Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tam, standardowo po majfrendowemu. Tyle że tarcza IWC jest spójna, a w tym tajemniczym kodzie jakoś to nie gra. Indeksy wydają się mikre, ten napis jest mikry...

obraz.png.63c0af8ec2286baf07c108d7d574b10e.png

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teleskopy mocujące do koperty typu quick pins, możesz zdjąć bransoletę bez użycia przyrządu. W bransolecie jeszcze tego nie widziałem, a widziałem niewiele 
Piny bransolety "standardowe, wciskana".

Tak. To fajne rozwiązanie. Jeżeli to o coś takiego chodzi, to w Christopher Ward C63 Sealander to mam, a ten zegarek i bransoleta mają już kilka lat.

0f1e193544f3b628ba68d82d89756932.jpg
caacd8fa6aad666a5530777114ab3eca.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Oj tam, standardowo po majfrendowemu. Tyle że tarcza IWC jest spójna, a w tym tajemniczym kodzie jakoś to nie gra. Indeksy wydają się mikre, ten napis jest mikry...

obraz.png.63c0af8ec2286baf07c108d7d574b10e.png

Wiadomo, że do oryginału chinczykowi daleko😉, ale kolorek fajny jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry. I Dwa milimetry mniejszy też byłby dobry.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Dobry. I Dwa milimetry mniejszy też byłby dobry.

Dziękuję bo czaje się na baltany 39mm. Wole mniejsze zegarki bo ogólnie z zegarka korzystam i takie są wygodniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, krzysiek34011 napisał(-a):

Dziękuję bo czaje się na baltany 39mm. Wole mniejsze zegarki bo ogólnie z zegarka korzystam i takie są wygodniejsze.

No są wygodniejsze. 34-36 z okrągłych są dla mnie najlepsze. 38 - ok. Powyżej... Tak średnio. Nurki to tak, ale nie lubię uważać, żeby o coś nie zawadzić zegarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.04.2025 o 22:32, tofiks_th napisał(-a):

Wiadomo, że do oryginału chinczykowi daleko😉, ale kolorek fajny jest. 

Różnica w cenie na korzyść  Chińczyka jest znacznie większa niż  różnica  jakości na rzecz Szwajcara. 🙂

W dniu 8.04.2025 o 08:00, krzysiek34011 napisał(-a):

hej, może być czy za mały? kupiłem bo tani i chciałem sprawdzić jak leży taki rozmiar. Zegarek ma 38mm

jeden.jpg

Dobry, bo dwa milmetry więcej i spadałby ci z nadgarstka. Z dwojga złego  lepiej wygląda za mały zegarek niż za duży. Nie musi dotyczyc to "pilotów", przeciez można taki zegarek zakładać na rękaw skórzanej  kurtki,   kiedy na przykład leci się balonem.  🙂

Ten jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.04.2025 o 19:05, oszolom napisał(-a):

No są wygodniejsze. 34-36 z okrągłych są dla mnie najlepsze. 38 - ok. Powyżej... Tak średnio. Nurki to tak, ale nie lubię uważać, żeby o coś nie zawadzić zegarkiem.

Podobnie  ja. Chińskie zegarki w typie militarnym 36 mm to dla mnie ostatnio  najlepszy wybór. W przypadku szwajcarskich  najłatwiej o mniejszy zegarek gdy kupuje się Patka lub JLC,  albo  coś w tym rodzaju. 🙃  Ale jeszcze trzeba uwzględnić dodatkowe czynniki, które sprawiają jak ostatecznie zegarek wygląda na nadgarstku. Przede wszystki lug-to-lug i trzeba przyznać, że  ostatnio chińscy Majfrendzi  na Aliekspress zachowując się profesjnalnie zwykle  te dane  podają, za co im chwała.  W moim przypadku nie przekraczam 45 mm l2l, ale najlepiej  jest między 42-44 mm. Ciemne tarcze powodują, że zegarek wygląda na mniejszy. Podobnie grubość bezla, szerszy bezel  optycznie zmniejsza wielkość zegarka, bo odsuwa indesky od krawedzi  koperty. I na odwrót cienki bezel powiększy optycznie  kopertę zegarka.  Liczy się  też odsunięcie koła indeksów od bezla w kierunku środka tarczy, a także sama wielkość indeksów.  Mniejsze indeksy  to "mniejsza" koperta.  Oczywiście,  cienki zegarek optycznie zawsze  będzie wyglądał na mniejszy i to jest dobry trik, aby założyć nieco większy rozmar  i by nie wyglądało to źle. Ale trzeba uważać, by nie wpaść w pułapkę kwarcową. Podobnie jak można wpaść w pułapkę "małej kostki". Kostki potrafią być pod tym wzgledem dość zdradliwe, ale z góry mówię, nie znam się na kostkach i nigdy ich nie kupuję.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tandetio

7098h.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety trafiłem na cło VAT i zamiast 600zl zrobił się 1000 bo Cargosad bierze ponad 230zl za samą usługę . Znacie tańszą firmę donodprawy celnej?

MVIMG_20250408_132951.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Majick napisał(-a):

Niestety trafiłem na cło VAT i zamiast 600zl zrobił się 1000 bo Cargosad bierze ponad 230zl za samą usługę . Znacie tańszą firmę donodprawy celnej?

MVIMG_20250408_132951.jpg

No jak tanszą. Teraz jak już Ci zatrzymali przesylkę to musisz zapłacić Vat i cło. Nie ma zmiłuj.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Majick napisał(-a):

600pln to ok. 140€, czyli poniżej progu cła (150€).

Rozwiniesz jak to się stało?
To był zakup na Aliexpress?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

No jak tanszą. Teraz jak już Ci zatrzymali przesylkę to musisz zapłacić Vat i cło. Nie ma zmiłuj.

230 za obsługę. dodatkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, grzegorzg napisał(-a):

600pln to ok. 140€, czyli poniżej progu cła (150€).

Rozwiniesz jak to się stało?
To był zakup na Aliexpress?

pewnie 600 z odliczonym vatem w koszyku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, nh35 napisał(-a):

pewnie 600 z odliczonym vatem w koszyku

Dokładnie tak. Czyli teraz zawsze już sobie będą doliczać. Mnie tylko interesuje czy ktoś ma namiar na firmę która za odprawę zażyczy sobie mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Majick napisał(-a):

Dokładnie tak. Czyli teraz zawsze już sobie będą doliczać. Mnie tylko interesuje czy ktoś ma namiar na firmę która za odprawę zażyczy sobie mniej.

Masz na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0-098-098.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chinczyk.thumb.jpg.c761e0686c317922e4c94722c11429fe.jpg

CASIO: GW-9200 Riseman, GW-2000, Timber Cruiser. Vostok Europe: AN-225 MRIYA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi