Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

czy to oryginał czy składak/podróbka?

Recommended Posts

53 minuty temu, Remi124 napisał:

IMO wskazowka minutowa jest z innej bajki

Tarcza -  czy tam był ring czy wskazówka godzinowa wytarła pół okrąg w górnej części ?

Ta tarcza jest trochę poprzecierana na krawędziach więc podejrzewam że to od wskazówki minutowej. Zresztą ona jest trochę zakrzywiona ku dołowi na samym końcu tak jakby trochę za długa była ale już to widziałem w kilku Kirowskich. A po środku tarczy jest ring. Czyli wskazówka minutowa od kompletnie innego zegarka czy innego Kirowa?

53 minuty temu, Remi124 napisał:

Edited by Progfan_87

I ja proszę o pomoc.

Nie mam lepszych zdjęć.

Sprzedawca twierdzi za to początek 70 lat, czy w tym zegarku wszystko jest ok?

Jak cena powinna być w porządku?

1wostokIMG_20200805_162305.jpg

wostokIMG_20200805_162305.jpg

to "popularniak" wostoka na werku cal.2214 , bardziej z końcówki lat 70-tych

jeżeli sprzedawca wysoko wycenia kilogram brudu (w pakiecie), to należałoby ostrożnie podchodzić do zakupu :) ...szczególnie , że brakuje uszczelki.

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

witam,

mam ja taka Pobiede 1-55 od jakiegoś czasu, była w gratisie razem z paroma częściami które były potrzebne w tamtym czasie,

zastanawiam sie czy warto reanimować, tarcza dość zmęczona, włos zerwany

czy jest w oryginale? tarcza z logiem 2 moskiweskiej na mechanizmie 1 moskiewska.

Przeglądnalem tez temat z Pobiedami i takiej tarczy nie widziałem, na zdj słabo widac ale wewnetrzne koło ma fakture 'w koła'

czy wskazówki, koronka owyginalne?

dzięki

IMG_20200810_110457.thumb.jpg.712d6cdd44c0521af91ab8a457fd06c7.jpgIMG_20200810_111937.thumb.jpg.a8441b45dc4e0bec45bb95da57057c53.jpg

Mam kopertę i mechanizm w stanie agonalnym i tarczę ze sprawnym mechanizmem ale bez koronki. Jak myślicie, jak to się w całość połączy to będzie wielki franken z tego? Szkoda, żeby części leżały i patrzyły na siebie.

Poradźcie co robić?

Wostok 1.jpg

Wostok 2.jpg

Tarcza z prawej jest "cywilnym" klonem komandirskiego. Wsadzenie jej do tej koperty to podwójna zbrodnia!  raz, że pasowałaby jak pięść do nosa, dwa: zarazi się syfem od tego obszarpańca...

Dzięki Cofer, toś mnie zmotywował do do dalszych poszukiwań. Szczerze? Po czasie uznałem, że pomysł może i dobry ale nie w powyższym przypadku i czekałem na kogoś z większym rozsądkiem niż mój.

Jeszcze oświeć mnie proszę jak powinna być koperta i wskazówka sekundowa bo naoglądałem się  wczoraj cudów z internetów i zgłupiałem.

Mam dokładnie takiego wostoka to go pstryknę i podeślę. Póki co komandir w dwóch wersjach kopert (okrągła au20, kanciasta au10) . Widywałem jeszcze okazy (komandiry) w chromowanych kopertach ale to mogły być przekładki

komandir 2234 au20 #2.jpg

komandir 2234 au kostka 02.jpg

Edited by cofer

Koledzy podpowiedźcie czy ten Wostok jest okej? Ta tarcza w tej kopercie? 🤔

IMG_20200827_104445.jpg

Może ktoś ma foto z katalogu tego Wostoka dla porównania czy jest okej? 

Witam

Mógłbym kolegów prosić o ocenę tego Wostoka, dokładnie kolega Krzysztof stwierdził że zastanawia go koperta... 

Może ktoś wie czy ta tarcza wychodziła np w kilku typach kopert oraz dlaczego datownik tutaj jest czarny, a w katalogach czerwony... 

IMG_20200921_153601.jpg

hmmm...   przez to, że   quote[ kolega Krzysztof stwierdził że zastanawia go koperta...]/quote   zacząłem przyglądać się uszkom: czy ustawienie do fotki powoduje ukrycie charakterystycznego fazowania? czy jego tam nie ma i jest to inny model koperty??

Widywałem takie wostoczki z czarnymi cyframi kalendarza, ale mogły to być "przekładańce"... 

poniżej mój "wzorzec"

wostok_ss_093819.jpg

Koperta kształtem moim zdaniem identyczna tylko właśnie bez tych fazowań na uszach. Teraz pytanie czy ten model szedł tylko w tej jednej kopercie z fazowanymi uszami. 

Cały mój Wostok wygląda idealnie, wzorowa tarcza, wskazówki, koronka, cały wygląda jak szufladowiec więc po co miałby mieć zmieniają kopertę... 🤔

Wiem, że to właściwa konfiguracja, ale jaka tam jest tarcza - srebrna? Biała? Perłowa? Skłaniam się ku srebrnej. Krzysztof, podobno masz kwity na każdego :)

rakieta.jpg

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

4 godziny temu, Po Bieda napisał:

Wiem, że to właściwa konfiguracja, ale jaka tam jest tarcza - srebrna? Biała? Perłowa? Skłaniam się ku srebrnej. Krzysztof, podobno masz kwity na każdego :)

A były obie wersje. Ty pokazałeś białą ale była też i srebrna. No i w złoconej kopercie :) Edit. I dwa rodzaje kopert i werków :) 

RAKIETA 2609-653162.JPG

RAKIETA 2609.A-463186.JPG