Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Pamiko napisał(-a):

IMG_8458.jpeg

Co pieseł taki smutny 😁? Czy znudzony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Co pieseł taki smutny 😁? Czy znudzony?

Nienawidzi zimy😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Pamiko napisał(-a):

Nienawidzi zimy😊

Zima go zaskoczyła. Miał być śnieg,mróz,zaspy.A tu wiosna😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Pamiko napisał(-a):

Nienawidzi zimy😊

Rozumiem. Ja też 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popołudnie z Zizzitem.

IMG_9486.jpeg

IMG_9487.jpeg

IMG_9489.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2025 o 09:00, Burns napisał(-a):

Chore, bezmyślne przepisy:

- picia nie można, ale ze sklepów bezcłowych z odpowiednim narzutem już można,

- powerbank na pokład,

- zapalniczki na poklad.

No to spirytus + powerbank + zapaliczka + torba ze swetrem i bluzą = można wzniecić na pokładzie taki pożar, że hej...

Z bezcłowego to raczej byłyby perfumy, większość napitków się nie nadaje. Roztwór alkoholu płonie dopiero od jakichś 50-60%. Perfum nie jestem pewien, ale zakładam, ze mogą mieć większy woltaż. Ale jeśli zapalniczka, to może w bezcłowym można też nabyć np. płyn do Zippo? Wcale bym się nie dziwił, a wtedy i alkohol niepotrzebny.

W dniu 25.01.2025 o 20:46, przemekspce napisał(-a):

Mając wybór miedzy Sebką a Shamanem do codziennego noszenia nawet bym się nie zastanawiał, mimo sympatii do Spyderco, ergonomii i wygodniejszego otwierania.

U mnie rolę Sebki pełni SlyszBowie😉

Mnie jakoś Sebenza nie zachwyciła, jak swoją Inkosi gdzieś posiałem to nie tęskniłem i wróciłem do Spyderco. Połączenie wyjątkowej wygody otwierania z praktyczną fakturą okładzin i płaskością w kieszeni urzeka mnie. W dodatku gdy tylko mogę, to wybieram semi-serrated, ostrze jest do wszystkiego, a część piłowata do specjalnych poruczeń. Co prawda w tej chwili zostałem z Byrdem (Harrier), który z grubsza ma te same zalety, ale Spyder z powrotem na shortliście.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapalniczkę jak masz w rejestrowanym to razem z powerbonkiem ;) każą zabrać do podręcznego, tylko przez bramki przejeżdża w kuwecie. Wełniany sweter jara się bez alkoholu, spiryt czyli ponad 90% też był kiedyś do kupienia. Wagon pokruszonych fajek to też będzie nieźle sianko na ognisko. Perfumy ? Pewnie tak, Przemysławka i Brutal jarały się :) obecne frnszuskie luisz witą i podobne do spradzenia.⁹ Może są jeszcze dezodoranty w sprayu ? To już byloby ideolo.... Myślę że lekko jest 50 sposobów na rozpalenie nie tylko ogniska a całego stosu. Samolot niby jest z materiałów niepalnych, ale zadymienie plus ubrania ludzi i to wszystko narobiłoby niezłego ambarasu w akcie sabotażu. 

Byrd i Harrier to fajne nożyki, ale to tandeciaki, więc gdzie to twoje inkosi ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Burns napisał(-a):

Zapalniczkę jak masz w rejestrowanym to razem z powerbonkiem ;) każą zabrać do podręcznego, tylko przez bramki przejeżdża w kuwecie. Wełniany sweter jara się bez alkoholu, spiryt czyli ponad 90% też był kiedyś do kupienia. Wagon pokruszonych fajek to też będzie nieźle sianko na ognisko. Perfumy ? Pewnie tak, Przemysławka i Brutal jarały się :) obecne frnszuskie luisz witą i podobne do spradzenia.⁹ Może są jeszcze dezodoranty w sprayu ? To już byloby ideolo.... Myślę że lekko jest 50 sposobów na rozpalenie nie tylko ogniska a całego stosu. Samolot niby jest z materiałów niepalnych, ale zadymienie plus ubrania ludzi i to wszystko narobiłoby niezłego ambarasu w akcie sabotażu. 

Byrd i Harrier to fajne nożyki, ale to tandeciaki, więc gdzie to twoje inkosi ?

Ta mówię, że zgubiłem w terenie i nie tęsknię. Nie leżał mi do ręki. Pewnie gnije gdzieś w bagnach Białowieży, chyba że jakiś dzielny pogranicznik znalazł i używa. A harriera polubiłem, ale właśnie chcę go zastąpić tym nowym modelem Spyderco, który jest tej samej wielkości. Chociaż tak raczej dla samej marki, bo harrier dobrze służy na razie.

Z Chrisa Reeve miałem jeszcze dużego full tanga Pacific, ale właściwie był taki do reprezentacji i zabijania, a mniej do zwykłej roboty. Ostatecznie dałem go w prezencie kumplowi, który w wojsku przeszedł na zawodostwo, a że był w zwiadzie, to wyszło, że się ucieszy jak będzie miał prawdziwy nóż bojowy. Jak już gdzieś wcześniej pisałem, mnie w charakterze dużego terenowego najbardziej pasował Col Moschin od Extremy. Spory nóż, ale nie tasak, tylko straszna brzytwa, której zresztą udało mi się ukruszyć czubek 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.01.2025 o 20:33, Osmodeusz napisał(-a):

Co do samego Pająka, też nigdy fanem nie byłem, dziś próbujemy się zakumplować z Shamanem który gości w mojej kieszeni od jakiegoś czasu, i w porównaniu z Sebenzą którą przez ok. 15 lat nosiłem w portkach, to przepaść - duży, ciężki byk … ale co ciekawe i bardzo mi się spodobało, to właśnie ta „dziurka” robi robotę. Jestem w stanie szybko go otworzyć praktycznie w każdej pozycji, intuicyjnie czy to kciukiem czy palcem serdecznym bez jakiś wcześniejszych „treningów”, i prostota tego ostrza - osobiście nie lubię udziwnień w postaci zębów, piłek czy fałszywek.

Opis brzmi, jakbyś był modelem Bodacious, który jest nomen omen bykiem, bardzo podobnym, ale za to płaskim, więc w kieszeni będzie lepiej leżeć. Do tego ma znacznie dłuższą krawędź tnącą.

Od siebie dorzucę brytyjską klasykę - Arthur Wright.

aw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, void napisał(-a):

Opis brzmi, jakbyś był modelem Bodacious, który jest nomen omen bykiem, bardzo podobnym, ale za to płaskim, więc w kieszeni będzie lepiej leżeć. Do tego ma znacznie dłuższą krawędź tnącą.

Poza chwytem znaczącej różnicy nie dostrzegłem, Shaman leży w łapie bardzo fajnie i pewnie się go trzyma, także tu plus dla Shamana

IMG_6246.thumb.jpeg.927637cb0d38896f996d5a9ccad08b03.jpeg

Bodacious, wydaje się mniej wygodny przy dłuższym „gmeraniu” - ale to jedynie moje odczucia, a i dłużej nim nie „gmerałem” bo nie posiadam na codzień 

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna wersja Shaman. Twój nóż czy z internetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

Poza chwytem znaczącej różnicy nie dostrzegłem, Shaman leży w łapie bardzo fajnie i pewnie się go trzyma, także tu plus dla Shamana

Bodacious, wydaje się mniej wygodny przy dłuższym „gmeraniu” - ale to jedynie moje odczucia, a i dłużej nim nie „gmerałem” bo nie posiadam na codzień 

Czy ten Shaman dobrze układa się w łapce? Wrzuć proszę jakieś foto "nadgarstkowe"! 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Czy ten Shaman dobrze układa się w łapce? Wrzuć proszę jakieś foto "nadgarstkowe"! 

Mi układa się bardzo fajnie, i przy mocnym nawet uścisku nie czuje dyskomfortu. W lewej dłoni już uwiera mnie klips pod małym palcem - ale ja praworęczny jestem 😂

i fotki na szybko…

IMG_6248.thumb.jpeg.38167959b987478a2b039d7474542985.jpeg

IMG_6251.thumb.jpeg.8221107d69b5587e31aa607c4e35708b.jpeg

IMG_6250.thumb.jpeg.8141b2a9856e0e81bc8c7a1698c822ca.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest ref. tego noża w micarcie ? Fajna wersja, jak sprawuje się ta rękojeść, łapie przebarwienia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.11.2024 o 23:29, Osmodeusz napisał(-a):

No to teraz ja, zupełnie na chłodno 😉

Na początek kilka miłych słów o Shamanie, jak wspominałem wcześniej nigdy fanem Pająków nie byłem, jakoś drażniła mnie ta „dziurka” w którą wiecznie coś włazi.

Do rzeczy, samo wykonanie noża - no widać że Spyderco się przykłada, nic tu nie lata, nie odstaje - jest spasowane elegancko. Otwieranie „z palca” robi wrażenie, pewnie też przez sam ciężar główni czuć kopnięcie, i nawet nie wprawionemu użytkownikowi w tej kwestii (np. ja 😉) udaje się za każdym razem - miło i też przez sam rozmiar pewnie - dość efektownie się nim „klika” - także mechanika bez najmniejszego zarzutu 👍

Teraz trochę minusów, na pierwszy rzut oka rzuca się rozmiar tego foldera, szczególnie grubość głowni, która w nożu składanym ni jak do mnie przemawia - po ciula tyle blachy?

IMG_5920.thumb.jpeg.e4f22128b204ca98f406335ad4bc216b.jpeg

Druga sprawa to, przez umiejscowienie klipsa, nie da się go zupełnie ukryć w kieszeni portek - z daleka praktycznie widać, że jesteś w posiadaniu „bydlaka” w spodniach - wciąż o nożu mówię 😜

IMG_5921.thumb.jpeg.b4f201fcbafbd95c9e9b056f482e3a04.jpeg

Reasumując, tak jak wspomina  @przemekspce i @loco50 - do cięższych prac, może się nadaje - tu osobiście wolę fixeda, jakoś bardziej im ufam i bezpieczniej się czuję, na EDC jednak mi nie przypasował - także w kieszeni zostanie moja stara mała sebenza. Ten nadaje się do nerki, plecaka, bądź głębokich spodni bojówek 

3 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

Mi układa się bardzo fajnie, i przy mocnym nawet uścisku nie czuje dyskomfortu. W lewej dłoni już uwiera mnie klips pod małym palcem - ale ja praworęczny jestem 😂

i fotki na szybko…

IMG_6248.thumb.jpeg.38167959b987478a2b039d7474542985.jpeg

IMG_6251.thumb.jpeg.8221107d69b5587e31aa607c4e35708b.jpeg

IMG_6250.thumb.jpeg.8141b2a9856e0e81bc8c7a1698c822ca.jpeg

8 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

Ty Ekspert, doradca:

- nóż był bee

- teraz jest cool

- i na dodatek posługujesz się zdjęciami z netu lub prtscn wycinków z filmów

Nóż w micarcie to zupełnie inny nóż, niż ten który pokazujesz w ręce (stal klingi 15V vs S30V, Zakładając, że dziary masz tylko na lewej a na prawej nie). Mógłbym jeszcze długo pisać, ale po co szkoda czasu na ciebie i twoje farmazony.

Może znajdź sobie inny temat skoro masz tu wszystkich za debili...(może w innym nabiorą się, że jesteś tylko mistrzem googla)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczony wyżej ER Col Moschin to ładny, tak po włosku dizajnerski nóż o bardzo ograniczonej funkcjonalności z racji bardzo krótkiego chwytu ( wielkoręki nie ma jak go złapać) a wydatny jelec uniemożliwia oparcie kciuka na grzbiecie klingi. Dużo bajeru z racji sygnowania przez włoską jednostkę specjalną, dużo kasy i zero ergonomii. Tu z tanim Ontario RAT 3 w podobnej wielkości i o niebo lepszej użyteczności.

20250127_221615.JPG

O Badacious pisałem już wyżej, że mocny konkurent dla Shamana ale ten drugi jednak przyjemniej leży w ręce z racji wyoblonych krawędzi chwytu. Bodacious ok,ale jednak Shaman. Oczywiście to tylko subiektywna ocena.

20250127_221716.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Ty Ekspert, doradca:

- nóż był bee

- teraz jest cool

- i na dodatek posługujesz się zdjęciami z netu lub prtscn wycinków z filmów

Nóż w micarcie to zupełnie inny nóż, niż ten który pokazujesz w ręce (stal klingi 15V vs S30V

nim zacząłeś pisać te bzdury, wystarczyło sprawdzić stronę https://www.spyderco.com/?s=SHAMAN, choć z powyższego można wywnioskować, że nie rozumiesz tego co czytasz

2 bądź 3 rodzaje Micarty dla wersji brązowej i zielonej

i dodatkowe różne blachy

CPM S90V

Z-Wear

CPM CRU-WEAR

2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Zakładając, że dziary masz tylko na lewej a na prawej nie). Mógłbym jeszcze długo pisać, ale po co szkoda czasu na ciebie i twoje farmazony.

Może znajdź sobie inny temat skoro masz tu wszystkich za debili...(może w innym nabiorą się, że jesteś tylko mistrzem googla)

Jeśli tylko taka twoja wola, możesz obejrzeć obie ręce z bliska ba - może nawet numer buta poznać, wystarczy że wyślesz adres na PW i poznasz mnie bliżej :D

Także "odbij w lewo" niezbyt mądry chłopaku, bo znów intelektem nie błysnąłeś - tak w dziale HI-FI jak i tu, napiąłeś się i ... pobrudziłeś jedynie spodnie :D

Zapraszam serdecznie do kontaktu :D tu już koniec dyskusji niskich lotów, żeby odwiertem w szambie tego nie nazwać

P.S    za dobrą forumową radą lądujesz w "ignorowanych" także jedynie PW

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Rzeczony wyżej ER Col Moschin to ładny, tak po włosku dizajnerski nóż o bardzo ograniczonej funkcjonalności z racji bardzo krótkiego chwytu ( wielkoręki nie ma jak go złapać) a wydatny jelec uniemożliwia oparcie kciuka na grzbiecie klingi. Dużo bajeru z racji sygnowania przez włoską jednostkę specjalną, dużo kasy i zero ergonomii. Tu z tanim Ontario RAT 3 w podobnej wielkości i o niebo lepszej użyteczności.

20250127_221615.JPG

O Badacious pisałem już wyżej, że mocny konkurent dla Shamana ale ten drugi jednak przyjemniej leży w ręce z racji wyoblonych krawędzi chwytu. Bodacious ok,ale jednak Shaman. Oczywiście to tylko subiektywna ocena.

20250127_221716.JPG

Widoczny na zdjęciu powyżej Col Moschin to jego skrócona wersja C (zapewne od "corto"), służąca być może do dłubania w zębach (może jednak nie do dłubania, na walce nożem bojowym mało się znam, ale mnie też ta krótka rękojeść wydaje się dziwna). W każdym razie wersja zdecydowanie kompaktowa w porównaniu z oryginalną. Tego małego nigdy nie miałem w ręce.

Projekt oryginalny wygląda następująco:

col-moschin-extrema-ratio.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

nim zacząłeś pisać te bzdury, wystarczyło sprawdzić stronę https://www.spyderco.com/?s=SHAMAN, choć z powyższego można wywnioskować, że nie rozumiesz tego co czytasz

2 bądź 3 rodzaje Micarty dla wersji brązowej i zielonej

i dodatkowe różne blachy

CPM S90V

Z-Wear

CPM CRU-WEAR

Jeśli tylko taka twoja wola, możesz obejrzeć obie ręce z bliska ba - może nawet numer buta poznać, wystarczy że wyślesz adres na PW i poznasz mnie bliżej :D

Także "odbij w lewo" niezbyt mądry chłopaku, bo znów intelektem nie błysnąłeś - tak w dziale HI-FI jak i tu, napiąłeś się i ... pobrudziłeś jedynie spodnie :D

Zapraszam serdecznie do kontaktu :D tu już koniec dyskusji niskich lotów, żeby odwiertem w szambie tego nie nazwać

P.S    za dobrą forumową radą lądujesz w "ignorowanych" także jedynie PW

Nawet linkując strzelasz sam sobie w kolano! 

Nadal nie ogarnąłeś, że posługując się czyimś zdjęciem wkleiłeś nóż, który formalnie nie istnieje.

Albo jest podróbą, albo ktoś dokonał przekładki (taki miał widocznie kaprys) bo nigdy nie powstało 15V w mikarcie.

W każdym razie to nie twój nóż,  dlatego nic o nim nie wiesz.

Ty masz sam siebie dodać do ignorowanych - zakumaj to wreszcie.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osmo, groźby rodem z czasów piaskownicy, kiedy jeden dzieciak zdeptał drugiemu długo budowany zamek z piasku. Bądźmy poważni, to jest wątek +18. Serio, chcesz kopać po mordzie każdego oponenta? 😬

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi