Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Szymon czego używasz do ostrzenia? Mój kershaw też tak na początku golił ale nie potrafię na razie dojść do takiej ostrości

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Ja jakiś czas temu kupiłem na alle trzy kamienie o różnej gradacji. Też byłem zaskoczony, jak zobaczyłem, że mogę ogolić się kuchenniakiem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Szymon czego używasz do ostrzenia? Mój kershaw też tak na początku golił ale nie potrafię na razie dojść do takiej ostrości

 

Niedawno kupiłem sobie diament 400/1000.

Ostrzalka_diamentowa_Taidea_400-1000_T12

 

Jak mnie najdzie w przyszłości (pewnie niedalekiej) to dojdzie jeszcze coś drobniejszego (widziałem zachęcający kamień wodny 3000/8000)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jakiś czas temu kupiłem na alle trzy kamienie o różnej gradacji. Też byłem zaskoczony, jak zobaczyłem, że mogę ogolić się kuchenniakiem. ;)

Ja podobnie, plus na skórze kończę.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a przystawki do utrzymania kąta ostrza używacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

a przystawki do utrzymania kąta ostrza używacie?

 

ja ostrzę z ręki. Mam taka nakładkę do utrzymywania kąta, ale bardziej mi ona przeszkadza niż ułatwia.

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Ja też z ręki, bez przystawek (nawet nie wiedziałem, że takie są ).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Ja też z ręki, bez przystawek (nawet nie wiedziałem, że takie są ).

 

wiele nie straciłeś :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z tym kątem to chyba tylko dużo teorii a w praktyce to jak nóż ostry to tnie, jak nie to ciąć nie będzie  :P  przez chwilę się zastanawiałem nad tą przystawką ale chyba sobie podaruję. Opłaca się dorzucać do diamentu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

z tym kątem to chyba tylko dużo teorii a w praktyce to jak nóż ostry to tnie, jak nie to ciąć nie będzie  :P  przez chwilę się zastanawiałem nad tą przystawką ale chyba sobie podaruję. Opłaca się dorzucać do diamentu?

 

Kąt jest ważny, ale spokojnie da się go trzymać bez przystawki - kwestia odrobiny wprawy (ja na przykład w miarę szybko załapałem na tyle żeby uzyskać efekt jaki widać wyżej).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam też przyzwyczaiłem się do mojej podręcznej kostki - tak ze 7 cm na 2 coś tam.  :). Z jednej strony diament, z drugiej ceramika. Na początku trochę topornie mi to szło - trenowałem na Opinelu, ale obecnie mam w domu same brzytewki. Najbardziej dumny jestem z kuchenniaka, który odziedziczyłem po poprzednim lokatorze wynajmowanego mieszkania. Gdyby nie wyprofilowanie, to nie wiedziałbym, która krawędź kroi. Diamentem wyrobiłem nową krawędź, później ceramika. Obecnie można nim robić wycinanki. Najlepsze efekty mam wtedy, jak ceramiczną stroną obrabiam jedną i drugą stronę krawędzi, wiele razy, bez dociskania. Jak tarcie znika i nóż zaczyna płynąć po kostce, to przeważnie znak, że można się golić :D.

 

Tak to z grubsza wygląda:

Fallkniven_DC3_Whetstone.jpg?v=143748315

Małe to trochę, ale przyzwyczaiłem się i za jakiś czas wypróbuję na VG10.

Może to już zaburzenia kompulsywne, ale przed każdym gotowaniem, zawsze daję nożom parę pociągnięć po skórze (akurat świetnie nadaje się do tego pochewka na osełkę), Taka brzytwa w kuchni to coś pięknego :P

Edytowane przez atrax

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To weź teraz jeszcze pasek do spodni ale ze skóry - zaczep sprzączką choćby o drzwi i dalej ostrz tak stary golibroda brzytwę po 15 minutach takiej polerki nóż będzie ostry jak brzytwa (dosłownie) 

Zrobiłem tak kiedyś i byłem w szoku jak ostry może być nóż - tylko to trochę zabawy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja podobnie, plus na skórze kończę.

O doczytałem teraz  że już o tym wspomniałeś  -_-  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Używam tego samego zestawu co seiken, chyba nawet kupiony u tego sprzedawcy. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Burns ta ostrzałka z foty to  sie nadaje na biwak

do dobrego noża w życiu bym jej nie użył a tym bardziej do kuchennego

ona niszczy krawędź tnącą ostrze wyglada jak piła :unsure:

jak kogos stać na dobry nóż to nie radze oszczędzać na ostrzałce

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co nie zmienia faktu, że sprzedawca żyje z niej od wielu lat ;)

Dodam, że dobre noże ostrzy na Lanskym.

Z drugiej strony, siekera ostrzona tym ustrojstwem tnie karteczki jak brzytwa. a dla 95% gospodarstw domowych z ich nożami to najtańszy i najłatwiejszy sposób ostrzenia. Babcia sobie poradzi z naostrzeniem kuchennego noża w pół minuty, który potem skapciałego pomidorka pokroi jak złoto ;)

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
mam tych ostrzałek kilka wśród rodziny i znajomych - każdy jest zadowolony. Oglądałem ostrza pod lupą i operując dociskiem można uzyskać gładka krawędź. Inne biwakowe w typie Lansky to przy niej porażka. No i nóż nie jest porysowany poza krawędź tnącą. Czego ja nie jestem jeszcze w stanie uzyskać na ręcznych osełkach. Fabrycznie może ostrzone są na jeszcze bardziej zaawansowanych szlifierkach wodnych niż ta na filmie...

Nóż po tej ostrzałce przechodzi test kartki i włosów - mi to wystarczy a przynajmniej mam pewność że nie zepsuję nim ostrza w przeciwieństwie do kamienia...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

mam tych ostrzałek kilka wśród rodziny i znajomych - każdy jest zadowolony. Oglądałem ostrza pod lupą i operując dociskiem można uzyskać gładka krawędź. Inne biwakowe w typie Lansky to przy niej porażka. No i nóż nie jest porysowany poza krawędź tnącą. Czego ja nie jestem jeszcze w stanie uzyskać na ręcznych osełkach. Fabrycznie może ostrzone są na jeszcze bardziej zaawansowanych szlifierkach wodnych niż ta na filmie...

Nóż po tej ostrzałce przechodzi test kartki i włosów - mi to wystarczy a przynajmniej mam pewność że nie zepsuję nim ostrza w przeciwieństwie do kamienia...

 

 

Tylko że to na filmie, to nie jest ostrzenie tylko formowanie szlifu na brzytwie. Do ostrzenia to tam jest jeszcze bardzo daleko. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wiem, ale nie mogę trafić na te chłodzone wodą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kontynuując w przeciwieństwie do ostrzałki.pl zdecydowanie odradzam poniższy produkt:

0_0_productGfx_6ff9c79e09764a2b87b4615d1

ona nawet na poniższym filmie i mu podobnych nie ostrzy i jest to zgodne z prawdą:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko że pokazałeś zabawkę Lansky. Pan Metal Plast używa innej.

:)

Natomiast jeden znany kucharz z bujnym wąsem regularnie kupuje u ostrzalka.pl

Jak pisałem 95% albo i więcej użytkowników noży będzie zadowolonych z tego urządzenia i nie potrzebuje w kuchni, garażu, altanie niczego lepszego.

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lansky system to co innego

po za tym móje noże mają krawęź tnąca od 10 stopni do 20

ta ostrzałka co pokazałes nie poradzi sobie z takimi kątami

po za tym mam noże ze stali M390 i S35VN  to na takiej pierdułce bym sie zamęczł

Dla mnie ta ostrzałka to badziew ale ja jestem wymagający 

dla przecietnego użytkownika fiskarsów lub vicków może być ok

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.