Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Rekomendowane odpowiedzi

Moja propozycja....

SphinX, a mogłbyś zrobić jeszcze jedną wersję na podstawie swojej pierwszej wersji, ale jednobarwnie. Tzn dziewiątka na czarno bez wyróżnienia, napis KMZiZ w ogóle usunąć. A wskazówki podmalować na niebiesko. Ale nie tak wściekle niebiesko, tylko tak bliżej granatowego.

Ciekawy jestem jakby to wyglądało...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klapouch - bardzo intrygujące projekty. Podobają mi się.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza Stowy sama w sobie jest doskonała więc może wprowadzić tylko kolor np. dla czarnej tarczy czerwoną datę?

Podoba mi się rowniez pomysł z czerwoną "12" prawie jak VC :(

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że im mniej udziwnień, tym lepiej. Są zegarki, których zbytnio zmieniać nie wypada i do takich z pewnością należy Antea. Ewentualnie jakiś delikatny akcencik świadczący o odmienności wypuszczonej serii, jak choćby pomysł z czerwonym kolorem indeksu "12" - jak dla mnie, świetna sprawa.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinus, ja nawet zwolennikiem logo na tarczy jestem, ale chyba bardziej pod rękę z indeksami powinno iść. Bardziej smukłe w tym przypadku, bo inaczej dominuje za bardzo. Nie zaproponuję, bo mi natura talentów plastycznych poskąpiła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze wtrącę. Logo na tarczy, wydaje mi się, jest całkowicie niedopuszczalne. Robi się z zacnego zegarka jakaś reklamówka. Jeżeli jest to limitacja, to dlaczego nie ma być na tarczy napisu "LIMITED", czy coś w tym rodzaju. Można przecież brać przykład z profesjonalistów w branży. Na przykład różne limity Tissota, czy Certiny. Są wzmianki na tarczy, że mamy do czynienia z zegarkiem limitowanym, a reszta informacji znajduje się na deklu. Jeżeli sam układ indeksów/grafiki na tarczy ma być mocno zmieniony, oryginalny, to wydaje mi się, że najlepiej z charakterem zegarka współgrają projekty klapoucha. Co prawda nie do końca są OK, ale chyba najbliżej ideału. Znaczy jakoś nie pasuje mi całkowite dzielenie tarczy na ćwiartki, a indeksy godzinowe mogłyby być zrobione trochę grubszą kreską, ale żeby sięgały tak, jak na ostatnim projekcie. Spróbowałbym tylko bez tych dodatkowych okręgów (znaczy najbliżej osi i tego do którego sięgają indeksy godzinowe). Znaczy ciekawy jestem jak to by wyglądało, oraz z pozostawionym okręgiem do którego sięgają indeksy godzinowe. Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przemyśleniu może i logo to nie jest najlepszy pomysł. Wydaje mi się jednak, że oryginalna antea jest na tyle doskonała, iż zmiany nie powinny być rewolucyjne. Szczerze to żaden z projektów daleko idących nie przekonał mnie na tyle, żebym uznał go za lepszy od designu jaki ma obecnie antea. Z tych względów najlepsza jest propozycja kkwpk - połączenie czerni i czerwieni na indeksach dodaje dostojnemu zegarkowi trochę dynamiki. Ciągle wiadomo, ze to Stowa, i że to Antea, ale jednocześnie od razu wiadomo, że nie taka pierwsza lepsza, że wyjątkowa. Gdybyśmy chcieli, żeby nie było w ogóle widać, ze to Stowa, to należałoby zrobić składaka z którejś stronki oferującej takie możliwości. A jednak nie poszliśmy w tym kierunku, i to bez wątpienia coś znaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Trzeba sobie darować logo na tarczy, bo psuje charakter Antei. Minimalistyczna wersja SphinXa z czerwonym sekundnikiem i 10 na razie rządzi. Później kkwpk i jego czarno - czerwone indeksy na równi z olkiem i czerwoną 12. Klapouch też idzie w dobrą stronę. A może zostawić tarczę taką jaka jest, a zamiast MADE IN GERMANY MADE FOR KMZiZ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciemna wersja Filipa wymiata!

Taki zegarek chodziłby po minimum 400EUR w wolnej sprzedaży.

po czym wnioskujesz tą cenę? Chcesz kupić zegarek w celach komercyjnych to zamów wszystkie wolne :) Jeszcze są.

mathu- jeśli chodzi o wahnik tak można by było zrobić w przypadku Reverso :) Tarcze fajnie by wyglądały na jakimś zlocie klubowym, nikt by swojego zegara nie zgubił :P

i tak nie zgubi bo limitacja zawsze wiąze sie z grawerem numeru zegarka :)

Odnosnie projektów to najbardziej przypadły mi do gustu: (kolejnośc przypadkowa) kkwpk, kłapouch, diesel. Najmniej odbiegaja one od charakteru Antey

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam jeszcze pytanie odnosnie praw autorskich. Pracuje nad projektem wielu kolegów. Inni doradzają i powstanie projekt tarczy, myslę , klubowy. Życie jest życiem i dla dobra klubu i zdrowej sytuacji, właściciel wybranego przez nas projektu powinien zrzec sie na pismie praw do projektu.

Sorki za wjazd drastycznym tematem ale znam pewien podobny przypadek z innej co prawda branzy, gdzie sprawa od 2 lat jest w sądzie.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie zagrożenie niesie ze sobą to, że ktoś sie nie zrzeka praw do projektu? Okazuje się, że edycja odniosła sukces i np. na podstawie mojej tarczy dievas robi bauhausa - chciałbym mieć możliwość dochodzenia swoich praw w sądzie. Jeśli juz to powinno być zaznaczenie, ze nie będę wykorzystywał projektu w innych zegarkach - to samo zresztą powinno być zaznaczone z joergiem, jeśli już tak życiowo patrzymy na sprawę.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A mnie najbardziej przypadł do gustu ten projekt

Projekt Filipa z ciemną tarczą jest okay, ale wprowadziłbym jedną zmianę - zamiast napisu Stowa dałbym logo Klubu na tarczę (nakładane). Indeksy godzinowe nakładane, nie malowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeksy godzinowe nakładane, nie malowane.

Świetny pomysł :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zamiast napisu będzie logo, to już totalnie będzie to oderwanie się od Stowy, i równie dobrze można brać jakiegoś składaka z netu

eye lip - korzystając że jesteś online - to jak z tymi tarczami w Twoich projektach - bo jakieś perłowe mi się wydają - czy aby nie jest to trochę mało męskie i czy nie podnosi kosztu wykonania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to jest mało męskie, bo noszę różową bieliznę, więc chyba nie będę obiektywny - musisz sam ocenić czy zegarek z tak delikatnym wzornictwem jest męski, mając do tego damską nazwę.

Co do tarcz to tekstura i gra światła, tarcze które zaproponowałem w rzeczywistości nie miałyby żadnego perłowego dodatkowego koloru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt Filipa z ciemną tarczą jest okay, ale wprowadziłbym jedną zmianę - zamiast napisu Stowa dałbym logo Klubu na tarczę (nakładane). Indeksy godzinowe nakładane, nie malowane.

Mariusz poczytaj sobie dokładnie temat i zalożenia - nie ma mowy o żadnych nakładanych logach indexach itp. w cenie 280?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mariusz poczytaj sobie dokładnie temat i zalożenia - nie ma mowy o żadnych nakładanych logach indexach itp. w cenie 280?.

No to szkoda. Może rzeczywiście powinienem czytać dokładniej, ale nie mam za bardzo czasu. Wczytuję się tylko w te dyskusje, w których jest dym i ktoś prosi mnie o interwencję. A wracając do zegarka, to czy nie dałoby się podnieść ceny o jakieś 70 - 80 Euro i dać indeksy nakładane ?. No chyba, że to wiąże się z jakimiś większymi kosztami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśliby podnieść o tyle cenę, nie byłaby już tak atrakcyjna (np. ja już bym nie kupił). Niestety nakładane indeksy to dużo więcej pracy i pieniędzy, niż zrobienie tarczy tampondrukiem, tak jak ma to miejsce przy płaskiej tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musimy zapomnieć o kolorze czerwonym wskazówek i daty koła. Jedyne dostępne opcje wskazówek to białe, czarne i niebieskie - barwione termicznie.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projektując tarcze zastanówcie się, czy dany projekt byłby zaakceptowany w latach 1920-1930 kiedy Stowa wypuściła oryginalny model. Czy odpowiada to duchowi czasów. Myślę, że nic tak nie zainspiruje jak pooglądanie tarcz starych zegarków, szczególnie chronometrów z tego okresu. Następnie warto zastosować współczesną interpretację i wykończenie. Projekt nie może być za bardzo niszowy i awangardowy - zegarek musi się podobać szerokiej grupie osób.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-357-0-03840400-1331249767.jpg[

post-357-0-70906000-1331249762.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sugestia - pamiętajcie o złotym podziale i liczbach Fibonacciego przy projektowaniu tarczy. Odpowiednie proporcje elementów są kluczem do sukcesu.

11jf9.jpg

post-1039-0-70542600-1331249768.png

post-1039-0-63152200-1331249769.png

post-1039-0-21971200-1331249770.png

Zastosowanie tych proporcji gwarantuje sukces, mają one zastosowanie w wielkich dziełach architektury i przyrody:

post-1039-0-52536300-1331249771.png

post-1039-0-28224500-1331249772.png

post-1039-0-59858400-1331249773.jpg

post-1039-0-75397600-1331249774.jpg

post-1039-0-70318900-1331249775.jpg

:)

W zegarkach też. Ot chociażby Panerai - prosty, ale coś w sobie ma:

1aba9.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edycja jubileuszowa:

stowa-antea-limited-jubilaum.jpg

Po tym co Klaudiusz napisał nie odważę się na rysowanie.

Napiszę prozą

a gdyby tak na tarczy w miejscu edycja jubileuszowa napisać limitowana edycaj i nr np. 00/50 w tej samej tonacji co powyższy napis na tarczy

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.