Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Michael Gambon, R.I.P.... 🙁

Gigantyczna strata dla kina. Monumentalna postać. Wielu osobom będzie się po wsze czasy kojarzyć jako Dumbledore z "Harry Pottera". Mnie także - po śmierci Richarda Harrisa, trudno było mi się przyzwyczaić do nowego dyrektora Hogwartu, ale z czasem pokochałem kreację Gambona chyba jeszcze bardziej niż poprzednika. Pewnie niektórzy się uśmiechną, a inni pukną w czoło, że stary dziad (mła) oglądał "bajki dla dzieci". Ale ja już raczej nigdy nie zmienię swojej opinii - mianowicie, że seria filmów o czarodzieju Harrym to arcydzieło niemal pod każdym względem, a już na pewno aktorskim (Richard Harris, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Ralph Fiennes, Richard Griffiths, Alan Rickman, Gary Oldman, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, David Thewlis, Timothy Spall, Maggie Smith, John Hurt, Rhys Ifans, John Isaacs, Bill Nighy, Toby Jones, Helen McCrory, John Cleese, Kenneth Branagh, Emma Watson i wielu innych), znakomici reżyserzy, fenomenalna muzyka Johna Williamsa i nie tylko, scenografia, choreografia, zdjęcia... Mistrzostwo w każdym detalu. 

Ale Michael Gambon to, naturalnie, nie tylko Profesor Dumbledore. To wspaniałe role w adaptacjach dzieł Szekspira, komediach, kinie obyczajowym, a nawet gangsterskim. Nie zawsze był mistrzem pierwszego planu, ale nigdy nie schodził poniżej poziomu supermana kina. Miał swój udział w kilku tzw. superprodukcjach globalnego kina, ale także w dziełach kameralnych i serialach. Brylował także w teatrze. A może przede wszystkim tam.

Wielki Irlandczyk. Sir Michael John Gambon. R.I.P.  :(

W 💯 procentach się zgadzam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem nowego Znachora na Netflixie, z L. Lichotą. Jako wielki fan filmu z J. Bińczyckim szczerze tą nową wersję polecam. Film porusza nieco inne wątki i na innych kwestiach się skupia - zdecydowanie nie jest to kalka tego kultowego już Znachora, co może być dla niektórych wielkim szokiem 😉Dla mnie smaczkiem są sceny kręcone na podwórku kamienicy, w której na co dzień mieszkam 😉 Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie choć 1 odcinek szczęka mi opadła 😁😁😁

MV5BMGYxOWMxNjMtNjE3Mi00YTRjLTlkZWUtNDk4NzBkMWEyYWE0XkEyXkFqcGdeQXVyMTUzMTg2ODkz._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

Nie dla dzieci 😆😆😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Boys mi w większości podeszło, więc i spin-off chętnie łyknę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Chorwat napisał(-a):

The Boys mi w większości podeszło, więc i spin-off chętnie łyknę :)

Powinna się spodobać, mam chęć ale nie będę spojlerować 😁😁😁

Moce mają the beast 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruszyłem się w końcu na ten słynny film. Nie, nie ten - ten amerykański.  ;)

Technicznie i realizacyjnie mistrzostwo.

Niestety, treściowo słabiuteńko.

Klisze i schematy po prostu bolesne. Trochę wręcz obraźliwe dla Niesztucznej Inteligencji. Biały Amerykanin to samo zło. Rozwiązaniem problemów świata jest zniszczenie posiadającej siejące samo zło wielkie pojazdy US Army i przerwanie dominacji białego iwila. Wtedy roboty, Afrykanie, Azjaci - czyli Królestwo Dobra - będą mogli żyć w Love & Peace. Fabularnie też mocny ziew tak od połowy.

Szkoda.  :(

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Klisze i schematy po prostu bolesne. Trochę wręcz obraźliwe dla Niesztucznej Inteligencji. Biały Amerykanin to samo zło. Rozwiązaniem problemów świata jest zniszczenie posiadającej siejące samo zło wielkie pojazdy US Army i przerwanie dominacji białego iwila. Wtedy roboty, Afrykanie, Azjaci - czyli Królestwo Dobra - będą mogli żyć w Love & Peace. Fabularnie też mocny ziew tak od połowy.

Piszesz o "Twórcy"🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Tia...

Sam zobaczę, 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Przecież nie pisałem tego personalnie i bezpośrednio do Ciebie.

Wie wiem 🤗🤗🤗 spokoo 

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Widziałem wczoraj na IMAX. 

Zgadzam się całkowicie, że treściowo generalnie jest "cienko", ale za to dla miłośników nowoczesnych technologii (szczególnie tych militarnych) to prawdziwa perełka. 

Nie wiem czy tak będzie wyglądała wojna w 2065 roku (pewnie nie) ale wtłoczyli tam masę naprawdę ciekawych pomysłów.

Nie byłbym wcale zaskoczony, gdyby duża część z rzeczy pokazanych w filmie była obecnie w trakcie badań przez DARPA. 

Ogólnie polecam, z zastrzeżeniem, że nie jest to film wymagający jakichś głębszych przemyśleń:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Chleb i sól" - całkiem udany film o prowincjonalnej młodzieży, z niezawodowymi aktorami. Konstrukcja pozornie bardzo swobodna, ale jednak precyzyjna.

"Turkusowa suknia" - o marokańskich krawcach i ich życiu cielesno/uczuciowym [nie chcę zdradzać za dużo ;) ]. Powolny, trochę przewidywalny, ale ogólnie dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Gad" fajny kryminał z fajna obsadą Benicio del Toro i Alicia Silverstone 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie takiego filmu oczekiwałem ale bawiłem się dobrze - polecam:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez Litości 3: Ostatni rozdział

Denzel Washington wyraźnie trochę starszy ale trzyma formę a film trzyma poziom poprzednich części. Fabuła jak zwykle naciągana ale realizacja sprawna, jest trochę mięsa i ładne włoskie widoki.
Dla fanów serii nie będzie rozczarowania, ogólnie też polecam.
I chyba dalej ma Suunto, tym razem 9 Peak lub 9 Peak Pro ( wcześniej Core )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

And the Suchar Roku 2023 goes to... Edmund Exley!!!  :D ;)

Dziękuję... Jestem naprawdę zaskoczony, wręcz wstrząśnięty!

1362299643_2023-10-06094136.jpg.272e4748e5da677e904506ac349517ba.jpg

Ale przy tym szczęśliwy! Listę moich podziękowań chciałbym rozpocząć od Kolegów z Forum, którzy w dziale "Żart żartami" od dawna stanowią dla mnie wielką, niewyczerpaną inspirację. Dziękuję też Jonowi i Bobowi - bez Waszych podobnych imion, identycznych nazwisk i w sumie podobnych nordyckich twarzy nie wpadłbym na mój niepowtarzalny sucharowy pomysł. Dziękuję! ;)

A bardziej w temacie - obejrzałem irlandzki film "Cicha dziewczyna". Spośród licznych ostatnio europejskich filmów o dzieciach ten jest jednym z najlepszych. Bardzo kameralny, wzruszający, ale nie ckliwy. Piękne zdjęcia w formacie 4:3.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.09.2023 o 09:00, Bugs napisał(-a):

Ja uważam że trzeba pójść ze względu na bezprecedensowy i skandaliczny hejt  gdzie za pieniądze podatnika władza (  używając publicznej  TVP Info, kupując przez MSWiA spoty do wyświetlania przed filmem, ustami prezydenta itp )  prowadzi zohydzającą kampanię przeciwko temu filmowi.

Widzieliście taki program na TVP Info "Jak oni kłamią"? Coś nieprawdopodobnego, Goebbels mógłby się uczyć.

Tego nie można tolerować, tu nie można milczeć zasłaniając się kulturą i apolitycznością, teraz już nie można być apolitycznym.

Chrum, chrum 🐷

Przyłączam się.

Kwik kwik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Dziękuję... Jestem naprawdę zaskoczony, wręcz wstrząśnięty!

Ale przy tym szczęśliwy! Listę moich podziękowań chciałbym rozpocząć od Kolegów z Forum, którzy w dziale "Żart żartami" od dawna stanowią dla mnie wielką, niewyczerpaną inspirację. Dziękuję też Jonowi i Bobowi - bez Waszych podobnych imion, identycznych nazwisk i w sumie podobnych nordyckich twarzy nie wpadłbym na mój niepowtarzalny sucharowy pomysł. Dziękuję! ;)

Przyłączam się do Twoich podziękowań. Dziękuję Tobie, sobie i wszystkim (nie)zainteresowanym!  :D ;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem widziałem i bardzo mi się podobał , spodziewałem się że fabuła będzie prosta nie zagłębiam się w czarni, biali, czerwoni , różowi,fioletowi itd.. treść jest prosta ale fajna , a wizualnie super i bardzo fana ścieżka dźwiękowa 🤗🤗🤗

MV5BNDUyNTIzNDQtYTZmMi00M2FlLTgyZjUtYWViZWNhMDYzMjE4XkEyXkFqcGdeQXVyMTUzMTg2ODkz._V1_ (1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serial „Tokyo Vice” - ja oglądam na Paramount+, w Polsce chyba dostępny jest na HBO. Jestem na drugim odcinku i robi się ciekawie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi