Gość Kwiatek #18151 Napisano 13 Grudnia 2019 W sumie tu sobie dyskutujemy to tutaj wrzucę: https://www.wykop.pl/link/5253751/nawet-polowa-mlodych-ludzi-w-uk-nie-wie-jak-odczytac-zegarek-ze-wskazowkami/ Był już podobny temat ale tam bany leciały więc nie zakłada. Smutne to. Myślę, że wiele młodszych osób też nie wie jaką frajdę dają zegarki. Sam późno to odkryłem, będąc po 30stce. Temat ciągle jest i ma się dobrze. Wystarczy czytać:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/178587-nie-do-wiary/?hl=%2Bnie+%2Bwiary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #18152 Napisano 14 Grudnia 2019 ehh pomarańczowy samuraj. Ogólnie jak patrzę na foty - "łał, chcę". Macałem kilka - no niby fajnie ale nie byłaby to długa przygoda. Może taki jego urok ale koperta czy koronka - nie moje klimaty. Wypuścili reedycję orange samuraja - dlaczego nie ma pomarańczowego sumo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #18153 Napisano 14 Grudnia 2019 Stal 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #18154 Napisano 14 Grudnia 2019 MO 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #18155 Napisano 14 Grudnia 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #18156 Napisano 15 Grudnia 2019 Idą żółwie z ceramicznymi insertami, szafirem i nowymi tarczami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #18157 Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Edytowane 15 Grudnia 2019 przez disaster3 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darmar41 15 #18158 Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Widzieli?https://forums.watchuseek.com/f21/%2A%2Anew-upcoming-seiko-watches%2A%2A-2393034-post50523403.html#post50523403 Edytowane 15 Grudnia 2019 przez darmar41 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #18159 Napisano 15 Grudnia 2019 Wolałem tego nie zobaczyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #18160 Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) I alpinisty i żółwie tragiczne Zwłaszcza z tą lupką Edytowane 15 Grudnia 2019 przez MieszkoMieszko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #18161 Napisano 15 Grudnia 2019 Nie są takie złe te nowe modele 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #18162 Napisano 15 Grudnia 2019 Widzieli?https://forums.watchuseek.com/f21/%2A%2Anew-upcoming-seiko-watches%2A%2A-2393034-post50523403.html#post50523403ciekawe czy Seiko do wykonania tych tarcz wykorzystuje jakąś legendarną metodę ukazującą ich kunszt czy tak jak AP klepią tarcze na jakiejś starej maszynce gdzieś w stodole https://www.youtube.com/watch?v=K0uW37FnCLM ogólnie tarcza spoko, mi się podoba. Ale nie w kopercie żółwia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #18163 Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Idą żółwie z ceramicznymi insertami, szafirem i nowymi tarczami.Już wcześniej był dostępny żółw z szafirowym szkłem. SBDY045 STO II Gen 4 Monster to chyba będzie kolejny zakup. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez bazant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #18164 Napisano 15 Grudnia 2019 Te lupki to nie wiem po co?? Psuje wszystko... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosmala 12 #18165 Napisano 15 Grudnia 2019 No właśnie chciałem to samo napisać, po co ta lupka, wygląda to jak z bazaru w dodatku te tarcze nie pasują do divera, który w założeniu jest narzędziem, taka tarcza typu AP to prędzej już do samiego by pasowała 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #18166 Napisano 16 Grudnia 2019 Wygląda na to że Seiko na siłę robi różne wersje żółwi. O ile było już kilka modeli z lupką to te z tą tarczą jak w AP to delikatnie mówiąc krok w złym kierunku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #18167 Napisano 16 Grudnia 2019 Dlaczego jak w AP ? Takie tarcze były już w Seiko jakiś czas temu, np w Samuraju 1 gen. Jedni wolą z lupką inni bez, kwestia gustu. Ja wolę zegarki bez daty, bo to tylko kłopot, a praktycznie wszystkie mam z datą Jak dla mnie nie jest zły nowy żółwik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #18168 Napisano 16 Grudnia 2019 Dlaczego jak w AP ? Takie tarcze były już w Seiko jakiś czas temu, np w Samuraju 1 gen. Jedni wolą z lupką inni bez, kwestia gustu. Ja wolę zegarki bez daty, bo to tylko kłopot, a praktycznie wszystkie mam z datą Jak dla mnie nie jest zły nowy żółwik.Dlatego że widząc taką tarczę, pierwsze skojarzenie to AP. Zamiast kombinować z kolorami powinni wypuścić np żółwia bez daty. Lupka to nie problem bo szkło wymienisz ale daty nie usuniesz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pio86 0 #18169 Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Dzień dobry, pozdrawiam wszystkim użytkowników:)jestem dopiero zarejestrowanym użytkownikiem Forum. Nazywam się Piotr Markowski, pochodzę z Przeworska a mieszkam obecnie w Urszulinie w woj.lubelskim. Jestem posiadaczem 2 zegarków automatycznych. Oba to SEIKO. Jeden z 2013 SEIKO SSA003K1 oraz z 2016 SEIKO SRP 637K1. Przy okazji zakupu "BAbyTuny" byłem namawiany, żeby dołączyć do Forumowiczów. Zajęło mi to trochę, ale w końcu jestem:) Nie wiem, czy to jest dobre miejsce, aby podzielić się pewnymi wątpliwościami odnośnie zegarków. Pierwszą sprawą, którą chciałem poruszyć to serwisowanie. Mam niestety bardzo przykre doświadczenia. SSA wysłałem 2 lata temu do serwisu w Warszawie - zegarek wrócił zapylony, z luźnymi wskazówkami i odciskiem palucha na rotorze.... Od tamtej pory strach wysyłać gdziekolwiek. Na pewno drugi raz w to samo miejsce nie pójdzie. Dlatego chciałbym zapytać, czy znają Państwo solidny i rzetelny serwis, gdzie moje SEIKO mogą bezpiecznie przejść przegląd. Drugą rzeczą, o której chcę napisać ( proszę nie uznać mnie za ignoranta) jest pomoc w doborze kolejnego zegarka. Mam swoje typy, ale moja wiedza o markach i mechanizmach jest w gruncie rzeczy szczątkowa. Tak więc skupiłem się na Japończykach. Wytypowałem następujące :Orient Kamasu Green RA-AA0004E19BSEIKO PROSPEX SRPB55J1 SEIKO PROSPEX SRPB49J1SEIKO PROSPEX SRPD09K1 (robi na mnie największe wrażenie)SEIKO PROSPEX SRPB 49K1I tutaj pojawiają się moje wątpliwości - zegarek 2 i 3 to Samuraje, ale dlaczego 4 i 5 już nie? I czy faktycznie jest różnica między SEIKO z maleńkim napisem na tarczy 'Made in Japan' a tym samym modelem bez napisu?Jeszcze raz przepraszam za brak wiedzy:)Jaka jest różnica pomiędzy SEIKO PROSPEX SRPB49J1 a SEIKO PROSPEX SRPB 49K1? Wydają się takie same a różnica w cenie spora. Jeśli pytanie zaburza formę tego wątku to wybaczcie:) Edytowane 16 Grudnia 2019 przez Pio86 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #18170 Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Siemanko, jestem Kuba witamy na forum, divery seiko sam osobiście mam i uwielbiam. Odnośnie Twoich pytań: 1. Wersje J1 oraz K1 różnią się tym, że J to zegarki produkowane w Japonii. K - w innych fabrykach seiko na świecie. W diverach do 7tysięcy pln różnica w jakości jest niezauważalna (chyba, że oglądasz zegarki pod mikroskopem. Wtedy puryści dopatrują się że niby te wersje japońskie są lepiej wykonane.) Co do droższych referencji może wypowiedzą się koledzy lepiej ogarniający ten temat. Parę Marinemasterów tu na forum pływa 2. Tak, serwis automatów to ból w obecnych czasach. W Szczecinie jestem Ci w stanie wskazać jednego Pana (p. Zenon Kamela) 3. Wszystkie referencje seiko, które wkleiłeś to "Samuraie". Samuraj to fanowska nazwa wzięta od ściętego kształtu koperty. 4. Jak chcesz fajny, japoński zegarek nurkowy sprawdz sobie model: Orient Triton. Szafir, rezerwa chodu. W cenie do 2k w seiko tego nie uświadczysz Edytowane 16 Grudnia 2019 przez Noodles 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #18171 Napisano 16 Grudnia 2019 MO 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4574 #18172 Napisano 16 Grudnia 2019 Fajny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pio86 0 #18173 Napisano 17 Grudnia 2019 Kuba, wielkie dzięki za informacje, bardzo cenne zresztą. Najbardziej cieszy mnie wskazany dobry fachowiec od zegarów:) Dzięki wielkie. Znajdę go wpisując podane dane? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #18174 Napisano 17 Grudnia 2019 Tak, bez problemu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #18175 Napisano 17 Grudnia 2019 Orientuje się ktoś gdzie kupić teleskopy grubaski 20mmdo Seiko?na eBay nie wysyłają do polszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach