dodge66 16040 #8251 Napisano 16 Listopada 2017 Natomiast zgodzić się musisz,że mechanizmu Seiko ani ety (chyba że chińskiej)nie uświadczysz w żadnym wynalazku czy chińczyku.Miyota natomiast firmuje tego typu zegarki.NH35 pojawia się w niezliczonych chińskich wynalazkach... Tańsze microbrandy również pakują NH35, droższe wykorzystują 9015, czasem proponując wersję napędzaną 2824. Nie wiem co masz na myśli twierdząc, że Miyota "firmuje tego typu zegarki". 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8252 Napisano 16 Listopada 2017 Mam na myśli tego typu wynalazki i całą Tisselopodobną twórczość. 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #8253 Napisano 16 Listopada 2017 Nie chciałem tego robić, ale bardzo nie lubię hipokryzji... Z wiadomego tematu nie można cytować także: Mało tego, Tag Heuer w swoim własnym inhausowym calibre1887 współpracował właśnie z Seiko bazując na ich rozwiązaniach.Co do inhausów to również Ruhla miała swój własny mechanizm.Tak więc cytując przedmówcę również nie doszukiwałbym się mistycyzmu w inhousach. 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8254 Napisano 16 Listopada 2017 No i czego to ma dowodzić?Że komuś Miyota robi + 1 sekundę.Kwarc robi jeszcze mniej i pewnie jest tańszy.Do Miyoty jestem uprzedzony do Seiko nie. 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #8255 Napisano 16 Listopada 2017 Nie byłeś uprzedzony do Miyoty, gdy miałeś Tisella... 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #8256 Napisano 16 Listopada 2017 Ja miyotę miałem w Formmeisterze, którego właśnie sprzedałem i było si, nawet bardzo ;-) A dla "odmiany", z moimi Seiko też jest si, bardzo nawet ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #8257 Napisano 16 Listopada 2017 Chyba nie miałem mechanizmu od Seiko czy Citizena, z którego nie byłbym zadowolony 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #8258 Napisano 16 Listopada 2017 Pewnie tak jest jak piszesz.To,że jeden zegarek się zatrzymał niewiele znaczy.Natomiast zgodzić się musisz,że mechanizmu Seiko ani ety (chyba że chińskiej)nie uświadczysz w żadnym wynalazku czy chińczyku.Miyota natomiast firmuje tego typu zegarki.Mnie osobiście to razi.Seiko sprzedaje swoje mechanizmy na zewnątrz jako TMIWracając do Miyoty - wg mnie nie firmują byle jakich zegarków - oni robią biznes i sprzedają mechanizmy komu chcą (wszystkim). Każdy może mieć zegarek z dobrym mechanizmem, nawet jak to będzie chinol za 200-300zł. Im więcej tych mechanizmów na rynku, tym częściej trzeba je będzie naprawiać, tym więcej części i fachowców będzie je znać. Jak dla mnie to jest plus. Dokładnie jak piszesz, tylko są dwa ale: 9015 to 28800vph vs 6r15 21600vph czyli wyższa częstotliwość lepsze trzymanie czasu, ale też szybsza praca elementów a co za tym idzie możliwe szybsze zużycie, to jednak może być czasami pomijalne.Podejrzenia jakie padają na forach, że mechanizm 9015 jest dosyć cienki, a na pewno cienkie są jego elementy składowe w postaci trybów. Na werdykt jeszcze za szybko, ale zachodzi ryzyko, że to nie jest mechanizm na lata tzw. jednorazówka - zegarek ma ładnie wyglądać i wygląda, służyć przez okres gwarancji ( 5 lat) i jak padnie to do wyrzucenia cały zegarek, albo cały mechanizm do wymiany ... Ale jakoś wątek się urwał czy taki mechanizm można kupić na wolnym rynku, czy nawet w serwisie bo Citizen się z tym nie obnosi ... Czyli przyszło nam żyć w takich czasach, że zegarki kupuje się oczami - mowa o tych budżetowych ... Ładna obudowa, ładna tarcza, napis AUTOMATIC, ale tak naprawdę ile ten mechanizm znaczy jako wół roboczy nikt nie wie i niewielu chce wiedzieć!Wiem, że są takie podejrzenia, ale 9015 zaprezentowano w 2009. Póki co nie wyszły typowe wady, wiadomo że nie jest to kilkadziesiąt lat 6R15 (wraz z poprzednikami w różnych wersjach), ale np. nowe półplastikowe wynalazki Ety czasami nie dociagają nawet do końca gwarancji. Co do cen nowych 9015, można je kupić na ebayu za 90-100$ (niby nowe ale nie wiadomo jakie pochodzenie/dystrybucja, więc trudno powiedzieć czy za jakiś czas będą tak samo dostępne). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8259 Napisano 16 Listopada 2017 Nie byłeś uprzedzony do Miyoty, gdy miałeś Tisella... Że łot, ja Tisella rozjaśnij nieco bo nie kumam? 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #8260 Napisano 16 Listopada 2017 Proszę Cię, chyba wszyscy zauważyli już, że wróciłeś Czy może chcesz powiedzieć, że znasz Estete i robisz zdjęcia w jego pokoju dziennym na czerwonej kanapie/narzucie? Naprawdę muszę wklejać tu zdjęcia? 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #8261 Napisano 16 Listopada 2017 Chciałem jeszcze dodać do tej coraz ciekawszej dyskusji, że mam miyotę 821a w Meccaniche Veneziane Redentore i ...również bardzo sobie chwalę :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #8262 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Na 4 zegarki od Seiko, jedynie Sumo ma sensowną dokładność, czyli poniżej 5 s/24h. W tych na 4R, to +/- 15 czy 20 s na dobę nie jest niczym szczególnie dziwnym.Miyota 8xxx robiła mi poniżej 5 s, zaś 9xxx poniżej 10 s. Więc dokładność nie jest szczególnym wyznacznikiem. Najdokładniejsze i najstabilniejsze mechanizmy jakie miałem w zegarach, to Soprod A10. Śmigał poniżej sekundy na dobę, ale one z kolei mają ponoć coś nie teges z wahnikiem i sporo producentów chyba dlatego z nich rezygnuje na rzecz ety 282x czy 289x, np. Stenek. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Listopada 2017 przez rradek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8263 Napisano 16 Listopada 2017 Proszę Cię, chyba wszyscy zauważyli już, że wróciłeś Czy może chcesz powiedzieć, że znasz Estete i robisz zdjęcia w jego pokoju dziennym na czerwonej kanapie/narzucie? Naprawdę muszę wklejać tu zdjęcia? Ty tak na trzeźwo ? 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #8264 Napisano 16 Listopada 2017 I tak dodam jeszcze, że kwestią dokładności chodu przejmuję się akurat najmniej ;-) Dokładna godzina jest mi potrzebna tylko w nocy, a od tego mam obecnie G od Casio. Jeśli wierzyć certyfikatom, to z moich zegarków najdokładniejszy jest ten na ecie 2895-2 w wersji COSC... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8265 Napisano 16 Listopada 2017 Na 4 zegarki od Seiko, jedynie Sumo ma sensowną dokładność, czyli poniżej 5 s/24h. W tych na 4R, to +/- 15 czy 20 s na dobę nie jest niczym szczególnie dziwnym.Miyota 8xxx robiła mi poniżej 5 s, zaś 9xxx poniżej 10 s. Więc dokładność nie jest szczególnym wyznacznikiem. Najdokładniejsze i najstabilniejsze mechanizmy jakie miałem w zegarach, to Soprod A10. Śmigał poniżej sekundy na dobę, ale one z kolei mają ponoć coś nie teges z wahnikiem i sporo producentów chyba dlatego z nich rezygnuje na rzecz ety 28xx czy 29xx, np. Stenek. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu TapatalkaMoże nie będę oryginalny ale bezawaryjność przedkładam nad dokładnością zegarka mechanicznego. 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #8266 Napisano 16 Listopada 2017 No można uważać, że dokładność chodu w mechanikach nie jest tak mega ważna, ale mnie osobiście mocno uwiera gdy w tygodniu zegar gubi czy nadrabia parę minut A z cosc to też loteria, ostatnio zwracałem taki, bo w ciągu doby robił 10 sekundowy poślizg Zresztą jak kogoś gniecie dokładność mechanika to zostaje jeszcze coś takiego : Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #8267 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) @golumiasty Założyłeś konto tydzień po zbanowaniu Estety, obaj mieliście SMPC, obaj spamujecie zdjęciami w każdym możliwym temacie, obaj macie pieprzyk na dłoni w tym samym miejscu, obaj macie bardzo podobny/identyczny pokój... Esteta: Golumiasty: Jeśli to wszystko to olbrzymi zbieg okoliczności, to najmocniej przepraszam. Jeśli jednak nie jest to przypadek, to nie widzę powodu ukrywania się z tym. Edytowane 16 Listopada 2017 przez dodge66 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #8268 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Można tak uważać, bo to kwestia indywidualna. Podkreślam, DLA MNIE ten aspekt nie ma kluczowego znaczenia ;-) To tak odnośnie postu Kolegi @rradek dla jasności :-) Edytowane 16 Listopada 2017 przez fidelio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #8269 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Wg mnie ważniejsza od samej dobowej odchyłki jest jej stabilność. Odchyłkę można skorygować u zegarmistrza, stabilności już raczej niekoniecznie. W Miyotach 9* mam zauważalnie mniejsze odchylki w zależności od pozycji pozostawienia zegarka niż w Seiko (7s, 4r, 6r). Edytowane 16 Listopada 2017 przez M.Mike 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71281 #8270 Napisano 16 Listopada 2017 No można uważać, że dokładność chodu w mechanikach nie jest tak mega ważna, ale mnie osobiście mocno uwiera gdy w tygodniu zegar gubi czy nadrabia parę minut A z cosc to też loteria, ostatnio zwracałem taki, bo w ciągu doby robił 10 sekundowy poślizg Zresztą jak kogoś gniecie dokładność mechanika to zostaje jeszcze coś takiego Ja jeszcze nie miałem mechanika, który gubiłby lub nadrabiał parę minut w tygodniu, uff... A serio: dopóki nie widzę ZAUWAŻALNYCH (czyli takich, które ZAUWAŻAM bez notorycznego ślęczenia nad zegarkiem) odchyłek, prawdę mówiąc ebbe mię to . Nie znaczy, to, oczywiście, że nie szanuję osób, które mają inne podejście i pasjonują się BARDZO MOCNO technikaliami. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8271 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) @golumiasty Założyłeś konto tydzień po zbanowaniu Estety, obaj mieliście SMPC, obaj spamujecie zdjęciami w każdym możliwym temacie, obaj macie pieprzyk na dłoni w tym samym miejscu, obaj macie bardzo podobny/identyczny pokój... Esteta: Golumiasty: Jeśli to wszystko to olbrzymi zbieg okoliczności, to najmocniej przepraszam. Jeśli jednak nie jest to przypadek, to nie widzę powodu ukrywania się z tym.Widzę,że Tisell Kolego odcisnął na Tobie mocne piętno Musisz „coś” koniecznie odstawić. Edytowane 16 Listopada 2017 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #8272 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Wg mnie ważniejsza od samej dobowej odchyłki jest jej stabilność. Odchyłkę można skorygować u zegarmistrza, stabilności już raczej niekoniecznie. W Miyotach 9* mam zauważalnie mniejsze odchylki w zależności od pozycji pozostawienia zegarka niż w Seiko (7s, 4r, 6r).Za to można się bawić w pozycje. Dawno sumo nie nosiłem, ale tam poprzez odkładanie na noc w odpowiednią pozycję miałem sumaryczną dobową odchyłkę jak w chronometrach Tak czy siak też mechanizmy Seiko, zwłaszcza 4R uważam za jedne z mniej dokładnych, pomijając nieliczne wyjątki. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Listopada 2017 przez rradek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8273 Napisano 16 Listopada 2017 Za to można się bawić w pozycje. Dawno sumo nie nosiłem, ale tam poprzez odkładanie na noc w odpowiednią pozycję miałem sumaryczną dobową odchyłkę jak w chronometrach Tak czy siak też mechanizmy Seiko, zwłaszcza 4R uważam za jedne z mniej dokładnych, pomijając nieliczne wyjątki. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu TapatalkaW jakiej pozycji odkładałeś Sumo żeby przyśpieszyło przez noc? 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #8274 Napisano 16 Listopada 2017 Zabij, ale nie pamiętam, tak jak nie pamiętam czy chodziło o dodawanie czy też ujmowanie sekund. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #8275 Napisano 16 Listopada 2017 Chyba nie na tym polega dokładność że odkładamy w taki a nie inny sposób by to co się pospieszyło noszone na ręku , spowolniło na nocnej szafce.To tak jakby powiedzieć że remis w piłce 5:5 jest takim samym wynikiem jak 0:0. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach