gruby2000 344 #13301 Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Nie rozmieniajmy się na drobne, może nie czytałeś od początku Zmiana paska, czy bransy nie zmienia marki czy modelu, co najwyżej może obniżyć/podnieść wartość zegarka.Mowa jest o modowaniu/podrabianiu/składaniu danego modelu na wyższy, chodliwszy, ładniejszy. Tak naprawdę jest to ingerencja w zegarek ( nie ważne z jakiego powodu ) tyle , że prostsza i za pomocą mniej specjalistycznych narzędzi. A temat śledzę uważnie od samego początku Edytowane 3 Grudnia 2018 przez gruby2000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #13302 Napisano 3 Grudnia 2018 Tak naprawdę jest to ingerencja w zegarek ( nie ważne z jakiego powodu ) tyle , że prostsza i za pomocą mniej specjalistycznych narzędzi. A temat śledzę uważnie od samego początku Tak, jest to ingerencja, ktoś co kolekcjonuje, albo chce kupić oryginał, to z zastępczymi "szelkami" nie kupi, co nie zmienia faktu że sam zegar nie jest przerobiony. Kupi zegar, dokupi oryginalny pas/branse, ale pod kopułą pozostanie świadomość, że to jednak składak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4606 #13303 Napisano 4 Grudnia 2018 Piotrek, nie możesz dzisiaj iść spać, dwie kawy powinny działać Wstawaj nie udawaj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #13304 Napisano 4 Grudnia 2018 Ty to jakoś rozumiesz, ale jak to nazwałem po imieniu to zrobiła się burza. Napisałeś delikatnie że tego nie popierasz, ale nie nazwałeś dobitnie (tak jak myślisz) Co do zdjęć, to nie one mnie ruszyły tylko późniejszy tekst Czy Rolex z tarczą i wskazówkami od najbardziej poszukiwanego Rolexa to nadal MOD, nie podróbka?Marka nie ma znaczenia, zasady są takie same.Jasno się wyraziłem co myślę o obu przypadkach przerabiania tańszego modelu na droższy model. dodge też dobrze parafrazował. Problem w tym, że jedyne co nazwałeś to skx z częściami sumo jako podróbkę, a to jest co innego niż to o czym teraz rozmawiamy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31840 #13305 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Czym się różni zmiana oryginalnej bransolety od zmiany np. alu wkładki bezela na droższą ceramiczną, oprócz tego, że bransoletę łatwiej wymienić?Pytam, bo już nie wiem czy mój SKX z kajdanem od Strapcode to oryginał, czy podróbka Strapcode też jest droższa i podnosi wartość. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Mirosuaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #13306 Napisano 4 Grudnia 2018 Troche to nie w porzadku. Masz teraz podrobe drozsza od oryginalu 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31840 #13307 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Najmocniej przepraszam Jeśli będę kiedyś sprzedawać, to bez bransolety, bo przecież sprzedaż podróbek jest przestępstwem Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Mirosuaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6260 #13308 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) No w końcu jakaś ciekawa dyskusja, bo już trochę nudno było Moim zdaniem sprawa jest prosta i wynika z moich doświadczeń: jeżeli ktoś ma talent to dlaczego mu odmówić w wielu przypadkach świetnej roboty? Mi się dobre MODy podobają i szanuję włożoną w to pracę. Natomiast jeżeli "MOD-erator" chce to sprzedać to też nie mam nic przeciw... ale MUSI to wyraźnie zaznaczyć, że to jest MOD. Często spotykam się z ogłoszeniami zegarków pozbieranych świadomie z części innych modeli celem, tu już trzeba to nazwać po imieniu oszustwa i chęci zysku -doświadczony nabywca to wykryje, laik już nie. Ja chciałbym wiedzieć, że kupuję "składaka" - jeżeli mi sie podoba, jeżeli wiem jak i z czego został zrobiony. Są fani oryginałów, nie ruszanych, nie szlifowanych itp ale są też wielbiciele dobrze odnowionych, zmodowanych itd. zegarków. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez sviety 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #13309 Napisano 4 Grudnia 2018 Piotrek, nie możesz dzisiaj iść spać, dwie kawy powinny działać Wstawaj nie udawaj.Wstałem, teraz kawa i mogę dalej gadać z podrabiaczami A tak na poważnie, to nie ma sensu dalej tego ciągnąć, nie zmienicie zdania, bo sami to robicie i tak Wam pasuje Zmiana zegarka w taki sposób aby udawał to czym nie jest będę w dalszym ciągu nazywał podrabianiem, a nie modowaniem Jak sobie kozę namalujesz na tarczy SKX czy Sumo to powiem żeś zmodował 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16324 #13310 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Zmiana zegarka w taki sposób aby udawał to czym nie jest będę w dalszym ciągu nazywał podrabianiem, a nie modowaniem A tak serio... tyle osób próbuje wyjaśnić Ci różnicę, a Ty dalej swoje. Modowanie zegarków nie jest równoznaczne z podrabianiem. Nikt nie pomyli zmodowanego SKX'a z Sumo, sorry, nie da rady. Nie da rady przerobić SKX'a na limitkę Sumo i udawać, że jest to, jak to określiłeś, model wyższy, chodliwszy, ładniejszy. To nadal będzie zmodowany SKX i każdy miłośnik Seiko będzie o tym wiedział. OK, trochę, tylko trochę przekonałeś mnie że to nie podróbka, a MOD/składak. Przez chwilę, tylko przez chwilę miałem nadzieję, że zrozumiałeś co próbujemy Ci wytłumaczyć przez ostatnie kilka stron Edytowane 4 Grudnia 2018 przez dodge66 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7247 #13311 Napisano 4 Grudnia 2018 A tak na poważnie, to nie ma sensu dalej tego ciągnąć, nie zmienicie zdania, bo sami to robicie i tak Wam pasuje Wyobraź sobie, że nigdy nie modowałem. Nigdy, czyli ani jeden raz - dla jasności.Ale wiem na czym modowanie polega i nazywanie tego podrabianiem świadczy o braku wiedzy.Unikanie tej wiedzy, chociaż koledzy Ci tłumaczą na czym różnica polega, świadczy już o... sam sobie dopowiedz 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #13312 Napisano 4 Grudnia 2018 A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowane Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #13313 Napisano 4 Grudnia 2018 Wyobraź sobie, że nigdy nie modowałem. Nigdy, czyli ani jeden raz - dla jasności.Ale wiem na czym modowanie polega i nazywanie tego podrabianiem świadczy o braku wiedzy.Unikanie tej wiedzy, chociaż koledzy Ci tłumaczą na czym różnica polega, świadczy już o... sam sobie dopowiedz A tak serio... tyle osób próbuje wyjaśnić Ci różnicę, a Ty dalej swoje. Modowanie zegarków nie jest równoznaczne z podrabianiem. Nikt nie pomyli zmodowanego SKX'a z Sumo, sorry, nie da rady. Nie da rady przerobić SKX'a na limitkę Sumo i udawać, że jest to, jak to określiłeś, model wyższy, chodliwszy, ładniejszy. To nadal będzie zmodowany SKX i każdy miłośnik Seiko będzie o tym wiedział. Przez chwilę, tylko przez chwilę miałem nadzieję, że zrozumiałeś co próbujemy Ci wytłumaczyć przez ostatnie kilka stron Szanowni Koledzy, przepraszam że tak późno odpowiadam, ale zapisany jestem na PW Przyjmuję wszystko do wiadomości i dziękuję Wam za uświadomienie w tej sferze Pozwólcie że prywatnie, tylko dla siebie takie przeróbki/modowanie tańszych modeli na droższe będę uważał za podrabianie modeli w obrębie tej samej marki/firmy. POZWOLICIE? A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowane Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTej pani to chyba nie trzeba modować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #13314 Napisano 4 Grudnia 2018 JUŻ nie trzeba albo WIĘCEJ nie trzeba Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6260 #13315 Napisano 4 Grudnia 2018 A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowane Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Coraz lepsze te mody, dyskusja idzie w dobrym kierunku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31840 #13316 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowaneTej pani to chyba nie trzeba modować Panowie, w tej sprawie zalecam ostrożność. Nie wiemy co dokładnie zmodowano i czy na pewno jest to pani.A może to podróbka. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Mirosuaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #13317 Napisano 4 Grudnia 2018 Panowie, w tej sprawie zalecam ostrożność. Nie wiemy co dokładnie zmodowano i czy na pewno jest to pani.A może to podróbka.Brzoza2 chyba wie co pokazuje i nie jest to trans, albo jak tak popieracie modowanie, to może być i trans, byle cykał i na drzewo nie uciekał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31840 #13318 Napisano 4 Grudnia 2018 Nie no, zasadniczo popieramy modowanie, ale ono też powinno mieć swoje granice. Tu się z Tobą przynajmniej częściowo zgodzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #13319 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Nie no, zasadniczo popieramy modowanie, ale ono też powinno mieć swoje granice. Tu się z Tobą przynajmniej częściowo zgodzę.Nie ciągnę tematu, wszystko mnie boli, po tym kopaniu Chyba awatara zmienię, baranka każdy chce kopnąć Edytowane 4 Grudnia 2018 przez PiotrX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4606 #13320 Napisano 4 Grudnia 2018 Cycki w staniku pushup to MODowanie te z sylikonem to podróba a te 2w1 to wołajcie @Vitriol a jak to było... Czekajcie idę sprawdzić - otóż to: "Genstein = przewaga części oryginalnych + części fejkowe" hahaha Zarąbiste jest to słowo w całej tej dyskusji konia... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16324 #13321 Napisano 4 Grudnia 2018 Przyjmuję wszystko do wiadomości i dziękuję Wam za uświadomienie w tej sferze Pozwólcie że prywatnie, tylko dla siebie takie przeróbki/modowanie tańszych modeli na droższe będę uważał za podrabianie modeli w obrębie tej samej marki/firmy. POZWOLICIE? Spoko W końcu celem naszego stowarzyszenia jest krzewienie i pogłębianie wiedzy o zegarkach, w tym używanie właściwych pojęć i terminów Cycki w staniku pushup to MODowanie te z sylikonem to podróba a te 2w1 to wołajcie @Vitriol a jak to było...Czekajcie idę sprawdzić - otóż to:"Genstein = przewaga części oryginalnych + części fejkowe" hahaha Zarąbiste jest to słowo w całej tej dyskusji konia... 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #13322 Napisano 4 Grudnia 2018 Spoko W końcu celem naszego stowarzyszenia jest krzewienie i pogłębianie wiedzy o zegarkach, w tym używanie właściwych pojęć i terminów Kamień z serca , pozostanę przy baranku Nie pogłaskali, ale też nie kopnęli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7247 #13323 Napisano 4 Grudnia 2018 Ja tam baranki bardzo lubię. A Shauna zwłaszcza 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43097 #13324 Napisano 4 Grudnia 2018 ...Ale wiem też o czym myślisz, tak jak piszesz też się spotyka ale rzadziej. Głównie przy vintage chyba tak mówią jak części z pewnego okresu produkcji zostały zastąpione innymi oryginalnymi częściami, ale z innego okresu.Etymologia zegarmistrzowska:)...O to mi dokładnie chodziło. Szczerze mówiąc spotkałem się tylko z frankenem odnosnie vintage. A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowaneOsobiście wolę oryginał. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #13325 Napisano 4 Grudnia 2018 Większość tak woli . Niestety nie wiem czy tam nie został wsadzony jakiś mod Ale widocznie Ty potrafisz to dostrzec zanim otworzysz pudełko Brawo Ty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach