trollu 721 #2701 Napisano 29 Listopada 2015 Szymon czego używasz do ostrzenia? Mój kershaw też tak na początku golił ale nie potrafię na razie dojść do takiej ostrości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2702 Napisano 29 Listopada 2015 Ja jakiś czas temu kupiłem na alle trzy kamienie o różnej gradacji. Też byłem zaskoczony, jak zobaczyłem, że mogę ogolić się kuchenniakiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2703 Napisano 29 Listopada 2015 Szymon czego używasz do ostrzenia? Mój kershaw też tak na początku golił ale nie potrafię na razie dojść do takiej ostrości Niedawno kupiłem sobie diament 400/1000. Jak mnie najdzie w przyszłości (pewnie niedalekiej) to dojdzie jeszcze coś drobniejszego (widziałem zachęcający kamień wodny 3000/8000) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2704 Napisano 29 Listopada 2015 Ja jakiś czas temu kupiłem na alle trzy kamienie o różnej gradacji. Też byłem zaskoczony, jak zobaczyłem, że mogę ogolić się kuchenniakiem. Ja podobnie, plus na skórze kończę. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #2705 Napisano 29 Listopada 2015 a przystawki do utrzymania kąta ostrza używacie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2706 Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) a przystawki do utrzymania kąta ostrza używacie? ja ostrzę z ręki. Mam taka nakładkę do utrzymywania kąta, ale bardziej mi ona przeszkadza niż ułatwia. Edytowane 29 Listopada 2015 przez Szymon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2707 Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Ja też z ręki, bez przystawek (nawet nie wiedziałem, że takie są ). Edytowane 29 Listopada 2015 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2708 Napisano 29 Listopada 2015 Ja też z ręki, bez przystawek (nawet nie wiedziałem, że takie są ). wiele nie straciłeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #2709 Napisano 29 Listopada 2015 z tym kątem to chyba tylko dużo teorii a w praktyce to jak nóż ostry to tnie, jak nie to ciąć nie będzie przez chwilę się zastanawiałem nad tą przystawką ale chyba sobie podaruję. Opłaca się dorzucać do diamentu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2710 Napisano 29 Listopada 2015 z tym kątem to chyba tylko dużo teorii a w praktyce to jak nóż ostry to tnie, jak nie to ciąć nie będzie przez chwilę się zastanawiałem nad tą przystawką ale chyba sobie podaruję. Opłaca się dorzucać do diamentu? Kąt jest ważny, ale spokojnie da się go trzymać bez przystawki - kwestia odrobiny wprawy (ja na przykład w miarę szybko załapałem na tyle żeby uzyskać efekt jaki widać wyżej). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atrax 62 #2711 Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Sam też przyzwyczaiłem się do mojej podręcznej kostki - tak ze 7 cm na 2 coś tam. . Z jednej strony diament, z drugiej ceramika. Na początku trochę topornie mi to szło - trenowałem na Opinelu, ale obecnie mam w domu same brzytewki. Najbardziej dumny jestem z kuchenniaka, który odziedziczyłem po poprzednim lokatorze wynajmowanego mieszkania. Gdyby nie wyprofilowanie, to nie wiedziałbym, która krawędź kroi. Diamentem wyrobiłem nową krawędź, później ceramika. Obecnie można nim robić wycinanki. Najlepsze efekty mam wtedy, jak ceramiczną stroną obrabiam jedną i drugą stronę krawędzi, wiele razy, bez dociskania. Jak tarcie znika i nóż zaczyna płynąć po kostce, to przeważnie znak, że można się golić . Tak to z grubsza wygląda:Małe to trochę, ale przyzwyczaiłem się i za jakiś czas wypróbuję na VG10.Może to już zaburzenia kompulsywne, ale przed każdym gotowaniem, zawsze daję nożom parę pociągnięć po skórze (akurat świetnie nadaje się do tego pochewka na osełkę), Taka brzytwa w kuchni to coś pięknego . Edytowane 30 Listopada 2015 przez atrax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #2712 Napisano 30 Listopada 2015 To weź teraz jeszcze pasek do spodni ale ze skóry - zaczep sprzączką choćby o drzwi i dalej ostrz tak stary golibroda brzytwę po 15 minutach takiej polerki nóż będzie ostry jak brzytwa (dosłownie) Zrobiłem tak kiedyś i byłem w szoku jak ostry może być nóż - tylko to trochę zabawy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #2713 Napisano 30 Listopada 2015 Ja podobnie, plus na skórze kończę.O doczytałem teraz że już o tym wspomniałeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2714 Napisano 30 Listopada 2015 Do folderów i nie za wielkich fixedów to niezły jest Lansky systemdo kuchenniaków czajna Apex nie jest złyja kuchenne ostrze na kamieniach wodnych krajowychhttp://allegro.pl/ostrzalka-kamienna-do-ostrzenia-nozy-komplet-i5797417924.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2715 Napisano 30 Listopada 2015 Używam tego samego zestawu co seiken, chyba nawet kupiony u tego sprzedawcy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #2716 Napisano 30 Listopada 2015 rewelacja: albo jeszcze większa: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2717 Napisano 30 Listopada 2015 Burns ta ostrzałka z foty to sie nadaje na biwakdo dobrego noża w życiu bym jej nie użył a tym bardziej do kuchennegoona niszczy krawędź tnącą ostrze wyglada jak piła jak kogos stać na dobry nóż to nie radze oszczędzać na ostrzałce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #2718 Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Co nie zmienia faktu, że sprzedawca żyje z niej od wielu lat Dodam, że dobre noże ostrzy na Lanskym. Z drugiej strony, siekera ostrzona tym ustrojstwem tnie karteczki jak brzytwa. a dla 95% gospodarstw domowych z ich nożami to najtańszy i najłatwiejszy sposób ostrzenia. Babcia sobie poradzi z naostrzeniem kuchennego noża w pół minuty, który potem skapciałego pomidorka pokroi jak złoto Edytowane 30 Listopada 2015 przez Adi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #2719 Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) mam tych ostrzałek kilka wśród rodziny i znajomych - każdy jest zadowolony. Oglądałem ostrza pod lupą i operując dociskiem można uzyskać gładka krawędź. Inne biwakowe w typie Lansky to przy niej porażka. No i nóż nie jest porysowany poza krawędź tnącą. Czego ja nie jestem jeszcze w stanie uzyskać na ręcznych osełkach. Fabrycznie może ostrzone są na jeszcze bardziej zaawansowanych szlifierkach wodnych niż ta na filmie...Nóż po tej ostrzałce przechodzi test kartki i włosów - mi to wystarczy a przynajmniej mam pewność że nie zepsuję nim ostrza w przeciwieństwie do kamienia... Edytowane 30 Listopada 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2720 Napisano 30 Listopada 2015 mam tych ostrzałek kilka wśród rodziny i znajomych - każdy jest zadowolony. Oglądałem ostrza pod lupą i operując dociskiem można uzyskać gładka krawędź. Inne biwakowe w typie Lansky to przy niej porażka. No i nóż nie jest porysowany poza krawędź tnącą. Czego ja nie jestem jeszcze w stanie uzyskać na ręcznych osełkach. Fabrycznie może ostrzone są na jeszcze bardziej zaawansowanych szlifierkach wodnych niż ta na filmie...Nóż po tej ostrzałce przechodzi test kartki i włosów - mi to wystarczy a przynajmniej mam pewność że nie zepsuję nim ostrza w przeciwieństwie do kamienia... Tylko że to na filmie, to nie jest ostrzenie tylko formowanie szlifu na brzytwie. Do ostrzenia to tam jest jeszcze bardzo daleko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #2721 Napisano 30 Listopada 2015 wiem, ale nie mogę trafić na te chłodzone wodą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #2722 Napisano 30 Listopada 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #2723 Napisano 30 Listopada 2015 kontynuując w przeciwieństwie do ostrzałki.pl zdecydowanie odradzam poniższy produkt:ona nawet na poniższym filmie i mu podobnych nie ostrzy i jest to zgodne z prawdą: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #2724 Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Tylko że pokazałeś zabawkę Lansky. Pan Metal Plast używa innej.Natomiast jeden znany kucharz z bujnym wąsem regularnie kupuje u ostrzalka.plJak pisałem 95% albo i więcej użytkowników noży będzie zadowolonych z tego urządzenia i nie potrzebuje w kuchni, garażu, altanie niczego lepszego. Edytowane 30 Listopada 2015 przez Adi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2725 Napisano 30 Listopada 2015 Lansky system to co innegopo za tym móje noże mają krawęź tnąca od 10 stopni do 20ta ostrzałka co pokazałes nie poradzi sobie z takimi kątamipo za tym mam noże ze stali M390 i S35VN to na takiej pierdułce bym sie zamęczłDla mnie ta ostrzałka to badziew ale ja jestem wymagający dla przecietnego użytkownika fiskarsów lub vicków może być ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach