hugo012 1690 #2126 Napisano 6 Października 2015 Nie mam pojęcia co pokazują, gdzie w tych krzakach cenę odnalazłeś? Wrzuciłem do magicznego tłumacza, co to na podstawie zdjęcia ogarnia sprawę. W przypadku środkowego jest napisane coś w stylu "In collaboration with Zero Halliburton Limited Edition, ale bardzo możliwe że translator jest do d*py. Tłumacz nam potrzebny, może ktoś na forum włada japońskim i się zgłosi na ochotnika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2127 Napisano 6 Października 2015 No i w/g mnie to może tłumaczyć cenę - będzie jak np. z brightz SDGM005 Azabu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1690 #2128 Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Ale ja nie widzę 140 tys. jenów w tych krzaczkach, albo źle patrzę. Ciekawa rzecz w katalogu - może to przypadek, w każdym razie nic nie zmienia, ale SARBy i SARGi są przypisane do linii Seiko 5 Sports. Edytowane 6 Października 2015 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2129 Napisano 6 Października 2015 Jak kupiłem swojegp sarg009 to już pisałem że sporo przepłaciłem za seiko 5 bez 5. A poważnie to zupełnie przypadkiem znalazłem taką przywieszkę na jednym z oferowanych zegarków w JP. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #2130 Napisano 7 Października 2015 Widzę że "Leśnik" nadal dobrze sie trzyma w ofercie. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2131 Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Nie znalazłem nigdzie informacji, ile Seiko produkuje droższych modeli zegarków rocznie no chyba, że spojrzymy na limitację.Przyglądając się natomiast deklom Grand Seiko czy nawet MM zauważyłem, że nr seryjne wyglądają tak, że w środku zazwyczaj są dwa zera (00):nr seryjny wygląda tak:450099Czyli w maju 2014 powstało tylko 99szt. danej referencji zegarka ?Czyli co, wychodzi na to, że np takiego Grand Seiko SBGH001 rocznie zostanie wyprodukowanych 1200szt ? (pod warunkiem, że w żadnym miesiącu nie było przestoju) Oczywiście moja teoria jest wyssana z palca (chociaż wydaje mi się realna), ale może ktoś ma jakieś głębsze informacje na ten temat ? Edytowane 8 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1690 #2132 Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Chyba jest tak jak piszesz. Na WUSie na przełomie 2011/2012 r. skontaktowali się z fabryką GSów mailowo. Otrzymali informację, że produkują między 5-6 tys. mechanicznych zegarków rocznie, ale do takiej forumowej informacji na pewno trzeba podchodzić z rezerwą. Z kolei prezes Seiko w wywiadzie zapytany o ogólną liczbę produkowanych zegarków zasłonił się tajemnicą handlową, ale jednocześnie przyznał, że "Since the international launch [of Grand Seiko line - dop. mój], just four years ago, sales are enjoying double digit growth every year." Edytowane 8 Października 2015 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #2133 Napisano 8 Października 2015 To nowe sumo ma na koronce "S", czy "X" ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2134 Napisano 8 Października 2015 nie wiadomo! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1690 #2135 Napisano 9 Października 2015 Katalog Brightza, a w nim m.in. ładne połączenia czarnego ze złotym. http://www.seiko-watch.co.jp/purchase/pdf/SEIKO_BZ_2015ss.pdf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2136 Napisano 9 Października 2015 SAGA174 zacny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 166 #2137 Napisano 9 Października 2015 Czarne ze złotym to seiko umie robić , czego najlepszym dowodem jest SAGA001. POjawił sie nowy kaliber 8B92 który obsługuje radio controlled również w EU i USA. Poprzednie 8B82 i 8B53 łapały tylko JP. To akurat bardzo dobry news 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mcfly 5 #2138 Napisano 9 Października 2015 Są super, tylko ta XII jakoś tak ni w piczke ni w oko . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2139 Napisano 9 Października 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18595 #2140 Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Czarny jest rewelacyjny... A koleś z recenzji sobie chyba ręce goli Edytowane 9 Października 2015 przez Krygo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #2141 Napisano 9 Października 2015 Nudne jak flaki z olejem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41367 #2142 Napisano 10 Października 2015 .. A koleś z recenzji sobie chyba ręce goli Nie chyba lecz napewno. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2143 Napisano 11 Października 2015 mam pytanie o 4r36 - ma ktoś porównanie (empiryczne) tego mechanizmu do werku Orienta montowanego w Ray'u? Od dość dawna mam wrażenie, że Seiko "nie chce się nakręcać" tak jak Ray, nie słychać nic złego w pracy mechanizmu, odchyłek jakichś dużych nie ma ale po całym dniu noszenia Ray pracuje 2x dłużej niż seiko. Wiem że to mało miarodajny test ale czy jest sens oddawać seiko na gwarancję - zegarek kupiony w TT. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2144 Napisano 11 Października 2015 cofnij sie do strony 105 tego tematu wpis 2090 - generalnie i kolokwialnie Orient nakręca się szybciej i łatwiej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #2145 Napisano 11 Października 2015 Miałem to samo wrażenie w 7s26. Ciężko go było nabić do pełna W 4r36 nie zauważyłem różnicy. Jeśli nawet jest to w tym wypadku wskazałbym seiko, a nie Raya.Może dlatego że zegarek jest nowy. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2146 Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Seiko ma 1.5 roku, od kilku m-cy obserwuję takie zachowanie a dzisiaj chyba przelała się czara goryczy. Oddam go na gwarancję, wczoraj pełny dzień na ręce - od godziny 10 do 1 w nocy, głównie chodzenie więc niemożliwe żeby się nie nakręcił, po zdjęciu z ręki zatrzymał się po niespełna 7h. Teraz jak się przysłuchuję to moje podejrzenia wzbudza dźwięk wahnika, rano pierwsze kilka ruchów wykonuje z dziwnym skrzypieniem, biorąc pod uwagę to co ktoś niedawno pisał o smarowaniu (a właściwie ich braku) tańszych werków seiko i orienta mam pewne obawy. Zobaczymy, nie chciałbym bez powodu otwierać zegarka ale nie pasuje mi taki stan rzeczyco do 7s i 4r to wg mnie 4r szybciej się nakręca a w moim przypadku było tak na początku, kiedy do SNK dołączył SSA. Teraz jak porównuję SSA do Raya to wyciągając Orienta z pudełka wskazówka rusza a SSA trzeba nieźle pomachać żeby zaczął żyć, coś jest nie tak Edytowane 11 Października 2015 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #2147 Napisano 11 Października 2015 Jeżeli jest jak piszesz, to musi coś być na rzeczy. Najlepiej będzie oddać do serwisu. Może starczy oczyścić i nasmarować.Ja kiedyś sprawdzałem, zainspirowany testem na WUSie, ile pochodzi zegarek po 30 minutach machania. Normalne, miarowe, wcale nie szybkie.W 3 przypadkach dało to ok 5 godzin. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1690 #2148 Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Wrzuciłem do magicznego tłumacza, co to na podstawie zdjęcia ogarnia sprawę. W przypadku środkowego jest napisane coś w stylu "In collaboration with Zero Halliburton Limited Edition, ale bardzo możliwe że translator jest do d*py. Tłumacz nam potrzebny, może ktoś na forum włada japońskim i się zgłosi na ochotnika. Okazuje się, że beznadziejny translator jednak ogarnął sprawę, "Zero Halliburton Edition". Słaba jakość zdjęcia, widać tylko że 6r15, 45 mm i że cena, tak jak Burns pisał, jest wysoka - 130-140 tys. jenów + podatek, czyli w Europie z 1500-1600 USD. SBDC043 limitowany do 500 sztuk. Edytowane 14 Października 2015 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #2149 Napisano 14 Października 2015 Panowie, macie jakieś doświadczenie ile wytrzymuje luma w seiko?Po ilu latach przestaje być użyteczna?Czy zegarek przechowywany w ciemności nie będzie tracił lumy / będzie tracił dużo wolniej? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4444 #2150 Napisano 14 Października 2015 Stare czterdziestoletnie Seiko nadal świecą, ale dosyć krótko (15min) i nawet można znaleźć bez wżerów.Co z Lumi Brite to chyba jeszcze za szybko na wyrok.Co do sposobu przechowywania pytałem kiedyś o to samo - bez odzewu (moim zdaniem jeżeli zegarek nieużywany lepiej przechowywać go w zaciemnionym miejscu i nie wystawiać na światło słoneczne w celu uniknięcia blaknięcia tarczy)http://www.seikowatches.com/support/faq/lumibrite.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach