Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Przesiadłem się jakiś rok temu z iphone 6s na Hujawej p10 i niestety żałuję tej zmiany. Kiedy jeszcze miałem Nexusa z czystym Androidem parę lat temu to pracował Ok, ale najnowsze Androidy to już przerost formy nad treścią, opasłe, zamulające, wieszające się. Nie nie i jeszcze raz nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Marcin, z iPhone jak pamiętam też byłeś średnio zadowolony.

Co do androida mam w bieżącym użyciu 4 smartfony, najstarszy 1,5 roku i wszystko działa perfekcyjnie.

Wysłano z Google Pixel 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadłem się jakiś rok temu z iphone 6s na Hujawej p10 i niestety żałuję tej zmiany. Kiedy jeszcze miałem Nexusa z czystym Androidem parę lat temu to pracował Ok, ale najnowsze Androidy to już przerost formy nad treścią, opasłe, zamulające, wieszające się. Nie nie i jeszcze raz nie.

Miałem podobne doświadczenia, od prawie 1.5 roku IP7, chodzi i wygląda cały czas jak nowy, aktualizacje rzadkie i nienachalne i nie psują wszystkiego co było wcześniej.

Chyba się starzeję bo przestało mnie bawić grzebanie we wszelkich możliwych ustawieniach i świadomość że "mam wpływ"i pierdylion ficzerów ( + drugie tyle bugów ), ma po prostu wszystko działać i nie psuć się po każdym upgrade systemu czy aplikacji.

Jeszcze trochę i dojdę do wniosku że zegarek ma po prostu pokazywać godzinę i datę i to już będzie chyba czas na poważną rozmowę z samym sobą... ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szajomi Mi A2. Całkiem przyjemne urządzenie.

Wysłano z Google Pixel 2

Spoko jest ten telefon tylko nie rozumiem polityki xiaomi.  Mi A2 miało złącze mini jack oraz drugi aparat odpowiadał za dwukrotny zoom.

W Mi A2 pozbyli się złącza słuchawkowego, druga soczewka chyba tylko za rozmycie i lepszą jakość fotek odpowiada. Tańsza seria redmi note ma baterię 4000mAh a tutaj tylko 3000mAh. To są dla mnie niezrozumiałe decyzje. Prostymi zabiegami xiaomi zapewniłoby sobie rynkowy hit, wystarczyło ulepszyć Mi A1-zmniejszyć ramki, zwiększyć baterię.

Kolejną marką, która w pełni nie wykorzystuje swojego potencjału jest one plus. Za rogiem model 6t, w którym usunęli mini jacka. A to była pewnie jedna z najważniejszych cech, które determinowały ludzi do zakupu tego telefon oprócz ceny i podzespołów.

Mogliby też dać ładowanie indukcyjne(cewka to koszt poniżej 1$) oraz potwierdzić wodoszczelność, którą prawdopodobnie model 6 już posiadał certyfikatem(koszt certyfikatu podobno też poniżej 1$ od urządzenia).

iPhone 6s to dobry model-nie kosztuje krocie, wydajnościowo praktycznie jak siódemka, ma złącze mini jack, aluminiową wzmocnioną obudowę, po ostatniej aktualizacji jeszcze przyśpieszył i dostanie wsparcie do 2020 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Na co dzień używam Pixela 2. Xiaomi jest służbowe. Ani mini jack mi nie potrzebny ani aparat. Kupiłem bo jest tani, świetnie wykonany i ma Android One. Czyli działa jak ma działać.

Co do iPhone to ja jestem po drugiej stronie bo mnie z kolei nigdy żadne Jabłko dobrze nie działało. Ale to już wszyscy pewnie czytali. Dizjanersko i w obcowaniu uwielbiam iP X ale ten system dla mnie nie istnieje. I nie chodzi o grzebanie bo w Pixelu też nie grzebie. To jest po prostu androidowy odpowiednik iPhone z tą różnicą z może więcej a działa tak samo dobrze jak nie lepiej.

Wysłano z Google Pixel 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co by było, gdybyś trafił na idealny egzemplarz iP X ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszło mi na myśl takie porównanie:

iPhone to doskonale wykonany, piękny, ręcznie wykonany z najlepszych materiałów nóż. Tnie doskonale, od biedy nada się do innych czynności (dokręcenie małej śrubki).

Flagowiec na na androidzie to multitool Victorinoxa - świetnie wykonany, z dobrych materiałów. Tnie dobrze, ale świetnie nadaje się też do wielu, wielu innych czynności.

Tak samo iPhone jest najlepszy do kilku podstawowych czynności, ale gorzej jest z bardziej specjalistycznymi - da się na iPhone pobrać archiwum .zip lub .rar i je rozpakować? Albo zmapować w eksploratorze plików dysk sieciowy? Pytam z ciekawości, bo to pierwsze z brzegu "must have" dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie miałem potrzeby robić takich rzeczy w telefonie, nawet nie jestem pewny czy wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mnie wystarczy że nie zrobię kopiuj wklej, nie podzielę ekranu na dwie części z czego korzystam i nie naładuje ładowarką kolegi w pracy chociaż to ostatnie już niedługo.

Wysłano z Google Pixel 2

Ciekawe co by było, gdybyś trafił na idealny egzemplarz iP X ;)

Nie ma idealnych urządzeń. iPhone też zawsze będzie miał dla mnie jedną wadę - iOS. Poza tym wizualnie jest mega i jak żaden leży świetnie w dłoni.

Wysłano z Google Pixel 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że da się otworzyć i zip i rar - trzeba tylko zainstalować odpowiednią aplikację. Może nie działa to tak intuicyjnie jak na android, ale nie jest niemożliwe.

Służbowo używam Samsunga S7, wiec widzę przewagi zarówno jednego, jak i drugiego systemu. Ponieważ jednak działam w ekosystemie iOS (Iphone, Ipad, Mac), ten system jest dla mnie idealny.

iPX

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wystarczy że nie zrobię kopiuj wklej, nie podzielę ekranu na dwie części z czego korzystam i nie naładuje ładowarką kolegi w pracy chociaż to ostatnie już niedługo.

Wysłano z Google Pixel 2

Nie ma idealnych urządzeń. iPhone też zawsze będzie miał dla mnie jedną wadę - iOS. Poza tym wizualnie jest mega i jak żaden leży świetnie w dłoni.

Wysłano z Google Pixel 2

Kopiuj wklej pojawiło się w 2009 roku wraz z nazywanym jeszcze wtedy iPhone OS 3.0 :P

Pamiętam to jak dziś-ludzie bili brawo na stojąco :D  gdy Scott Forstall prezentował tę funkcję podczas keynote.

Na prawdę myślisz, że apple wprowadzi usb-c? Nie ma opcji. Zysk ze złącza lightning jest ogromny.

Edytowane przez bartwerk36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Kopiuj wklej pojawiło się w 2009 roku wraz z nazywanym jeszcze wtedy iPhone OS 3.0

Pamiętam to jak dziś-ludzie bili brawo na stojąco :D gdy Scott Forstall prezentował tę funkcję podczas keynote.

Na prawdę myślisz, że apple wprowadzi usb-c?

Naprawdę myślisz że Apple zrezygnuje z europejskiego rynku jak norma USB c wejdzie w życie? Mnie się nie wydaje. Może wybronią się jakaś przejściówka ale nie wiem czy UE na to pozwoli.

Co do kopiuj wklej chodziło mi o działanie tej funkcji po kablu bez użycia iTunes. Nie przypominam sobie żeby to funkcjonowało w iOS, chyba że coś się zmienilo odkąd miałem ostatni raz Jabłko jakiś rok temu (iP7 ale iOS nie pamiętam, nie mniej raczej nie 3.0 ;) )

Wysłano z Google Pixel 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę myślisz że Apple zrezygnuje z europejskiego rynku jak norma USB c wejdzie w życie? Mnie się nie wydaje. Może wybronią się jakaś przejściówka ale nie wiem czy UE na to pozwoli.

Co do kopiuj wklej chodziło mi o działanie tej funkcji po kablu bez użycia iTunes. Nie przypominam sobie żeby to funkcjonowało w iOS, chyba że coś się zmienilo odkąd miałem ostatni raz Jabłko jakiś rok temu (iP7 ale iOS nie pamiętam, nie mniej raczej nie 3.0 ;) )

Wysłano z Google Pixel 2

Podobno mają w planach ładowarkę, która posiada złącze usbc ale w iphonie nadał pozostanie lightning-wilk syty(apple) i owca cała(unia europejska). Tak to się najprawdopodobniej skończy.

26619-38220-iphone-charger-usb-c-rumor-j

https://appleinsider.com/articles/18/07/02/apples-mini-18w-usb-c-charger-may-be-real-after-all

Dzisiaj taka premiera lg V40 z 5cioma aparatami i to w bardzo sensownej konfiguracji-zwykły kąt, szeroki i zoom 2x, a tutaj cisza . Kosma możesz szykować hajs-G6 sobie wymienisz ;) .

lg-v40-thinq-leak.jpg?quality=98&strip=a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje wiecej na telefon wiecej niz 1500pln, bo zwyczajnie rozpierda*!** tel w mniej niz rok - ostatnie 4 urzadzenia przed g6. Ten okres jednak sie nieco zaraz wydluzy, G6 kupilem na szybko w pazdzierniku zeszlego roku jak lecialem na Gozo. Chcialem cos do wody i foto w budzecie cirka 1.5 koła, zakladalem naturalnie ze moze nawet nie wroci z wyjazdu. Telefon dalej zyje :) i ma sie dobrze. Moj rekord to Ksiomi, ktory wypadl mi z kiermany jak wysiadalem z samolotu, kupiony kilka tygodni wczesniej.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

LG V40 są już pierwsze wrażenia MKBHD na YT. Są też już pierwsze śmichy - chichy. 3 aparaty 1 dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, widzę że skończył się wyścig "kto da większy aparat", zaczyna się "kto da więcej aparatów" :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A do tego śmieszna bateryjka, jak na taki fonek. W sensie śmiesznie mała  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno mają w planach ładowarkę, która posiada złącze usbc ale w iphonie nadał pozostanie lightning-wilk syty(apple) i owca cała(unia europejska). Tak to się najprawdopodobniej skończy.

Nie ogarniam, w jaki niby sposób usb-c w ladowarce ma załatwić sprawę ewentualnego wymuszenia tego gniazda we właściwym urządzeniu (telefonie)?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ogarniam, w jaki niby sposób usb-c w ladowarce ma załatwić sprawę ewentualnego wymuszenia tego gniazda we właściwym urządzeniu (telefonie)?

To proste najpierw naładujesz tę ładowarkę wykorzystując inną ładowarką przez USB-C, a potem przewodem USB-C - Lightning, naładujesz telefon.  :lol:

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unia europejska chce standaryzacji ładowarek. Natomiast to, że do tej ładowarki trzeba podłączyć kabel z inną końcówką do np. iphone'a to już inna sprawa.

Ja też nie ogarniam dlaczego ślimak to ryba lądowa a tak twierdzi podobno UE. Cóż poradzić taki mamy świat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie ogarniam dlaczego ślimak to ryba lądowa a tak twierdzi podobno UE. Cóż poradzić taki mamy świat.

Podobno dlatego żeby francuscy hodowcy ślimaków mogli korzystać z dotacji dla rybołówstwa, ale niewykluczone że tak naprawdę jest to tylko urban legend bo nikt tej rzekomej dyrektywy nie jest w stanie znaleźć.

Pomysły euroszkodników są takie jak każdego, zwłaszcza naszego, parlamentu - albo oszołomy wiedzące lepiej albo koledzy siedzący w czyjejś kieszeni.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno ładowarek? Bo co tu standaryzować, skoro w tym momencie wszystkie, nawet od apple mają wyjście USB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Standaryzacja ma dotyczyć urządzeń ładujących, które mają być kompatybilne z każdym urządzeniem ładowanym, a zatem dotyczy to również a zwłaszcza kabla z końcówką w tym wypadku USB C.

W skrócie ładowarka z kablem od iPhone ma pasować do każdego innego urządzenia i odwrotnie.

Wysłano z Google Pixel 2

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno ładowarek? Bo co tu standaryzować, skoro w tym momencie wszystkie, nawet od apple mają wyjście USB...

ale nie usb typu "c", a dokładnie tej wersji ma dotyczyć standaryzacja.

Standaryzacja ma dotyczyć urządzeń ładujących, które mają być kompatybilne z każdym urządzeniem ładowanym, a zatem dotyczy to również a zwłaszcza kabla z końcówką w tym wypadku USB C.

W skrócie ładowarka z kablem od iPhone ma pasować do każdego innego urządzenia i odwrotnie.

Wysłano z Google Pixel 2

Według mnie nie do końca. Apple sprzedaje osobno kable i zasilacze co już jest cwanym zagraniem bo przewód może służyć do synchronizacji i transferu danych. Życzyłbym sobie, żeby wsadzili do wszystkich swoich urządzeń usbc, ale na dzień dzisiejszy i na jakieś 3 lata do przodu niestety nie ma opcji... To jest za duża kasa. Całkowicie urządzeń Apple w UE nie zbanują. Możliwe, że nałożą karę, która i tak pewnie zysków z akcesoriów z lightning przewyższać nie będzie.

Swoją drogą to jest tak przewrotna firma, że prędzej usunie całkowicie jakiekolwiek złącze w swoich urządzeniach niż podda się rygorowi jakiejś organizacji. Taka jest przyszłość, przyciski fizyczne też znikną w niedługim czasie, zastąpi je coś ala force touch-np. jak "koronka" w nowym apple watchu już nie jest przyciskiem fizycznym.

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/smartfony/iphone-x-mogl-zostac-pierwszym-smartfonem-bez-zadnego-zlacza/t96r99y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Do końca, do końca. Przeczytaj dyrektywę UE. Problem jest tylko w tym, że to się ciągnie w nieskończoność. Od 2010r, gdy wprowadzono standard micro USB. Pewnie poczekamy kolejne 10 lat aż ładowarki zupełnie znikną z obiegu :D

V1Q1NZy.png

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi