Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę iż wzorowanie się na modernistycznej limitacjii Stowy - którą pokazał Filip jest jak najbardziej OK.

Warto odejść troszkę dalej od produkcyjnej stowy, bo taką można kupić w każdej chwili (IMHO jedna cyferka innego koloru to niedostateczna różnica ) Jorg wypuszczająć edycję limitowaną na specjalna okazję zaprojektował tarczę od nowa, trzymając się kanonów historycznych - stylu z epoki w której powstał ten model - ale alternatywnego.

Zadajmy sobie pytanie jak zaprojektował by na zlecenie Stowy specjalną tarczę projektant z danego okresu ot np taki Frank Lloyd Wright?

Myślę że projektant tarczy powinien skupić się na swoim obrazie idealnej tarczy dla Stowy i zaprojektować ją od podstaw.

Potraktujmy to jako wyzwanie postawione nam a nie jako konkurs na modyfikację oryginalnej tarczy. Nie starajmy się tutaj zadowalać wszystkich - pokazujmy swoje koncepcje i brońmy swoich wizji artystycznych i estetycznych. Tylko wtedy ma to sens IMHO.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może by tak taką jak w edycji Museum ( i Nomosie ) tylko w niebieskim kolorze?

Nie wiem czemu, ale tarcza jak w Nomosie z indeksem co drugą cyfrę jest bardziej przejrzysta i sprawia bardziej harmonijne wrażenie.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może czarna lub ciemno niebieska albo kremowa z rzymskimi dużymi indeksami na 12,3 i 9 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie ma co iść w kierunku innych konkretnych modeli - do modelu z pierwszego zdjęcia wprost nawiązuje Stowa Partitio, a jak ma wyglądać jak Nomos to wolę kupno Nomosa.

Pomimo że rok 2010 to okrągłe rocznice bitew pod Grunwaldem i Kłuszynem to mi by się najbardziej podobał jak najbardziej współczesny zegarek który powstał dzięki inwencji uzdolnionych kolegów - projekty Kłapoucha i Filipa są super, chociaż to zupełnie różne style. Mi (nie ukrywam, że egoistycznie) bardziej odpowiada kierunek Kłapoucha bo bym go nosił :). Klasyki garniturowe są od wielkiego dzwonu z tendencją malejącą (coraz częściej do garnituru zakłada się zegarki sportowe), łatwo dostępne (chociażby vintage) i pewnie każdy je ma.

Tutaj pytanie: Czy nie trzeba uwzględnić jakichś kosztów grafika związanych z "doszlifowaniem" projektu "pod produkcję" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja generalnie skłaniam się do standardowej(jasnej) tarczy Schauera ,z może jakimś minimalnym,wyróżniającym"smaczkiem"..

i całą naszą twórczością po stronie dekla,wahnika...

A może by tak taką jak w edycji Museum ( i Nomosie ) tylko w niebieskim kolorze?

Nie wiem czemu, ale tarcza jak w Nomosie z indeksem co drugą cyfrę jest bardziej przejrzysta i sprawia bardziej harmonijne wrażenie.

Tez sklanialbym sie za pozostawieniem oryginalnej tarczy Stowy - ktora moim zdaniem jest idealna i ponadczasowa, jedyne co bym dodal na tarczy, to jakis maly napis informujacy o Limitacji!!

Troszke sie obawiam, ze tarcza ktora zaprojektujemy od nowa, w projekcie moze wygladac super, a na zywo bedzie totalnym rozczarowaniem! Nie ukrywam, ze ta Stowe chcialbym nosic, wiec wyglad ma dla mnie decydujace znaczenie!

Skoro jest 50 chetnych na zegarek, nalezy sie liczyc z tym, ze kazdy bedzie oczekiwal czegos innego i nagle sie okaze,ze polowa ludzi zrezygnuje, bo projekt nie bedzie im sie podobal.

Mam w zwiazku z tym pytanie - moze uda sie przy tej ilosci wynegocjowac, zeby dolozyli nam poza tarcza custom, jeszcze oryginalna tarcze jaka jest w seryjnych Stowach - na wypadek, gdyby tarcza zaprojektowana w realu mocno odbiegala od oczekiwan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrachując od tego czy tarcza będzie mniej czy bardziej klasyczna, co byście powiedzieli gdyby tak zamiast napisu na dole "made in germany" był tam napis całkowicie po polsku "produkt niemiecki" lub "wykonano w niemczech". Może dla reszty świata byłoby to dość zagadkowe, może nawet zadawano by setki pytań co tam jest napisane, ale dla nas byłby to taki ciekawy smaczek, wskazówka że zegarek został wykonany dla polskiego stowarzyszenia.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym samym myślałem, ale nie chciałem siać dodatkowego fermentu.

Dokładniej o tekście "Wyprodukowano w Niemczech dla KMZiZ", albo wręcz "Wyprodukował Jőrg Schauer dla KMZiZ". Oczywiście taki malutki napis jak obecnie.

Napis "produkt niemiecki" jest jednak lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrachując od tego czy tarcza będzie mniej czy bardziej klasyczna, co byście powiedzieli gdyby tak zamiast napisu na dole "made in germany" był tam napis całkowicie po polsku "produkt niemiecki" lub "wykonano w niemczech". Może dla reszty świata byłoby to dość zagadkowe, może nawet zadawano by setki pytań co tam jest napisane, ale dla nas byłby to taki ciekawy smaczek, wskazówka że zegarek został wykonany dla polskiego stowarzyszenia.

Super pomysł! :)

Jeśli chodzi o tarczę to pomysł Filipa najbardziej przypadł mi do gustu. Oryginalna, jasna tarcza też całkiem ładna.

Mam tylko pytanie: czy istnieje możliwość zamówienia szkiełka z podwójnym antyrefleksem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprodukował Jorg Schayer nie przejdzie, bo on ma jeszcze firmę Schauer i swoim nazwiskiem firmuje te zegarki więc może być to odbieranie w wypaczony sposób.

produkt niemiecki - nie wiem. Pamiętajmy iż Jorg założył i firmuje inicjatywę niemieckich firm aby zdefiniować pojęcie Made in Germany znaną jako GERMAN WATCHES ---> LINK

Germasian (or Eurasian) watches which are branded and sold as "Made in Germany" or some other European country, despite being manufactured in whole or in part in Asia (China). Unlike "Swiss Made" watches, which are required by law to meet specific manufacturing requirements, "German," "French" and "Italian" watches are not bound by such strict rules. As a result, a huge variety of inexpensive "German Made" Myth Brand mechanical watches can be found for sale on the internet.

"Made in Germany"

Quoted from Mike Stuffler, Moderator at Large of the WatchUSeek.com forums

Trias, Elysee, Aeromatic 1912, Tauchmeister1937, Glashaus Hamburg, Olivier Witteaux, Steinhausen... started up their business knowing that there is a strong demand for products made in Germany all over the world. Most of them don´t even run a shop or are represented at reputable watch shops here in Germany, most of them are selling online only (500 Trias currently on eBay). Nothing wrong with that but it´s already a hint what the business is about.

Some Trias watches are sold at so called "auction houses" here in Germany for 49, 69, 109 Euro. There´s hardly a German component with it!

"Made in Germany" always stood for outstanding quality, state of the art components combined with eye catching appearance (quote from German-watches).

Nowadays watches are offered to be "made in Germany" with prestigious names and history (which in some cases is a fairy tale). Due to the fact that there is no legal term, a TRIAS watch is "Made in Germany". Despite the fact that the production of major components of these "products" ? many times even engineering, assembly and testing ? is performed in countries with cheap labor in order to reduce cost as much as possible. That´s why a watch "made in Germany" can be offered for 200 bucks or even less.

Most of the watch brands like TRIAS do not have any watchmaking history or tradition, aren't skilled and have not seen a watchmakers school from the inside. Most of these brands are just a one-man-show, a trader and wholesaler jumping on the train to "big cash".

And please note: I am far away from discriminating (which others could interpret when reading your post) these watches. But I'll stick to state: They don't deserve to be "made in Germany" but due to the lack of legal term(s) they are. As I always say: You´ll get what you paid for.

Sothis, Schauer and Temption, Limes, Glashütte, Union, Mühle, Nomos, Tutima, Sinn, Damasko, Aristo and all the major brands I've forgotten to mention here tried to stick to what "made in Germany" should be about. TRIAS doesn't.

The philosphy of Sothis, Schauer and Temption for example coud be read on: http://www.german-watches.com/english/seitezweiengl.htm

There still is a difference what "made in Germany" should be and currently is about. And please keep in mind that a base Unitas of a TRIAS differs a lot from a Unitas equipped in a Panerai, it´s not even close.

Read more at http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=4166

Tak więc nie wiem na ile Jorg będzie chciał odejść od Made in Germany, bo osobiście jest zaangażowany w promocję tego hasła. I jak pisze:

Providing true "Made in Germany" in its original sense is my daily business.

Jörg Schauer

Jeśli chcemy mieć coś Polskiego, to może lepiej popracujmy nad współpracą z Polporą albo Pawłem Janikowskim w temacie następnego limitowanego zegarka.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcemy mieć coś Polskiego, to może lepiej popracujmy nad współpracą z Polporą albo Pawłem Janikowskim w temacie następnego limitowanego zegarka.

na marginesie to warunki zaproponowane przez Jorga plus tempo, w jakim zapełniła się lista podstawowa, powinny Polporze dać do myślenia

a w temacie - zaproponowano wiele projektów, pewnie jeszcze trochę dojdzie. Jak będzie wyglądać selekcja? Pytam bo koniec terminu się zbliża. Żeby nie wyszło, że z 10 projektów każdy dostanie po 5 głosów i pat. Rozumiem, że wstępna selekcja to odrzucenie kolorów tarczy, które przegrają w ankiecie rozpisanej w odrebnym wątku. A dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ja jestem za pozostaniem przy oryginalnej tarczy i ograniczeniu zmian do minimum. Może jakiś detal, może tylko sekunda na niebiesko. Niech to będzie faktycznie limitowana edycja Stowy Antea, a nie jakiś pokraczny mod do szokowania ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem przekonany, że cisza w temacie jest dlatego, że chętki pracują nad projektami :)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za pozostaniem przy oryginalnej tarczy i ograniczeniu zmian do minimum. Może jakiś detal, może tylko sekunda na niebiesko. Niech to będzie faktycznie limitowana edycja Stowy Antea, a nie jakiś pokraczny mod do szokowania ludzi.

ja jestem za, tylko chyba takiego projektu nie przedstawiono, i formalnie nie będzie przez to rozpatrywany (wersje z czerwoną wskazówką podobno odpadają z racji niemożności zamówienia takiej wskazówki). Ja projektu nie zrobię, bo nie umiem... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc nie wiem na ile Jorg będzie chciał odejść od Made in Germany, bo osobiście jest...

Można z Jorgiem po prostu o tym porozmawiać.

Na ile dobrze zrozumiałem powyższy tekst (z moim angielskim tak średnio), to dla niego nie jest problemem brak napisu "made in germany". Przeciwnie, problemem jest umieszczanie tego napisu na shicie. Chodzi mu o firmy, które formalnie zarejestrowały się, czy też mają siedziby w Niemczech, a faktycznie produkują blaszany złom gdzie popadnie, gdzie koszty produkcji są najniższe.

Nasz inicjatywa jest zgoła inna. Chodzi nam o umieszczenie na solidnym produkcie "made in germany", ale niejako w tłumaczeniu na nasz język. To nie powinno umniejszyć prestiżu firmie, zwłaszcza że jest to seria limited tylko 50 szt.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście jestem przeciwny tłumaczeniu! Moim zdaniem będzie to wyglądało komicznie..

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać że jestem za jak najmniejszą ingerencją w tarczę

O unikatowości niech świadczy tył zegarka

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

Niestety musimy zapomnieć o kolorze czerwonym wskazówek i daty koła. Jedyne dostępne opcje wskazówek to białe, czarne i niebieskie - barwione termicznie.

Wielka szkoda, miałem nadzieję na kremowo-bordową kolorystykę

Zapomniałem dodać że jestem za jak najmniejszą ingerencją w tarczę

O unikatowości niech świadczy tył zegarka

Dopisuję się do apelu diesla i mathu. Zmieniony szczegół + dekiel kryjący tajemnicę - to wystarczy do szczęścia w zupełności.

Oby z tej Antei nie pozostała tylko nazwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wobec ograniczeń kolorystyki i kumulcji (chwilowej jak znam życie :) ) apeli o jak najwięcej Antei w Antei, może projekt kkwpk, tylko czerwony zastąpić niebieskim (czyli mniej więcej co drugi indeks i wskazówka sekundowa na niebiesko). Nie umiem sam zrobić grafiki - jak ktoś podziela koncepcję a umie, to proszę o zapodanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale smucicie - zobaczcie sobie wersję jubileuszową którą wklejałem - tarcza jest inna niż w wersji standardowej, ale dzięki temu, że jest utrzymana w stylistyce, pasuje idealnie, i do tego też powinniśmy (IMHO) dążyć - antea jest na tyle charakterystycznym zegarkiem, że zaproponowanie tarczy innej niż standardowa, ale zgodnej z rysem historycznym, nic jej nie odejmie, a wręcz przeciwnie.

Skoro nie chcecie ingerencji w tarczę to może w ogóle jej nie zmieniajmy i dodajmy niebieską sekundę..? Zauważcie, że pare osób pracuje nad projektami, bo takie były założenia tematu który założył Klaudiusz - było jasno określone w jakiej stylistyce itp.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to ma być edycja limitowana dla Klubu to nie wyobrażam sobie tego zegarka z taka samą lub minimalnie (czyt. tylko wskazówka) zmienioną tarczą co ta na stronie Stowy. Takie drobne ingerencje to niektórzy załatwiali z Jorgiem indywidualnie (kupując np. Seatima).

Panowie, trochę odwagi i fantazji. Zmienmy ta tarcze, oryginalną każdy może miec. Zachowajmy styl i charakter zegarka, ale "skubnijmy" cos z historii lub wymyślmy jakis nowy ale pasujacy wzor.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale smucicie

...

Skoro nie chcecie ingerencji w tarczę to może w ogóle jej nie zmieniajmy i dodajmy niebieską sekundę..? Zauważcie, że pare osób pracuje nad projektami, bo takie były założenia tematu który założył Klaudiusz - było jasno określone w jakiej stylistyce itp.

Też proponuję poczekać na projekty a potem na głosowanie bez dyskredytacji w ciemno pracy kolegów. Jak wygra "szalona" opcja kupna zwykłej Stowa z grawerkiem z tyłu to trudno. Nie wiem czym to się będzie różniło od kupna zegarków w sklepie i wygrawerowaniu numerków i loga :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za projektem całkiem nowej tarczy. Kłapouch i eye_lip podrzucili świetne projekty.

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, zwykła tarcza, i tylko grawery na deklu to zwykła Stowa z grawerem , nie potrzeba klubu żeby to zrobić. Tarcza powinna być charakterystyczna a nie standardowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.