Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

Zaskoczyła i zasmuciła mnie wiadomość o śmierci Chrisa Squire'a. Niewielu było muzyków, których można było rozpoznać po jednym dotknięciu struny gitary basowej. Wybitny muzyk, nie ma wątpliwości.

Wiele razy pisaliśmy tu o Yes - oczywiście o prawdziwym Yes, a nie o tym dzisiejszym tworze używającym tej nazwy (grupa muzyków bez Andersona, Wakemana, teraz bez Squire'a, a od dawna bez pomysłów i chyba honoru). Prawdziwy Yes to wiele świetnych płyt, a dwie to arcydzieła rocka. "Close to the Edge" sumuje ideę grupy, ale mój pierwszy kontakt z grupą to "Fragile" - i to zarazem płyta z najbardziej mięsistym, charakterystycznym basem Chrisa:

https://www.youtube.com/watch?v=kHl6sDLX8tQ

https://www.youtube.com/watch?v=MiQbX3WnC6k&index=3&list=RDkHl6sDLX8tQ

Wiele razy, gdy mówiłem o jakiejś płycie Yes, jednym z kryteriów jej oceny było to, czy bas Squire'a jest należycie wyeksponowany (m.in. dlatego nie jestem fanem "Tales..."). On i wokal Andersona to były dwa najważniejsze składniki brzmienia Yes.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyka z filmu "Drive" cały wczorajszy wieczór.

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Wiele razy, gdy mówiłem o jakiejś płycie Yes, jednym z kryteriów jej oceny było to, czy bas Squire'a jest należycie wyeksponowany (m.in. dlatego nie jestem fanem "Tales..."). On i wokal Andersona to były dwa najważniejsze składniki brzmienia Yes.

Witam,

fakt - dźwięk basu i perkusji to była zawsze słaba strona większości płyt YES. Za to na koncertach (byłem 3x) bas Squire'a był ogromny, powalający (The Fish) ... szkoda, że już go nie usłyszymy :(

Jednak dla mnie, wszyscy członkowie YES są ważni - w równym stopniu :).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jakoś zawsze wolałem płyty od koncertów, ale Napalmiczków, Carcass i to co pozostało po Voivod chętnie w Gda zobacze, Paradajsów może przy okazji :)

A co do zespołu Obitewary to klip z ostatniej płyty mają zabawny.https://www.youtube.com/watch?v=3IRja90Ua0s

Ostra jazda!!!!!!!

Ja na koncert się wybieram głównie ze względu na Carcass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w dalszym ciągu jestem pod wrażeniem TERIONa. Tym razem gorąco polecam ich koncert  Budapesztu - dla mnie REWELKA!. Utwór Lemuria w wersji akustycznej - po prostu wymiata (ok. 49 min. koncertu):

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę w innym od ww. klimacie. Ale za to po polsku:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra wiem, że post pod postem itp. Ale przynajmniej w tematyce. Może Ktoś odsłucha, a może Komuś wrócą wspomnienia:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soundtrack z mojego filmu wszech czasów:

All_That_Jazz_NBLP7198.jpg

I ulubiony fragment, razem ze sceną (Jezu, jak to jest wykonane, sfilmowane, zmontowane...):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

akurat byłem na wakacjach, ale zawsze znajdzie się ktoś życzliwy :)  >

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mówią, co chcą - dla mnie to wyborny soundtrack, idealnie pasujący do filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=tItxr8cY8Gc

No to ja powiem, co chcę ;) - całkowicie się zgadzam z przedmówcą. A ode mnie dzisiaj trochę bardziej pokręcony, taneczny klimat na lato:

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja powiem, co chcę ;) - całkowicie się zgadzam z przedmówcą. A ode mnie dzisiaj trochę bardziej pokręcony, taneczny klimat na lato:

Fajny kawałek i rzeczywiście trochę pokręcony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Letnie noce są dziwne - człowiek chce sobie czasem posłuchać popu. Ale dobrego, na szczęście :)

Każdy, kto widział "Boskiego", wie, jakiego kopa ma ten kawałek:

A propos Boskich (bo było ich dwóch) - ten to też naprawdę niezły "powerplay":

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak było wczoraj wieczorem :)

Edytowane przez 13lesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja slucham ciezkiej muzy zasadniczo :) a to takie prawie jak sepultura zasadniczo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wulfgar nawet twój nik sugeruje mocną rzecz :)  ale kiedy ja dorastałem przy AC\DC to jeszcze nikt nie słyszał o takiej muzyce Ektomorf  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja slucham ciezkiej muzy zasadniczo :) a to takie prawie jak sepultura zasadniczo

Muzyka, jak muzyka - nawet częściowo w moim guście, ale teledysk jest mocny. Do przeczytania ostatniej planszy miałem ochotę napisać, że jest ostro popierdzielony, ale ona sporo zmienia w jego odbiorze.

Edytowane przez Smycel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi