Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, japko999 napisał(-a):

Nie spodziewałam się, że tak spodoba mi się brąz ?. Przez dwa dni nie schodzi z łapy, nawet po domu ?

Bo to fajny sikor jest ;) Btw zrobili coś z lumą na wskazówkach, czy dalej tragedia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, japko999 napisał(-a):

Nie spodziewałam się, że tak spodoba mi się brąz ?. Przez dwa dni nie schodzi z łapy, nawet po domu ?

IMG_20230415_110818.jpg

Nie dziwię Ci się, bo sam mam Willarda od SM poprzedniej generacji i potwierdzam - jest super. 

1 godzinę temu, dzyndzl napisał(-a):

Bo to fajny sikor jest ;) Btw zrobili coś z lumą na wskazówkach, czy dalej tragedia?

Co Ty masz do lumy? 

20230206_101737.jpg

IMG_20210608_100226.jpg

IMG_20220614_084447.jpg

IMG_20210714_090409.jpg

IMG_20220419_130934.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paulus57 Indeksy świecą niczym latarnie, jednak na wskazówkach przyoszczedzili - przynajmniej w moim egzemplarzu - przez chwilę jest ok, ale w środku nocy, eeech :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, dzyndzl napisał(-a):

@Paulus57 Indeksy świecą niczym latarnie, jednak na wskazówkach przyoszczedzili - przynajmniej w moim egzemplarzu - przez chwilę jest ok, ale w środku nocy, eeech :(

No nie wiem, ja tego nie zauważyłem. Może dlatego, że śpię zwykle jak zabity przez 7-8 godzin? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli któremuś z szanownych kolegów forumowiczów znudziłby się homage Tudora Rangera lub wie gdzie znaleźć oprócz czekania z Chin to proszę o wiadomość 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi tydzień praktycznie nie schodzi z ręki. Aktualnie przełożyłem na niebieski pasek z chińskiego smoka. Jest stosunkowo sztywny ale imo fajnie komponuje się razem z tarczą. Jest to mój drugi zegarek na st1612 i ten mechanizm mnie mega pozytywnie zadziwia. Nie wiem czy on jest wstępnie regulowany czy po prostu miałem szczęście, ale przez ten czas zegarek średnio gubi mniej więcej 1-2s na dzień. Berny którego również mam z tym mechanizmem ma podobne wyniki. Moje NH35/36 które siedzą w prawie 3 razy droższych zegarkach nawet się nie zbliżają wynikami do tego biedniutkiego seagulla. Zaczynam się przekonywać do połączenia chiński zegarek + chiński mechanizm. :rolleyes:

IMG20230404153621.jpg

IMG20230414165128.jpg

IMG20230416153411.jpg

Edytowane przez Bonthyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś musi być na rzeczy z tym seagull em, który napędzał moją, byłą już łomege Railmaster od Corgeuta. Jedyne co mnie trochę drażniło w tym werku to głośność wahnik, ale może to była kwestia egzemplarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tofiks_th napisał(-a):

Coś musi być na rzeczy z tym seagull em, który napędzał moją, byłą już łomege Railmaster od Corgeuta. Jedyne co mnie trochę drażniło w tym werku to głośność wahnik, ale może to była kwestia egzemplarza. 

Ja szczerze mówiąc nie zauważyłem nosząc zegarek na nadgarstku żeby rotor jakoś specjalnie głośniej chodził niż w innych zegarkach. Inna sprawa, że mnie nawet miyota nie przeszkadza na którą wiele osób narzeka właśnie w kontekście głośnego wahnika. Ogólnie to lubię jak mechanizm cyka i słychać, że coś się dzieje więc może dlatego nie zwracam na to większej uwagi. ;)

Edytowane przez Bonthyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Bonthyc napisał(-a):

Ja szczerze mówiąc nie zauważyłem nosząc zegarek na nadgarstku żeby rotor jakoś specjalnie głośniej chodził niż w innych zegarkach. Inna sprawa, że mnie nawet miyota nie przeszkadza na którą wiele osób narzeka właśnie w kontekście głośnego wahnika. Ogólnie to lubię jak mechanizm cyka i słychać, że coś się dzieje więc może dlatego nie zwracam na to większej uwagi. ;)

Popieram. Też lubię odgłosy pracującego mechanizmu. Mnie nawet kwarce Timexa nie przeszkadzają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Popieram. Też lubię odgłosy pracującego mechanizmu. Mnie nawet kwarce Timexa nie przeszkadzają. 

Twojego san martina ledwo co da się usłyszeć ?

20230416_222745.jpg

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Twojego san martina ledwo co da się usłyszeć ?

20230416_222745.jpg

Szczególnie jak stoi. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, alpaczino napisał(-a):

Pozdrawiam

Jak się nakręca tą Phylidę? Niestety w Alphie (praktycznie identyczne zegarki) musiałem zmienić koronkę na dłuższą, bo nakręcało się bardzo niewygodnie. Ciężko było nakręcać bez ciągłego zrywania tego sprzęgiełka na koronce, bo była ona zbyt blisko krawędzi koperty i maiła za krótki łepek, żeby porządnie ją odciągać przy każdym kręceniu 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, mkoch napisał(-a):

Jak się nakręca tą Phylidę? Niestety w Alphie (praktycznie identyczne zegarki) musiałem zmienić koronkę na dłuższą, bo nakręcało się bardzo niewygodnie. Ciężko było nakręcać bez ciągłego zrywania tego sprzęgiełka na koronce, bo była ona zbyt blisko krawędzi koperty i maiła za krótki łepek, żeby porządnie ją odciągać przy każdym kręceniu 

Nie mam żadnych zastrzeżeń do nakręcania i pracy koronki. Mnie nakręca się ten model w miarę wygodnie a skok odciąganej koronki jest wystarczający do prawidłowego ustawiania godziny.

Ponieważ jest to werk manualny, kultura pracy podczas nakręcania jest IMHO większa niż w automatach i należało by też dodać, że ukształtowanie koronki prawie zawsze jest kompromisem pomiędzy wygodą nakręcania a "uwieraniem" w rękę. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, alpaczino napisał(-a):

Nie mam żadnych zastrzeżeń do nakręcania i pracy koronki. Mnie nakręca się ten model w miarę wygodnie a skok odciąganej koronki jest wystarczający do prawidłowego ustawiania godziny.

Ponieważ jest to werk manualny, kultura pracy podczas nakręcania jest IMHO większa niż w automatach i należało by też dodać, że ukształtowanie koronki prawie zawsze jest kompromisem pomiędzy wygodą nakręcania a "uwieraniem" w rękę. :rolleyes:

Masz kompletną rację z tym kompromisem. Ale ja odczuwałem niesamowitą różnicę w wygodzie nakręcania pomiędzy tymi omegowymi, a jasną. Osłona koronki powoduje, że chwyt nie jest pewny, a główka była jakby o zbyt małej średnicy (teraz zauważam też, że kształt koronki w alphie jest inny niż w Twojej phylidzie). Wymieniłem na dłuższą i jest o niebo lepiej 

IMG_20230318_171805.jpg.4b0e840bbf23e2d0eabc2d863c6e6f28.jpg

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cadisen za 60$ nawet, nawet. Nie wywalił mnie z butów, ale za tą cene szafir z AR coating, NH35, dobre wykonanie, ladna tarcza, ciężko narzekać. Bezel ma trochę luzu, co psuje nieco obraz. Dałbym takie 4/5. Za ta cene jest fajny, ale mam kilka fajniejszych za tą cene.

20230418_172232.jpg

20230418_172244.jpg

20230418_172136.jpg

20230418_172218.jpg

20230418_172212.jpg

20230330_163145.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Rumcajs997 napisał(-a):

Cadisen za 60$ nawet, nawet. Nie wywalił mnie z butów, ale za tą cene szafir z AR coating, NH35, dobre wykonanie, ladna tarcza, ciężko narzekać. Bezel ma trochę luzu, co psuje nieco obraz. Dałbym takie 4/5. Za ta cene jest fajny, ale mam kilka fajniejszych za tą cene.

20230418_172232.jpg

20230418_172244.jpg

20230418_172136.jpg

20230418_172218.jpg

20230418_172212.jpg

20230330_163145.jpg

Mam na celowniku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam na celowniku. 
To wrzućcie co macie na celowniku, zawsze to jakaś inspiracja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Miszkolc napisał(-a):

To wrzućcie co macie na celowniku, zawsze to jakaś inspiracja emoji3.png

Mam zbyt wiele na celowniku. ;) Mnie to bardziej potrzebny karabin maszynowy a nie snajperski albo... kubeł zimnej wody na łeb. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20230420_161541.thumb.jpg.0d86433edfd4482adad82b973a901a53.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was korzystał z usługi zwrotu do paczkomatu z aliexpress? Ile oni mają na zwrot środków na konto? Paczka już dawno dotarła na adres w PL, czy może trzeba czekać aż dotrze do Chin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.04.2023 o 11:44, Paulus57 napisał(-a):

Mam zbyt wiele na celowniku. ;) Mnie to bardziej potrzebny karabin maszynowy a nie snajperski albo... kubeł zimnej wody na łeb. :) 

No ja ci nie pomogę ?

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kacperek_77u napisał(-a):

No ja ci nie pomogę ?

Ty mnie ciągniesz w złą stronę. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi