Burns 4435 #2276 Napisano 3 Listopada 2015 Pytanie ciężkiego kalibru 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Z_bych 2024 #2277 Napisano 3 Listopada 2015 Bo i kaliber nie jest lekki 0 www.katatime.pl www.toskania.org.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Z_bych 2024 #2278 Napisano 3 Listopada 2015 Na jutro sobie uzbroiłem 0 www.katatime.pl www.toskania.org.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 166 #2279 Napisano 4 Listopada 2015 Tego typu koronka w phoenixach to standart ( chociaż w chyba jest minimalnie większa niż w diverze i chrono). Generalnie wygodnie się nią kręci, i z troche dalszej perspektywy nie jest źle.Akumulator, nie mam pojęcia, natomiast sam zegar wbrew pozorom nie jest ciężki, to tytan i razem z branzą raptem 110 gram. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2280 Napisano 4 Listopada 2015 nowy mesh na piątkę , właśnie wróciliśmy z zakupów i kilka zegarów dostało nowe ubranka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1690 #2281 Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) @ plose 55 Radziu jaki on ma akumulator? Na 99% Seiko 3023 24L, czyli Panasonic MT920 ze stosownymi blaszkami. Edytowane 4 Listopada 2015 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41296 #2282 Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Tego typu koronka w phoenixach to standart ( chociaż w chyba jest minimalnie większa niż w diverze i chrono). Generalnie wygodnie się nią kręci, i z troche dalszej perspektywy nie jest źle....Chrono z Twojej trójcy imo najfajniejsze. Edytowane 5 Listopada 2015 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek314 103 #2283 Napisano 5 Listopada 2015 Wiecie coś może o SRP701/703/705... Wygląda na nowość, za całkiem dobre pieniądze zegar z mechanizmem 4R35 (automat z manualnym naciągiem i stopsekundą). Coś pomiędzy "5" a SARB w jakości wykonania? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2284 Napisano 5 Listopada 2015 tak jak mówisz i raczej nic większego nie wymyśli się 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2285 Napisano 5 Listopada 2015 @plose55 - ładnie Ci się te Phoenixy układają w kolekcję !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2286 Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Ostatnio rozważałem, czy lepiej mieć powłokę DiaShield czy lepiej jej nie mieć w myśl zasady "lepsze jest wrogiem dobrego"I tak na przykładzie MM, który jest dosyć ciężkim zegarkiem, już fabrycznie nowy zegarek po ściągnięciu bransolety będzie miał taki odcisk pozostawiony przez nią.Niby pierdoła, ale mając zegarek z powłoką DiaShield nic się z tym nie zrobi! Edytowane 6 Listopada 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stosiek 40 #2287 Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Wku..., denerwuje mnie to, ślad u mnie jest mało widoczny, ale ja wiem, że on tam jest. Usuwać to, czy i tak zrobi się nowy? Dodam, że często ostatnio przekładam: bransoleta, pasek skórzany i gumowy. Edytowane 6 Listopada 2015 przez Stosiek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2288 Napisano 6 Listopada 2015 to jest przewaga braku powłoki, bo można to przejechać capecodem, ale przy tej wadze zegarka i tak to się zrobi. Jak widzisz nie jesteś odosobniony bo to zdjęcie z netu i mam również tak ja w zegarkach bardziej casualowych o mniejszej wadze w tym w brightz ze wspomnianą wyżej powłoką... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2289 Napisano 6 Listopada 2015 jak wpływ ma waga zegarka na ślad po maskownicy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_us 2221 #2290 Napisano 6 Listopada 2015 Tak samo robi sie na tytanie z powłoką. A co ciekawe odbija sie już przy zdejmowaniu zegarka jak branzoleta sie nie tak ustawi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2291 Napisano 6 Listopada 2015 robi się i zrobi na zegarkach różnych marek bo przecież maskownica nigdy nie przylega idealnie - zawsze jakieś ułamki milimetra wystąpią. Wyczytałem to chyba w temacie Rolexa na WUS, że puryści podkładają tam kawałek gumki recepturki albo prezerwartywy czy nawet taśmy klejącej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stosiek 40 #2292 Napisano 6 Listopada 2015 To ja jednak jestem bardzo spokojny człowiek,bo aż tak to mnie nie denerwuje, żeby tam coś podkładać.Moim zdaniem to już trochę przegięcie, od razu skojarzyło mi się z naprawianiem zerwanej śruby taśmą klejącą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2293 Napisano 6 Listopada 2015 chyba z pilotem w woreczku... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2294 Napisano 6 Listopada 2015 mnie bardziej zastanawia jaki związek ma masa zegarka z rysą po maskownicy. Z ciekawości przyjrzałem się Ray'owi, korzystając z okazji że jest na nato i jest ślad na kopercie, ok 2-3mm ale nie tak wyraźny jak na zdjęciu MM, w seiko założyłem 3 dni temu bransoletę i nie chce jej specjalnie zdejmować żeby zobaczyć czy coś tam jest ale nie przypominam sobie żebym zauważył jakieś ślady, w Ray'u tak samo - gdyby nie foto wyżej i dokładne przyjrzenie się temu miejscu pewnie bym tego nie zauważył długi czas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2295 Napisano 6 Listopada 2015 Po pierwsze to zdjęcie makro, po drugie: no nie rób jaj, że nie wiesz o co chodzi z tą masą... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2296 Napisano 6 Listopada 2015 makro nie makro, jest kawał rysy co do masy - niby tak i nie, dużo by pisać a jutro rano trzeba wcześnie wstać. Wg mnie słowo klucz to spasowanie elementów. Wiadomo że wszystko pracuje - koperta z maskownicą i teleskopem ale raczej nie ma sytuacji w takim zegarku że maskownica lata albo wgryza się w kopertę bo jest napięta jak sprężyna. kwestia spasowania maskownica-teleskop i czopów teleskopu z otworami w uszach, tak po mojemu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2297 Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) W MM maskownica jest na stałe sprzężona z bransoletą. To maskownica wchodzi w bransoletę co za tym idzie całe naprężenia utrzymania ciężkiego zegarka spoczywają na maskownicy. W Sumo jest odwrotnie. To przedostatnie ogniwo montowane jest na teleskopie i to ono utrzymuje ciężki zegarek. Maskownica można powiedzieć, że jest ozdobą i zgodnie z nazwą maskuje szczelinę, ale nie są na nią przenoszone siły utrzymania zegarka. Zaleta maskownicy wchodzącej w bransoletę jest taka, ze ogniwo bransolety nie ociera się o maskownicę a minus taki, że ona pracuje i przenosi naprężenia. W sumo minus jest odwrotny. Ostatnie ogniwo bransolety ma szansę trzeć o maskownicę, stykać się z nim i powodować przetarcia.Coś za coś - tak ktoś to skonstruował i ciężko wywnioskować czy celowo czy przypadkowo.Teraz co do twoich życzeń. Seiko w nurkach stosuje grube teleskopy 2,5mm aby mogły oprzeć się naprężeniom tam panującym. Jest jednak wiele ciężkich zegarków Seiko, Orient i innych marek, które mają zwykłe teleskopy 1,75 / 1,5mm. Wystarczy taki zegarek poużywać rok, żeby zobaczyć, że te teleskopy tego nie wytrzymują i zaczynają wyginać się. Jak tego idealnie nie spasują w fabryce to w wyniku użytkowania luz i tak będzie się zwiększał. Oczywiście należy wymienić teleskopy. Idę jednak o zakład, że nigdy nie trafisz z wymianą tak żeby elementy nie zaczęły o siebie pracować a nawet jak wpadniesz w fobie i będziesz zmieniał teleskopy co miesiąc to i tak prędzej czy później coś porysujesz przy zakładaniu.Dobrym przykładem powyższego jest Orient Big Mako.Jesteśmy jednak w temacie Seiko i wniosek miał być jeden. Zegarek bez powłoki można przepolerować natomiast powłoki nie da się i nie można polerować. Poza tym powłoka chroni przed rysami biurkowymi a nie jest na tyle mocna żeby wytrzymać tarcie stali o stal... Edytowane 7 Listopada 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2298 Napisano 7 Listopada 2015 Z zasady nie kupuję już zegarków z powłokami, już nie kupuję.Wszystkie sie wycierają, rysują itp, bez względu czy zegarek kosztował tysiąc czy 20 tysięcy złoty.Szkoda zdrowia 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #2299 Napisano 7 Listopada 2015 W MM maskownica jest na stałe sprzężena z bransoletą. To maskownica wchodzi w bransoletę co za tym idzie całe naprężenia utrzymania ciężkiego zegarka spoczywają na maskownicy. nie miałem nigdy MM w ręce ani tym bardziej nie wymieniałem w nim paska czy bransolety więc tego nie wiedziałem to zmienia postać rzeczy.Co do teleskopów to racja, ja mam u siebie chyba 1.75mm ale Ray czy SSA003 aż takimi klocami nie są, teleskopy w zupełności wystarczają dlatego nie spinam się na kupno grubszych ale na pewno nie założyłbym patyczków które gratisowo sprzedawcy dorzucają do pasków nato itp 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #2300 Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) MM = maskownica w bransolecie (teleskop znajduje się w maskownicy, łączenie maskownicy z bransoletą jest nierozłączne, ogniwa schodzą w dół): Sumo = bransoleta w maskownicy (teleskop znajduje się w ogniwie i tylko pozornie w maskownicy (patrz lewa strona zdjęcia) łączenie maskownicy z bransoletą jest rozłączne, ogniwa idą w górę): czyli ogniwa wchodzą w odwrotną stronę Edytowane 7 Listopada 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach