Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Bo i kaliber nie jest lekki ;)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jutro sobie uzbroiłem ;)

WP_20151103_21_36_18_Pro.jpg

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu koronka w phoenixach to standart (  chociaż w chyba jest minimalnie większa niż w diverze i chrono). Generalnie wygodnie się nią kręci, i z troche dalszej perspektywy nie jest źle.

Akumulator, nie mam pojęcia, natomiast sam zegar wbrew pozorom nie jest ciężki, to tytan i razem z branzą raptem 110 gram.

P1080952_zpslxs4jysm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy mesh na piątkę ;) , właśnie wróciliśmy z zakupów i kilka zegarów dostało nowe ubranka :)

16512714.jpg?1446675856

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ plose 55

Radziu jaki on ma akumulator?

Na 99% Seiko 3023 24L, czyli Panasonic MT920 ze stosownymi blaszkami.

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu koronka w phoenixach to standart (  chociaż w chyba jest minimalnie większa niż w diverze i chrono). Generalnie wygodnie się nią kręci, i z troche dalszej perspektywy nie jest źle.

...

Chrono z Twojej trójcy imo najfajniejsze.

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie coś może o SRP701/703/705... Wygląda na nowość, za całkiem dobre pieniądze zegar z mechanizmem 4R35 (automat z manualnym naciągiem i stopsekundą).

SRP703K_0.png

Coś pomiędzy "5" a SARB w jakości wykonania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak mówisz i raczej nic większego nie wymyśli się  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@plose55 - ładnie Ci się te Phoenixy układają w kolekcję !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio rozważałem, czy lepiej mieć powłokę DiaShield czy lepiej jej nie mieć w myśl zasady "lepsze jest wrogiem dobrego"

I tak na przykładzie MM, który jest dosyć ciężkim zegarkiem, już fabrycznie nowy zegarek po ściągnięciu bransolety będzie miał taki odcisk pozostawiony przez nią.

Niby pierdoła, ale mając zegarek z powłoką DiaShield nic się z tym nie zrobi!

post-32788-0-86971400-1446809518_thumb.jpeg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wku..., denerwuje mnie to, ślad u mnie jest mało widoczny, ale ja wiem, że on tam jest. Usuwać to, czy i tak zrobi się nowy? Dodam, że często ostatnio przekładam: bransoleta, pasek skórzany i gumowy.

Edytowane przez Stosiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest przewaga braku powłoki, bo można to przejechać capecodem, ale przy tej wadze zegarka i tak to się zrobi. Jak widzisz nie jesteś odosobniony bo to zdjęcie z netu i mam również tak ja w zegarkach bardziej casualowych o mniejszej wadze w tym w brightz ze wspomnianą wyżej powłoką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wpływ ma waga zegarka na ślad po maskownicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo robi sie na tytanie z powłoką. A co ciekawe odbija sie już przy zdejmowaniu zegarka jak branzoleta sie nie tak ustawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi się i zrobi na zegarkach różnych marek bo przecież maskownica nigdy nie przylega idealnie - zawsze jakieś ułamki milimetra wystąpią. Wyczytałem to chyba w temacie Rolexa na WUS, że puryści podkładają tam kawałek gumki recepturki albo prezerwartywy czy nawet taśmy klejącej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jednak jestem bardzo spokojny człowiek,bo aż tak to mnie nie denerwuje, żeby tam coś podkładać.Moim zdaniem to już trochę przegięcie, od razu skojarzyło mi się z naprawianiem zerwanej śruby taśmą klejącą. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie bardziej zastanawia jaki związek ma masa zegarka z rysą po maskownicy. Z ciekawości przyjrzałem się Ray'owi, korzystając z okazji że jest na nato i jest ślad na kopercie, ok 2-3mm ale nie tak wyraźny jak na zdjęciu MM, w seiko założyłem 3 dni temu bransoletę i nie chce jej specjalnie zdejmować żeby zobaczyć czy coś tam jest ale nie przypominam sobie żebym zauważył jakieś ślady, w Ray'u tak samo - gdyby nie foto wyżej i dokładne przyjrzenie się temu miejscu pewnie bym tego nie zauważył długi czas 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to zdjęcie makro, po drugie: no nie rób jaj, że nie wiesz o co chodzi z tą masą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

makro nie makro, jest kawał rysy ;)

co do masy - niby tak i nie, dużo by pisać a jutro rano trzeba wcześnie wstać. Wg mnie słowo klucz to spasowanie elementów. Wiadomo że wszystko pracuje - koperta z maskownicą i teleskopem ale raczej nie ma sytuacji w takim zegarku że maskownica lata albo wgryza się w kopertę bo jest napięta jak sprężyna. kwestia spasowania maskownica-teleskop i czopów teleskopu z otworami w uszach, tak po mojemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM maskownica jest na stałe sprzężona z bransoletą. To maskownica wchodzi w bransoletę co za tym idzie całe naprężenia utrzymania ciężkiego zegarka spoczywają na maskownicy. W Sumo jest odwrotnie. To przedostatnie ogniwo montowane jest na teleskopie i to ono utrzymuje ciężki zegarek. Maskownica można powiedzieć, że jest ozdobą i zgodnie z nazwą maskuje szczelinę, ale nie są na nią przenoszone siły utrzymania zegarka. Zaleta maskownicy wchodzącej w bransoletę jest taka, ze ogniwo bransolety nie ociera się o maskownicę a minus taki, że ona pracuje i przenosi naprężenia. W sumo minus jest odwrotny. Ostatnie ogniwo bransolety ma szansę trzeć o maskownicę, stykać się z nim i powodować przetarcia.
Coś za coś - tak ktoś to skonstruował i ciężko wywnioskować czy celowo czy przypadkowo.
Teraz co do twoich życzeń. Seiko w nurkach stosuje grube teleskopy 2,5mm aby mogły oprzeć się naprężeniom tam panującym. Jest jednak wiele ciężkich zegarków Seiko, Orient i innych marek, które mają zwykłe teleskopy 1,75 / 1,5mm. Wystarczy taki zegarek poużywać rok, żeby zobaczyć, że te teleskopy tego nie wytrzymują i zaczynają wyginać się. Jak tego idealnie nie spasują w fabryce to w wyniku użytkowania luz i tak będzie się zwiększał. Oczywiście należy wymienić teleskopy. Idę jednak o zakład, że nigdy nie trafisz z wymianą tak żeby elementy nie zaczęły o siebie pracować a nawet jak wpadniesz w fobie i będziesz zmieniał teleskopy co miesiąc to i tak prędzej czy później coś porysujesz przy zakładaniu.
Dobrym przykładem powyższego jest Orient Big Mako.
Jesteśmy jednak w temacie Seiko i wniosek miał być jeden. Zegarek bez powłoki można przepolerować natomiast powłoki nie da się i nie można polerować. Poza tym powłoka chroni przed rysami biurkowymi a nie jest na tyle mocna żeby wytrzymać tarcie stali o stal...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zasady nie kupuję już zegarków z powłokami, już nie kupuję.

Wszystkie sie wycierają, rysują itp, bez względu czy zegarek kosztował tysiąc czy 20 tysięcy złoty.

Szkoda zdrowia :D  ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM maskownica jest na stałe sprzężena z bransoletą. To maskownica wchodzi w bransoletę co za tym idzie całe naprężenia utrzymania ciężkiego zegarka spoczywają na maskownicy. 

nie miałem nigdy MM w ręce ani tym bardziej nie wymieniałem w nim paska czy bransolety więc tego nie wiedziałem ;)  to zmienia postać rzeczy.

Co do teleskopów to racja, ja mam u siebie chyba 1.75mm ale Ray czy SSA003 aż takimi klocami nie są, teleskopy w zupełności wystarczają dlatego nie spinam się na kupno grubszych ale na pewno nie założyłbym patyczków które gratisowo sprzedawcy dorzucają do pasków nato itp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MM = maskownica w bransolecie (teleskop znajduje się w maskownicy, łączenie maskownicy z bransoletą jest nierozłączne, ogniwa schodzą w dół):

21695_459_m6_zps0b787434.jpg

Sumo = bransoleta w maskownicy (teleskop znajduje się w ogniwie i tylko pozornie w maskownicy (patrz lewa strona zdjęcia) łączenie maskownicy z bransoletą jest rozłączne, ogniwa idą w górę):

1165605d1439050205-seiko-diver-sumo-pros

czyli ogniwa wchodzą w odwrotną stronę

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi