Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozmieniajmy się na drobne, może nie czytałeś od początku :) Zmiana paska, czy bransy nie zmienia marki czy modelu, co najwyżej może obniżyć/podnieść wartość zegarka.

Mowa jest o modowaniu/podrabianiu/składaniu danego modelu na wyższy, chodliwszy, ładniejszy. :)

Tak naprawdę jest to ingerencja w zegarek ( nie ważne z jakiego powodu ) tyle , że prostsza i  za pomocą mniej specjalistycznych narzędzi. A temat śledzę uważnie od samego początku ;)

Edytowane przez gruby2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę jest to ingerencja w zegarek ( nie ważne z jakiego powodu ) tyle , że prostsza i  za pomocą mniej specjalistycznych narzędzi. A temat śledzę uważnie od samego początku ;)

Tak, jest to ingerencja, ktoś co kolekcjonuje, albo chce kupić oryginał, to z zastępczymi "szelkami" nie kupi, co nie zmienia faktu że sam zegar nie jest przerobiony. Kupi zegar, dokupi oryginalny pas/branse, ale pod kopułą  pozostanie świadomość, że to jednak składak  :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, nie możesz dzisiaj iść spać, dwie kawy powinny działać ;) Wstawaj nie udawaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Ty to jakoś rozumiesz, ale jak to nazwałem po imieniu to zrobiła się burza. Napisałeś delikatnie że tego nie popierasz, ale nie nazwałeś dobitnie (tak jak myślisz) :)

Co do zdjęć, to nie one mnie ruszyły tylko późniejszy tekst :(

Czy Rolex z tarczą i wskazówkami od najbardziej poszukiwanego Rolexa to nadal MOD, nie podróbka?

Marka nie ma znaczenia, zasady są takie same.

Jasno się wyraziłem co myślę o obu przypadkach przerabiania tańszego modelu na droższy model. dodge też dobrze parafrazował.

Problem w tym, że jedyne co nazwałeś to skx z częściami sumo jako podróbkę, a to jest co innego niż to o czym teraz rozmawiamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni zmiana oryginalnej bransolety od zmiany np. alu wkładki bezela na droższą ceramiczną, oprócz tego, że bransoletę łatwiej wymienić?
Pytam, bo już nie wiem czy mój SKX z kajdanem od Strapcode to oryginał, czy podróbka ;)

Strapcode też jest droższa i podnosi wartość.

146cc30c9a09638b7a3220bc9a04bf1a.jpg

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche to nie w porzadku. Masz teraz podrobe drozsza od oryginalu :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najmocniej przepraszam :(

Jeśli będę kiedyś sprzedawać, to bez bransolety, bo przecież sprzedaż podróbek jest przestępstwem :(

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu jakaś ciekawa dyskusja, bo już trochę nudno było ;)

Moim zdaniem sprawa jest prosta i wynika z moich doświadczeń: jeżeli ktoś ma talent to dlaczego mu odmówić w wielu przypadkach świetnej roboty? Mi się dobre MODy podobają i szanuję włożoną w to pracę.

Natomiast jeżeli "MOD-erator" ;) chce to sprzedać to też nie mam nic przeciw... ale MUSI to wyraźnie zaznaczyć, że to jest MOD.

Często spotykam się z ogłoszeniami zegarków pozbieranych świadomie z części innych modeli celem, tu już trzeba to nazwać po imieniu oszustwa i chęci zysku -doświadczony nabywca to wykryje, laik już nie. Ja chciałbym wiedzieć, że kupuję "składaka" - jeżeli mi sie podoba, jeżeli wiem jak i z czego został zrobiony. Są fani oryginałów, nie ruszanych, nie szlifowanych itp ale są też wielbiciele dobrze odnowionych, zmodowanych itd. zegarków.

Edytowane przez sviety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, nie możesz dzisiaj iść spać, dwie kawy powinny działać ;) Wstawaj nie udawaj.

Wstałem, teraz kawa i mogę dalej gadać z podrabiaczami  :D 

A tak na poważnie, to nie ma sensu dalej tego ciągnąć, nie zmienicie zdania, bo sami to robicie i tak Wam pasuje :)

Zmiana zegarka w taki sposób aby udawał to czym nie jest będę w dalszym ciągu nazywał podrabianiem, a nie modowaniem :)

Jak sobie kozę namalujesz na tarczy SKX czy Sumo to powiem żeś zmodował :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana zegarka w taki sposób aby udawał to czym nie jest będę w dalszym ciągu nazywał podrabianiem, a nie modowaniem :)

LastBrokenHorsefly-size_restricted.gif

A tak serio... tyle osób próbuje wyjaśnić Ci różnicę, a Ty dalej swoje. Modowanie zegarków nie jest równoznaczne z podrabianiem. Nikt nie pomyli zmodowanego SKX'a z Sumo, sorry, nie da rady. Nie da rady przerobić SKX'a na limitkę Sumo i udawać, że jest to, jak to określiłeś, model wyższy, chodliwszy, ładniejszy. To nadal będzie zmodowany SKX i każdy miłośnik Seiko będzie o tym wiedział.

OK, trochę, tylko trochę przekonałeś mnie że to nie podróbka, a MOD/składak.

Przez chwilę, tylko przez chwilę miałem nadzieję, że zrozumiałeś co próbujemy Ci wytłumaczyć przez ostatnie kilka stron :)

Edytowane przez dodge66

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na poważnie, to nie ma sensu dalej tego ciągnąć, nie zmienicie zdania, bo sami to robicie i tak Wam pasuje :)

Wyobraź sobie, że nigdy nie modowałem. Nigdy, czyli ani jeden raz - dla jasności.

Ale wiem na czym modowanie polega i nazywanie tego podrabianiem świadczy o braku wiedzy.

Unikanie tej wiedzy, chociaż koledzy Ci tłumaczą na czym różnica polega, świadczy już o... sam sobie dopowiedz ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowane ef593f7146fbd4fc330b5d32c8993bf4.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraź sobie, że nigdy nie modowałem. Nigdy, czyli ani jeden raz - dla jasności.

Ale wiem na czym modowanie polega i nazywanie tego podrabianiem świadczy o braku wiedzy.

Unikanie tej wiedzy, chociaż koledzy Ci tłumaczą na czym różnica polega, świadczy już o... sam sobie dopowiedz ;)

A tak serio... tyle osób próbuje wyjaśnić Ci różnicę, a Ty dalej swoje. Modowanie zegarków nie jest równoznaczne z podrabianiem. Nikt nie pomyli zmodowanego SKX'a z Sumo, sorry, nie da rady. Nie da rady przerobić SKX'a na limitkę Sumo i udawać, że jest to, jak to określiłeś, model wyższy, chodliwszy, ładniejszy. To nadal będzie zmodowany SKX i każdy miłośnik Seiko będzie o tym wiedział.

Przez chwilę, tylko przez chwilę miałem nadzieję, że zrozumiałeś co próbujemy Ci wytłumaczyć przez ostatnie kilka stron :)

Szanowni Koledzy, przepraszam że tak późno odpowiadam, ale zapisany jestem na PW :)

Przyjmuję wszystko do wiadomości i dziękuję Wam za uświadomienie w tej sferze :)

Pozwólcie że prywatnie, tylko dla siebie takie przeróbki/modowanie tańszych modeli na droższe będę uważał za podrabianie modeli w obrębie tej samej marki/firmy. POZWOLICIE? :)

A ja tam lubię jak jest coś dobrze zmodowane

Tej pani to chyba nie trzeba modować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JUŻ nie trzeba albo WIĘCEJ nie trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz lepsze te mody, dyskusja idzie w dobrym kierunku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej pani to chyba nie trzeba modować :)

Panowie, w tej sprawie zalecam ostrożność. Nie wiemy co dokładnie zmodowano i czy na pewno jest to pani.

A może to podróbka.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, w tej sprawie zalecam ostrożność. Nie wiemy co dokładnie zmodowano i czy na pewno jest to pani.

A może to podróbka.

Brzoza2 chyba wie co pokazuje i nie jest to trans, albo jak tak popieracie modowanie, to może być i trans, byle cykał i na drzewo nie uciekał :P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, zasadniczo popieramy modowanie, ale ono też powinno mieć swoje granice. Tu się z Tobą przynajmniej częściowo zgodzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, zasadniczo popieramy modowanie, ale ono też powinno mieć swoje granice. Tu się z Tobą przynajmniej częściowo zgodzę.

Nie ciągnę tematu, wszystko mnie boli, po tym kopaniu :(  :P  :D  

Chyba awatara zmienię, baranka każdy chce kopnąć :(

Edytowane przez PiotrX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cycki w staniku pushup to MODowanie te z sylikonem to podróba a te 2w1 to wołajcie @Vitriol a jak to było...

Czekajcie idę sprawdzić - otóż to:

"Genstein = przewaga części oryginalnych + części fejkowe" :) hahaha Zarąbiste jest to słowo w całej tej dyskusji konia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmuję wszystko do wiadomości i dziękuję Wam za uświadomienie w tej sferze :)

Pozwólcie że prywatnie, tylko dla siebie takie przeróbki/modowanie tańszych modeli na droższe będę uważał za podrabianie modeli w obrębie tej samej marki/firmy. POZWOLICIE? :)

Spoko  :) W końcu celem naszego stowarzyszenia jest krzewienie i pogłębianie wiedzy o zegarkach, w tym używanie właściwych pojęć i terminów ;)

Cycki w staniku pushup to MODowanie te z sylikonem to podróba a te 2w1 to wołajcie @Vitriol a jak to było...

Czekajcie idę sprawdzić - otóż to:

"Genstein = przewaga części oryginalnych + części fejkowe" :) hahaha Zarąbiste jest to słowo w całej tej dyskusji konia...

:lol::D

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko  :) W końcu celem naszego stowarzyszenia jest krzewienie i pogłębianie wiedzy o zegarkach, w tym używanie właściwych pojęć i terminów ;)

:lol::D

Kamień z serca :) , pozostanę przy baranku :) Nie pogłaskali, ale też nie kopnęli :)  :)  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam baranki bardzo lubię. A Shauna zwłaszcza :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Ale wiem też o czym myślisz, tak jak piszesz też się spotyka ale rzadziej. Głównie przy vintage chyba tak mówią jak części z pewnego okresu produkcji zostały zastąpione innymi oryginalnymi częściami, ale z innego okresu.

Etymologia zegarmistrzowska:)

...

O to mi dokładnie chodziło.

Szczerze mówiąc spotkałem się tylko z frankenem odnosnie vintage.

Osobiście wolę oryginał. :D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość tak woli . Niestety nie wiem czy tam nie został wsadzony jakiś mod 9db37cca35543986e022b48ec9f116aa.jpg Ale widocznie Ty potrafisz to dostrzec zanim otworzysz pudełko Brawo Ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi