Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

"Made in Japan"

To jeden z najlepszych albumów koncertowych, jak nie najlepszy. Highway Star nigdy mi się nie znudzi, a minutowa solówka gitarzystów (od 4¹⁵ minuty) => boska!! 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

To jeden z najlepszych albumów koncertowych, jak nie najlepszy. Highway Star nigdy mi się nie znudzi, a minutowa solówka gitarzystów (od 4¹⁵ minuty) => boska!! 

Znakomite wykonanie, Ritchie to genialny gitarzysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj 75 lat kończy niejaki Daniel Miller (pan na zdjęciu). Mijając go na ulicy raczej nie stwierdzilibyśmy pewnie, że to jeden z najbardziej wpływowych ludzi w branży muzycznej - człowiek, który stworzył wytwórnię Mute, a później Mute Group i które BARDZO się przyczynił do tego, że wiele osób na planecie Ziemia zna teraz takich artystów, jak np. Depeche Mode, Erasure, Yazoo, Nick Cave & The Bad Seeds, Moby, Goldfrapp, DAF, Einstürzende Neubauten, Laibach, Nitzer Ebb, Fad Gadget, Wire, Swans, Can, Kraftwerk, Yann Tiersen, Diamanda Galás, Richard Hawley, Liars, Apparat, Chris Liebing... A jednak!  :D  ;) 

1998-12-daniel.624-1-IFAOuXXRt_s58pxGxNbViNfe3cdN7_8B.jpg.b6755a7880a2e97774b27969a79230c5.jpg

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalę się :)

Z okazji imienin otrzymałem prezent od Córeczki. Ostatnio byłem na ich koncercie ok. 45 lat temu. Będzie fajne wspomnienie.

20260214_133348.jpg

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.01.2026 o 01:15, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Nie, wiesz, jednak nie. W ogóle przestanę się udzielać w tym dziale, żeby przypadkiem czymś nie urazić Ciebie i paru podobnych.

Czuję się sterroryzowany. Przedstaw swoje żądania.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80 lat kończy Piotr Kaczkowski. Dla mnie bardzo ważna postać w czasach, gdy kształtowałem się muzycznie, czyli w szczególności 2001-2003. W sieci trafiłem na rewelacyjne zdjęcie Jubilata z 1983 roku, w towarzystwie tłumu fanów rocka i... być może nawet samego Stanleya Kubricka ;) 

kaczkowski_.thumb.jpg.22d514073fcba2cf5191c57a7356f82f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Edmund Exley napisał(-a):

80 lat kończy Piotr Kaczkowski. Dla mnie bardzo ważna postać w czasach, gdy kształtowałem się muzycznie, czyli w szczególności 2001-2003. W sieci trafiłem na rewelacyjne zdjęcie Jubilata z 1983 roku, w towarzystwie tłumu fanów rocka i... być może nawet samego Stanleya Kubricka ;) 

Ja słuchałem audycji m.in. Kaczkowskiego głównie w latach 80-tych, a zwłaszcza tak od połowy do końca dekady. W "Trójce" ("Zapraszamy do Trójki", "Minimax"), w "Dwójce" ("Wieczór płytowy"). Oczywiście grał dużo klasyki, ale też (i to niezwykle mi się u niego podobało) niczym John Peel ciągle szukał. Czegoś nowego, nietuzinkowego albo przynajmniej w jakiś sposób chociaż na chwilę chwytającego za duszę... :) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie taka sytuacja...

spacer.png

I trochę moich instagramowo-facebookowych wynurzeń. 🙂

Ostatnio był jazz, więc teraz dla odmiany czas na metal, choć powód do napisania posta podobny. Otóż w lutym 1995 r. Szwedzi z Meshuggah weszli do Soundfront Studios w miejscowości Uppsala by zarejestrować materiał na swoją drugą płytę zatytułowaną „Destroy Erase Improve”. Od tego momentu minęło już niemalże 31 lat, a ów fakt nie został podkreślony żadnym jubileuszowym wydawnictwem. Teraz zespół postanowił nadrobić tę zaległość i zaanonsował pojawienie się edycji uświetniającej trzy dekady istnienia „Destroy Erase Improve”. Będzie to remaster, który ujrzy światło dzienne na Record Store Day 18 kwietnia 2026 r. w nakładzie limitowanym do 2000 sztuk w wersji analogowej. Przy okazji dodam, iż tego samego dnia pojawi się też winylowa limitka (także 2000 sztuk) „Catch Thirtythree” uświetniająca 20 lat istnienia albumu. Ja posiadam „Destroy Erase Improve” na japońskim SHM-CD zawierającym bonusowe kawałki, których nie ma na standardowym wydaniu, natomiast w kontekście płyty analogowej sięgnąłem po ściśle limitowaną wersję z 2018 r. ze zmienioną okładką w porównaniu do oryginału, co widać na zdjęciu. Co do muzyki, to trzeba przyznać, że zespół Meshuggah jest przykładem spektakularnego rozwoju. Początkowo Szwedzi wzorowali się na Metallice do tego stopnia, że nawet Jens Kidman próbował śpiewać, jak James Hetfield. Później ich twórczość podążała w kierunku bardziej złożonych struktur kompozycji osadzonych w progresywnej estetyce choć pozostająca w nurcie mocnego grania. Grupa dokładała kolejne cegły wznosząc mur swojej muzycznej doskonałości. Doskonałości przepełnionej polirytmicznym szaleństwem napompowanym jazzowymi naleciałościami, którym upust dał szczególnie gitarzysta Fredrik Thordendal. W późniejszych latach dostał on jeszcze wsparcie basisty Dicka Lövgrena, jaki jest wykształconym muzykiem jazzowym choć to temat na inną opowieść. Na „Destroy…” grał basista Peter Nordin, a rytm całości nadał fenomenalny perkusista - Tomas Haake. Meshuggah poprzez swoją muzykę pokazał, że ściana dźwięku nie musi być prymitywna i nudna, ale może zostać podniesiona do rangi sztuki. „Destroy Erase Improve” to dzieło przełomowe i (moim zdaniem) jedno z najważniejszych w historii metalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płynę   

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi dzisiaj wpadło, po lekturze tematów na forum 🤭

Ale nie potrafię wytłumaczyć dlaczego mi się tak skojarzyło 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi