Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
jaroslawp

Klub Miłośników Zegarków MIDO

Recommended Posts

Dużo lepiej im idzie z nowymi wersjami telewizora niż z Ocean Star - te nowe tarcze takie bling bling mocno, mi nie pasują do charakteru zegarka.

Panowie, zakochałem się w tej wersji Mido. Wiecie gdzie kupić żeby za dużo nie przepłacić? 1887e6b7dd37664be0ea13b960d6231c.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To jest limitowana edycja, wiec jesli ja gdzies znajdziesz to bierz. Na chrono juz chca ponad RRP. ;) 

Edited by DawidM86

Mój ulubieniec w kolekcji. Jak szkoda, że MIDO odchodzi od mniejszych rozmiarów kopert.

image_50372097.thumb.JPG.4b2baf13e2be6fffaf342902e1ac2a46.JPG

Edited by Memphis2

Tradycyjnie odśnieżę wątek ;] 

IMG_20240810_183744-01.jpeg

IMG_20240810_180952_edit_282675989702178-01.jpeg

710202418258-01.jpeg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Kolejna limitowana edycja Mido Decompression Timer, tym razem koperta PVD ;] 

Cena 1650 euro 

https://www.midowatches.com/de/ocean-star-decompression-timer-1961-m0268073305100.htm

Recenzja 

https://teddybaldassarre.com/en-int/blogs/watches/mido-ocean-star-decompression-1961-black

I z tego co piszę Teddy długo ma się nie pojawić kolejna wersja, czas pokaże są jeszcze koperty złote, srebrne, carbon... 🙃

Recenzja video

Screenshot_20240813_141850_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20240813_102648.jpg

Screenshot_20240813_102640.jpg

Screenshot_20240813_102355.jpg

Screenshot_20240813_102052.jpg

Screenshot_20240813_102039.jpg

Edited by lysolek007

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Od 4 lat cieszy, ale ten czas szybko leci... ;] 

IMG_20240915_135217~2.jpg

Nowe, mniejsze telewizorki trafią do oferty, czyli damskie Multifort TV 35. Pod deklem mechanizm automatyczny Calibre 72. Szkoda, że Mido nie jest obecne na Polskim rynku... 

IMG_20241009_171532.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Po wielu przebojach mam wzorowy egzemplarz Mido Multifort TV Big Date na bransolecie i dodatkowym pomarańczowym paskiem. 
Zegarek kupiony jako nowy na chrono przyszedł z uszkodzonym datownikiem oraz rysami na polerowanych linkach. Na szczęście oficjalna gwarancja Mido zadziałała i mam nowy werk (z poprawionym

mechanizmem datownika). Polerowane linki doprowadzone do nowości z pomocą zestawu cape cod. Zegarek bardzo ciekawy i mający całkiem różne oblicza w zależności czy w użyciu jest bransoleta czy pasek :) no i ta gra światłem samej tarczy. Super w mojej opinii :) 

64DC6EE8-B15B-4C62-94DE-8836FBA42A50.jpeg

929C0B6C-1615-41E3-A5E1-AD0779F2C424.jpeg

Z tego, co pamiętam to (przynajmniej w starszych wersjach mechanizmu) producent zalecał poszerzyć okno, w którym nie przestawia się daty (standardowo ~21:00-3:00). Świetny strzał, to bardzo fajny zegarek, niech się dobrze nosi.

46 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Z tego, co pamiętam to (przynajmniej w starszych wersjach mechanizmu) producent zalecał poszerzyć okno, w którym nie przestawia się daty (standardowo ~21:00-3:00). Świetny strzał, to bardzo fajny zegarek, niech się dobrze nosi.

Z tego co ustaliłem jeszcze przed zakupem, problem zacinającego się datownika mógł być też spowodowany faktem, że pierwsza wersja tego mechanizmu miała... plastikowe elementy :) Niczym Powermatic 80 z Tissot PRX z plastikowym wychwytem :)
Teraz w nowych egzemplarzach jest poprawiony werk, ale kupując np. używkę - nie ma sposobu aby zweryfikować np. po numerze seryjnym czy masz nowy czy stary mechanizm.
Mi akurat się "udało", że kupiłem i od razu był uszkodzony. Teraz przynajmniej mam pewność, że mam ten nowy. Najgorzej byłoby jakby datownik się zaciął po zakończeniu gwarancji :P

Edited by stanle1

Mam od 2018 Tissota Chemin des Tourelles z plastikowym wychwytem i do dziś nic się nie wydarzyło więc nie tu upatrywałbym powodów awarii. :)

Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Mam od 2018 Tissota Chemin des Tourelles z plastikowym wychwytem i do dziś nic się nie wydarzyło więc nie tu upatrywałbym powodów awarii. :)

Wychwyt z plastiku myślę, że jest mniejszym problemem niż mechanizm datownika z plastiku. Na logikę - na mechanizm datownika mamy bezpośrednie przełożenie z koronki co sprawia, że działają tam o wiele większe siły. Zwłaszcza jeśli użytkownik kręci koronką jak małpa :)
Wychwyt działa zgodnie z założeniami mechanizmu i nie mamy na niego bezpośredniego wpływu.
Tak sobie to tłumaczę :)
Z założenia wolę mieć metal niż plastik w mechanizmie. Jakoś tak intuicyjnie wydaje się trwalszym materiałem 

Bardzo podoba mi się jeden model Mido:

https://www.midowatches.com/en/ocean-star-gmt-m0266291104100.html?srsltid=AfmBOopMiTubhZ3Qy8rjYHFDkUSygjw4euIQLBJ7ik07pBatgOdhuiA1

Martwi mnie fakt, że w Polsce nie ma oficjalnego dystrybutora ani autoryzowanego dealera. Oznacza to, że muszę kupić zegarek w innym kraju i pokryć koszt w razie gdyby coś się zepsuło. Jakie są wasze doświadczenia z Mido? Czy te zegarki są niezawodne? Gdzie naprawiacie te zegarki w razie problemów?

Dziękuję za wszystkie informacje ;) 

2 godziny temu, CroPro napisał(-a):

https://www.midowatches.com/en/ocean-star-gmt-m0266291104100.html?srsltid=AfmBOopMiTubhZ3Qy8rjYHFDkUSygjw4euIQLBJ7ik07pBatgOdhuiA1

Martwi mnie fakt, że w Polsce nie ma oficjalnego dystrybutora ani autoryzowanego dealera. Oznacza to, że muszę kupić zegarek w innym kraju i pokryć koszt w razie gdyby coś się zepsuło. Jakie są wasze doświadczenia z Mido? Czy te zegarki są niezawodne? Gdzie naprawiacie te zegarki w razie problemów?

Mido nie ma dystrybutora, ale ma oficjalny serwis w PL. Mido jest częścią grupy Swatch i z serwisem w PL nie ma najmniejszego problemu. 
Ja kupiłem swojego TV Big Date na chrono i od razu po odbiorze szedł na serwis gwarancyjny. Za nic nie płaciłem. 
Najważniejsze żebyś sprawdził numer seryjny czy jest autentyczny i czy zegarek jest na gwarancji - ja to zrobiłem podczas wymiany emaili z [email protected]

2 godziny temu, CroPro napisał(-a):

Ja bym się nie martwił, Mido to znana firma, kup u autoryzowanego sprzedawcy, będziesz miał gwarancję producenta. Poszukaj np. na Chrono24.

Tak jak mówią koledzy. Nie ma czym się martwić. Z serwisem w Polsce nie ma najmniejszego problemu. Ze zdalnym zakupem u autoryzowanego sprzedawcy również.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, doceniam to. Wiem, że 5-6 tysięcy złoty to nie jest duża kwota w świecie zegarków, ale nie chciałbym wyrzucać tych pieniędzy w błoto.

Przyglądałem się też temu zegarkowi:
https://www.certina.com/pl/watch/ds-action-diver-chrono/c0328271827100

Wiem, że te dwa zegarki trochę się różnią. Certina jest bardziej skomplikowana w wykonaniu, więc jest też różnica w cenie, ale Certina jest bardzo sportowa, a Mido podoba mi się w swojej elegancji, choć to wciąż zegarek do nurkowania.

Skontaktowałem się też z panem z [email protected], potwierdził to samo, kup zegarek np. w chrono, nie będzie problemu.

Dzięki raz jeszcze, czekam na ten zegarek.

Edited by CroPro

Certina mechanicznie ciekawsza i lepsza. Ale serwis też będzie droższy, bo to chronograf. 
Mido może się bardziej podobać i mechanizm 3hz w teorii powinien wymagać rzadszego serwisu. 
Ja osobiście lubię jak mechanizm ma przynajmniej te 4hz i wskazówka bardziej płynie. 
Sprawdź sobie jeszcze modele Davosa Ternos GMT. Jak sam wybierałem sobie model GMT, również rozważałem model Mido OceanStar, ale ostatecznie wybrałem Davosa Ternos GMT Pepsi na jubilee i nie żałuję. Z tym ze Davosa to tzw office GMT a Mido to true GMT. 

47 minutes ago, stanle1 said:

Certina mechanicznie ciekawsza i lepsza. Ale serwis też będzie droższy, bo to chronograf. 
Mido może się bardziej podobać i mechanizm 3hz w teorii powinien wymagać rzadszego serwisu. 
Ja osobiście lubię jak mechanizm ma przynajmniej te 4hz i wskazówka bardziej płynie. 
Sprawdź sobie jeszcze modele Davosa Ternos GMT. Jak sam wybierałem sobie model GMT, również rozważałem model Mido OceanStar, ale ostatecznie wybrałem Davosa Ternos GMT Pepsi na jubilee i nie żałuję. Z tym ze Davosa to tzw office GMT a Mido to true GMT. 

Zauważyłem też ten Davos :) 
To bardzo ciekawy zegarek. Czy wziąłeś wersję ceramiczną czy profesjonalną i dlaczego?
Nie jestem pewien, kto kogo skopiował, ale ten zegarek wygląda dokładnie jak Rolex, co nie jest najgorszą rzeczą, jaka może się przydarzyć zegarkowi :D 

53 minuty temu, CroPro napisał(-a):

Zauważyłem też ten Davos :) 
To bardzo ciekawy zegarek. Czy wziąłeś wersję ceramiczną czy profesjonalną i dlaczego?
Nie jestem pewien, kto kogo skopiował, ale ten zegarek wygląda dokładnie jak Rolex, co nie jest najgorszą rzeczą, jaka może się przydarzyć zegarkowi :D 

Tak, Davosa to homage Rolexa GMT. Jedni mają na to alergię, inni (np. ja) oceniają zegarki na podstawie wyglądu, mechanizmu, ceny i jakości wykonania. Patrząc tymi kategoriami Davosa robi jedne z najepszych homage Rolexa jakie istnieją. 

Ja mam dokładnie model 161.590.06 i spokojnie polecam. W rzeczywistości wygląda kilka razy lepiej niż na zdjęciach produktowych :) 

3EF2265F-D8DB-49CF-B640-687E1F9EEEF7.jpeg

Edited by stanle1