Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krystian

Piłka nożna, football, soccer czy jak kto zwał

Rekomendowane odpowiedzi

Sceptyczni, nieprzekonani...a wynik się liczy :)

Bez euforii, ale nadal mamy szanse ;)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to będzie co pokazywać w kronikach...bo następne zwycięstwo już za 123 lata! ;-) , oby nie okazało się że to był taki jednorazowy występ jak mecz wygrany z Portugalią za Leosia.

Graliśmy słabo jak to my, głównie widać było przepaść w wyszkoleniu technicznym ( wyjątek Lewandowski ) ale była wola walki i serce..jak jest wola walki to można wygrać z każdym i zniwelować różnice. W tym roku pokonaliśmy Niemców chyba we wszystkich sportach zespołowych. Trzeba ten rok gdzieś zapisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 Paźdzernika - Matki Boskiej Kopaczy :D 2:1 z Portugalia, 2:1 z Czechami, 2:0 z Niemcami

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż jak mówi przysłowie "głupi ma zawsze szczescie" po za tym nie eksytujcie sie tak bo Niemcy zagrali praktycznie rezerwami :P

wiem ,że ochy i achy beda na temat Lewego

ale nie oszukujmy się cały praktycznie mecz przespacerował na prawej połowie i nic jak zwykle nie pokazał - no cóż chłopina szanuje swoje nóżyny :lol:

fartowne jedno podanie z którego padła bramka , ja wiecej od niego oczekuje....

reszta walczyła on przełaził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż jak mówi przysłowie "głupi ma zawsze szczescie" po za tym nie eksytujcie sie tak bo Niemcy zagrali praktycznie rezerwami :P

wiem ,że ochy i achy beda na temat Lewego

ale nie oszukujmy się cały praktycznie mecz przespacerował na prawej połowie i nic jak zwykle nie pokazał - no cóż chłopina szanuje swoje nóżyny :lol:

fartowne jedno podanie z którego padła bramka , ja wiecej od niego oczekuje....

reszta walczyła on przełaził

Nie oglądałem meczu na żywo, ale w TV widać było, że faktycznie w ataku go brakowało bo cofał się i grał za dwóch środkowych defensywnych pomocników którzy dzisiaj nie istnieli na boisku i prezentowali poziom podwórkowy. Pod koniec meczu pokazał także bardzo dojrzałą i mądrą grę na czas na połowie przeciwnika. Uważam że największym problemem tej reprezentacji jest brak środkowych pomocników...przez to napastnicy tacy jak Milik czy Lewandowski nie mogą wykorzystać swojego potencjału. Jedynym kreatywnym środkowym jakiego znałem był kiedyś Mirosław Szymkowiak...jak zakończył karierę to do dziś Polska reprezentacja ma tam najsłabszych zawodników i można powiedzieć, że dziurę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liter pęknie tak czy siak :)

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Uważam że największym problemem tej reprezentacji jest brak środkowych pomocników...przez to napastnicy tacy jak Milik czy Lewandowski nie mogą wykorzystać swojego potencjału. 

Nawet Piszczek musiał przylecieć aż z obrony i dośrodkować przy pierwszej bramce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgodzę i uważam, że Lewy zagrał znakomity mecz. Świetnie się zastawiał, stał twardo na nogach i wnosił dojrzałość do gry. Asysta po perfekcyjnym uwolnieniu się od obrońcy.

Dla mnie Wawrzyniak nie nadaje się do kadry. Jest zbyt wolny, zbyt słaby no i jak widać nie potrafi zagrać 90 minut. Jędrzejczak wygląda zdecydowanie lepiej.

Rybus i Grosicki to samo. Za Rybusa Kucharczyk, za Grosickiego Błaszczykowski o ile wróci do formy.

Znakomity Szczęsny oraz Glik. Oni załatwili zero z tyłu.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wróci Perquis to spróbowałbym go wcisnąć na bok obrony zamiast Wawrzyniaka. Co prawda nie jest to lewy obrońca ale i tak będzie na tej pozycji bardziej pożyteczny nawet z urwaną nogą niż zdrowy Wawrzyniak. Dokładnie tak jak pisze TIK TAK z gówna bata nie ukręcisz...Lewy wydaje mi się robił co mógł. Z jednej strony wymaga się od niego aby trzymał się pola karnego przeciwnika z drugiej on sam jak widzi, że nie dostaje podań to zaczyna instynktownie pomagać w pomocy a nawet w obronie bo pomocnicy sobie nie radzą. Owszem w paru meczach słusznie oberwał za nieskuteczne strzały i zmarnowanie paru 90% okazji ale dzisiaj nie miał nic do powiedzenia. Posiadanie piłki przez Niemców przygniatające...to prawdziwy cud w Sokółce, że ten mecz wygraliśmy 2:0. Gdyby grał chodźby Schweinsteiger w środku u Niemców to nie mielibyśmy szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to cook nie wiem czy to Twoja zasługa ale cud się stał.

A czyja ,jak nie moja?:-)

Juz drugi raz 'prorokowalem'trafnie....:-)

Za tą kase co bilety mnie kosztowaly nie mogło byc innaczej.

I choć pilki nie lubie to dzis grali ok.

Bez wzgledu czy grali trampkarze czy pierwszy skład Mistrzow Świata -wlaśnie mistrzom dzis doj*b...y

I to jest ok!:-) :-) :-) :-)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewy świetny Glik znakomity. Mówiłem przed meczem że jak zagrają na maxa bez większych błędów to z tą kadrą mistrzów świata jest szansa.

Nie ma co umniejszac sukcesu pokonaliśmy mistrzów kilka miesięcy po Mundialu. Zrobiła to ta kadra która pół roku wcześniej nie potrafiła wygrać z Moldawia czy innymi ogórkami.

Oczywiście nie ma co się oszukiwać ze narodzili sie wirtuozi ale my mecze możemy wygrywać walką dopoki nie minie kilka pokoleń młodzieży wyszkolonych wg innych standardów.

Tym czasem RADUJMY SIĘ !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kumam tych waszych achów i ochów , nie oszukujmy się zagraliśmy słaby mecz a jednak wygraliśmy i jest to głównie zasługą Szczęsnego i słabej skuteczności Niemców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo Niemcy zagrali praktycznie rezerwami :P

nie bylo kilku waznych zawodnikow jak schweinsteiger, lahm, ozil czy khedira, ale na pewno nie byly to "praktycznie rezerwy" oprocz swiniotygrysa caly trzon druzyny pozostal, poza tym to ze mieli kontuzjowanych to ich problem a nie nasz, nie zebym byl jakims wielkim kibicem, raczej sceptycznie podchodze do tego zwyciestwa podobnie jak Ty czyli w stylu "udalo im sie". no ale tak wlasnie bylo, to jednak mistrzowie swiata, i kilka brakow nie powinno miec takiego wplywu na nich. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję sam siebie z CW, leniwy jestem:

Wczorajszy wieczór był niezwykle miły. Polacy chyba po raz pierwszy od czasów Leo i Janasa dokonali tego, co jest najfajniejsze w futbolu. Pokonali zdecydowanego faworyta. Łotwa mogła, Islandia mogła, Albania mogła, Słowacja mogła, inni mogli, w końcu i my! 
I to pomimo widocznej przepaści w wyszkoleniu technicznym i taktycznym wielu graczy naszej drużyny a ich nienieckimi przeciwnikami. Nawet chwalony Piszczek dwa razy zawalił ustawienie w obronie, co skończyło się strzałami na bramkę, z bliska, na szczęście fatalnymi. O technice gry i podaniach Jodłowca, wytrzymałości Wawrzyniaka, przeglądzie pola Rybusa chyba nie ma co pisać. 
Ale w końcu zadziałało to, o czym mówi wielu - do dobrej gry wystarczy 3-4 graczy na poziomie i reszta rzemieślników, którzy nie zepsują ;) . Plus serce i wyplute płuca. 
Bardzo podobała mi się gra K. Glika, który w końcu na polski teren przeniósł to, co dało mu opaskę kapitana w Turynie. 
No i Sebastian Mila. Rewelacja. Życie pisze niesamowite scenariusze. Chyba tydzień temu Sebastian był gościem w Canal+. Sebastian naprawdę dojrzał, wziął się za siebie, przemyślał swoje zachowanie, schudł. Wiele gwiazdek na jego miejscu strzeliłoby focha, obraziłoby się na trenera, zmieniło klub. A Sebastian potrafił bez szukania winnych mówić o tym co zawalił i co zrobił nie tak. I oto są efekty. Brawo i powodzenia w dalszej karierze. 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Cytuję sam siebie z CW, leniwy jestem:

Wczorajszy wieczór był niezwykle miły. Polacy chyba po raz pierwszy od czasów Leo i Janasa dokonali tego, co jest najfajniejsze w futbolu. Pokonali zdecydowanego faworyta. Łotwa mogła, Islandia mogła, Albania mogła, Słowacja mogła, inni mogli, w końcu i my! 
I to pomimo widocznej przepaści w wyszkoleniu technicznym i taktycznym wielu graczy naszej drużyny a ich nienieckimi przeciwnikami. Nawet chwalony Piszczek dwa razy zawalił ustawienie w obronie, co skończyło się strzałami na bramkę, z bliska, na szczęście fatalnymi. O technice gry i podaniach Jodłowca, wytrzymałości Wawrzyniaka, przeglądzie pola Rybusa chyba nie ma co pisać. 
Ale w końcu zadziałało to, o czym mówi wielu - do dobrej gry wystarczy 3-4 graczy na poziomie i reszta rzemieślników, którzy nie zepsują ;) . Plus serce i wyplute płuca. 
Bardzo podobała mi się gra K. Glika, który w końcu na polski teren przeniósł to, co dało mu opaskę kapitana w Turynie. 
No i Sebastian Mila. Rewelacja. Życie pisze niesamowite scenariusze. Chyba tydzień temu Sebastian był gościem w Canal+. Sebastian naprawdę dojrzał, wziął się za siebie, przemyślał swoje zachowanie, schudł. Wiele gwiazdek na jego miejscu strzeliłoby focha, obraziłoby się na trenera, zmieniło klub. A Sebastian potrafił bez szukania winnych mówić o tym co zawalił i co zrobił nie tak. I oto są efekty. Brawo i powodzenia w dalszej karierze. 

Wszystko OK ale w momencie kiedy na boisko wejdzie wlasciwy sklad druzyny niemieckiej zamiast rezerwy rezerwowych to okaze sie, ze  jak zwykle  ''nic sie nie stalo''.  Nastepny mecz przeciwko Szkotom w pelnym skladzie zweryfikuje to zwyciestwo. Chcialbym sie mylic.

Edytowane przez romseyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to już problem Niemców, kogo wystawili. Nawałka podjął ryzyko, po raz pierwszy od dawna Polska zagrała dwoma napastnikami. Opłaciło się. Bo takie sytuacje, jak osłabienie przeciwnika, trzeba wykorzystywać. Co w końcu nam się udało. 

Następny mecz przeciwko Szkotom da odpowiedź na pytania o jakość naszej drużyny. Bo to Szkoci prawdopodobnie zagęszczą się na 20-30 metrze i będą czekali na kontry zadowalając się 30-40% posiadaniem piłki... Nasi będą musieli prowadzić grę.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Zobaczymy jak zagrają ze Szkotami... Ale jestem dobrej myśli :D

Fajnie zobaczyć minę moich sąsiadów... Dzisiaj jeden nawet pogratulowal :)

a to czy to zwycięstwo było szczęśliwe... Możliwe ale to właśnie czasami szczęście decyduje w piłce i nietylko w piłce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może wreszcie zmieni się moje skojarzenie polskich piłkarzy z jądrami że zawsze biorą udział a nigdy nie wchodzą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze powtarzałem, że jedynym słusznym systemem gry dla naszych kopaczy jest 4-4-2 . Tym systemem przeszliśmy jak burza 2 razy eliminacje jeszcze za Engela i Janasa i potrafiliśmy wygrać choćby 1 mecz na wywalczonych mistrzostwach świata czy Europy. Potem gdy zmieniliśmy system gry na 4-5-1 ..była równia pochyła...a mimo to kolejni trenerzy z uporem maniaka próbowali zmusić naszych kopaczy do grania w tym systemie co powodowało, że pomocnicy przeszkadzali sobie na wzajem albo dwóch na pięciu się opierdalało natomiast w ataku nie istnieliśmy. Leo chciał aby polacy utrzymywali się przy piłce co przy ich miernym wyszkoleniu technicznym = niecelnych podaniach jest i było nierealne. Tak naprawdę ten system sprawdził się tylko raz w jednym meczu przeciwko Portugalii - bo akurat nasi grali jak natchnieni i stosowali całym zespołem pressing ( Polska grająca pressingiem to wielkie wooow! )...ale ani wcześniej ani później już gry na takim poziomie nie powtórzono. Na nasze umiejętności tylko system 4:4:2 i gra z kontrataku. To nam wychodzi i to nam we wczorajszym meczu wyszło nawet z tak mocnym przeciwnikiem.

Nie stać nas na piękny futbol bo góra 2-3 zawodników ma do takiej gry umiejętności, ale stać na skuteczny futbol taki jak kiedyś grali Niemcy a dzisiaj za sprawą mieszanki kulturowej już tak nie grają.

Dziękuję za uwagę.

Polska grająca 4-4-2 była na 26miejscu w rankingu FIFA, grająca 4:5:1 na 60-70

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

niezle a tak sie z niego smieli  ;)

post-66955-0-00561700-1413112347.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bylo kilku waznych zawodnikow jak schweinsteiger, lahm, ozil czy khedira, ale na pewno nie byly to "praktycznie rezerwy" oprocz swiniotygrysa 

Nie jestem ekspertem od języka niemieckiego,ale tłumaczenie nazwiska Schweinsteiger jako "świniotygrys" to kompletna bzdura..Drugi człon nazwiska steiger pochodzi od niemieckiego słowa "Steigen",,"Aufsteigen" ,,czyli "wznosić się".W tym kontekście Schweinsteiger to człowiek zawodowo pomagający tym przemiłym zwierzętom w kopulacji,,dzięki niemu knurowi jest łatwiej przełamać lody i trafić w środek tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi