Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

To fakt trzeba uważać i baaardzo się przyglądać. Ale kupiłem u niej chyba dwa zegarki i były ok, choć przeróżnych składaków ma chyba 80%.

Jestem ryzykantem i dziś kupiłem trzeci choć nie do końca jestem pewny czy dobrze zrobiłem, ale zegarek stosunkowo rzadki więc raz się żyje :D

Osobiście solidnie rozważałem ten zegarek ale spasowałem, bo stety czy niestety ale to bardzo częsty model, jeśli nie najczęstszy, w dodatku w innej wersji niż poszukuję :) a sprzedawcy się lekko obawiam :D Myślę, że zakup dobry, bo dla samego werku + koperty w takim stanie i warto. 

Coś czuć składakiem od tego Wostoka. Jedyne zdjęcia, jakie znajduję na internecie z takim cyferblatem, mają napis "Zakaz mo CCCP", więc może to być jakaś malowanka.

Nie, to akurat nie jest argument, ten model występuje w obu wersjach. Dodatkowo jest wersja gdzie napis komandirskie i logo "B" są trochę niżej lub wyżej oraz wersja z indeksami nieco grubszą lub cieńszą czcionką. 

To akurat nie jest wersja "zakaz mo cccp" , chyba z nieco cieńszymi indeksami i z wysokim umiejscowieniem napisu i loga.

Na oko wszystko ok. ale mam zbyt duże uprzedzenie przez liczne składki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pasowała mi koperta, a dokładnie bezel, poszperałem i znalazłem takie zdjęcie katalogowe :)

Występował w dwóch wersjach :DB)  Ta na katalogu jest chyba starsza.

Tak samo inne pokrewne modele jak np. Niebieski czy niedawno omawiany czarny

Edytowane przez Daniel*Komandir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Występował w dwóch wersjach :DB)  Ta na katalogu jest chyba starsza.

Tak samo inne pokrewne modele jak np. Niebieski czy niedawno omawiany czarny

Czy to była produkcja USRR, CCCP czy już "Rasija", ta w drugiej wersji ? Warto wiedzieć takie rzeczy, bo przewertowałem katalogi i nie znalazłem (nie twierdzę, że nie ma) w tym wydaniu bezela  :wacko:

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to była produkcja USRR, CCCP czy już "Rasija", ta w drugiej wersji ? Warto wiedzieć takie rzeczy, bo przewertowałem katalogi i nie znalazłem (nie twierdzę, że nie ma) w tym wydaniu bezela  :wacko:

Wszystkie miały na tarczy informację, iż pochodzą ze Związku Radzieckiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie miały na tarczy informację, iż pochodzą ze Związku Radzieckiego :)

A możesz podesłać jakieś zdjęcie katalogowe?

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasna chuuuuuuuulera, ktoś kupił, a chciałem brać :) ! :D Cciałem obejrzeć na żywo, skoro z Poznania :P

Katalogowe... hmmm, musiałbym dobrze poszukać, ale na bank występował w obu wersjach, dam seobie głowę uciąć i kolekcję odebrać :) Swoją drogą jest masa jego zdjęć na internecie- Często są to NOSy. Nawet jedno zdjecie wiem że było znanego kolekcjonera. Występuje częściej niż wersja pokazana przez ciebie w katalogu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo bym był wdzięczny gdybyś mógł znaleźć zdjęcie katalogowe, rozwiązałbyś moje rozterki. Co do kolekcjonerów, to kiedyś też ktoś mi tu na forum wytłumaczył i jestem tej osobie bardzo wdzięczny, że nie jest to wykładania co do oryginalności zegarka. 

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obiecuję ale może znajdę jakieś dowody :) Wiem jedno, że cala seria zegarków z tego typu tarczą ale w różnych kolorach występowała w obu wersjach. Swoją drogą wiadomo jak to było z doborem elementów w wostoku :)

Jedyne co mogę powiedzieć ale już głowy sobie nie dam uciąć- Wersja z katalogowym bezelem była najwcześniejsza i pochodzi ze wczesnych lat 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to, że występował oryginalnie z takim bezelem to są tylko przypuszczenia? I tu muszę Cię rozczarować, zdjęcie z katalogu jakie wkleiłem pochodzi z katalogu rocznik 1990, jest on ogólnie dostępny w internecie, jak go nie masz mogę Ci podesłać link.

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja teraz musiałem pomerdać. Czyli na odwrót- Wersja z bezelem z aukcji jest starsza, a katalogowa  to późniejszy twór. 

Sam zegarek na bank był produkowany przed 90r. więc możliwe :)

Niemniej- Dam się poćwiartować razem se swoją kolekcją, że oba bezelki są poprawne, z czego na jeden mamy potwierdzenie 101% w postaci katalogu :) Gdyby na każdą wersję każdego komandira był katalog... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy Komandir kieszonka,

Hmmm - nie chcę jakoś dyskredytować powyższego zegarka ale wydaje mi się, że to jakaś drukowana tania tarcza wstawiona do zwykłęgo kwarcoka za 10 zet. Przydałoby się zobaczyć mechanizm, ale niesłyszałem o kwarcowych komandirach :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TabaQ brachu! zbyt mało krytycznie przyjmujesz słowa z opisu aukcji... przecież to jakaś następna mutacja chińskiej cepelii :) totalne badziewie 

_ _ _ _ _ _

Znacie sprzedawcę "skorpion170" ?? zastanawiają mnie kontrasty pomiędzy jego aukcjami. Z jednej strony wystawia dość pospolite zegarki z oszamiającymi cenami (5-6 razy wyższymi od realnych), a z drugiej strony - pomiędzy nimi na wabia?? - ciekawe okazy od złotóweczki 

na przykład ->http://allegro.pl/stary-majak-16-kamieni-i4171060051.html

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skorpion170 i jego polityka cenowa była parę razy poruszana w wątku "Nie przepłacajcie na Allegro!".

Ceny od czapy, ale jak widzę czasem mu schodzą.

Sam kiedyś kupiłem Poljota od niego (nie z tych odpicowanych) i wszystko było OK.

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tarcza w tym majaku ma jakieś luzy bo wskazówki nie zgrywają się w osi x i y w stosunku do otworów w tarczy .  lepiej żeby potencjalny kupiec miał to na uwadze i nie było rozczarowania

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Treevill dzięki! kurde czy taki ślepiec jak ja powinien bawić się w ruskie zegarki? ja naprawdę nie widzę tych mankamentów... czyli podejrzewasz, że tarcza z ułamanymi czpieniami jest klejona do werku na taśmę?

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Majak to ogólnie fatalny składak. Koperta, tarcza warszawska, wskazówki, koronka - NIC do siebie nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja teraz musiałem pomerdać. Czyli na odwrót- Wersja z bezelem z aukcji jest starsza, a katalogowa  to późniejszy twór. 

Sam zegarek na bank był produkowany przed 90r. więc możliwe :)

Niemniej- Dam się poćwiartować razem se swoją kolekcją, że oba bezelki są poprawne, z czego na jeden mamy potwierdzenie 101% w postaci katalogu :) Gdyby na każdą wersję każdego komandira był katalog... :)

Zmusiłem się do poszukania owego egzemplarza i znalazłem, owszem występuje i mam na to potwierdzenie. Mała uwaga nie stawiaj na szali swojej kolekcji itp, bo możesz dużo stracić. Wersja tego zegarka jest w katalogu z 1990r, a nie jak mówisz z lat 80'. Chyba, że czegoś nie wiem :)

post-41034-0-01110100-1398679165_thumb.jpg

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi