Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

post-68111-0-34048100-1479821284_thumb.jpg

Elektryczny speedy

;)

"Co mi tam czas! Bywa, że i cały miesiąc odda się chętnie za pół rubla, a innym razem za żadne skarby nie sprzedałoby się nawet pół godzinki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana na kolorowe i futurystyczne ale vintage klimaty

post-33375-0-63992700-1479822069_thumb.jpeg

post-33375-0-00176800-1479822095_thumb.jpeg

"....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te stare elektroniki to był czad !:) Nawiazując do mojego , kiedyś w kinie facet do mnie podszedł i powiedział ze coś mi pod mankietem na czerwony błyska :)

Edytowane przez Slaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lincoln

To Seiko to Master Yoda powinien nabyć , zrobić fotę i podpisać

" ciemna stron mocy mnie skusiła "

:);)

A tak poza tym świetny zegara!

Hehe.... Mnie, poza wyglądem i mechanizmem, skusiła "cena tej strony mocy". Solidne value for money, powiedziałbym. :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f29bda33337ba353ef8f7cc44381bc4c.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

post-63300-1479824723,1235_thumb.jpg

Edytowane przez Scaut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie :), to my powinniśmy sie wstydzić nabywając takie zegarki, " reszta świata" ma być przez nas edukowana....ale jak?, jak sami nabywamy to gówno...dając przyklad.

Na forum tylko oryginały, ”inspiracje wszelkie poszedł won".

Nie zgadzam się na takie postawienie sprawy. Kolega Bugs ma rację i właściwie stawia sprawę, z punktu widzenia nabywcy - zegarek podobny, sygnowany własną marką producenta nie jest podróbką. Podróbką jest zegarek udający produkt innego producenta, swym wyglądem i oznaczeniem wprowadzający w błąd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się na takie postawienie sprawy. Kolega Bugs ma rację i właściwie stawia sprawę, z punktu widzenia nabywcy - zegarek podobny, sygnowany własną marką producenta nie jest podróbką. Podróbką jest zegarek udający produkt innego producenta, swym wyglądem i oznaczeniem wprowadzający w błąd.

Opacznie zrozumiales Tomku.

Nigdzie nie napisałem ze to podrobka, ktoś ma ochotę, niech nosi.

Tylko my, forum jako " krzewiciele " wiedzy zegarowej powinniśmy pisać wprost- tak,ten model to ewidentna kopia modelu firmy X,[pam,parnis] tańsza, wykonana i skopiowana z powodu popularności ORYGINALNEGO PRODUKTU.

Jako prawnik wiesz ze nie można być trochę winnym.... :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monza daje radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opacznie zrozumiales Tomku.

Nigdzie nie napisałem ze to podrobka, ktoś ma ochotę, niech nosi.

Tylko my, forum jako " krzewiciele " wiedzy zegarowej powinniśmy pisać wprost- tak,ten model to ewidentna kopia modelu firmy X,[pam,parnis] tańsza, wykonana i skopiowana z powodu popularności ORYGINALNEGO PRODUKTU.

Jako prawnik wiesz ze nie można być trochę winnym.... :)

Nadal nie zgadzam się :) Prawnie to też nie jest kwestia winy - naruszenie czyichś praw patentowych czy praw własności intelektualnej nie musi być zawinione, nie ocenia sie winy, tylko obiektywne podobieństwo. Dochodzenie praw pozostawmy uprawnionym (producentom, właścicielom marki, etc.), my jako konsumenci mamy prawo kupować legalne produkty. A dyskusja n.t. inspiracji przybrała momentami wymiar prozelityzmu. Gdyby rolex czy panerai uznały, że ich dobra zostały naruszone, to niewątpliwe zareagowałyby. Nie reagują, a ja nie czuję się w ogóle zobowiązany, by doszukiwać się naruszenia ich praw. I tak nie kupię ich produktów, bo moim zdaniem są grubo przecenione. Nie kupiłbym podróbki, bo nie muszę oszukiwać sam siebie, a poza tym, to byłoby obciachowe i pozerskie. Natomiast chętnie kupię tzw. submarinera z logo invicty, orienta czy innej firmy, pod warunkiem, że będzie miał dobry mechanizm automatyczny, stalową kopertę i wodoszczelność co najmniej 200M. Zresztą, nie wiem, czy kształt indeksów, lupka w datowniku, proporcje koperty, czy kształt rantu bezela mają na tyle twórczy i indywidualny charakter, aby można było je chronić.... 

Edytowane przez Tomek z Wrocławia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem jeszcze coś od siebie. Mam nadzieje ze kiedyś nie dojdzie do podobnej sytuacji jaka miała miejsce z Apple. Próbowali zastrzec kształt telefonu ,bez powodzenia chwała Bogu. Wyobraźmy sobie ze pewne firmy właśnie tak zrobią z kształtem , rozmiarem , kolorem. To byłaby tragedia i prosta droga do monopolu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem jeszcze coś od siebie. Mam nadzieje ze kiedyś nie dojdzie do podobnej sytuacji jaka miała miejsce z Apple. Próbowali zastrzec kształt telefonu ,bez powodzenia chwała Bogu. Wyobraźmy sobie ze pewne firmy właśnie tak zrobią z kształtem , rozmiarem , kolorem. To byłaby tragedia i prosta droga do monopolu.

Czas opatentować koło.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://blog.e-prawnik.pl/europejskie-nie-dla-tdi.html

Czasem próba ochrony może stanowić nadużycie, zwłaszcza gdy zmierza do ograniczenia konkurencji. Trzeba wyważyć interesy koncernu (który wydaje niemałe kwoty na badania) i konkurencji, a w efekcie i konsumentów. Dla mnie przykładem złej ochrony są patenty na leki - prawnie uzasadnione, moralnie niedopuszczalne, gdy prowadzą do tego, że ludzi po prostu nie stać na lek ratujący życie. Świetnie do problemu podeszli autorzy/autor scenariusza do filmu "Elysium" - technologia ratująca życie dostępna jedynie dla garstki. Podobną wymowę ma "Wyścig z czasem". Jednak za daleko wybiegłem od tematu, zegarki to po prostu dobra luksusowe, a nie lekarstwa ;)

Edytowane przez Tomek z Wrocławia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszemy o czym innym :)

Może inaczej :)

Są kobiety podobne, do powiedzmy pani Bellucci, super :), to naturalne, ale są takie co chcą wyglądać jak ona i robią operacje...co z tego że staja się wizualnie podobne, jak wewnątrz są inne, oszukują nie tylko otoczenie,ale przede wszystkim siebie.

Orient i Inwicta są naturalnie podobnie, Parnis to taka pusta baba,upodobniona, że sztucznym biustem :), pusta i niewiele warta.

P.S Trudno odpowiedzieć na Twoje posty, bo podczas odpowiedzi edytujesz je kilkakrotne :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Twój Pam rozwala mój system.

W nodze sobie narazie zostawiłem. ;)

No bo to świetny zegar .

No to nieźle musiałeś być połamany, współczuję...

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku

Zgadzam sie z tobą. Faktem jest ze firmy wydają krocie na badania technologiczne i w tym wypadku ochrona patentowa i prawna jest jak najbardziej wskazana i uzasadniona . Ale zastrzeganie kształtu ( np koła , jak proponował kolega Paweł ) to było by już przegięcie. Wiec reasumując , jakaś firma może wykonać kopertę o kształcie na Panerai ale o 5% mniejsza co czynią ja inna od pierwowzoru :)

Zreszta prawa autorskie i patentowe to temat rzeka ;) jak zreszta sami wiecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie przykładem złej ochrony są patenty na leki - prawnie uzasadnione, moralnie niedopuszczalne, gdy prowadzą do tego, że ludzi po prostu nie stać na lek ratujący życie.

Nie zgodzę się z tym brakiem moralności. Gdyby producent leku innowacyjnego nie był chroniony przez te około 10 lat i po zainwestowaniu miliardów złotych i wielu lat pracy na wprowadzenie jednego leku innowacyjnego (a udaje się jeden na kilka) dziesiątki innych firm miałyby za ułamek kwoty natychmiast wprowadzić i produkować lek generyczny (przez to dużo tańszy), pierwszy producent bez wątpienia by zbankrutował i na pewno nikt nigdzie nie chciałby szukać nowych leków, przez co my byśmy nie mieli do nich żadnego dostępu. Te patenty są konieczne dla rozwoju medycyny.

Aby zakończyć offtop wrzucam zdjęcie tego co dzisiaj ;).

e99efa6d796b19089ab5edf29c3db8e0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak troche do tematu ochrony patentowej , na którą naciskają głownie kraje wysoko rozwinięte.

Rozwinięte , ale dzisiaj , jak same się rozwijały wyglądało to juz troche inaczej.

https://www.obserwatorfinansowy.pl/forma/rotator/europejskie-prawo-patentowe-grozne-dla-polskiej-gospodarki/

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi