Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

Można, a nawet trzeba rozmawiać, a tym bardziej mieć swoje zdanie, nawet bardzo krytyczne. Natomiast stwierdzenie "czy jest coś co się tobie nie podoba?" ma już zdecydowanie pejoratywny podtekst i wydaje mi się, że jest po prostu niestosowne wobec autora wpisu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Watch-er napisał(-a):

Można, a nawet trzeba rozmawiać, a tym bardziej mieć swoje zdanie, nawet bardzo krytyczne. Natomiast stwierdzenie "czy jest coś co się tobie nie podoba?" ma już zdecydowanie pejoratywny podtekst i wydaje mi się, że jest po prostu niestosowne wobec autora wpisu. 

Nie wydaje mi się - spytałem @TomcioMiki czy coś mu się nie podoba, bo to mnie ciekawi. Przeglądając bowiem jego wpisy mam wrażenie że praktycznie nigdy nie pisze że coś mu się nie podoba; czasem zaś pisze ok odnośnie filmów które są strasznymi gniotami. Niestosowne byłoby gdybym napisał że jest taki i owaki.

Swoją drogą ciekawe czemu już trzeci raz występujesz w roli adwokata diabła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Tak już mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, beniowski napisał(-a):

Nie wydaje mi się - spytałem @TomcioMiki czy coś mu się nie podoba, bo to mnie ciekawi. Przeglądając bowiem jego wpisy mam wrażenie że praktycznie nigdy nie pisze że coś mu się nie podoba; czasem zaś pisze ok odnośnie filmów które są strasznymi gniotami. Niestosowne byłoby gdybym napisał że jest taki i owaki.

Tak są filmy które mi się nie podobają 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Legendy głoszą, że @TomcioMiki obejrzał dwukrotnie i za drugim razem był bardziej zachwycony, aniżeli za pierwszym :D 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzę na filmy różnej maści , i do nie których trzeba podchodzić inaczej. Jak myślicie do kogo adresowany jest ten film do starych dziadów czy do młodzież tej młodszej??? 

8166151.3.jpg

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Legendy głoszą, że @TomcioMiki obejrzał dwukrotnie i za drugim razem był bardziej zachwycony, aniżeli za pierwszym :D 

A widzisz jakoś mi nie dane było obejrzeć, ale ten był i jest świetny.🤗🤗🤗

wielkie-zarcie.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja tu nikogo nie krytykuje że ogląda to czy tamto słucha to czy tamto . A widzę że Panowie oglądali film , jak wiedzieli że gniot to po co czas marnowali???  Jeszcze tu ktoś wytyka edukację serio ???  A ja z moim 13 latkiem dobrze się bawiliśmy, wiedziałem co będę oglądał, i nie będę tego filmu rozbierał na czynniki pierwsze. Widzę że niektórzy strasznie poważni tu są, i nic im nie zostało z dziecka. Pozdrawiam dobrej nocy, jutro trzeba iść do pracy 🤗🤗🤗

To Twoje życie i nikomu nie musisz się tłumaczyć.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja pamiętam, że kiedyś, coś się [mention]TomcioMiki [/mention] nie spodobało. Aż to sobie wtedy odnotowałem w pamięci i w jakimś poście tu na Forum .
Mnie nie wszystko się podoba, ale rozumiem to podejście w którym nawet w słabym filmie szukam pozytywów. I jak wiem, że zaczynam oglądać wysokobudżetowy film dla nastolatków, to nie czepiam się durnot w scenariuszu, tylko podziwiam efekty specjalne. Czasem takie odmóżdżające filmy pomagają zresetować gonitwę myśli. Taki wysoko ustawiony próg bólu, to w sumie pozytywna cecha charakteru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś urodziny ma ten pan - na zdjęciu zrobionym jakby specjalnie dla naszego forum:

imageproxy.jpg.86ceaecfddf2b1fe1cb823aae013454b.jpg

Michael Caine. Oczywiście bardzo lubię jego grę, chociaż... chyba żaden z jego filmów, które widziałem, nie zalicza się do moich ulubionych. Muszę wszakże przyznać, że wciąż nie obejrzałem kilku uznawanych za najważniejsze w jego karierze.

https://www.theguardian.com/film/2019/jun/14/michael-caine-best-films-ranked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Dziś urodziny ma ten pan - na zdjęciu zrobionym jakby specjalnie dla naszego forum:

Michael Caine. Oczywiście bardzo lubię jego grę, chociaż... chyba żaden z jego filmów, które widziałem, nie zalicza się do moich ulubionych. Muszę wszakże przyznać, że wciąż nie obejrzałem kilku uznawanych za najważniejsze w jego karierze.

Mój ulubiony film z Michaelem Caine akurat bardzo łatwo mi wybrać.

Generalnie, facet się "nagrał" porządnie - no i dwa razy dorwał Cartera.  ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

A’propos Michela Caine’a tak mi się skojarzyło:

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

A’propos Michela Caine’a tak mi się skojarzyło:

image.jpeg

A propos Michaela Caine ciekawa jest historia odnośnie jego drugiej Żony, którą zobaczył w spocie reklamowym kawy.

"Zafiksował" się tak na jej punkcie, że momencie gdy ten spot się skończył, powiedział do kumpla, że to jest kobieta dla niego i leci do Brazylii następnego dnia, aby ją odszukać...

Tego samego dnia znalazł się w klubie disco, gdzie spotkał człowieka od reklamy Maxwell House Coffee, któremu zwierzył się z podjętej decyzji, ten skojarzył, bo to dziewczyna, która z nimi współpracowała. Okazała się hinduską mieszkającą na Fulham Road 😆 

Michael Caine.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim filmem weekendu był zatem uznany przez "Guardiana" za najlepszą rolę Caine'a "Człowiek, który chciał być królem". Za kamerą John Huston, a wyborny duet Caine-Connery uzupełnia Christopher Plummer w roli Rudyarda Kiplinga. Istotną rolę w zawiązaniu intrygi odgrywa kieszonkowy zegarek, którego nazwy nie widać, bo ważniejsze są w tym przypadku masońskie zdobienia. To film nieco staroświecki, ale w dobrym znaczeniu tego słowa, więc może lepiej użyć słowa "oldskulowy". Jak trzeba przejść przez pustynię, to się idzie kilka minut, jest dużo scen zbiorowych, ale w większości dość statycznych, dialog - jak to  Hustona - błyskotliwy i dość obfity. Awanturnicza przygodówka o hardych brytolach zmienia się stopniowo w opowieść o zderzeniu cywilizacji i kultur, pokusach władzy i pychy, ale przede wszystkim w piękną opowieść o przyjaźni. Taki "Dersu Uzała" z większym kopem i kolonialną nostalgią ;) A żona Caine'a z posta powyżej gra niewielką, ale ważną rolę - choć poza imieniem chyba prawie nic nie mówi :) Klamra kompozycyjna skojarzyła mi się zaś z jednym z najfajniejszych opowiadań o Holmesie, czyli z "Garbusem".

Tydzień temu natomiast obejrzałem "Podejrzanego". W odpowiednim dziale pisałem już o zegarkach Hackmana i Freemana, i o tym, że Monisia jest absolutnie boska. Sam film daje satysfakcję, choć kilka zabiegów montażowych i reżyserskich niezbyt dobrze znosi próbę czasu, a finał wydaje się pośpieszny. Warto jednak znać.

A z nowych obejrzałem "Marię Callas". Dość jednostajny, ale potrafi przykuć uwagę. Jest kilka naprawdę dobrze rozegranych scen w stylu "Bulwaru zachodzącego słońca". W tle natomiast wiele fajnych samochodów z francuskich ulic lat 70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niedawno na Netflixie pojawil sie miniserial Dojrzewanie:
AAAABbR3cqo77EdzPE5euSV7P9XePvSF5unk1iH7

Jeden z najlepszych seriali jaki obejrzalem w ostatnich latach.
Kazdy odcinek ma ponad godzine i przeklada sie na to, ze widz uczestniczy w godzinie z zycia bohaterow. Pieknie nakrecony. Niesamowicie realistyczne dialogi. Genialna gra aktorska doroslych i dzieci.
Jestem pod wrazeniem.
Warto, warto, warto!

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.03.2025 o 19:33, satanic napisał(-a):

Jak się uczyć nie chciało to tak jest.

no, no, mocne...

wczoraj ponownie "Ptaki" w rezyseri geniusza suspensu ktorego recepta na dobry film przeszla do kanonu powiedzen:
"na poczatku trzesienie ziemi a pozniej napiecie bedzie juz tylko wzrastac", ogladany kolejny raz i po latach pozwala
spojrzec z dystansem, widac niedoskonalosci planow kreconych w studio, momentami egzaltowana gre aktorska, 
naiwnosc niektorych scen czy uzytej techniki do zdjec trickowych ale film ciagle jest na podium klasyki X Muzy 

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, neclocus napisał(-a):

no, no, mocne

Bardzo niegrzeczne, ale widać brak kultury, no cóż 🤷🤷🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.03.2025 o 21:52, GostRado napisał(-a):

Właśnie obejrzałem na TV Kultura:

https://www.filmweb.pl/film/Igła-1981-6336

Dobry film.

jesli pierwszy raz to dosc pozno ; ) niemniej polecam ksiazke Kena Folletta, rownie dobra a moze i lepsza

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, neclocus napisał(-a):

jesli pierwszy raz to dosc pozno ; ) niemniej polecam ksiazke Kena Folletta, rownie dobra a moze i lepsza

Jedno i drugie dobre 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.03.2025 o 23:51, Edmund Exley napisał(-a):

A z nowych obejrzałem "Marię Callas". Dość jednostajny, ale potrafi przykuć uwagę. Jest kilka naprawdę dobrze rozegranych scen w stylu "Bulwaru zachodzącego słońca". W tle natomiast wiele fajnych samochodów z francuskich ulic lat 70.

na TV Kultura byl emitowany serial "Legendy opery", w jednym z odcinkow jego bohaterka byla Callas,
niesamowity zyciorys... film zawieral ciekawe archiwa, wazne spektakle, wypowiedzi krytykow, artystow,
ludzi blisko zwiazanych z Maria Callas, historia zycia na szczycie ale pelna cierpienia... polecam i choc nie
widzialem filmu fabularnego z Jolie to mysle ze ten pierwszy moze byc lepszy ; )

Edytowane przez neclocus
ort.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, neclocus napisał(-a):

no, no, mocne...

wczoraj ponownie "Ptaki" w rezyseri geniusza suspensu ktorego recepta na dobry film przeszla do kanonu powiedzen:
"na poczatku trzesienie ziemi a pozniej napiecie bedzie juz tylko wzrastac", ogladany kolejny raz i po latach pozwala
spojrzec z dystansem, widac niedoskonalosci planow kreconych w studio, momentami egzaltowana gre aktorska, 
naiwnosc niektorych scen czy uzytej techniki do zdjec trickowych ale film ciagle jest na podium klasyki X Muzy 

Ja pisałam o sobie😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi