Maroku?

Na razie mocny początek Maroka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

USA-Australia trochę rozczarował. A kto ogląda teraz Scotta McTominaya w akcji przeciw Maroku?

Na razie mocny początek Maroka. 

Oglądam mecz Szkocja - Maroko "jednym okiem". I tym okiem nie dostrzegam zbyt wielu akcji McTominaya.  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwszej połowie poszedłem spać. McTominay faktycznie, nie błyszczał. Swoją drogą - gdyby zamiast Haiti była Norwegia, to mielibyśmy identyczną grupę jak w 1998. Muszę się zastanowić (a później sprawdzić w źródłach), czy i ile było takich przypadków powtórzenia składów grup na MŚ. Na Euro '88 i Mondiale 90 w grupach spotykały się Holandia, Irlandia i Anglia

Dziś oba mecze zapowiadają się ciekawie: Holandia-Szwecja i Niemcy-WKS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi