Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jagoda

zegarek do garnituru do 3 000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jagoda

Witam serdecznie,

chciałabym kupić ładny, funkcjonalny zegarek jako prezent dla Narzeczonego. Zegarek powinien być na skórzanym pasku, kolor brąz lub czarny, jeśli chodzi o firmę to powinna być w miarę znana, uważana za dobrą (bardzo dobrą).

Czy w tej cenie jestem w stanie kupić coś porządnego, ładnego i dobrej firmy ?? Podkreślam, że wogóle nie znam się na zegarkach więc będę wdzięczna za każdą wskazówkę !!

Mam możliwość zakupów w USA gdzie niektóre zegarki są tańsze.

Baardzo proszę o radę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest cała masa podobnych wątków na forum. Kilka ostatnich:

do 5000

do 3000

Do 2000

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jagoda

powyższe wątki już przeczytałam i nie znalazłam tam nic ciekawego (głównie zegarki z okrągłą tarczą i chyba mniej znanych firm).

jeśli ma Ktoś jakieś propozycję to będę wdzięczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie pani,- wszystkim znana b.dobrą firmą to jest rolex. ale tutaj przedział cenowy który pani proponuje to w zasadzie wystarczy na pasek. proponuje rozejrzec sie za szwajcarskim zegarkiem z naciagiem automatycznym koniecznie na pasku jesli ma byc do garnituru lub na bransolecie jesli bedzie uzywany codziennie . zegarki szwajcarskie ogólnie maja opinie dobrych i prestizowych zegarków więc obdarowany napewno nie bedzie musiał sie wstydzic za prezent. z drugiej strony gdyby dokładnie przestudiowała pani częsc forum to zapewnie dostrzegła by piekno zegarków rosyjskich, japonskich czy niemieckich. kazdy zegarek na tym forum jest postrzegany jako dzieło sztuki, wiec tylko pani gust moze tu byc wyznacznikiem czy cos sie podoba czy nie. nam trudno jest cos sugerowac. mnie sie podoba IWC portugalczyk i rosyjski poljot aviator. dla innych te modele to nic wielkiego, zakochani sa w militarnych zegarkach i tam dostrzegaja piękno. jedno co moge pani doradzic ,- prosze nie kupowac zadnego covera, podróbki, imitacji i temu podobnego badziewia bo to jest mocno niesmaczne. moje typy w zaproponowanej pani kwocie moge podac przez priv by nie łamac zasad regulaminu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mniej znanych firm

:D:(<_< Mniej znanych komu?!Jak komuś Tag Heuer lub ML nic nie mówią...to trudno.Jak chodzi o szpan to Omege ponoć rozpoznaje około 80% badanych ;) A co do okrągłej tarczy,to nie wspomniała Pani że ma być kwadratowa lub tonneau...

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powyższe wątki już przeczytałam i nie znalazłam tam nic ciekawego (głównie zegarki z okrągłą tarczą i chyba mniej znanych firm).

jeśli ma Ktoś jakieś propozycję to będę wdzięczna...

Wg mnie akurat firmy Oris, Fortis, Certina są znane (a nawet ogólnodostępne) a Hamilton, czy Epos to piękne zegarki z dobrą relacją cena/ jakość.

Niemniej jeszcze dwie propozycje: inny kształt (Fortis) i bardziej znana firma (Longines) - są dostępne różne wersje kolorystyczne (każdy z nich kosztuje niewiele ponad tys. USD w USA). O firmach typu Omega czy wyżej to w tej kwocie można zapomnieć - chyba że zegarki vintage (ale jak ma Pani problem z wyborem nowego to nie polecam zabawy w szukanie ciekawego starocia).

post-5082-0-08052300-1331108757.jpg

longinescx1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi raczej o szpan więc Omege kwarca za trzy kafle znajdzie się <_< A tak na serio to polecam Aerowatch 1942

aerowatchautomatic19422gi7.th.jpg

Eposy,albo Seiko z serii Premier,Montblanc Summit (kwarc) lub Zeppelin jakiś.

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jagoda

dziękuje za podpowiedzi... ;)

czy jest sens kupować zegarek Longines za 2 000 PLN ?? czy lepiej kupić coś innej firmy (z lepszymi parametrami) ?? pytam, bo z tego co zauważyłam to ceny zegarków tej firmy zaczynają się dużo powyżej 2 000 PLN i zastanawiam się czy model za 2 000 PLN to nie jest płacenie tylko za firmę bo sam w sobie nie będzie tyle wart ??

pozdrawiam <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się musi Pani zdecydować, czy chce Pani firmę znaną i cenioną, czy też niszową/ wchodzącą na rynek ponieważ Pani posty są ze sobą sprzeczne.

Z tego co wiem, to za Longinesa akurat się wiele nie przepłaca - chociaż pewnie to samo dający np. Epos będzie tańszy.

Na Pani miejscu zacząłbym od postawienia sobie pięciu pytań:

- zegarek mechaniczny (wtedy kolejne pytanie automat) czy kwarc

- chce Pani kupić zegarek firmy dość znanej (Longines, Fortis) czy mieć optymalną relację cena/ jakość wykonania (Uwaga: prestiż jaki daje znana firma to w moim przekonaniu też cenna). Ja bym wolał niszową - ale to pewnie Pani nie interesuje.

- kształt (okrągły, kwadrat, inny)

- typ (klasyczny, pilot, lekko sportowy)

- kolorystyka (koperta, tarcza)

a następnie przeglądnąłbym podane modele (szereg dyskusji na Forum - m. in już Pani podane) oraz kilka sklepów Internetowych.

Na samym końcu w tym wątku może się Pani upewnić do wyboru lub poprosić o radę pokazując dwa czy trzy konkretne modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jagoda

jestem zdecydowana na znaną i cenioną ale zdaje sobie sprawę, że do 3 000 PLN może być ciężko..

podobają mi się:

LONGINES DolceVita - L5.655.4.16.2

LONGINES La Grande Classique - L4.708.4.11.2

i LONGINES Presence - L4.720.4.11.2

który z nich będzie najlepszy ??? ten ostatni najtańszy więc pewnie najgorszy ... ale z tego co wyczytałam na tym forum /i chyba zrozumiałam :D zegarki kwarcowe nie są takie złe...

pozdrawiam :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
który z nich będzie najlepszy ??? ten ostatni najtańszy więc pewnie najgorszy ... ale z tego co wyczytałam na tym forum /i chyba zrozumiałam :D zegarki kwarcowe nie są takie złe...

pozdrawiam :o

Naprawdę musi sobie Pani odpowiedzieć na pytanie czy chce kwarcowy czy mechaniczny. Kwarce są dokładniejsze i bezobsługowe - ale na tym forum zdecydowana większość osób preferuje mechaniczne. W końcu mówimy o luksusowym towarze do którego bardziej pasuje zaawansowana mechanika niż kwarc.

Co do wyboru - to jak Pani woli, przy czym wg mnie wybrała Pani zegarki bez charakteru i takie ogólnie mało męskie (chyba większość facetów wolałaby zupełnie inny zegarek). I nie chodzi tylko o to, że raczej nie warto kupować najtańszych zegarków danej firmy (chyba największy procentowo narzut na markę) ale o styl. Dla porównania coś garniturowego ale bardziej charakterystycznego:

post-5082-0-03325700-1331109169.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem trochę przewrotnie. Jagoda chce zegarek "dobrej" czyli ZNANEJ firmy za 3k PLN. Nie ma sensu tutaj 'wcinać' rusków i innych "mało znanych" firm.

Proponuję rozejrzeć się wśród "znanych" Jagodzie firm i wybrać coś co ma szansę spodobać się jej Panu i będzie po bólu. Jeśli nie wiesz gdzie szukać, to kup coś rozpoznawalnego: Certine, Tissota, Longinesa, albo Maurice Lacroix.. koledzy pewnie także dorzucą swoje typy.

Pamiętam jak ktoś dawno, dawno temu na forum opisał, jak to zagadał do gościa z IWC Inge na ręku:

- Super, zegarek, dobry werk. Czy lubisz IWC.. etc.

Posiadacz zegarka odpowiada: - No taki zegarek sobie kupiłem. Zupełnie nieświadomy historii firmy, właściwości zegarka itp.

Nie oszukujmy się. Są ludzie, którzy połknęli bakcyla, bo spodobał im się zegarek na Mołni, inni znienawidzą Unitasa, bo trzeba go nakręcać i spieszy w przeciwieństwie do kwarca za 100 PLN.

Nie chcę być adwokatem diabła, ale nie uważam, że jest sens uszczęśliwiać ludzi na siłę opowiadając im ochy i achy n/t mechanizmów. Jagoda chce kupić prezent, więc zarzućmy jej paroma modelami, żeby "znanego i dobrego" Casio za 3k nie kupiła i po robocie. Nie każdy musi kochać zegarki, a jak nie kocha, to jego strata :o Jeszcze mężczyzna ją skrzyczy, bo zegarek będzie spieszył i co wtedy zrobimy? :o

A poza tym, to skończcie z tym "Panowiem" sobie przez www, bo miód uszami wypływa.

PS Co to znaczy, że "najtańszy zegarek jest najgorszy"? Sorry, ale poczułem się jak nie powiem gdzie.. idąc tym tropem można powiedzieć, że ten kto ma pieniądze jest najfajniejszy, a ten co ma najmniej najgłupszy :D Materializm, to bardzo płytki algorytm segregacji wartości.

All That You Can't Live Behind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

funkcjonalny - czyli kwarc

znana firma uważana za dobrą - Edox

idź to Apartu i wybierz coś, za 3k będzie tego trochę. Albo prześpij się z tematem i jak po przebudzeniu coś się zmieni, to przeczytaj ten wątek jeszcze raz, a może coś zaskoczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Jagoda,

Doxa Grafic Automatic spełniłaby chyba większość oczekiwań:

- funkcjonalny: prosty i czytelny, godziny, minuty, sekundy, data, naciąg automatyczny, szafirowe szkiełko (nie zarysuje się podczas codziennego użytkowania), wodoszczelność 50 m,

- rozmiary koperty zdecydowanie męskie: 40 x 43 mm

- elegancki i ładny (przynajmniej dla mnie), jest też wersja z czarną tarczą

- pasek skórzany

- firma w miarę znana, uważana za dobrą

- cena ok 2800, jak dobrze ujrzałem w jednej z krakowskich Galerii

post-7884-0-33975500-1331109397.png

Sądzę, iż mężczyźnie się spodoba :o

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mbubu

Ta Doxa to niezły wybór. MArka w Polsce mocno ceniona - dostępne były za "dawnych czasów" choc mniej niz Delbana i Atlantic. Zapewne niezła jakość, a proponowany powyżej model ma nietuzinkowy design.

W salonie, bez większej gimnastyki można zakupic Maurice Lacriox Pontos w zbliżonej cenie. Automatik, rozpoznawalna marka, dobra jakość - a stylistyka pozwalajaca założyc do garniaka i do swobodnego stroju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jagodo, napisz jakie piwo facet pije i w jaki sposób pije wódkę - prędzej doradzimy, czy kwarcowy znanej marki, czy jakiś oryginalny mechaniczny :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już poważnie. Weź pod uwagę jeden ważny argument - ma to być prezent, a więc pamiątka na lata. Na dodatek facet będzie czuł się zobowiązany, by go nosić. Kup więc zegarek "z duszą" czyli mechaniczny. Nawet jeżeli za pięć lat się znudzi i trafi do szuflady, to jest szansa, że za kolejne pięć wróci na nadgarstek. Kwarcowemu to nie "grozi" - kupuje się nowocześniejszy kwarcowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna propozycja to: Tissot Le Locle Automatic Square

- naciąg automatyczny z 42 godzinną rezerwą chodu

- wodoszczelność 3 atm

- szafirowe szkiełko oraz mineralny dekiel

- cena katalogowa w Polsce 2400 zł

- dostępna także wersja z brązowym paskiem

t0067071605300le4.jpg

post-7884-0-96095500-1331109539.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jagoda, mój typ w Twojej cenie to Longines Le Grande Cllasique z automatem, choc dopiero w sklepie wybrałbym między modelem na pasku, o którym piszesz i bransoletą - model L4.708.4.72.6.

Żeby bylo trudniej dorzucam do rozważań Bulove: 63A24 BULOVA, 63B022 BULOVA, 63B011 BULOVA - wlasnie zakochalem sie w Bulovie, po raz 15 :o

i Cyma Imerium, model 116.183ST.09B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby zaryzykowac Orisa, linia Frank Sinatra, trzeba znac upodobania obdarowanego. Preferuje modele: Small Second Date 643 7571 4061 LS lub Limited 667 7575 40 61 LS

kolejna podpowiedz to Raymond Weil Austin Halley - jak nie trafisz z zegarkiem, to w eleganckim pudelku wraz z zegarkiem sprzedawany jest efektowny automobil :o Zegarek latwo kupic w Polsce

koledzy na forum czesto chwala marke Stowa, ktora ma spory wybor modeli na pasku. Stowe znacznie trudniej kupic w Polsce

Co do prestizu, to rzuc okiem na piramide prestizu. 3 000 to kwota za ktora mozesz wybierac z najnizszym poziomie i po dobrym rozpoznniu upolowac cos pietro wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kolejna podpowiedz to Raymond Weil Austin Halley - jak nie trafisz z zegarkiem, to w eleganckim pudelku wraz z zegarkiem sprzedawany jest efektowny automobil :lol:

koledzy na forum czesto chwala marke Stowa, ktora ma spory wybor modeli na pasku. Stowe znacznie trudniej kupic w Polsce

Co do Austina, to kolega się pomylił - to Frederique Constant ma te zegarki z Healeyem.

Ale czy mężczyzna uzna zegarek o damskim imieniu?

Co do Stowy - bardzo dobry wybór, fantastyczny stosunek jakości do ceny, tylko że zegarki te mają tę jedną istoną wadę (albo zaletę - niepotrzebne skreślić) - są dobrze znane TYLKO wąskiemu gronu miłośników zegarków.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do Austina, to kolega się pomylił - to Frederique Constant ma te zegarki z Healeyem.

Ale czy mężczyzna uzna zegarek o damskim imieniu?

Co do Stowy - bardzo dobry wybór, fantastyczny stosunek jakości do ceny, tylko że zegarki te mają tę jedną istoną wadę (albo zaletę - niepotrzebne skreślić) - są dobrze znane TYLKO wąskiemu gronu miłośników zegarków.

Pozdrawiam

Iko

Austin to rzeczywiscie FC, chociaz jestem nowy i zielony, to troche mi wstyd,

dzieki Iko za sprostowanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 3k mozna kupic nowego Atlantika z odrestaurowanym mechanizmem z lat 50. Zaraz pewnie mnie zlinczuja za nietrzymanie sie kryterium 'prestiz", ale krotka seria ma swoja wartosc rowniez w przypadku marki Atlantic.

Za 3k mozna kupic Atantika z certyfikatem COSC, a to tez na swoj sposob okresla prestiz zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.