Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kojiro

Sumo VS Big Mako

Sumo VS Big Mako  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie co z nimi zrobic, wszystko na moj koszt :P

post-7611-0-80787300-1331251536.jpg

post-7611-0-31280900-1331251538.jpg

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumo ma lepszy werk. Być może jest lepiej wykonane. Jednak u Orienta ten gorszy werk, być może niższą jakość zdecydowanie nadrabia design i proporcje. Nie jeden raz pisałem i podtrzymuję - 20mm do takiego byczka jak sumo nijak nie pasuje. Po obejrzeniu na żywca utwierdziłem się. Poszukiwania użytkowników, docinanie pasków tylko to moim zdaniem potwierdzają. Big Mako pod tym wzgledem jest doskonały - a róznice techniczne na korzyśc Sumo - bezdyskusyjne jak dla mnie nie sa tak istone, żeby wybaczyć mu brak odpowiednich proporcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe Mako to świetny zegarek, jednak jako całość bardziej przemawia do mnie Sumo (moze to tez kwestia sympatii do marki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumo jest lepszy pod względem technicznym. 20 mm szerokość uszu to genialne rozwiązanie przy zegarku tej wielkości.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie zaleta jest podwojny datownik. Gdyby sumo mial taki to pewnie juz bym go dawno kupil. Co do kwestii technicznych to nie bede sie wypowiadal ale koledzy ktorzy zakupili chwalili bardzo duza dokladnosc (+1...2sek). No i jesli chodzi o paski to Nowe Mako genialnie wyglada na pasiastym Nato, szczegolnie niebieski... Ja nie moge sie doczekac na swoj.

Obecnie na nadgarstku Orient Star SDK05003W0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mako.

Bo mam i jestem z niego w 100% zadowolony.Sumoki nie miałem okazji ponosić.Wizualnie...w sumo nie podobają mi się indeks ,bezel,datownik (pojedyńczy) i szer.w uszach.Orient zachwyca mnie we wszystkim,już.

Poza tym,cena.3-krotnie tańszy Mako wcale nie ustepuje jakością wykonania większości diverów seiko.

Nie samym mechanizmem zegarek żyje,nie?W końcu ma świetnie wyglądac na łapie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie bezel sumo ladniejszy ale cala reszta przemawia za Orientem. Jaka jest dokladnosc Twojego egzemplarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie bezel sumo ladniejszy ale cala reszta przemawia za Orientem. Jaka jest dokladnosc Twojego egzemplarza?

ok. -5-8 sek/doba,ale nie jestem jakims maniakiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem i Seiko i Orienta

Orienta już nie mam - nie wytrzymał konfrontacji z Seiko. Jakość wykonania koperty Sumo, połączenie powierzchni satynowych i polerowanych to mistrzostwo. Werk Seiko śmiało może konkurować ze szwajcarską ETĄ.

Natomiast Orient Big Mako jest ok i bardzo bym się z niego cieszył gdybym nie miał Sumo. Jest to napewno tańsza alternatywa po drodze do Sumo.

Powyższa opinia jest moim prywatnym zdaniem i można się z nią nie zgodzić :P

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Twojej wypowiedzi wynika ze nie miales nigdy Big Mako, tak? Bo juz sie pogubilem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musicie "miec doswiadczen" z danym zegarkiem, po prostu glosujcie i piszcie, ktory wam bardziej lezy :P

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mako ale tylko czarna wersja!

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba bardziej leżą!

ale sumo bardziej...

dla mnie m. in. bezel, indeksy i mocarne ale kształtne wskazówki robią swoje

sumo jakoś dziwnie potrafi połączyć ciężar gatunkowy divera z lekkością sylwetki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jak dla mnie Sumo. Miałem, sprzedałem, żałuję. Ale kupię jeszcze raz. Na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Przy tak dobranych zdjęciach wynik ankiety będzie przekłamany...

Daj pan któreś z tych:

sumo68.jpg

3052714134_033d90bb14.jpg

sumo31.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze oba od dekla strony i możemy rozmawiać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Mako i Sumo jednocześnie, Mako sprzedałem Sumo zostało i nigdy nie sprzedam, i to dla mnie wymawia o wszystkim, choć Mako jasne że nie złe, to daleko ma do Sumo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sumo jest w jakis sposob lepszy od reszty diverow seiko? Chodzi mi o poziom wykonania a nie kwestie stylistyczne. Wlasnie sprzedalem Atlasa i czekam na Nowe Mako, jak tylko go dostane to na pewno porownam do Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Czy sumo jest w jakis sposob lepszy od reszty diverow seiko?

W każdym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam żadnego z nich bo dla mnie z wielkie ,bardziej podoba mi się Sumo i na Sumo głosuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dostalem nowe mako. Wizualnie super chociaz data minimalnie nie w linii. Co do bezela to przywyklem do 120 klikniec i w atlasie znacznie latwiej bylo nim krecic. Szybka zmiana daty bardzo spoko, nie powinna nacisnac sie przez przypadek chociaz przywyklem do rozwiazania z seiko. Koronka niestety troche drazni skore i zdecydowanie wolalem rozwiazanie w atlasie (na godzinie 4). Bransoleta solidna ale zapiecie niestety badziewne. Na tym zwezeniu motylka sa luzy na bolczyku, powoduje to ze nie za kazdym razem trafiam w teny wystajacy cypelek i bransoleta sie zakleszcza. Pewnie slabo to tlumacze, ale jest nedznie w tej materii. Zabezpieczenie zamkniecia tez jest slabo rozwiazane. Zamyka sie ze sporym oporem a otwiera bardzo lekko. Nie ma mowy o samoczynnym otwarciu ale wyglada mi to na zle spasowanie. Te dziurki ktore sa po bokach zabezpieczenia nie trafiaja idealnie w wypustki po bokach. Pzez to zapiecie przy zamykaniu wydaje dzwiek przeskakiwania (taki nienaturalny opor) i pozwala otworzyc sie paznokciem jak puszka coli (w atlasie trzeba bylo sie przylozyc). Ogolnie to ide z tym do zegarmistrza a jak nie to odsylam na gwarancje.

Zeby nie bylo ze marudze to musze uczciwie powiedziec ze Orient jest stylistycznie bardzo ladny, dobrze lezy na nadgarstku (18cm), logo nie daje po oczach, najwiekszym minusem jest zapiecie ale mysle ze zegarmistrz poprawi. Z werdyktem musze sie jeszcze wstrzymac bo zapiecie zaskoczylo mnie negatywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SEBASTIAN 1976

Mako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek chciałbym zaznaczyć, że nie posiadam/posiadałem jeszcze żadnego Orienta (Seiko i owszem, i to nie jedno), więc nie mogę się wypowiedzieć obiektywnie co do jakości wykonania zegarka, a oceniać mogę kierując się jedynie subiektywnymi odczuciami. Zapominając zupełnie o cenie - Sumo wydaje mi się lepszym zegarkiem, gdyby jeszcze miał bransoletę szerokości 22 mm na całej długości (bez zwężania), byłby zegarkiem niemalże idealnym.

Biorąc jednak pod uwagę fakt, że Mako jest 3-krotnie tańszy, a słyszałem o Orientach sporo pochlebnych opinii, nie jestem pewien, czy jakość w Seiko jest (jakby to mogła sugerować cena) aż 3-krotnie wyższa, raczej chyba nie jest to współmierne 1:1. Z wyglądu oba zegarki bardzo ładne, każdy na swój sposób, każdy z nich ma tą "orientalną" nutkę, którą lubię. Podsumowując - jeżeli cena nie gra roli wybrałbym Seiko, jeżeli wątek cenowy jest istotny - Mako:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.