Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

Robert Duvall to był ktoś, kogo lubił chyba każdy miłośnik amerykańskiego kina lat 70., a przecież wcześniej i później też miał wybitne role. Oczywiście jak każdy uwielbiam jego mocne drugoplanowe role w największych arcydziełach, ale mam też sentyment do kilku jego mniej oczywistych ról. Np. do tych kilku zaskakujących epizodów, czasem nawet bez wymieniania w napisach: "Bullitt", "Rozmowa", "Inwazja porywaczy ciał". Ponadto spory sentyment mam do dwóch całkiem zapomnianych filmów z nim w roli głównej. Pierwszy to "Odznaka 373" - pokazywany w Polsacie wiosną 2005, w sumie blade echo "Francuskiego łącznika", ale Bobby i tak był świetny. A drugi to już naprawdę wielka rola w - nomen omen - "Wielkim Santinim", na podstawie świetnej książki Pata Conroya. Za to obojętnym pozostawiło mnie jego oscarowe "Pod czułą kontrolą", które widziałem nieco wcześniej. A jeśli miałbym wskazać jedną scenę, która jest dla mnie najbardziej pamiętnym popisem tego wielkiego aktora, to byłaby to ostatnia w filmie telefoniczna rozmowa z Tuesday Weld w "Upadku", jednym z tych potężnych filmów z lat 90. 

A w temacie obejrzanych filmów - przez 2 tygodnie nic nie udało mi się obejrzeć oprócz "Idola" Feliksa Falka. Cóż, jeśli ktoś nie cierpi polskiego kina lat 80., to po tym filmie zdania nie zmieni ;) Irytujący w niemal każdej scenie Pieczyński jako dziennikarz z obsesją na punkcie pisarza wzorowanego na Hłasce. Początek filmu zdaje się nawet zapowiadać coś w stylu "Obywatela Kane'a", ale rozłazi się to w pijackich dyskusjach z podstarzałymi przyjaciółmi zmarłego. Jest kilku fajnych aktorów, na ogół grających po raz kolejny dobrze znane typy postaci. Gajos jako naczelny, Zapasiewicz jako cenzor, Kamas jako poobijany intelektualista, Huk jako intelektualista-narwaniec itp. No ale każdy z nich nawet jak gra swoją rutynę, to robi to tak, że kradnie scenę. Do tego Polska połowy lat 80. - piękna, radosna, kolorowa... ;) I jeszcze coś - Katarzyna Zadrożna jako dziewczyna Pieczyńskiego. Naprawdę pełna uroku, tej seksowności, jaką miały niektóre polskie aktorki 40 lat temu. Ale co dziwne - chociaż w 4 na 5 polskich filmach tamtej dekady piękna aktorka musiała mieć chociaż jedną rozbieraną scenę, to tu... nie ma. Reasumując - to jeden z tych filmów tylko dla lubiących dziwne wycieczki po historii polskiego kina, ale w zamian dający im kilka fajnych atutów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrcw2026static9x16herohighway1080x1920preapvfinalpl-pl5005530__2000_2000_r.jpg

Obejrzałem.

Trochę strzelaniny, zabawnych dialogów sytuacyjnych, wybuchów i akcji. Duet głównych bohaterów trafiony: Bautista dość sztywny, ale pasował do swojej roli, za to Momoa w swoim żywiole; świrus i zgrywus.

Film kojarzył mi się z takim kinem klasy B typu "Expendables", czy "Tango i Cash", więc jeśli Was takie coś bawi, to na pewno rozrywka do kolacji :)

PS No i są zegarki oczywiście!

Momoa miał chyba zegarek IWC Big Pilot - czarny bez datownika, gdzieś tam jeszcze widziałem u kogoś G-Shocka kostkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crime 101 to całkiem udany kryminał, jakich ostatnio w kinach po prostu brakuje.

Do tego film mocno zegarkowy. Główny bohater biega z vintage'owym Submarinerem, a w sejfach leżą złote Audemarsy (w tym z tourbillonem, w IMAXie ładnie było widać jak chodzi).

Crime.101.2026.1080p.TELESYNC.x264-SyncUP.mkv_20260221_154713.972.png

Crime.101.2026.1080p.TELESYNC.x264-SyncUP.mkv_20260221_154749.244.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pomoc domowa" - najpierw zwiastun, który mnie przekonał, żeby spróbować, bo chciałem sobie coś rozrywkowego zobaczyć. Fajne dziewczyny plus coś na kształt neo-noir w świecie amerykańskich bogaczy i luksusu. W pierwszej połowie w pewnym momencie pojawiło mi się w głowie pytanie: co ja oglądam?... Bo nie wiedziałem, czy to aż tak świadomie ironiczny kicz. I chyba jednak świadomie. W połowie zwrot, po którym całość nabiera rumieńców. Jest Cartier Santos.

"Rekolekcje" - już kiedyś chciałem sobie obejrzeć ten film, jako jedną z nielicznych okazji do zobaczenia Ryszarda Cieślaka. A teraz, czytając "Notesy", trafiłem na taki wpis Wajdy:

"Rekolekcje - Leszczyński. Zdumiewające, jak gra Cieślak, wybierając najbanalniejsze rozwiązanie z miliona. Twarz aktorasa, zgrana i zużyta na robienie min. Przerażające, jak on sam to połknął - powiedział te dialogi, nie widząc i nie słysząc ani grafomanii, ani głupoty tego, co mówi...!"

No więc musiałem obejrzeć :) Od razu zastanawia ego Leszczyńskiego, który po zaledwie dwóch filmach robi takie swoje "Osiem i pół". Wiele scen strasznie pretensjonalnych. Zanussi podobny temat wyboru postawy ujął w "Strukturze kryształu", ale osiągnął dobry efekt, a tu niestety mamy męczarnie. Ale... jest też jedna z bodaj najlepszych scen zegarkowych w historii polskiego kina, opisana już przeze mnie we właściwym temacie :)

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

"Pomoc domowa" - najpierw zwiastun, który mnie przekonał, żeby spróbować, bo chciałem sobie coś rozrywkowego zobaczyć. Fajne dziewczyny plus coś na kształt neo-noir w świecie amerykańskich bogaczy i luksusu. W pierwszej połowie w pewnym momencie pojawiło mi się w głowie pytanie: co ja oglądam?... Bo nie wiedziałem, czy to aż tak świadomie ironiczny kicz. I chyba jednak świadomie. W połowie zwrot, po którym całość nabiera rumieńców. Jest Cartier Santos.

Poprawia się to w połowie? Bo gdzieś do tego momentu dotrwałem, po czym zrezygnowałem i dałem solidne 2/10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, bartekfm napisał(-a):

Poprawia się to w połowie? Bo gdzieś do tego momentu dotrwałem, po czym zrezygnowałem i dałem solidne 2/10.

Mnie wciągnął (choć oczywiście to nadal nie będzie wielkie kino, pamiętajmy ;) ) od momentu, gdy - SPOILER, UWAGA DLA WRAŻLIWYCH NA SPOILERY - Amanda Seyfried wsiada do swojej fajnej Alfy Stelvio i zatrzymując się przed bramą posesji zaczyna krzyczeć. Po tym jest cięcie, a po kilku chwilach powrót do Stelvio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Zanussi podobny temat wyboru postawy ujął w "Strukturze kryształu", ale osiągnął dobry efekt, a tu niestety mamy męczarnie.

Był to film mocno pretesjonalny, od tytułu począwszy. Ale lubimy go, bo jest odpowiednio stary, czarno-biały, niewiele się w nim dzieje i nikt już takich nie robi. 

W dodatku w nurcie "kina moralnego niepokoju", że to niby dla inteligencji. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

1663095552_Screenshot2026-02-25at15-29-12Facebook.png.6b95b33ddf08bb2b0387188547ff085a.png

Mi ona pasuje.

Lily_Collins_2_May_2019.jpg

3 godziny temu, Sławol napisał(-a):

No, takiego Robina to nie było.

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś się uchował i nie oglądał??! Zaraz będzie seans na TVP Kultura:

Screenshot_20260226_200113_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź