Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

czy to oryginał czy składak/podróbka?

Recommended Posts

Proszę tu umieszczać wszelkie pytania o oryginalność zegarków znajdowanych na allegro/ebay giełdach, pchlich targach itd

Czy ten Cornavin to składak:

http://www.allegro.p...wels_zloto.html

Raczej nie jest to składak - a jesli nawet to jest złożony z oryginalnych części - to po prostu eksportowa wersja Rakiety z werkiem 2609HA. Jedyną wątpliwość mogą budzić wskazówki - w Rakietach o innej stylistyce był spotykany taki kształt wskazówek, natomiast nie jestem do końca pewien jakie powinny być w Cornavinach "rakietowych" :) Pewne jest jedno - akurat w tym przypadku określenie "składak" byłoby przekłamaniem.

Wskazówki są oryginalne, cały zegarek jest w porządku.

Edited by Karol Kłósek

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Sam sprzedający odpowiada - zegarek 100% oryginalny, na doskonałym chodzie!

Wersja USSR (nie szwajcarska), ale to "perła w koronie" wśród mnogości zegarków CCCP.

Polecam miłośnikom zegarków "Sowiet Union" - zegarek bardzo rzadki.

Tylko w chwilach wolnych zajmuję się "produkcją wynalazków" złoźonych z kilku "trupków", co sprawia mi wielką frajdę a i efekt bywa niekiedy zaskakujący.

Co do kwestii poruszonej na innym forum a dotyczącej cen zegarków CCCP - to będąc w Będzinie, Mysłowicach, Częstochowie - za zegarek w porządnym stanie trzeba wyjąć po targach około 100PLN (mam na myśli budziki, lucze z żółtym werkiem.....nie wspominam o kieszonkowych np Molniach).

Pozdrawiam Miłośników ćasow made in CCCP oraz rusofili.

A tam zaraz składak :D Mechanizm sam wpadł do tej koperty - przez przypadek, w pudełku z częściami :D

A tam zaraz składak :D Mechanizm sam wpadł do tej koperty - przez przypadek, w pudełku z częściami :D

Całość wygląda dobrze - ktoś, kto średnio zna się na historii zegarków mechanicznych może nie zwietrzyć składaka :D W końcu na werku nie ma śladu cyrylicy - jedynie magiczne literki "SU" mogą budzić skojarzenia z blokiem wschodnim :D Przy tego typu aukcjach nasuwa się pytanie: czy Sprzedający powinien ukazywać zdjęcie werku czy też udać, że na zegarkach się nie zna (i nie wie, że to składak)? Bo tak w ogóle to są 3 opcje sprzedaży składaka:

1. "kawa na ławę" - słowo "składak" w opisie aukcji.

2. "nie znam się - sprzedaję, to co widać na zdjęciach"

3. "100% oryginał" - to nic, że na tarczy "swiss made", a na werku "SU".

@dalw - ten budzik to prawdopodobnie chińszczyzna - sam miałem kiedyś 3 takie dziwadła - wszystkie "made in China". Dodam, że jakość tego typu wynalazków jest żadna - płyty są aluminiowe i pokryte czymś, co ma imitować mosiądz.

Edited by sthool

Dziękuję Kolegom za pomoc :)

gdzieś dzwoniło w głowie, że widziałem już to dziwadło tylko nie wiedziałem gdzie :)

mimo wszystko jak ktoś spotka/ma coś takiego - to proszę o pomoc w jego zdobyciu :)

pozdrawiam

dalw

na alledrogo jest coś takiego 788283809

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Karol

dziękuję za info :)

szkoda, że jest w nieciekawym stanie, ale poszukiwania trwają - namierzyłem kolejny we ...... Włoszech

Poznałem kiedyś sprzedającego, dobiłem z nim targu na kilku zegarkach i odniosłem wrażenie, że to człek uczciwy.

Zadałem mu właśnie pytanie, czy się aby nie pomylił w opisie ;-)

Poznałem kiedyś sprzedającego, dobiłem z nim targu na kilku zegarkach i odniosłem wrażenie, że to człek uczciwy.

Zadałem mu właśnie pytanie, czy się aby nie pomylił w opisie ;-)

Dla mnie to ewidentna pomyłka, przecież nikt normalny nie pisze głupot, na dodatek zamieszczając zdjęcie demaskujące kłamstwo.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Kurna za szybko klikłem :)

cena jeszcze niewysoka - masz duże szanse że znajdzie się inny kupiec :( No chyba że bardzo Ci na nim zależało i ostro podniosłeś poprzeczkę :)

Edited by quest