amroziuk 98 #1 Napisano 27 Października 2008 Kolega z zagranicy zapytał mnie o fabrykę zegarów z Łodzi - niestety nic nie wiem o tej firmie.Może Ktoś z klubowiczów wie coś na ten temat ? Pisałem do Muzeum Miasta Ł. oraz do Towarzystwa Miłośników Ł. - bez żadnej odpowiedzi Zegary z firmy sygnowane były cyrylicą "L. Chmielewskij Łódź" znalazłem jedynie wzmiankę, że Lej Chmielewski był żydem. Zegary z tej fabryki miały mechanizmy bez bębnów sprężynowych oraz płyty ażurowe. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Krzych #2 Napisano 28 Października 2008 Kolega z zagranicy zapytał mnie o fabrykę zegarów z Łodzi - niestety nic nie wiem o tej firmie.Może Ktoś z klubowiczów wie coś na ten temat ? Pisałem do Muzeum Miasta Ł. oraz do Towarzystwa Miłośników Ł. - bez żadnej odpowiedzi Zegary z firmy sygnowane były cyrylicą "L. Chmielewskij Łódź" znalazłem jedynie wzmiankę, że Lej Chmielewski był żydem. Zegary z tej fabryki miały mechanizmy bez bębnów sprężynowych oraz płyty ażurowe. Czy to jest jakiś bardzo ważny fakt iż był Żydem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotylozaur 2 #3 Napisano 29 Października 2008 Czy to jest jakiś bardzo ważny fakt iż był Żydem?A po co takie uwagi w ogóle? Jakby napisał, że Niemcem też byś się pytał? 0 Spacelovematic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #4 Napisano 29 Października 2008 Interesuje mnie historia tej fabryki i nic poza tym. A jak Kol Krzych jest antysemitą to trudno. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu 1 #5 Napisano 29 Października 2008 Interesuje mnie historia tej fabryki i nic poza tym. A jak Kol Krzych jest antysemitą to trudno.Co to ma znaczyć? Na jakiej podstawie sugerujesz, że Krzych jest antysemitą????? Bzdura kompletna. 0 Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boldy 1 #6 Napisano 29 Października 2008 "Czy to jest jakiś bardzo ważny fakt iż był Żydem? " Jak napisał kolega... to jedyny fakt... nie dopatrujmy się wszędzie brzydkich rzeczy, naprawde... tak na marginesie:A czy fakt,że Patek był Polakiem to ważny fakt czy nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #7 Napisano 29 Października 2008 "Czy to jest jakiś bardzo ważny fakt iż był Żydem? " Jak napisał kolega... to jedyny fakt... nie dopatrujmy się wszędzie brzydkich rzeczy, naprawde... tak na marginesie:A czy fakt,że Patek był Polakiem to ważny fakt czy nie? Nie miałem na myśli nic poza tym co napisałem - straszne jest to ogólnopolskie przewrażliwienie (fobia) na Tym punkcie Chciałem wcześniej napisać coś takiego jak boldy w drugiej części swojego postu tylko ja pomyślałem o Koperniku Ale może wrócę (wróćmy) do tematu - czy Ktoś z Was wie coś więcej na temat tej firmy ?????? 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #8 Napisano 29 Października 2008 Ale może wrócę (wróćmy) do tematu - czy Ktoś z Was wie coś więcej na temat tej firmy ?????? IMO Lejb Chmielewskij był po prostu kolejnym właścicielem wytwórni, znanej poprzednio jako Pierwsza Rosyjska Fabryka Zegarów ("Pierwaja w Rasiji Fabrika Czasow Lodź"). W 1907 był to znaczny zakład - towarzystwo Techniczne urzędzało wycieczki do fabryki Chmielewskiego. Nie znalazłem nic wspólnego z Poltikiem, który powstał w budynkach "Olimpii" (dawnych zakładów Silbersteina). J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zeg.49 1 #9 Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) WitamOdgrzewam temat po latach.Właśnie naprawiam taki zegar,był w opłakanym stanie.Pierwszy raz widziałem takie "USTROJSTWO"z ruskimi bukwami .Szukałem jakiejś informacji i znalazłem.Bardzo mnie to ucieszyło! Andrzej.Po naprawia wygląda już nieco lepiej!!!!!!!!!!!Nieprawdaż???!!!A Edytowane 19 Lipca 2013 przez zeg.49 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan623 0 #10 Napisano 30 Lipca 2013 Witam!Właśnie na giełdzie staroci też kupiłem "USTROJSTWO"z ruskimi bukwami"Troche pracy trzeba będzie włożyć ale myślę że efekt będzie podobny .pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #11 Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Kolejny kotlet odgrzanyL Chmielewski mial fabryke na ulicy Sw Jakoba 8.czyli Jacobstrasse 8oraz dwa sklady na ulicy Piotrkowskiej 103 i 18.Dane z przewodnika po Lodzi z roku 1898 oraz 1893.Wymieniany jest jako wlasciciel.Jest tez Chmielewski Ludwig (juz spolszczone imie odpowiednik zydowskiego Lejb) jako Uhrengeschaft przy Petrikanerstarsse 255 pozniejsze adresy Petrikanerstrasse 18 filia 98 . Edytowane 8 Stycznia 2016 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #12 Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Cd Edytowane 1 Stycznia 2016 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #13 Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) CD Edytowane 1 Stycznia 2016 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #14 Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Zegar L. (Ludwiga, Leiba(?)) Chmielewskiego ma kol. Fibo i On chyba posiadł też jakaś wiedzę na temat... Edytowane 1 Stycznia 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #15 Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) W dużym skrócie:Fabryka założona w 1879 r. (wg. Spisok fabrik i zawodow jewropiejskoj Rossii, Petersburg 1903). Zatrudnienie- 127 robotników, obrót roczny 137 tysięcy rubli. Adres: Łódź, Św. Jakuba 8. Wg. ksiąg wytwarzał mechanizmy do zegarów ściennych, oraz zegary ścienne. Od 1907 roku zaczęto instalować w fabryce silniki elektryczne, co pozwoliło na podwojenie produkcji i obrotów, przy lekkiej redukcji zatrudnienia (110 ludzi).Moc pięciu silników fabrycznych to było 56 KM . Wcześniej używali lokomobili i dynamomaszyny, oraz silnika gazowego. Do 1913 wymieniana w spisach, szukam dalej... Źródło, artykuł Przemysł metalowo - maszynowy w łodzkim okręgu przemysłowym w latach 1899 - 1914: http://dspace.uni.lodz.pl:8080/xmlui/bitstream/handle/11089/13135/fh52Dariusz_Klemantowicz93_112.pdf?sequence=1&isAllowed=y Edytowane 4 Stycznia 2017 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emkowal 0 #16 Napisano 28 Listopada 2016 „Dzień dobry. jestem posiadaczem starego zegara który prawdopodobnie pochodzi z Pierwsza w Rosjii Fabryki Zegarów Lodź prosty, ścienny zegar z jednym ciężarkiem. Mechanizm uruchomiłem , niestety cyferblat jest zniszczony staram się odtworzyć jego oryginalny wygląd. Szukam zdjęć itp . Wszystko co pozwoli zachować oryginalny wygląd. Poproszę o pomoc w odtworzeniu małej rodzinnej historii” pierwszą właścicielka była moj pra babcia :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #17 Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Jako żywo, Lejb Chmielewskij.A możemy poprosić o zdjęcia mechanizmu? Edytowane 28 Listopada 2016 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #18 Napisano 28 Listopada 2016 Poproszę o porządne zdjęcia mechanizmu i wszystkiego, co pozostało po tym zegarze (wahadło, wskazówki etc). W zamian pokażę tarczę . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emkowal 0 #19 Napisano 28 Listopada 2016 Jako żywo, Lejb Chmielewskij.A możemy poprosić o zdjęcia mechanizmu?Dzień dobry. Jak najbardziej tylko zrobię porządne zdjęcie.Obecnie mam telefonie tylko mini filmik z działającym mechanizmem. Bardzo prosty mechanizm , 6 trybów, wahadło z kotwicą i jeden ciężarek . Lejb Chmielewski zgadzam się :-), oryginalnie napis wykonany cyrylicą. Pirwaja w rosjii zawodka ciasow . Na samym dole L. Chmielewski . ŁódźJak coś to mini filmik z działającym mechanizmem mogę wysłać na meila, chwile po uruchomieniu. Na forum limit 500 kilo ... zdjęcia załączę jak je zrobię :-) po powrocie z wyjazdu do domu. Poproszę o porządne zdjęcia mechanizmu i wszystkiego, co pozostało po tym zegarze (wahadło, wskazówki etc). W zamian pokażę tarczę .Jak coś to mini filmik z działającym mechanizmem mogę wysłać na meila, chwile po uruchomieniu. Na forum limit 500 kilo ... zdjęcia załączę jak je zrobię :-) po powrocie z wyjazdu do domu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #20 Napisano 28 Listopada 2016 Posłałem priv, odbierz proszę. Również jestem w podróży, wrócę koło czwartku, wtedy wkleję tarczę dla Ciebie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emkowal 0 #21 Napisano 28 Listopada 2016 Posłałem priv, odbierz proszę. Również jestem w podróży, wrócę koło czwartku, wtedy wkleję tarczę dla Ciebie.Wysłałem komplet. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #22 Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Połączyłem temat z pytaniem o tarczę z wcześniejszym Miałem go trochę oczyścić, ale zostawię. Pytanie, czy to ważna informacja, że Lejb Chmielewski był Żydem? Oczywiście że ważna. Zajmujemy się tu oprócz techniki i technologii także historią. Pochodzenie zegarmistrzów, ich wędrówki po świecie to bardzo interesujący temat. A tu jeszcze Łódź, miasto w którym mieszkali Polacy, Żydzi, Niemcy, Rosjanie.A tarcza wygląda kiepsko. To chyba wytłaczana i malowana blacha ocynkowana.Dokument z rozbudowy fabryki w roku 1899:http://szukajwarchiwach.pl/39/1/0/4/7656#tabJednostka Edytowane 28 Listopada 2016 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #23 Napisano 3 Grudnia 2016 Już wróciłem do Polski. Dziękuję, odebrałem priv, może byś wrzucił i tutaj ze dwa, trzy zdjęcia mechanizmu? Czy na płytach jest jakaś punca Chmielewskiego?Obiecane zdjęcie tarczy poniżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #24 Napisano 3 Grudnia 2016 Chyba nie ma. Werk nie przypomina żadnego mi znanego. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emkowal 0 #25 Napisano 5 Grudnia 2016 Chyba nie ma. Werk nie przypomina żadnego mi znanego.IMG_3576.JPGIMG_3577.JPGIMG_3579.JPGIMG_3575.JPGCześć Będę demontował mechanizm z obudowy do czyszczenia to zrobię zdjęcia tylnej części , mocowania trybów . Nadal szukam jak najlepszego zdjęcia cyferblatu. Dziękuję bardzo za to co umieściłeś :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach