Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Lista chętnych na OS'a już długa ;)  ?

Dłuższa niż na Rolka :D

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale mnie to nie dziwi ;)

Przy częstotliwości z jaką zmieniasz zegarki, pewnie masz zapisy w ciemno, nawet jak jeszcze nie wiadomo co kupisz :D

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś, gdzieś kiedyś pisał (w dziale Omega), że teleskopy przy paskach Nato pracują  inaczej (bo Omega z jakiegoś powodu z wprowadzeniem Nato daje zakrzywione teleskopy, które mają za zadanie zbliżyć pasek skórzany do koperty i wyprofilować odpowiednio ten pasek. Jaki jest sens takich teleskopów do Nato - ciężko wyczuć).

Był też temat odnośnie pasków nato i celu w jakim zostały wynalezione. Pomijając podłoże wojskowe i ich główną rolę w celu zabezpieczenia, zegarka przed upadkiem (powinien zostać przytrzymany na drugim) temat zakończył się zamknięciem pół żartem, pół serio.

Piszę o tym tutaj, bo tutaj powinien być największy odzew, a widziałem i czytałem o tym kilka razy - zawsze jakoś to zbyłem, tłumacząc sobie przypadkiem, aż do dnia dzisiejszego, gdzie w temacie WUS odnośnie Seiko MM, znalazłem taki wpis odnośnie podsumowania, że kolejny zegarek poszybował na posadzkę:

"You just perfectly illustrated what I will never wear my watches on NATO again. The NATO straps are known to damage the structural integrity of the springbars."

o co chodzi ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie narzekam, ale zawsze mogłoby być lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj się Karol.

W końcu każda potwora znajdzie swojego amatora :D 

Nawet GMT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tomek, od razu lepiej :)

Mi dalej się podoba, ale u kogoś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może teraz ludziska szukają klapek Kubota :) Dopiero jak znajda, to sie zglosza po GMT  :ph34r:

Kiedyś to była prosta sprawa, były na każdym straganie a targowisk było dużo.

Teraz są centra handlowe i Crocsy :D

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może teraz ludziska szukają klapek Kubota :) Dopiero jak znajda, to sie zglosza po GMT  :ph34r:

Ty podobno takie masz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

je też już podrabiają - może nie być łatwo o oryginały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś, gdzieś kiedyś pisał (w dziale Omega), że teleskopy przy paskach Nato pracują  inaczej (bo Omega z jakiegoś powodu z wprowadzeniem Nato daje zakrzywione teleskopy, które mają za zadanie zbliżyć pasek skórzany do koperty i wyprofilować odpowiednio ten pasek. Jaki jest sens takich teleskopów do Nato - ciężko wyczuć).

Był też temat odnośnie pasków nato i celu w jakim zostały wynalezione. Pomijając podłoże wojskowe i ich główną rolę w celu zabezpieczenia, zegarka przed upadkiem (powinien zostać przytrzymany na drugim) temat zakończył się zamknięciem pół żartem, pół serio.

Piszę o tym tutaj, bo tutaj powinien być największy odzew, a widziałem i czytałem o tym kilka razy - zawsze jakoś to zbyłem, tłumacząc sobie przypadkiem, aż do dnia dzisiejszego, gdzie w temacie WUS odnośnie Seiko MM, znalazłem taki wpis odnośnie podsumowania, że kolejny zegarek poszybował na posadzkę:

"You just perfectly illustrated what I will never wear my watches on NATO again. The NATO straps are known to damage the structural integrity of the springbars."

o co chodzi ?

Nie wiem o co chodzi, ale jak o tym piszesz to uświadomiłem sobie, że tylko dwa razy wypiął mi się teleskop i było to zawsze przy pasku nato. Raz przy Oriencie Big Mako przy lekkim uderzeniu w futrynę, a drugi raz przy Certinie kiedy jakoś tak nieszczęśliwie wygiąłem nadgarstek podczas zapinania dziecka w samochodzie. Za pierwszym i drugim razem zegarek pozostał na ręce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Julek - paski NATO to z reguły nylon balistyczny - czyli można na nim słonia powiesić a on się nie zerwie.

Ale może przez to jakoś dziwnie przenosi naprężenia bezpośrednio na teleskop ze zwiększoną siłą i robi się jakaś dźwignia ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... robi się jakaś dźwignia ?

Na to wychodzi, @desmo o tym pisał, może rozwinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3x  :ph34r:

To się nazywa choroba ... ;)

@Krygo - superanckie to Seiko :)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na to wychodzi, @desmo o tym pisał, może rozwinie

Spróbujcie chwycić NATO z jednej strony i bardzo mocno pociągnąć.

Sploty w pasku się ściskają, pasek się zwęża i ciągnie obustronnie za teleskop do środka, tak jak się to robi przy zdejmowaniu teleskopów podwójnym widelcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43b8bb1400a07442037a9a98bcefa054.jpg

Dzisiaj retro. Pięknie cyka:) ale chyba niestety będzie szedł na sprzedaż lub wymianę.

Serdeczności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny Tomek ten IWC :)

Ja skromnie ;)

Hm... czy można zapytać, jaki masz obwód nadgarstka? Może jakoś zdołam się wyleczyć z choroby o nazwie "wz0071dj" - jakimś rozwiązaniem byłoby ustalenie, że ten OS nie nadaje się na moją rękę :)

Edytowane przez k2cl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi