Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość tessio

MARINA, MARina, marina...

Rekomendowane odpowiedzi

Przedawnilo sie zastrzezenie projektu koperty z 1993 roku? Kiedy? :lol:

ta koperta nigdy nie byla zgloszona jako wzor przemyslowy, wiec co niby sie mialo przedawnic? nie wiem czemu wszyscy sie uczepili tych 25 lat - tak to wyglada w polskim prawie. w usa i kanadzie jest do 14 lat. w innych miejscach pewnie jeszcze inaczej. zeby wzor przemyslowy podlegal ochronie prawnej, musi zostac zgloszony osobno w urzedzie patentowym kazdego kraju, w ktorym ma byc chroniony. luminor 44mm nie jest zastrzezonym wzorem przemyslowym. w szczegolnosci nie jest chroniony ani w polsce, ani w chinach, wiec nie wiem o co to cale bicie piany i swieta inkwizycja.

jesli chodzi o nazwe/napis "marina militare" w kontekscie: spinek, pierscionkow/sygnetow/obraczek, kolczykow, naszyjnikow, broszek, zegarkow, zegarkow, paskow do zegarkow, opakowan (pudelek) z metali szlachetnych na zegarki i bizuterie - jest w usa zastrzezonym znakiem towarowym, zgloszonym w marcu 2005. znak zostal zarejestrowany pod koniec listopada 2006 roku. fakt zgloszenia i zastrzezenia w amerykanskim prawie nie znaczy kompletnie nic. daje jedynie prawo do zgloszenia sprzeciwu w przypadku proby zastrzezenia tego samego znaku przez inny podmiot i prawo do wzajemnego szczucia sie prawnikami w celu "udowodnienia" przed sadem kto "ma bardziej prawo" do tego znaku. i tyle. w najblizszym czasie bedzie okazja, zeby sie przekonac jak skutecznie panerai bedzie bronil przed sadem "swojego" znaku towarowego...

skonczcie to zalosne bicie piany. do dyskusji potrzeba chociaz odrobiny faktow. w przeciwnym przypadku to wyglada jak spor gimnazjalistow na onecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel kupil tą podrobę/replikę czy jak to mozna nazwać w ramach akcji - totalny chaos i wielostronicowa dyskusja i to Mu sie udalo , jedynie warto wspomnieć ze Paweł jest moderatorem i wklada duzo pracy w utrzymanie ladu i skladu forum - wiec wlasnie dlatego w ramach zadośćuczynienia - mozna poprzestać na przepychankach słownych - na razie , pózniej trzeba bedzie wprowadzić bardziej radykalne środki przymusu bezposredniego , zanim zaczniecie bardziej chwalić MM Chińską - pomyślcie - czy jesteście gotowi na zastąpienie siebie przez tanszego Kolegę z Chin ktory bedzie robił to co Wy - identycznie z niewielkimi kosmetycznymi zmianami i bedzie bral za to 1/10 tego co Wy - bo o to w tym wszystkim chodzi - w dodatku bedzie kopiowal wszystkie Wasze osiągniecia i projekty - co bedzie robił wtedy Kazdy z Was jak juz wszedzie bedą Koledzy z Chin ? Wypadaloby sie położyć do dołka i przysypać ziemią :lol: albo zmienić kolor skóry i wysokość zarobków oraz mentalność na zadowolenie przyslowiową miseczką ryzu - wszystkim zwolennikom MM Chińskiej zyczę spokojnych snów i niech sie Wam Koledzy przyśnią IWC, Rolexy , Patki , JLC - wszystkie Chińskie i wszystkie w cenie max 100$ z darmową wysyłką na caly świat :(

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie fajnie oddane Piotrze.

Ciekawe jak by było gdyby to produkt, pomysł i ciężko wypracowana pozycja któregoś z szanownych kolegów została tak samo podle wykorzystana. Ciekawe czy tez by pisali, że niezastrzeżony i warto kupić, bo doskonale wykonane, służy do tego samegi i kosztuje 50 razy mniej niz to co ja sprzedaję. :lol:

Soft - Polsce, Chinach - i zrozum wreszcie. Większości z nas nie chodzi tylko i wyłącznie o aspekty prawne. Przestańcie te żałosne pseudoprawnicze wywody z siebie wydobywać. To co robią producenci MM jest podłe, żałosne i chamskie i mam w d... czy zgodne z prawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może szkieleton ? ;)

00fa3ebde373653c.jpg

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mbubu

Miałem okazje sfotografować. Ble.. ble..

Czy koledzy, którzy zakupili tez mieli osłonkę? Czy tylko ta sztuka, którą widziałem? Oczywiście tandetne wykonanie osłonki swiadczy, ze nie jest to wyrób współgrający z napisem. Jeśli wszystkie to mają..... (to pewnie nie świadczy o zamiarach producenta)

114e87408ca5d316.jpg

aa6af8deecb0a176.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie OP jest samo sobie winne. Gdyby tak nie windowali cen, MM nie miała by racji bytu. Chociaż na dzień dzisiejszy MM nie kupię, tak samo jak OP za niezrozumiale wysoką cenę też. (Ale design mi się podoba)

Czytając wszystkie poprzednie posty mam już mętlik w głowie. A najgorsze jest to, że technicznie można wykonać zegarek nie odbiegający jakością, za ułamek ceny oryginału. Teraz wiem ile OP zarabia na swoich produktach.

Na poparcie mojej tezy:

Kiedyś czytałem wywiad zamieszczony przez Kloda z jakąś szychą z OP. Ten mawiał, że cena Paneria jest podyktowana wysokimi kosztami produkcji (chyba chodziło konkretnie o koperty) ażeby wykonać Taki Produkt. Teraz wiem że prawda jest zgoła inna, a cena Paneraia nie wynika z wysokich kosztów produkcji raczej z wysokich pensji PANÓW.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Dla mnie OP jest samo sobie winne. Gdyby tak nie windowali cen, MM nie miała by racji bytu. Chociaż na dzień dzisiejszy MM nie kupię, tak samo jak OP za niezrozumiale wysoką cenę też. (Ale design mi się podoba)

Czytając wszystkie poprzednie posty mam już mętlik w głowie. A najgorsze jest to, że technicznie można wykonać zegarek nie odbiegający jakością, za ułamek ceny oryginału. Teraz wiem ile OP zarabia na swoich produktach.

Na poparcie mojej tezy:

Kiedyś czytałem wywiad zamieszczony przez Kloda z jakąś szychą z OP. Ten mawiał, że cena Paneria jest podyktowana wysokimi kosztami produkcji (chyba chodziło konkretnie o koperty) ażeby wykonać Taki Produkt. Teraz wiem że prawda jest zgoła inna, a cena Paneraia nie wynika z wysokich kosztów produkcji raczej z wysokich pensji PANÓW.

Mam jednak wątpliwości co do Twojej tezy. Koszty własne Panerai są nieporównywalnie większe niż chińskiej Mariny. Po stronie Panerai masz koszty związane z utrzymaniem niemałej firmy, zegarmistrzów, którym za projekty mechanizmów trzeba płacić dużą kasę, a biorąc pod uwagę, że rękę do tego przyłożyli mistrzowie z Jaeger-LeCoultre, to już daje do myślenia - chodzi mi oczywiście o własne werki Panerai. Oprócz zaplecza technicznego mamy jeszcze masę innych kosztów związanych z szeroko pojętą reklamą i ogólnie rzecz ujmując całym zapleczem organizacyjnym. To wszystko przekłada się na ceny zegarków. Kogo masz po stronie chińskiej Mariny Militare ? - kilku kryminalistów, którzy czerpią zyski z cudzej własności intelektualnej.

Możesz Blaz pisać, że w tym temacie chodzi o zdjęcia Tessia, ale posługując się tym argumentem można obronić każdy jeden zegarek, nawet podróbę. To jednak jest nie fair, ale to tylko moja opinia z którą nie musisz się zgadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jednak wątpliwości co do Twojej tezy. Koszty własne Panerai są nieporównywalnie większe niż chińskiej Mariny. Po stronie Panerai masz koszty związane z utrzymaniem niemałej firmy, zegarmistrzów, którym za projekty mechanizmów trzeba płacić dużą kasę, a biorąc pod uwagę, że rękę do tego przyłożyli mistrzowie z Jaeger-LeCoultre, to już daje do myślenia - chodzi mi oczywiście o własne werki Panerai. Oprócz zaplecza technicznego mamy jeszcze masę innych kosztów związanych z szeroko pojętą reklamą i ogólnie rzecz ujmując całym zapleczem organizacyjnym. To wszystko przekłada się na ceny zegarków. Kogo masz po stronie chińskiej Mariny Militare ? - kilku kryminalistów, którzy czerpią zyski z cudzej własności intelektualnej.

Możesz Blaz pisać, że w tym temacie chodzi o zdjęcia Tessia, ale posługując się tym argumentem można obronić każdy jeden zegarek, nawet podróbę. To jednak jest nie fair, ale to tylko moja opinia z którą nie musisz się zgadzać.

Masz rację, że koszty na pewno po stronie OP są większe, ale mi bardziej chodziło o to, że można wyprodukować klon takiego produktu duuuuuuuuużo taniej. OP przecież jak podkreślają Paneristi nie wydaję dużo na reklamę w porównaniu np z Omegą. Więc koszty i tak nie są adekwatne do ceny końcowej. Oczywiście nie chodzi mi tu o Panerai z inhousem tylko modele takie jak PAM OOOO, czy PAM 0005, gdzie mamy doczynienia z ubarwionymi Unitasami za astronomiczne kwoty. Tutaj właśnie wycelowała MM i trzeba powiedzieć, że niestety z powodzeniem, skoro przekonała do siebie niektórych szanownych klubowiczów i w pewnym sensie ich rozumiem (nie piszę tego z ironią żeby było jasne).

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mamy kapitalizm. Nikogo nie obchodzi kto jakie ma koszty. Popyt kształtuje cenę (choć czasem cena kształtuje popyt :D ) . Koszty mogą mieć zerowe, a sprzedawać za dziesiątki tysięcy dolarów. Ich sprawa. Ich pomysł, ich wałsność i jeśli mają na to zbyt, to wszystko jest ok. Jeśli przesadzą - firma upadnie. Dlatego uważam, że argumenty w stylu "to niesprawiedliwe że panerai ma takie ceny" jest, delikatnie mówiąc naiwny i dziecinny.

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche namieszam - osobiscie niepochwalam ale tutaj zobaczcie co oferuje dosc szanowana firma :D

post-514-0-49612600-1331079748.jpg

By rafalbar

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cytochrom: nieladnie wklejac zdjecia bez wyjasnien :D , nie wszyscy sa rownie oblatani. To co wkleiles to bardzo ladny zegarek w stylu "retro". Z racji watku, w ktorym sie on znalazl, wnioskuje, ze jest on kopia (imitacja) jakiegos starego, szacownego modelu, ktorejs z powazanych firm. Czy to jakis stary Rolex byl zrodlem ispiracji?

EDIT: wygooglowalem na szybko Vollmera i na pierwszym miejscu wyszedl taki link (po angielsku):

http://www.gntwatches.com/

Daje troche do myslenia IMO.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zbyszke - swietne zdjecia tessia, a w sumie ciagle ta sama dyskusja wiec polalem troszke wody na kolo :D

a tak powaznie to firma nawet nie kryje sie zkad zapozyczenie przy modelu pokazanym u5 -"A 60 year old design, reminiscent of a Swiss produced combat divers watch used by the Italian Navy. Suggested Retail $ 1450 " - realna to jkais 45o usd, coz firma niemiecka a zaegareczek ma na tarczy made in germany, co do opisu to pochodzi od firmy i jednoznacznie daje do zrozumienia o jaki zegarek chodzi - cos jak reklama piwa bezalkoholowego:), werk eta :) szwajcarska:)

Ciekaw bylem reakcji kolegow i ich opini na temat tego dosc dyskusyjnego - bardzo zreszta fajnego modelu, osobnej firmy, europejskiej... teraz wraz z opisem powinno byc jeszcze ciekawiej

zapomnialem zapytac jak idzie polowanie na memo - podeslij jak cos masz ciekawego na oku bo chwilowo nie jestem konkurencja:) :) a postaram sie zrewanzowac ale to juz chyba do innego watku:)

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Troche namieszam - osobiscie niepochwalam ale tutaj zobaczcie co oferuje dosc szanowana firma :D

chyba juz nie. panerai im zabronilo i poprosilo o zadoscuczynienie w wysokosci 40k euro. vollmer sie chyba przestraszyl, bo na oficjalnej stronie nie ma sladu po tym zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio
post-609-0-52533600-1331079768.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wszystko odbyło się zgodnie z prawem

zgodnie z ktorym konkretnie prawem?

i za obustronną zgodą.

wiesz to? czy ci sie wydaje, ze tak bylo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten zegarek nie udaje że jest Panerai Luminor Marina. Koniec i kropka.

Masz rację. Ten zegarek udawał Radiomira.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem za to, że każde zaślepienie, zacietrzewienie jest ograniczeniem, niezależnie od strony sporu. A ograniczonym być nie warto. Poza tym nie ma świata czarno-białego, o czym tutaj jakoś trudno pamiętać. MM podróbą nie jest, a co do bezczelnego zwalenia wzoru to nie ma się co podniecać. Sprawa jest oczywista i nie warta tych wszystkich pokwikiwań. Wiadomo, gdyby czciciele najdroższego Unitasa świata nie dostawali wypieków na widok modelu żywej torpedy najlepszej rzekomo marynarki wojennej świata dodawanej do zegarka :) - owa manufaktura położona w pięknym, starożytnym kraju produkowała by zamiast kanciastych zegarków z pancerną koronką np. divery ze znaczkiem mercedesa na jednej ze wskazówek lub coś równie chwytliwego. To oczywiste. Ale czy warte histerii i koślawych argumentów, pozbawionych solidnego zaplecza? Toż IWC powinno Steinharta, Archimede w skarpetkach puszczać za podróby lotników. A szczególnie te pozbawione logo firmy (no bo zwalone coś w 100 % bez logo też padlina, nie? W dodatku wyjątkowa, bo podstępna), itd., itd. Jak to mawia jeden mały, współczesny XIX-wieczny polityk: "to oczywista oczywistość". Więc te 15 stron kiepskiej erudyki "zwolenników" i "przeciwników" warte jest tylko tyle, ile osobiste wycieczki ich kręcą. Kto chce niech kupi i moralnie nie stanie w jednym szeregu z handlarzami koką, a kto dostałby wysypki zbliżając się do MM - niech lepiej dla spokoju swojego ducha omija ten zegarek na odległość armatniego strzału. Czy to nie zadowala wszystkich? Czy może jednak święta wielkanocne są lepsze? :D Na miejscu co niektórych tutaj pokasowałbym lwią część postów, modląc się, że mało ludzi je przeczytało i wstyd przez to mniejszy. I tyle...

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Tak dla porządku to ta torpeda nie była :"żywa",była nosicielem nurków ktorzy podczepiali miny i głowny ładunek a pozniej wracała przynajmniej w teorii do bazy.Super flota jak cała armia była raczej jednostrzałowa co widac było w bitwie u przylądka Matapan i w ataku na Krete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.