Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Pasek chętnie odkupię od Ciebie. Niestety jest to prawda. Mam oryginalny pasek Seiko z tej serii i nadgarstek 18cm. Zapina się na trzecią dziurkę i ma co jeszcze wejść w szlufkę. Powiększenie rozmiaru, może i się da ale będzie wyglądało beznadziejnie (szlufki staną się bezużyteczne). Co do standardów też średnio bo Seiko robiło paski z częścią 145mm dla odwrotnej klamry i to była super długość dla tych większych nadgarstków.
A sarx027 też najbardziej podoba mi się z tych wszystkich, o których teraz rozmawiamy...

post-32788-0-93135300-1424424224_thumb.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SARX019 ma emalię i niebieskie wskazówki, aczkolwiek nie wiem jak barwione.

Kobayashi raczej dobrze podaje maksymalne wielkości nadgarstków, bo w różnych modelach podaje różne wartości, nie przepisuje z automatu.

Z nowości w serii Presage jest jeszcze bardziej nowoczesny SARD006 w złotej kopercie, dokładnie obfotografowany na rosyjskim forum zegarkowym.

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie są barwione termicznie - byłyby całe niebieskie również na bokach i inaczej światło układałoby się na krawędziach:

http://www.malaysiawatchforum.com/index.php?topic=12353.0

Ale dzięki za podrzucenie modelu.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabyłem SDGM001 brightz z niebieskim sekundnikiem, oględziny pod lupą wskazują, że jest to coś ala nałożona niebieska półprzezroczysta żywica. Niestety nie jest to barwienie termiczne!

a wracając do paska, tutaj odwzorowany przez Bartka 145mm (jest zdecydowanie bardziej komfortowo) (zresztą dla Ciebie Filip to pikuś)

post-32788-0-37086500-1413308067_thumb.jpg
post-32788-0-32874700-1413308063.jpg
post-32788-0-00951100-1413308075_thumb.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ogóle nie trawie motylków. W GS zdjąłem od razu cały pasek i nigdy go nie nosilem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproś sprzedającego - jeśli będziesz zamawiał któregokolwiek z emaliowaną tarczą - żeby obejrzał zegarek dokładnie przed wysłaniem. Różnie bywa z jakością wykończenia okienka daty.

c3ef00b7_eb14_4a8b_b1d2_cb632264f749_zps

Przechwytywanie.jpg

Pan Yokozawa Mitsuru, "enamel craftsman", nie wywiązuje się z roboty. ;)

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już powstrzymałeś mnie skutecznie od głupich myśli o kolejnym zegarku. Jak mówiłem ładny, wart grzechu jeżeli ktoś wchodzi do "sklepu" i chce jeden ciekawy zegarek, Natomiast nie widzę powodu do powiększania kolekcji z powodu samego posiadania emaliowanej tarczy:

Podobno ciężko się połapać, że tarcza jest wyjątkowa.  ;)

Wg mnie nic nadzwyczajnego, 

Podpisuję się pod twoimi słowami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nic nadzwyczajnego pisałem z punktu widzenia człowieka, który nie jara się tamtą techniką malowania tarczy. Pewnie są miłośnicy, do nich skierowany jest model.

Emalii nie widziałem, wierzę że wygląda na żywo lepiej od zwykłej tarczy, jest to na pewno też miły akcent dla kogoś, kto i tak szuka zegarka w podobnej stylistyce. Dla samej tarczy nie warto powiększać kolekcji.

A z jakością wykonania to u Seiko różnie bywa w tym segmencie cenowym, jak sam wielokrotnie opisywałeś w przypadku Sumo. Jest to wada łatwa do wykrycia, jeśli bym zamawiał to bezpośrednio od któregoś ze znanych, japońskich sprzedawców, z prośbą o wcześniejsze oględziny. Darowałbym sobie szukanie okazji w Singapurze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też domniemywam, że mogą mieć drugi sort :)

ale już i od Higutchi trafiały mi się kwiatki (czyżby też próbował przyciąć ?, czy jednak nie mają nad tym kontroli i jak się trafi, niezależnie od miejsca ...)

a te tarcze to tak mi się z garncarstwem kojarzą :)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mają kontroli, to są stosunkowo niedrogie zegarki. W przypadku Sumo Seiya ostrzega na stronie, że różnie bywa z okienkiem daty.

W drugi sort nie wierzę, ale z japońskimi sprzedawcami wiem z kim rozmawiam, mogę wcześniej dokonać ustaleń, łatwiej też na pewno realizować przez nich gwarancję. Nie sądzę, żeby w takim dutyfreeisland ktoś zrobił mi oględziny zegarka przed wysłaniem.

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam np w tym temacie http://forums.watchuseek.com/f21/sumo-quality-annoyances-still-great-watch-1002937.htmltylko higutchi nie wypina się, przyjmuje zwrot i odsyła do fabryki...

Reszta powołuje się na zapis, który sama sobie wymyśliła...

Ja rozumiem jakiś brak centrowania, przesunięcie o 0,5minuty, ale nie przesunięcie o 5 czy 10 min, lub aż takie niedociągnięcia jak w załączonym linku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez komentarza :unsure: IMG_20150203_213246.jpg

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu ciekawy link odnośnie różnicy między emalią a porcelaną: http://www.mkmotorsport.com/watches_Patek_enamel.htm

Przeglądałem trochę zdjęć i filmów w internecie, w zasadzie wszystkie Seiko z tarczą z emalii mają tego rodzaju "skazy"/przyciemnienia przy wycięciu. Rzuca się w oczy tylko na dużych zbliżeniach. Może to jest normalne przy tej technologii? Większość zegarków z emalią innych firm nie ma żadnych wycięć.

[na powiększeniu w HD widać wyraźnie]

http://youtu.be/2TIV3cV-E14?t=22s

http://youtu.be/TZyQsxlajq4?t=43s

SARX019_1.jpg

S02_zpsec6e196f.jpg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technologia ? To jest w tarczach GS gdzie jest kilka warstw, tutaj nie wszystkie krzaki rozumiem z tłumaczem, ale wygląda mi to na ręczne rozprowadzanie emalii związane z ich umiłowaniem do pisma i zabaw z atramentem jak to miało miejsce w historii.

I coś mocno mi się wydaje, że na tym rozprowadzaniu farby/emailii cały czar się kończy a tarcze nie mają nawet ceramicznego podłoża ?

Popraw mnie jeżeli się mylę,

OK fajnie, że im się chce za ~2,5k, fajnie, że to się pojawiło, ale chyba nie ma się nad czym rozczulać.

Zaznaczyć należy, że te zegarki mają hardlex - czyli też słabo.

Tak jak mówiłem, gdyby tą tarczę wpakować do Brightz, to Brightz mógłby oferować już tyle w swojej cenie (zwłaszcza te nieprodukowane modele z ręcznym naciągiem, o których rozmawialiśmy), że GS byłby już niepotrzebny ;)

Zastanawiam, się czy nawet nie zatrudnili marketingowca, który do każdego modelu wsadza tylko po jednym pożądanym bajerze ? Przecież każdy z nas znalazłby z 10 zegarków i zrobił z niego jeden doskonały. Ale to albo trzeba kupić 10 tanich, albo jeden GS - cenowo wychodzi na to samo, czyli góra kasy ! :)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszasz tarczę malowaną ręcznie w SARX029 specjalnym lakierem z drzew Urushi, z resztą tych białych, emaliowanych. W największym skrócie - w przypadku emalii specjalny proszek jest sypany na miedziane podłoże (wcześniej zamoczone w jakiś magicznych płynach), potem się go utwardza w piecu. I tak kilka razy, aż do uzyskania pożądanej powierzchni. Wszystko ręczna robota, dużo pracy "na czuja", trzeba mieć doświadczenie, bo nawet wilgotność powietrza wpływa na strukturę nakładanej emalii. Dochodzą problemy z drobinkami kurzu itd. Najpierw pomyślałem, że to marketingowa gadka, ale powtarzają to zarówno specjaliści pracujący dla dużych marek szwajcarskich (Filip podrzucił linka, dzięki!), jak i ten Japończyk w Seiko w wywiadzie na ich stronie internetowej. https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.seiko-watch.co.jp%2Ftokinowaza%2Fyokozawa%2Finterview%2F&edit-text=  (Słabo przetłumaczone, ale wspomniał o wilgotności). To chyba nie jest ściema, że jedna osoba w Seiko się tym zajmuje, bo marki szwajcarskie przez lata w dużej mierze korzystały z usług dwójki specjalistów z w/w linka.

Sporo niezautomatyzowanej roboty przy tym jest, to i zegarki zazwyczaj wyraźnie droższe. 

Ale mnie i tak męczy kwestia "niedoróbek" w Seiko, czy to normalne jest. Trzeba tu kogoś, komu się przez łapy dużo dobrych zegarków przewinęło, albo lepiej ode mnie potrafi szukać wysokiej jakości zdjęć szwajcarskich zegarków z tarczą emaliowaną (i wycięciem na okno daty ;) )

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to pomieszałem, zakładałem, że jedna równa się drugiej, które w takim razie modele to Urushi ? Jest jakiś biały Urushi ? Bo sam mnie chyba trochę zmyliłeś pokazując błędy na białych...

I czym różni się Urushi od Emalii ? Urushi to już nie jest Emalia  ? Skoro się podjąłeś, to musisz to jasno rozgraniczyć

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błędy pokazywałem Filipowi, który jest zainteresowany SARX027 z emalią. Wydaje mi się, że nic nie namieszałem, tylko wychodziłeś z założenia że cały czas rozmawiany o malowanych ręcznie w technice Urushi, ale ja nic takiego nie napisałem nigdzie. ;)

Urushi "występuje" teraz tylko w SARX029 i SARW013. Jest to malowanie ręczne specjalnym lakierem z drzew Urushi, technika wschodnioazjatycka. Nie wiem, czy są inne odmiany tego lakieru niż czarne (szybki google wskazuje, że tak, ale Seiko ma i miał tylko czarne). Wydaje mi się, że w tych dwóch modelach tarcza nie jest z emalii, bo by to wyraźnie zaznaczono (czyli jakiś standardowy materiał, tyle że ręcznie malowany).

Cała reszta białych zegarków z tej serii (SARX019, SARX027 i ich droższe odmiany) ma emalię. Co to jest emalia streściłem amatorsko w poprzednim poście (proszek, utwardzanie itd). Emalia z natury jest jasna, w droższych modelach często są na niej malowane różne wzory. Wszystko jest w linkach. ;)

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz tak chaotycznie w moim odczuciu, że opis emalii wygląda na opis techniki urushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak podsumowując:

Urushi dla pasjonatów tej techniki malowania, dla reszty raczej nie, bo i tak nie zobaczą różnicy (jest to zdanie ludzi, którzy recenzowali modele z taką tarczą). Natomiast emalia w zegarkach za 600 USD jest bardzo rzadko spotykana i podobno na pierwszy rzut oka zauważalna, więc samo to jest dużą wartością dodaną.

- Nowe Brightze mają stal Diashield i niepalcujące się szkiełko z podwójnym AR;

- Presage SARX029 i SARW013 tarczę malowaną w technice Urushi i pasek z krokodyla;

- Presage SARX019 i SARW011 tarczę z emalii i pasek z krokodyla z niebieskimi akcentami;

- Presage SARX027 i SARD007 tarczę z emalii, a pasek nie jestem pewien czy krokodyl. 

Wszystkie wymienione Presage mają natomiast szafir z przodu (bez AR), chyba gdzieś źle spojrzałeś.

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do sprawdzania jakości zegarków Seiko to kilka miesięcy temu kolega Ptaku kupił Monstera z dutyfree i był wybrakowany. Wiem, że dostał nowego. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

O!... a pamiętasz, co to za wybrakowanie było? Widoczne na pierwszy rzut oka, czy wyszło przy użytkowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszczerbienie stali nad teleskopem. Poza tym jest do tego temat "co boli Seiko"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dzięki, zerknę sobie :)

EDIT: wuhh, wyglądało, jakby myszy wygryzły! ;) Dobrze, że wymienili.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jaki kolor tarczy ma Seiko Sarb035? Na jednych zdjeciach jest to biala tarcza, a na innych kremowa. Jak to w koncu jest z tym kolorem?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi