Watch-er 1562 #9126 Napisano 14 Marca 2025 Można, a nawet trzeba rozmawiać, a tym bardziej mieć swoje zdanie, nawet bardzo krytyczne. Natomiast stwierdzenie "czy jest coś co się tobie nie podoba?" ma już zdecydowanie pejoratywny podtekst i wydaje mi się, że jest po prostu niestosowne wobec autora wpisu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9953 #9127 Napisano 14 Marca 2025 4 minuty temu, Watch-er napisał(-a): Można, a nawet trzeba rozmawiać, a tym bardziej mieć swoje zdanie, nawet bardzo krytyczne. Natomiast stwierdzenie "czy jest coś co się tobie nie podoba?" ma już zdecydowanie pejoratywny podtekst i wydaje mi się, że jest po prostu niestosowne wobec autora wpisu. Nie wydaje mi się - spytałem @TomcioMiki czy coś mu się nie podoba, bo to mnie ciekawi. Przeglądając bowiem jego wpisy mam wrażenie że praktycznie nigdy nie pisze że coś mu się nie podoba; czasem zaś pisze ok odnośnie filmów które są strasznymi gniotami. Niestosowne byłoby gdybym napisał że jest taki i owaki. Swoją drogą ciekawe czemu już trzeci raz występujesz w roli adwokata diabła? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Watch-er 1562 #9128 Napisano 14 Marca 2025 2 minuty temu, beniowski napisał(-a): Swoją drogą ciekawe czemu już trzeci raz występujesz w roli adwokata diabła? Tak już mam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75567 #9129 Napisano 14 Marca 2025 15 minut temu, beniowski napisał(-a): Nie wydaje mi się - spytałem @TomcioMiki czy coś mu się nie podoba, bo to mnie ciekawi. Przeglądając bowiem jego wpisy mam wrażenie że praktycznie nigdy nie pisze że coś mu się nie podoba; czasem zaś pisze ok odnośnie filmów które są strasznymi gniotami. Niestosowne byłoby gdybym napisał że jest taki i owaki. Swoją drogą ciekawe czemu już trzeci raz występujesz w roli adwokata diabła? Tak są filmy które mi się nie podobają 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14085 #9130 Napisano 14 Marca 2025 Legendy głoszą, że @TomcioMiki obejrzał dwukrotnie i za drugim razem był bardziej zachwycony, aniżeli za pierwszym 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75567 #9131 Napisano 14 Marca 2025 Chodzę na filmy różnej maści , i do nie których trzeba podchodzić inaczej. Jak myślicie do kogo adresowany jest ten film do starych dziadów czy do młodzież tej młodszej??? 3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Legendy głoszą, że @TomcioMiki obejrzał dwukrotnie i za drugim razem był bardziej zachwycony, aniżeli za pierwszym A widzisz jakoś mi nie dane było obejrzeć, ale ten był i jest świetny.🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14085 #9132 Napisano 14 Marca 2025 35 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Ja tu nikogo nie krytykuje że ogląda to czy tamto słucha to czy tamto . A widzę że Panowie oglądali film , jak wiedzieli że gniot to po co czas marnowali??? Jeszcze tu ktoś wytyka edukację serio ??? A ja z moim 13 latkiem dobrze się bawiliśmy, wiedziałem co będę oglądał, i nie będę tego filmu rozbierał na czynniki pierwsze. Widzę że niektórzy strasznie poważni tu są, i nic im nie zostało z dziecka. Pozdrawiam dobrej nocy, jutro trzeba iść do pracy 🤗🤗🤗 To Twoje życie i nikomu nie musisz się tłumaczyć. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 73445 #9133 Napisano 14 Marca 2025 A ja pamiętam, że kiedyś, coś się [mention]TomcioMiki [/mention] nie spodobało. Aż to sobie wtedy odnotowałem w pamięci i w jakimś poście tu na Forum . Mnie nie wszystko się podoba, ale rozumiem to podejście w którym nawet w słabym filmie szukam pozytywów. I jak wiem, że zaczynam oglądać wysokobudżetowy film dla nastolatków, to nie czepiam się durnot w scenariuszu, tylko podziwiam efekty specjalne. Czasem takie odmóżdżające filmy pomagają zresetować gonitwę myśli. Taki wysoko ustawiony próg bólu, to w sumie pozytywna cecha charakteru. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12639 #9134 Napisano 14 Marca 2025 Co parę lat do niego wracam. Świetni: Jacob i Trintignant: https://www.filmweb.pl/film/Trzy+kolory%3A+Czerwony-1994-1162 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 85703 #9135 Napisano 14 Marca 2025 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8182 #9136 Napisano 14 Marca 2025 Dziś urodziny ma ten pan - na zdjęciu zrobionym jakby specjalnie dla naszego forum: Michael Caine. Oczywiście bardzo lubię jego grę, chociaż... chyba żaden z jego filmów, które widziałem, nie zalicza się do moich ulubionych. Muszę wszakże przyznać, że wciąż nie obejrzałem kilku uznawanych za najważniejsze w jego karierze. https://www.theguardian.com/film/2019/jun/14/michael-caine-best-films-ranked 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 85703 #9137 Napisano 14 Marca 2025 15 minut temu, Edmund Exley napisał(-a): Dziś urodziny ma ten pan - na zdjęciu zrobionym jakby specjalnie dla naszego forum: Michael Caine. Oczywiście bardzo lubię jego grę, chociaż... chyba żaden z jego filmów, które widziałem, nie zalicza się do moich ulubionych. Muszę wszakże przyznać, że wciąż nie obejrzałem kilku uznawanych za najważniejsze w jego karierze. https://www.theguardian.com/film/2019/jun/14/michael-caine-best-films-ranked Mój ulubiony film z Michaelem Caine akurat bardzo łatwo mi wybrać. Generalnie, facet się "nagrał" porządnie - no i dwa razy dorwał Cartera. 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75567 #9138 Napisano 15 Marca 2025 Jestem ciekaw tego 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9953 #9139 Napisano 15 Marca 2025 12 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a): Dziś urodziny ma ten pan - na zdjęciu zrobionym jakby specjalnie dla naszego forum: Michael Caine. Oczywiście bardzo lubię jego grę, chociaż... chyba żaden z jego filmów, które widziałem, nie zalicza się do moich ulubionych. Muszę wszakże przyznać, że wciąż nie obejrzałem kilku uznawanych za najważniejsze w jego karierze. https://www.theguardian.com/film/2019/jun/14/michael-caine-best-films-ranked A’propos Michela Caine’a tak mi się skojarzyło: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14085 #9140 Napisano 15 Marca 2025 1 minutę temu, beniowski napisał(-a): A’propos Michela Caine’a tak mi się skojarzyło: A propos Michaela Caine ciekawa jest historia odnośnie jego drugiej Żony, którą zobaczył w spocie reklamowym kawy. "Zafiksował" się tak na jej punkcie, że momencie gdy ten spot się skończył, powiedział do kumpla, że to jest kobieta dla niego i leci do Brazylii następnego dnia, aby ją odszukać... Tego samego dnia znalazł się w klubie disco, gdzie spotkał człowieka od reklamy Maxwell House Coffee, któremu zwierzył się z podjętej decyzji, ten skojarzył, bo to dziewczyna, która z nimi współpracowała. Okazała się hinduską mieszkającą na Fulham Road 😆 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8182 #9141 Napisano 15 Marca 2025 Moim filmem weekendu był zatem uznany przez "Guardiana" za najlepszą rolę Caine'a "Człowiek, który chciał być królem". Za kamerą John Huston, a wyborny duet Caine-Connery uzupełnia Christopher Plummer w roli Rudyarda Kiplinga. Istotną rolę w zawiązaniu intrygi odgrywa kieszonkowy zegarek, którego nazwy nie widać, bo ważniejsze są w tym przypadku masońskie zdobienia. To film nieco staroświecki, ale w dobrym znaczeniu tego słowa, więc może lepiej użyć słowa "oldskulowy". Jak trzeba przejść przez pustynię, to się idzie kilka minut, jest dużo scen zbiorowych, ale w większości dość statycznych, dialog - jak to Hustona - błyskotliwy i dość obfity. Awanturnicza przygodówka o hardych brytolach zmienia się stopniowo w opowieść o zderzeniu cywilizacji i kultur, pokusach władzy i pychy, ale przede wszystkim w piękną opowieść o przyjaźni. Taki "Dersu Uzała" z większym kopem i kolonialną nostalgią A żona Caine'a z posta powyżej gra niewielką, ale ważną rolę - choć poza imieniem chyba prawie nic nie mówi Klamra kompozycyjna skojarzyła mi się zaś z jednym z najfajniejszych opowiadań o Holmesie, czyli z "Garbusem". Tydzień temu natomiast obejrzałem "Podejrzanego". W odpowiednim dziale pisałem już o zegarkach Hackmana i Freemana, i o tym, że Monisia jest absolutnie boska. Sam film daje satysfakcję, choć kilka zabiegów montażowych i reżyserskich niezbyt dobrze znosi próbę czasu, a finał wydaje się pośpieszny. Warto jednak znać. A z nowych obejrzałem "Marię Callas". Dość jednostajny, ale potrafi przykuć uwagę. Jest kilka naprawdę dobrze rozegranych scen w stylu "Bulwaru zachodzącego słońca". W tle natomiast wiele fajnych samochodów z francuskich ulic lat 70. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12639 #9142 Napisano 16 Marca 2025 Właśnie obejrzałem na TV Kultura: https://www.filmweb.pl/film/Igła-1981-6336 Dobry film. 2 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3117 #9143 Napisano 18 Marca 2025 (edytowane) Niedawno na Netflixie pojawil sie miniserial Dojrzewanie: Jeden z najlepszych seriali jaki obejrzalem w ostatnich latach. Kazdy odcinek ma ponad godzine i przeklada sie na to, ze widz uczestniczy w godzinie z zycia bohaterow. Pieknie nakrecony. Niesamowicie realistyczne dialogi. Genialna gra aktorska doroslych i dzieci. Jestem pod wrazeniem. Warto, warto, warto! Edytowane 18 Marca 2025 przez SzefSzefow 3 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neclocus 307 #9144 Napisano 18 Marca 2025 W dniu 14.03.2025 o 19:33, satanic napisał(-a): Jak się uczyć nie chciało to tak jest. no, no, mocne... wczoraj ponownie "Ptaki" w rezyseri geniusza suspensu ktorego recepta na dobry film przeszla do kanonu powiedzen: "na poczatku trzesienie ziemi a pozniej napiecie bedzie juz tylko wzrastac", ogladany kolejny raz i po latach pozwala spojrzec z dystansem, widac niedoskonalosci planow kreconych w studio, momentami egzaltowana gre aktorska, naiwnosc niektorych scen czy uzytej techniki do zdjec trickowych ale film ciagle jest na podium klasyki X Muzy 0 Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75567 #9145 Napisano 18 Marca 2025 2 minuty temu, neclocus napisał(-a): no, no, mocne Bardzo niegrzeczne, ale widać brak kultury, no cóż 🤷🤷🤷 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neclocus 307 #9146 Napisano 18 Marca 2025 W dniu 16.03.2025 o 21:52, GostRado napisał(-a): Właśnie obejrzałem na TV Kultura: https://www.filmweb.pl/film/Igła-1981-6336 Dobry film. jesli pierwszy raz to dosc pozno ; ) niemniej polecam ksiazke Kena Folletta, rownie dobra a moze i lepsza 1 Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75567 #9147 Napisano 18 Marca 2025 Teraz, neclocus napisał(-a): jesli pierwszy raz to dosc pozno ; ) niemniej polecam ksiazke Kena Folletta, rownie dobra a moze i lepsza Jedno i drugie dobre 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neclocus 307 #9148 Napisano 18 Marca 2025 (edytowane) W dniu 15.03.2025 o 23:51, Edmund Exley napisał(-a): A z nowych obejrzałem "Marię Callas". Dość jednostajny, ale potrafi przykuć uwagę. Jest kilka naprawdę dobrze rozegranych scen w stylu "Bulwaru zachodzącego słońca". W tle natomiast wiele fajnych samochodów z francuskich ulic lat 70. na TV Kultura byl emitowany serial "Legendy opery", w jednym z odcinkow jego bohaterka byla Callas, niesamowity zyciorys... film zawieral ciekawe archiwa, wazne spektakle, wypowiedzi krytykow, artystow, ludzi blisko zwiazanych z Maria Callas, historia zycia na szczycie ale pelna cierpienia... polecam i choc nie widzialem filmu fabularnego z Jolie to mysle ze ten pierwszy moze byc lepszy ; ) Edytowane 18 Marca 2025 przez neclocus ort. 1 Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 17976 #9149 Napisano 18 Marca 2025 2 godziny temu, neclocus napisał(-a): no, no, mocne... wczoraj ponownie "Ptaki" w rezyseri geniusza suspensu ktorego recepta na dobry film przeszla do kanonu powiedzen: "na poczatku trzesienie ziemi a pozniej napiecie bedzie juz tylko wzrastac", ogladany kolejny raz i po latach pozwala spojrzec z dystansem, widac niedoskonalosci planow kreconych w studio, momentami egzaltowana gre aktorska, naiwnosc niektorych scen czy uzytej techniki do zdjec trickowych ale film ciagle jest na podium klasyki X Muzy Ja pisałam o sobie😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75567 #9150 Napisano 18 Marca 2025 Korzystając z wolnego dnia 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach