Mariusz D 126 #901 Napisano 16 Lutego 2015 Niestety Millenium jest praktycznie nie do kupienia. Jak ktoś chce się pozbyć swojego w rozsądnej cenie to chętnie ponegocjuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roso 1 #902 Napisano 16 Lutego 2015 A ja poszukuję Stara Classica z niebieskimi wskazówkami lub orienta bambino z szampańską tarcza i niebieskimi wskazówkami. Gdyby ktoś chciał sie pozbyć 0 Seiiko SNKE57, Seiko SNK803, Orient Sparta (EV0N002W), Orient Curator (FFD0J004W0), SeaGull 1963, Orient Bambino (SER2400EW0), Parnis Power Reserve Automatic B2, Gerlach RWD-6, Gerlach CWS Sokół 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mhu 5 #903 Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Mam pytanie do osób, które kupują (i nie tylko) np. na niemieckich stronach - jeszcze do niedawna na shoeneuhren orient mako na gumie był po 89e, dziś patrzę - już 99 :/. Czy cena ma szansę wrócić do poprzedniej czy już tylko pójdzie w górę? Edytowane 20 Lutego 2015 przez mhu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkrzycho79 2777 #904 Napisano 17 Lutego 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #905 Napisano 17 Lutego 2015 Mam pytanie do osób, które kupują (i nie tylko) np. na niemieckich stronach - jeszcze do niedawna na shoeneuhren orient ray na gumie był po 89e, dziś patrzę - już 99 :/. Czy cena ma szansę wrócić do poprzedniej czy już tylko pójdzie w górę?Cena ma szansę wrócić do starej ale nie musi . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wawrzyniec Wiór 0 #906 Napisano 17 Lutego 2015 Gratulacje, gdyby Curatora zrobili z granatową tarcza ze szlifem słonecznym......to by wtedy była podróba Formmeistera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
impactom 8 #907 Napisano 19 Lutego 2015 Moje dwie sztuki dscf1105y.jpgno i drugi znany jako new makodscf1098c.jpgA ta patelnia to jaki model bo takiej właśnie szukam? Podaj na prv please 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poljot made in russia 0 #908 Napisano 19 Lutego 2015 a oto najwytrzymalszy zegarek na całym świecie orient MULTI YEAR CALENDAR czyli patelnia. Mój egzemplarz jeszcze nigdy nie widział na oczy zegarmistrza . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtytus 2 #909 Napisano 19 Lutego 2015 A ja mam pytanie, na ile ten kalendarz wystarcza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #910 Napisano 19 Lutego 2015 A ja mam pytanie, na ile ten kalendarz wystarcza? 44 lata. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtytus 2 #911 Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) A później? Tzn nie zakładam, że tyle czasu będzie mi służył (jak go kupię) ale da się wymienić tarczę, żeby dalej był aktualny? Edytowane 19 Lutego 2015 przez tomtytus 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebawen 0 #912 Napisano 19 Lutego 2015 Mam pytanie do osób, które kupują (i nie tylko) np. na niemieckich stronach - jeszcze do niedawna na shoeneuhren orient ray na gumie był po 89e, dziś patrzę - już 99 :/. Czy cena ma szansę wrócić do poprzedniej czy już tylko pójdzie w górę?Ale to nie Ray tylko makoRay jest po 115 na gumie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #913 Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) A później? Tzn nie zakładam, że tyle czasu będzie mi służył (jak go kupię) ale da się wymienić tarczę, żeby dalej był aktualny? Powiem tak, w moim oriencie kalendarz zaczyna się od 1988 roku a kończy 32 tego wieku co daje 44 lata. Czy po 2032 będzie można wymienić tarczę kalendarza? Wszystko zależy do któreo roku ten model orienta produkowano. Ten w/w model zaczęto produkować jeszcze w latach siedemdziesiątych a zakończono to nie wiem. Można z tego założyć,że rok produkcji zegarka ma odniesienie do początku kalendarza. Np. jeśli kalendarz zaczyna się w 1976 roku to kończy się w 2020 roku a rok 76 jest zarazem rokiem produkcji.Mniej więcej połowie lat 90-tych na polskim rynku pojawił się inny model orienta z kalendarzem. Edytowane 20 Lutego 2015 przez pit55 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poljot made in russia 0 #914 Napisano 20 Lutego 2015 Mój orient ma już ponad 30 lat i kalendarz jest sprawny . Ma tylko jeden mankament czyli głośna praca wachnika nie wiem czy to przez to że nigdy nie był smarowany czy co. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marw 19 #915 Napisano 23 Lutego 2015 Cześć wszystkim Koledzy mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się w Oriencie Big Mako z bezelem, działającym na 120 klików? BM miałem już chyba ze trzy i w każdym to było 60 kliknięć, a w tym przypadku było inaczej. Oczywiście zegarek był nowy i oryginalny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #916 Napisano 23 Lutego 2015 W nowych Rayach jest 120 klikow, a ktos pisal, ze ma 60 w kilku letnim egzemplarzu ( chyba kolega Daito). Takze wnioskuje, ze Orient zwiekszyl liczbe klikow w nowszych modelach z bezelem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipp2 0 #917 Napisano 26 Lutego 2015 Najnowszy nabytek - Big Mako Black 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gripen 69 #918 Napisano 26 Lutego 2015 Będziesz zadowolony...fajny zegarek z dokładnym mechanizmem za atrakcyjne pieniądze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #919 Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Witam, ponownie jestem posiadaczem orienta model CEX0Q01D niestety nie jestem dobrym fotografem i nie dysponowałem dziennym światłem, próba uchwycenia szczegółów zdobień tarczy i jej koloru (granat, lepiej wyszedł na pierwszym z dwóch poniższych zdjęć, tarcza bez szlifu słonecznego, co powoduje, że "gubi" kolor - widać na pierwszym i ostatnim zdjęciu) wypukłe szkiełko Cyferblat mniej czytelny i mniej mieniący się niż np. seiko SNK795, ale zegarek ma wskaźnik power reserve, WR 50M, bardzo ładną kopertę, bransoletę z pełnych ogniw - jedynie tarcza i indeksy mogłyby być nieco bardziej dopracowane (Tarczy przydałby się szlif słoneczny albo pełne giloszowanie, indeksy nie "chwytają" światła) Na pewno w dziennym świetle będzie jeszcze lepiej wyglądał Piękne linie koperty, bardzo ładny zegarek, do tego w sam raz na mój nadgarstek (nieco większy od seiko piątki).Coraz bardziej mi się podoba, chyba go polubię. Czas przytemperować zegarkową "obsesję" - ostatnio zbyt dużo czasu poświęcałem temu hobby Edytowane 27 Lutego 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #920 Napisano 27 Lutego 2015 Mam pytanie, chcę je wyeksponować, dlatego nowy post - jeżeli kupuję starszy model zegarka, to zakładając, że np., opuścił fabrykę ok z 7 lat temu, zastanawiam się, czy on ma jeszcze smarowanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #921 Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Koledzy, czy orinty w rotomacie mozna "kręcić" w obie strony, czy w konkretną jedną? niestety pod tym linkiem brak danych (a rczej dane do ustalenia) http://www.orbita.com/database-search/?letter=o Edytowane 6 Marca 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTM 0 #922 Napisano 6 Marca 2015 mój WZ0041DJ, WZ0111DA SUV 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazzi 2 #923 Napisano 9 Marca 2015 Koledzy, czy orinty w rotomacie mozna "kręcić" w obie strony, czy w konkretną jedną? niestety pod tym linkiem brak danych (a rczej dane do ustalenia) http://www.orbita.com/database-search/?letter=o Moje orienty nakręcają się się zarówno w prawo i w lewo. Co do smarowania to chyba najlepiej przejść do zegarmistrza, niech otworzy i się wypowie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #924 Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Dzięki z aodpowiedź gdybym był zegarmistrzem, to po otwarciu od razu bym powiedział: "Suchy jak pieprz, trzeba smarować" ;) Edytowane 9 Marca 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz D 126 #925 Napisano 10 Marca 2015 Zmień zegarmistrza w takim razie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach