Burns 4492 #1776 Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) nie jest to czysta biel - złamana, można też użyć słowa krem:poniżej moje zdjęcia na białej kartce papieru, przedstawiają to co otrzymasz w rzeczywistości oczywiście w pełnym słońcu: a tutaj masz mój cały temat o tym, z większą ilością zdjęć:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85732-seiko-sarb033-czy-seiko-sarb035/ Edytowane 23 Lutego 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #1777 Napisano 23 Lutego 2015 Dzieki Burns. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 183 #1778 Napisano 23 Lutego 2015 I ładnie i dokładnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1779 Napisano 23 Lutego 2015 zazdraszczam, lepciejsza może być tylko odmiana mechaniczna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gripen 69 #1780 Napisano 23 Lutego 2015 Plose55 mógłbyś podać nr ref. tego seiko?- faaaajny jest:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 183 #1781 Napisano 23 Lutego 2015 SAGJ001 - bardzo ciekawy zegarek bo w środku jest mechanizm 7j21 z termo-kompensacją o deklarowanej dokładności 20s na rok. Jednocześnie jeden z nielicznych mechanizmów które mają na pokładzie i termo-kompensację i chrono 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #1782 Napisano 24 Lutego 2015 Cholera jasna! Choroba postepuje szybciej niz sadzilem, dzis Seiko sarb035 zakupilem :-)Teraz czekam na paczuszke, a w gratisie dodali rotomat na jeden zegarek :-)Mialbyc Steinhart Ocean military ale...Seiko to Seiko, a nurka juz mam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1736 #1783 Napisano 28 Lutego 2015 Tanaka sfilmował, moim zdaniem najładniejszego z Presage, SARD007 (link w takiej postaci, bo za Chiny nie potrafię wrzucić filmu z YT). Jak to u Tanaki - od razu chce się mieć zegarek. I amatorskie pytanie, które może wydać się śmieszne - wiecie jak wygląda ustawianie dnia w takim zegarku? Chodzi mi o przeskok z 31 na 1. Kręci się koronką w jednym kierunku, tak jak w przypadku zegarków z okienkiem, a wskazówka automatycznie wraca na pierwszy dzień miesiąca? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1784 Napisano 28 Lutego 2015 Tak to właśnie wygląda (przypomina restart stopera) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1736 #1785 Napisano 28 Lutego 2015 Dzięki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1786 Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Urushi "występuje" teraz tylko w SARX029 i SARW013. Jest to malowanie ręczne specjalnym lakierem z drzew Urushi, technika wschodnioazjatycka. Nie wiem, czy są inne odmiany tego lakieru niż czarne (szybki google wskazuje, że tak, ale Seiko ma i miał tylko czarne). Wydaje mi się, że w tych dwóch modelach tarcza nie jest z emalii, bo by to wyraźnie zaznaczono (czyli jakiś standardowy materiał, tyle że ręcznie malowany). Takiego rodzynka znalazłem z 2012r.Widać nie jest to nowość z obecnego roku https://www.youtube.com/watch?v=ypPHE02YhoE&t=105 masz jakieś informacje kiedy im się jeszcze chciało zastosować to malowanie ? (oczywiście nie mówię o początku gdy to się zaczęło i opisane jest w historii) Edytowane 6 Marca 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1736 #1787 Napisano 6 Marca 2015 Pisałem w pierwszym poście o Urushi, że kilka lat temu w Anantach tą technikę stosowali. Z tego co wtedy szukałem, limitowana Ananta Diver SRQ013 z 2011 r. była pierwsza. Rok później Seiko puścił jeszcze kilka Anant z tym malowaniem, z tym że limitowana edycja "Kumadori" ma też czerwone elementy, czyli lakier występuję również w innym kolorze niż czarny. Ten model, który wrzuciłeś, widzę pierwszy raz. Generalnie to trochę pomieszanie z poplątaniem, bo dwa modele są chyba identyczne, tyle że nazywają się inaczej: "Seiko Ananta SSD001" wypuszczony w USA oraz "Seiko Brightz Ananta SAEH011" na rynek japoński. A mieszanie dwóch serii w jednym zegarku,czyli Brightz i Ananta, to jest chyba tylko po to, żeby nawet fanatykom się wszystko myliło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1788 Napisano 6 Marca 2015 dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1736 #1789 Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Ciekawy tekst o nieprodukowanym już automatycznym werku chrono z serii 6S. Autor próbuje dowieść, że werk 6S wywodzi się z linii 9S montowanej w Grand Seiko. Pokazuje przykłady zegarków z linii Flightmaster, w których został zastosowany. Roboczo nazywa je "mechanicznymi chronografami Grand Seiko, które nigdy nie ujrzały światła dziennego" (obecnie GS w wersji chrono dostępny jest tylko jako Spring Drive). Jak zawsze na tej stronie z masą ciężko dostępnych informacji i odnośnikami do źródeł. Edytowane 11 Marca 2015 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1790 Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=rtEKpbCh-9I https://www.youtube.com/watch?v=v_lfwePZ9JE Edytowane 11 Marca 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszr 61 #1791 Napisano 11 Marca 2015 serwis mniód malina , aż się chce kupić. Pierwsze spring drive też fajne, połączenie prawie kablami do akumulatora i śmiga 0 Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1792 Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) zaskoczyła mnie polerka bransolety, że oklejana jest jak u zegarmistrza taśmą w celu odseparowania elementów ogniwa a nie rozbierana na czynniki pierwsze... Edytowane 11 Marca 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszr 61 #1793 Napisano 11 Marca 2015 tez sie nie spodziewalem, ze taka technologia jest uzywana?myslalem, ze przy satynowaniu tasma by sie starla,a tu nic z tych rzeczy. 0 Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1794 Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Niezbadane są wyroki Seiko,,,Kolejny cosiek z 2012, którego nie było mi dane dostrzec wcześniej: http://horologium.com.au/2012/10/01/hands-on-with-seikos-rare-izul/ brzydki czy ładny - na pewno inny niż wszystkie! Edytowane 12 Marca 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1795 Napisano 12 Marca 2015 Ja bym rzekł: nieprzewidywalne są pomysły Seiko Na pewno ten zegarek jest inny... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1796 Napisano 12 Marca 2015 @Tomek jak obejrzysz pierwszy film od góry na tej stronie, to zauważysz, że do smarowania zegarka używa się tyle smaru co kot napłakał ... (to tak na marginesie innego tematu o Orient) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszr 61 #1797 Napisano 12 Marca 2015 zegarek jest ładny, ale rozumiem, że aby skorzystać z chrononależy go odwrócić i nie wiem czy ten zabieg był potrzebny,chyba lepiej było by, gdyby wszystko było ustawione w jednym kierunku.Ale zegarek faktycznie ciekawy. 0 Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1798 Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Zegarek jest również faktycznie gruby Odnośnie smaru - dzięki za spostrzeżenie. Skoro trzeba malo smaru, czy to:a) lepiej, ponieważ jesli trzeba tak mało smaru, to znaczy, że bez smaru też pochodzi, z 30 lat,czy raczej gorzej, bo smar szybciej sie rozsmaruje i/lub wyparuje i mechanizm zacznie sie zacierać? Edytowane 12 Marca 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tebaribe 0 #1799 Napisano 18 Marca 2015 Mam pytanie o szerokość paska do zegarków seiko 5, a konkretnie snxs77k, tutaj znalazłem, że to 16mm, ale nie jestem pewien, Mógłby mi ktoś pomóc? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #1800 Napisano 18 Marca 2015 20mm przy uszach, 16mm przy zapieciu zapewne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach