mroova 6996 #10051 Napisano 24 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a): Jedynemu któremu się udało ominąć karę śmierci przez powieszenie był Trynkiewicz Nie był jedyny, w trakcie moratorium wykonywania k.s. zapadło jeszcze kilka orzeczeń, ostatni byli w 1995 r. Gliwa w Gdańsku i Brzostowski w Elblągu. W polskim systemie prawnym nie było ławy przysięgłych jak na amerykańskich filmach - protokoły z wykonania k.s. zawierały postanowienie Rady Państwa (z podpisem Henryka Jabłońskiego) o "nieskorzystaniu z prawa łaski". Potem legislacyjnie spieprzono sprawę bo k.s. zamieniono na 25 lat pozbawienia wolności a nie na dożywocie. Okres ten minął i trzeba było stosować atrapę w postaci ustawy o postępowaniu wobec osób z zaburzeniami psychicznymi stwarzających zagrożenie życia, zdrowia lub wolności seksualnej innych osób. Przy okazji - MariuszTrynkiewicz rok temu umarł w szpitalu więziennym AŚ w Gdańsku, gdzie trafił za przestępstwo popełnione w KOZZD-zie. Edytowane 24 Stycznia przez mroova 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8250 #10052 Napisano 25 Stycznia 6 godzin temu, mroova napisał(-a): Nie był jedyny, w trakcie moratorium wykonywania k.s. zapadło jeszcze kilka orzeczeń, ostatni byli w 1995 r. Gliwa w Gdańsku i Brzostowski w Elblągu. W polskim systemie prawnym nie było ławy przysięgłych jak na amerykańskich filmach - protokoły z wykonania k.s. zawierały postanowienie Rady Państwa (z podpisem Henryka Jabłońskiego) o "nieskorzystaniu z prawa łaski". Potem legislacyjnie spieprzono sprawę bo k.s. zamieniono na 25 lat pozbawienia wolności a nie na dożywocie. Okres ten minął i trzeba było stosować atrapę w postaci ustawy o postępowaniu wobec osób z zaburzeniami psychicznymi stwarzających zagrożenie życia, zdrowia lub wolności seksualnej innych osób. Przy okazji - MariuszTrynkiewicz rok temu umarł w szpitalu więziennym AŚ w Gdańsku, gdzie trafił za przestępstwo popełnione w KOZZD-zie. Zgadza się chodziło mi o Radę Państwa a nie o ławę przysięgłych 👍 😊 kolega tutaj jesczcze bardziej jak widać obeznany w temacie, osobiście jestem za przywróceniem kary śmierci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10053 Napisano 25 Stycznia Dwie części za nami, dzisiaj idziemy na ostatnią 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10054 Napisano 25 Stycznia (edytowane) Jestem bardzo ciekaw tego 🤔🤔🤔 Edytowane 25 Stycznia przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10055 Napisano 25 Stycznia W międzyczasie oglądneliśmy to 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10056 Napisano 25 Stycznia No i jesteśmy na trzeciej części,maraton dobiega końca 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #10057 Napisano 25 Stycznia Dwa ciekawe filmy o niełatwym dorastaniu: - "Ministranci" - chyba dawno nie widziałem tak dobrze poprowadzonych dziecięcych aktorów w polskim filmie. Kilka wątków dobrze znanych, ale połączonych w spójną, wzruszającą opowieść. - "Rushmore" - kumpel od dawna mi polecał, znając mój sentyment do motywu ucznia zakochanego w nauczycielce To film Wesa Andersona, ale jeszcze bez jego skrajnej maniery. Czyli jest dziwnie, ale nie dziwacznie. Bohaterowie są ludźmi, a nie figurami wtłoczonymi w symetryczną scenografię. Do tego fajna muzyka na ścieżce: m.in. The Who, Stonesi i Lennon. Kilka zegarków w kadrze, ale rozpoznawalny w 100% tylko Breitling Chronomat u Billa Murraya. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2383 #10058 Napisano 25 Stycznia Film "Exit 8". Na podstawie gry. Taki sobie, szczerze mówiąc. Dla spostrzegawczych i cierpliwych jest niezła wizualnie gra, ale po rozwiązaniu paru zagadek - nie robi już w sumie wrażenia. Za to sam klimat z gry dobrze przeniesiony do filmu. No i dodatkowo twórcy chcieli pokazać widzom, jak ludzie funkcjonują we współczesnym świecie. Raczej film na raz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #10059 Napisano 26 Stycznia 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10060 Napisano 27 Stycznia W dniu 21.01.2026 o 09:15, Edmund Exley napisał(-a): Wiem, planuję iść. Ja już w kinie 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markol 3534 #10061 Napisano 27 Stycznia Podziwiam i zadroszczę. Ja w tygodniu nie mam czasu a w weekendy siły, żeby wybrać się do kina 😒 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10062 Napisano 27 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Markol napisał(-a): Podziwiam i zadroszczę. Ja w tygodniu nie mam czasu a w weekendy siły, żeby wybrać się do kina 😒 Ja jestem zabity kinomaniak, miałem teraz 4 dni wolnego od pracy tak że korzystam, do kina z 300 metrów, karta unlimited w kieszeni, obiad dla domowników zrobiony, Żonka wie że lubię , przyszły piątek i sobota też zaplanowana, bardzo dużo chodzę do kina, może jest tu na forum taki drugi jak ja 🤔🤔🤔😁😁😁 Edytowane 27 Stycznia przez TomcioMiki 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10063 Napisano 27 Stycznia W piątek myślę żeby z młodym iść na to . A w sobotę na to 😁😁😁 A w międzyczasie bym to ogarnął, muszę to jakoś rozplanować 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8250 #10064 Napisano 27 Stycznia 21 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): W piątek myślę żeby z młodym iść na to . A w sobotę na to 😁😁😁 A w międzyczasie bym to ogarnął, muszę to jakoś rozplanować 🤔🤔🤔 Ten pierwszy może być fajny, gra akurat podoba mi się bardzo 👌 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #10065 Napisano 27 Stycznia 3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): Ja już w kinie 🤗🤗🤗 Też byłem. Nareszcie. Niezwykłe kino. Widziałem też "Dom dobry" - bardzo gęsty, z pomysłowym montażem, odwołaniami do znaków rozpoznawczych Smarzowskiego. A mnie skojarzył się też trochę z "Gasnącym płomieniem". 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10066 Napisano 27 Stycznia 17 minut temu, Edmund Exley napisał(-a): Też byłem. Nareszcie. Niezwykłe kino Mało dialogów, niepokojąca ścieżka dźwiękowa i świetne zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #10067 Napisano 27 Stycznia 16 minut temu, Edmund Exley napisał(-a): Też byłem. Nareszcie. Niezwykłe kino. Jesteś aż takim fanem "Silent Hill"..? 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10068 Napisano 27 Stycznia Sam Raimi Jeszcze to jest po drodze 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #10069 Napisano 27 Stycznia 12 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Jesteś aż takim fanem "Silent Hill"..? Hehe, tego akurat nie kojarzę Ale cieszę się, że nadrobiłem ostatnio filmy Christophera Nolana. Te trzy obejrzane teraz podobały mi się najbardziej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #10070 Napisano 28 Stycznia 1 godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a): Hehe, tego akurat nie kojarzę Ale cieszę się, że nadrobiłem ostatnio filmy Christophera Nolana. Te trzy obejrzane teraz podobały mi się najbardziej. Mój ulubiony film Nolana to nadal "Prestiż". 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77887 #10071 Napisano 28 Stycznia Jak by ktoś był zainteresowany, w przyszły wtorek 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #10072 Napisano 28 Stycznia 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8250 #10073 Napisano 28 Stycznia 50 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): To jesteś Ty? Myślałem, że jesteś facetem 😆😆 no chyba, że to okładka z filmu bo zdjęcie wrzucone do działu Właśnie obejrzałem film... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #10074 Napisano 28 Stycznia 12 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a): To jesteś Ty? Myślałem, że jesteś facetem 😆😆 no chyba, że to okładka z filmu bo zdjęcie wrzucone do działu Właśnie obejrzałem film... To Demi Moore. Taka aktorka. W bluzie z napisem „DEMI FUCKING MOORE”. Taka ciekawostka. Filmowa. Bo Demi Moore to taka aktorka. 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 8250 #10075 Napisano 28 Stycznia 1 minutę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): To Demi Moore. Taka aktorka. W bluzie z napisem „DEMI FUCKING MOORE”. Taka ciekawostka. Filmowa. Bo Demi Moore to taka aktorka. No to teraz mnie zagiąłeś 🤣🤣🤣👊👍 wybacz najmocniej 🤭 ja tak filmów nie oglądam i nie znam tak dobrze aktorów 🤪 4 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): To Demi Moore. Taka aktorka. W bluzie z napisem „DEMI FUCKING MOORE”. Taka ciekawostka. Filmowa. Bo Demi Moore to taka aktorka. Bo tam wcześniej jakąś ostrą rozmowę przeprowadzałeś z Osmodeuszem próbując go ustawić do pionu 😆 no i teraz wrzuciłeś zdjęcie jakieś dziewczyny to sobie pomyślałem, kurde to chyba Ty ?🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach