Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sprocket

Casio Protrek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale już wole bezel z SS w 3100 niż z aluminium w 3000.

O PRW 3000 i 3100 się nie wypowiadam bo to damskie zegarki  ;)  moja Szanowna np choruje na 3000-4ER, ale sam osobiście uważam że 3500 najładniej wygląda z PVD na bezelu...  :) 

28sr3ev.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito, to kiedy go sprzedajesz, bo czekam? :P

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito, to kiedy go sprzedajesz, bo czekam? :P

Kiedy go sprzedaję???? Ludzie tak długo nie żyją ;):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słońce ma już 4,5 mld lat i jeszcze trochę poświeci :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od trzech tygodni jestem posiadaczem zegarka Casio Protrek PRG-270.

Co prawda wraz z zakupem zegarka, dostałem do niego skan instrukcji obsługi, ale nie ma w niej podanego, jakiego dotyczy modelu zegarka. Mam wrażenie że odpowiada ona albo zbliżonej wersji zegarka, albo zegarek ma zmienione/dodane nowe funkcje, a instrukcja nie została zaktualizowana.

W związku z tym czego się nie dowiedziałem z instrukcji, mam nadzieję dowiedzieć się tutaj :).

I tak:

1. w funkcji „REC” co oznacza Mt.1?, a w tym DSC ASC, MIN MAX. Mam tam same kreski

-:--. Mniemam że zapisuje się tu jakieś odczyty, ale czego dotyczą, i jak się je zapisuje?

2. Na wyświetlaczu gdy spojrzy się na niego pod odpowiednim kątem, w lewym górnym rogu (po lewej stronie od wyświetlanej daty bądź wykresu) widać znaczek trójkąta, oraz +- (plus minus). Jeszcze żadną funkcją nie spowodowałem że się te oznaczenia zaświeciły. Czego one dotyczą? +- mi się wyświetla w wysokościomierzu, ale w miejscu wykresu. A mianowicie pokazuje np. +85m różnicy zapamiętanej wcześniejszej wysokości w stosunku do obecnej, lub np. -70m itd, ale po co jest jeszcze ten +- obok, który się nigdy nie wyświetla? No i co oznacza znaczek trójkąta?

3. Wokół tarczy zegarka są kropki (te które wyświetlają się po załączeniu kompasu – 3 kropki wskazujące północ, i po jednej określające resztę kierunków świata) Są zdjęcia w internecie tego modelu zegarka, gdzie te kropki są widoczne przy funkcji pokazywania godziny, w ¾ tarczy zegarka są zaświecone. Czy to jest tylko zdjęcie poglądowe, czy oznacza jakąś funkcję którą można włączyć, o której ja nie wiem?

4. Czy baterię po wielu latach, gdy już spadnie jej wydajność będzie można wymienić samemu, czy jest to akumulator nietypowy, wymieniany tylko w serwisie?

Ogólnie zegarek bardzo fajny. Z moich obserwacji dokładności wynika, że śpieszy około 1 sekundę na dwa tygodnie (sprawdzenie z czasem zegara atomowego), co daje około 12 sekund na pół roku. Czyli praktycznie wystarczy czas w nim korygować raz na pół roku przy zmianie czasu z letni na zimowy, i odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten model, ale ciężko mi odpowiedzieć.

Baterią się nie przejmuj. Pilnuj by był cały czas naładowany w stopniu minimum M, a najlepiej H

Wytrzyma długo (10 lat, może więcej), a jest to dostępny model akumulatora.

Link do instrukcji:

http://support.casio.com/storage/en/manual/pdf/EN/009/qw3415.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie nr.3   trókąt oznacza złapanie synchronizacji ale to nie w tym zegarku bo ten wyświetlacz jest używany w kilku modelach np PRW 3000. A plu i minus są w Altimetrze używane

pytanie nr.3  nie to tylko było tak do reklamy zrobione

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten model, ale ciężko mi odpowiedzieć.

Baterią się nie przejmuj. Pilnuj by był cały czas naładowany w stopniu minimum M, a najlepiej H

Wytrzyma długo (10 lat, może więcej), a jest to dostępny model akumulatora.

Link do instrukcji:

http://support.casio.com/storage/en/manual/pdf/EN/009/qw3415.pdf

Wiem że miałeś ten model. Czytałem forum. Byłem pewien że odpiszesz na mojego posta :)

Szkoda że instrukcja jest nie po polskiemu. Angielska wersja mi raczej nic nie daje. Żeby było śmieszniej, to ja w necie znalazłem japońską, czy coś podobnego... w każdym razie z krzaczkami. I tylko po obrazkach widzę że pasuje bardziej do mojego zegarka niż ta co mam. Próbowałem ją jakoś online przetłumaczyć (bo jest w formacie pdf), ale bezskutecznie.

pytanie nr.3   trókąt oznacza złapanie synchronizacji ale to nie w tym zegarku bo ten wyświetlacz jest używany w kilku modelach np PRW 3000. A plu i minus są w Altimetrze używane

pytanie nr.3  nie to tylko było tak do reklamy zrobione

Dzięki za odpowiedź. Już nieco więcej wiem.

Tomaliusz, właśnie ten model zegarka miałem przed tym obecnym. 3 tygodnie temu go do szafy schowałem - przeszedł na emeryturę. Przez te parę lat był przypadkowo obijany, pływał ze mną, wędrował, oraz po prostu pokazywał to, z czego najwięcej korzystamy, czyli czasomierza. Jak będziesz chciał się czegoś o nim więcej dowiedzieć, to pytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jak będziesz chciał się czegoś o nim więcej dowiedzieć, to pytaj.

A co mi o nim ciekawego powiesz  ^_^

Zwykły kwarcok kupiony do zapełnienia jednej skrzynki  ;)

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcji REC nie czytałem jakoś uważnie, bo nie było mi to potrzebne, ale generalnie chodzi o zapis wskazań. Np. najwyższe wzniesienie, czy najniższe, albo ciśnienie.

Użyj translatora to może coś ci się rozjaśni.

Ad.3 Wydaje mi się, że w trybie czasu, kropki dodają się co sekundę, czy nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mi o nim ciekawego powiesz ^_^

Zwykły kwarcok kupiony do zapełnienia jednej skrzynki ;)

No i pozamiatał hehehe :) a człowiek chciał dobrze :) :) Edytowane przez X-Ray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pozamiatał hehehe :) a człowiek chciał dobrze :) :)

Czekaj czekaj, kolega jest ogarnięty euforią nowego sprzętu. Wkrótce ochłonie, i zacznie się zastanawiać np. ile lat bateria w nim trzyma :P

A tak poważnie, to faktycznie chyba wszystko co trzeba wiedzieć jest w jego instrukcji.

Tylko ja dostałem do obecnego zegarka jakąś "pokrewną instrukcję" i dopytuje na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcji REC nie czytałem jakoś uważnie, bo nie było mi to potrzebne, ale generalnie chodzi o zapis wskazań. Np. najwyższe wzniesienie, czy najniższe, albo ciśnienie.

Użyj translatora to może coś ci się rozjaśni.

Ad.3 Wydaje mi się, że w trybie czasu, kropki dodają się co sekundę, czy nie tak?

Funkcja REC prawie cała jest dla mnie jasna. Chodzi tylko w niej o Mt.1, i DSC i ASC

Te kropki nie są co sekundę. Inaczej pokazuje sekundnik, a inaczej wskazują kropki. Ale jak kolega wcześniej wspomniał, jest to zdjęcie pewnie tylko poglądowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj czekaj, kolega jest ogarnięty euforią nowego sprzętu. Wkrótce ochłonie, i zacznie się zastanawiać np. ile lat bateria w nim trzyma :P

A tak poważnie, to faktycznie chyba wszystko co trzeba wiedzieć jest w jego instrukcji.

Tylko ja dostałem do obecnego zegarka jakąś "pokrewną instrukcję" i dopytuje na forum

Bez urazy,ale chodziło o to,że jest to mało skomplikowany zegarek i raczej większość go zna i zbytnio instrukcji nie trzeba. Ale zawsze dobrze wiedziec,że jest ktoś kto ma go w ''jednym palcu'' :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

... zawsze dobrze wiedziec,że jest ktoś kto ma go w ''jednym palcu'' :);)

;):D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy,ale chodziło o to,że jest to mało skomplikowany zegarek i raczej większość go zna i zbytnio instrukcji nie trzeba. Ale zawsze dobrze wiedziec,że jest ktoś kto ma go w ''jednym palcu'' :);)

;):D :D

Dajcie spokój  ;)

Kolega jest nowy na forum i myśli ... jak my kiedyś, bardzo dawno temu  ^_^ ... a i zegarek ma 4 guziki do obsługi  :P

W końcu dojdzie sam do wniosku że bateria trzyma tyle ile się z niej korzysta a jak padnie to się odkręca dekielek i wymienia wyciągając "ją" z szafy jaka jest potrzebna  ;)

Jak dojdzie do poziomu Kolegów którzy kupują dany zegarek nie wiedząc że już go mają (powaga) to będzie swój  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh Panowie... :D

Nie chodziło mi o to żeby koledze tomaliuszowi objaśniać jak się włącza/wyłącza stoper, którym przyciskiem załączyć kompas itd.

Nie jestem żadną namiastką eksperta kolego X-Ray, bo ja w ogóle nie to miałem na myśli co Wy :) . Na niejednym forum jestem zapisany (motocykle, samochody, elektronika, oprogramowanie, telefony) i czasami aż dziw bierze, jakie ludzie potrafią zadawać pytania, dotyczące jak by się wydawało oczywistych rzeczy. Dlatego napisałem tymoliuszowi że może pytać o cokolwiek co tyczy się tego modelu, czego na pewno nie znajdzie w instrukcji, a mianowicie o wspomnianej wytrzymałości baterii, o wodoszczelności (wodoszczelność podaje producent, ale czy to co w instrukcji jest podane zawsze pokrywa się z praktyką?), o wytrzymałości, o bransolecie która mi się zużyła moim zdaniem przed czasem w tym modelu itd.

I tylko to miałem na myśli.

A jeśli poruszamy ten temat, to ja przed zakupem zegarka zawsze w internecie się staram poczytać opinie użytkowników danego sprzętu. Ostatnio parokrotnie natknąłem się z opinią tego typu "Zegarek jest zły, bo pokazuje inną temperaturę niż termometr domowy". A zaraz pod tym komentarz "musisz najpierw skalibrować termometr w zegarku, i wtedy będzie dobrze pokazywał". Ludzie często nawet nie zaglądają do instrukcji. Zegarek może być prosty w obsłudze, mieć dwie funkcje: czas i termometr, a i tak niektórzy nie zdają sobie sprawy, że coś tam się ustawia.

Tyle gwoli wyjaśnienia, a teraz czekam na eksperta, który rozłoży mi na czynniki moje pytania, dotyczące mojego sprzętu, które nie zostały jeszcze wyjaśnione ;)

Edytowane przez rac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

(wodoszczelność podaje producent, ale czy to co w instrukcji jest podane zawsze pokrywa się z praktyką?)

O baterii już pisałem, zależy jaką założysz i jak często używasz zegarka (podświetlenia, budzika i.t.p.)

I nie widzę tu jakieś reguły która może wnieść coś nowego niż ta przybliżona przez producenta.

Z tą wodoszczelnością też jest różnie i musiałbyś co najmniej przetestować 10 takich samych modeli zegarka aby mieć jakiś punkt porównania   ;)

A wytrzymałość? Zależy jak dbasz to tak masz   :P

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mierzyłem w pozytywach 3000, 3100 i 3500. 3500 fajny, ma obrotowy bezel ale za duży, a 3100 wygrał z 3000 bo jednak szczotkowany bezel SS robi robotę i dodaje mu twardości.

Jeśli uda Ci się go już kupić, to poproszę o zdjęcia...Ten model również mnie interesuje, chociaż nie miałem jeszcze możliwości oglądnąć go na żywo.

O PRW 3000 i 3100 się nie wypowiadam bo to damskie zegarki  ;)  moja Szanowna np choruje na 3000-4ER, ale sam osobiście uważam że 3500 najładniej wygląda z PVD na bezelu...  :)

Wiem, użyłeś emotikony, ale to nie oznacza, że nie można się odnieść merytorycznie do Twoich sugestii.

Otóż, wygląd zegarka, to kwestia subiektywna, to, że Twojej kobiecie podoba się jeden z modeli serii ProTrek, nie oznacza od razu, że ten właśnie zegarek jest...damski. Powiem więcej, nie spotkałem się, aby Casio dedykował jakiś zegarek z tej serii wyłącznie dla kobiet. Mimo wszystko jeśli Twojej kobiecie taki zegarek się podoba, to może go oczywiście nosić, ale wysuwanie takich, a nie innych wniosków, tylko na podstawie preferencji estetycznych kobiety jest...wątpliwe.

PRW-3500 po Twojej modyfikacji wygląda naprawdę ładnie, ale nie zapominajmy o kilku sprawach. W branży ciągle istnieje moda na duże zegarki, ale na małym nadgarstku wygląda taki zegarek kuriozalnie. Tak więc nie można mierzyć wszystkiego swoją miarą. Ten sam zegarek nie będzie wyglądał ładnie na każdej ręce. Sam mam 195cm wzrostu, ale akurat nadgarstek mam wąski, dlatego na zegarek typu PRW-3500 nigdy się nie zdecyduje...Pomimo, iż mi się podoba, to najzwyczajniej w świecie nie pasuje mi pod względem gabarytowym. Taka sytuacja dotyczy wielu osób...Zegarek trzeba bowiem dobierać nie tylko pod względem wyglądu.

Edytowane przez cointreau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą wielkością zegarków to już nic nie wiadomo. Ostatnio widziałem kobietę z zegarkiem tej wielkości że spokojnie za mały budzik mógłby robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda Ci się go już kupić, to poproszę o zdjęcia...Ten model również mnie interesuje, chociaż nie miałem jeszcze możliwości oglądnąć go na żywo.

.

Mówisz i masz! Przed chwilą kupiony

Foty na szybko, nie ma dobrego światła aby cokolwiek lepiej pokazać ale może jakoś pomogą.

Ja mam w przegubie 17,5 - 18 cm i zegar leży idealnie, rozmiar też idealny. Jedynie słuszny z serii ProTrek.

fd0c2480e4489abfb0e2d6e61dca8ebb.jpgffcec1171db91eaea0824d4f00bd83d2.jpgf40ca13bc08c375887fe8aa3fba11a91.jpg46f7f56aa07a7e2c7213141d778e3638.jpg0f9edfe6e0f0a105e8909f90764f5df2.jpg35502d2acaa24d78f9b55f6f77ddc59e.jpg

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a może dla odmiany wrzucicie kilka fotek waszych zegarków. I żeby nie było mówię to bez żadnej złośliwości bez żadnych podtekstów i tym podobnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że "czyjaś duma ucierpiała" :D

Trochę luzu ;) nie można wszystkiego tak poważnie brać... :D

Powiem więcej, nie spotkałem się, aby Casio dedykował jakiś zegarek z tej serii wyłącznie dla kobiet. .

No i nawet bym się zgodził z Tobą... bo PRW-3000-9BJF to może i jeszcze bym założył... pewnie nie na trzeźwo, ale zawsze to coś ALE  PRW-3000-4BDR to już za żadne skarby - a ja mocno tolerancyjny jestem... ;) Oczywiście nigdzie nie jest napisane że to wersja WYŁĄCZNIE dla kobiet... ale... zresztą sam zobacz: 

img64327862.jpg

prw-3000-4bjf-b.jpg

Edit:

Nigdy bym nie pomyślał że określenie "damski zegarek" może spowodować taką reakcję - tak zachowawco jeszcze napiszę że Moja Szanowna z duma nosi GW-9200 i też zdarza mi się używać stwierdzenia że to "damski zegarek" podobnie jak w stosunku do Orienta Ray który też jest gości na jej nadgarstku - Reasumując:

"damski zegarek" w/g Daito to taki który nosi albo chciała by nosić jego Szanowna - i ma się to nijak do damskich czy męskich zegarków w rozumieniu ogólnym... :D

I nie bić mi się tutaj :D

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi