Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja rozumiem taką pasję, tylko ze swojego doświadczenia (a jak pisałem miałem w ręku noże za 2k zł) osobiście nie stwierdziłem, że za cenę kilkadziesiąt razy większą dostaje się nóż kuchenny o proporcjonalnie większej funkcjonalności. Bo to nie do końca jest prawdą.

Analogicznie - jakoś nikt z pasjonatów zegarków nie wmawia posiadaczom kwarca, że taka Omega za większe pieniądze daje większą funkcjonalność, niż kwarc.

Właśnie to jest zdefiniowana jako pasja....

Owszem, wizualnie jest to cudo produkt, zwłaszcza w porównaniu do typowego narzędzia kuchennego, jakim są noże tańsze, ale nadal jest to nóż dla którego wyzwaniem jest pomidor, a z tym wyzwaniem poradzi sobie nawet pikutek.

Nóż kuchenny to nie miecz, czy nóż "terenowy", gdzie faktycznie metalurgia, całe te rzemieślnicze arkana sprawiają, że jeden pójdzie w diabły w kontakcie z drugim mieczem, a na innym szczerba nie zostanie. 

Dlatego jedynym racjonalnym wytłumaczeniem jest po postu pasja :)

Zwykle te tajemnicze wielowiekowe sposoby wykuwania stali, to sprytny zabieg maskowania jakiejś prostej obróbki - na forach tematycznych nie raz pokazywali jak wyglądają owe "tajemnicze techniki". Ogólnie warto bywać na forach dotyczących noży, bo to co robią ludzie, którzy zajęli się tym rzemiosłem z czystej pasji, bez wielowiekowych tradycji, czasami jest nie do opisania, trzeba po prostu obejrzeć ich produkty.

I jak ktoś tam zajrzy, to poczytajcie/popytajcie, co praktycy sądzą o ostrzałkach za 900 zł za sztukę od jednej gradacji.

Edytowane przez rradek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasjonat :);)

Fakt, język niektórych bywa tam mało wysublimowany :(

PS A ja ostatnio przerzuciłem się na noszenie takiej zabawki: 

VN53802a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rradek po co kupiłes drogiego victorinoxa chińczyki podobne robia za 5 dolarów :P

ba nawet  ładniejsze i funkcjonalniejsze  :lol:  :lol:  :lol:

Ps idź na forum knives i tam wygłos swoje teorie na temat nozy i ostrzałek ja jestem tam od wielu lat 

szybko sprowadza Cię na ziemię tylko mniej delikatnie niż my sie staramy

piszesz bzdury o chwytach marketingowych japońskich twórców...........

większej głupoty nie słyszałem

marketing to robi firma Global notabene kiepska

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko na noże się nie brać koledzy... :lol:

[ mam miecz świetlny ^_^ ]

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś takiego licytowałem, ale był w dużo gorszym stanie.

Myślałem, ze będę miał ciekawostkę w kolekcji, ale okazało się, że moja pasja nie była aż tyle warta ;)

rradek po co kupiłes drogiego victorinoxa chińczyki podobne robia za 5 dolarów :P

ba nawet  ładniejsze i funkcjonalniejsze  :lol:  :lol:  :lol:

Przeinaczasz, upraszczasz i niedoczytujesz.

Poza tym skąd wiesz, że go kupiłem?

Kolejne mylne założenie i nadinterpretacja mojego tekstu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to przeinaczam piszesz ,że przerzuciłeś się na noszenie takiej zabawki i  wklejasz fote victorinoxa -nawet jak Ci dali to sprzedaj i kup sobie chińczyka też bedzie funkcjonalny

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko na noże się nie brać koledzy... :lol:

[ mam miecz świetlny ^_^ ]

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to przeinaczam piszesz ,że przerzuciłeś się na noszenie takiej zabawki i  wklejasz fote victorinoxa -nawet jak Ci dali to sprzedaj i kup sobie chińczyka też bedzie funkcjonalny

Co do vicka, to akurat chińczyki nie robią nic nawet zbliżone jakością i funkcjonalnością. 

Gdyby coś było, to bez złośliwości powiem ci, że chętnie bym kupił, nawet z ciekawości.

A trzeba im przyznać, że skubańcy w kwestii takich folderów nieźle dają radę.

Względem jakości materiałów, w tej cenie, Spiritowi dorównuje jedynie Leatherman oraz SOG. 

Nawet byłem zdecydowany wybrać Leathermana Charge, ale jednak Victorinox przebija go jakością wykonania, spasowania elementów.

W Leathermanach, nie wiem czemu, ale zbyt często jak na taką markę można trafić na źle spasowane modele, z luzami itp.

No i mimo wszystko vicek o ile wiem całość wykonuje ze stali 440, a leatherman bodaj 420, a tylko ostrze z nieco lepszej.

Nie wiem (albo zapomniałem) jak to wygląda w przypadku produktów SOG-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasjonat :);)

Fakt, język niektórych bywa tam mało wysublimowany :(

VN53802a.jpg

Sam mam podobnego i ma jedną poważną, bardzo poważną wadę, nie ma wbudowanego korkociągu  :P

A dołączone a nie zintegrowane akcesoria pozostawię bez komentarza bo to przerost formy nad treścią - jak ma coś takiego nosić, to równie dobrze mogę zabrać walizkę narzędziową, tam mam nawet lutownicę  :P  :D  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, z korkociągiem nie pomyśleli :)

Ten osprzęt również traktuję raczej jak gadget i o ile sam tool noszę sobie w spodniach, bo całkiem wygodnie układa się w kieszeni, to ta reszta rupieci leży w szufladzie, ewentualnie czasami wkładam do torby jak podejrzewam, że mogę gdzieś grzebać.

Generalnie nie warto dopłacać do tych śrubokręcików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może czemu od jakiegoś czasu na nożach firmy Kershaw zamiast made in USA jest napisane made in China? Kershaw nie robi już żadnych noży w kraju? Kiedy to się stało? Mam nóż Kershaw Big Cyclone kupiony w 2008/2009 i na klindze jest jeszcze made in USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyższe modele sa robione w USA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kershaw to była moja ulubiona firma, ale widzę że zaczynają iść na łatwiznę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam podobnego i ma jedną poważną, bardzo poważną wadę, nie ma wbudowanego korkociągu  :P

A dołączone a nie zintegrowane akcesoria pozostawię bez komentarza bo to przerost formy nad treścią - jak ma coś takiego nosić, to równie dobrze mogę zabrać walizkę narzędziową, tam mam nawet lutownicę  :P  :D  :lol:

Panowie - te narzędzia wielfuncyjne mają jedną wielką zaletę - przydają się właśnie w sytuacjach kiedy nie masz przy sobie "walizki"...

Ja swego czasu, tak trochę "dla jaj" kupiłem sobie to:

https://www.tchibo.pl/narzedzie-wielofunkcyjne-p400071317.html

wziąłem na urlop do lasu... i co chwila z tego korzystałem. Podobnie w pracy - był moment, że wyciągałem co chwila.

W wakacje poznałem gościa, który już ładnych parę lat posiada i użytkuje któregoś multitoola Leatherman... zobaczyłem, pobawiłem się, spodobał mi się... 

Kiedyś sobie sprawię flagowy model: http://www.leatherman.com/charge-tti-7.html 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wakacje poznałem gościa, który już ładnych parę lat posiada i użytkuje któregoś multitoola Leatherman... zobaczyłem, pobawiłem się, spodobał mi się... 

Kiedyś sobie sprawię flagowy model: http://www.leatherman.com/charge-tti-7.html 

Mówisz o którymś z tych?

https://www.militaria.pl/zloty_leatherman_t228906.xml?search-clause=z%C5%82oty%20leatherman

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz na pewno zadowolony.

Natomiast dobrze by było, abyś przed zakupem rozpakował go i obejrzał.

Ja swego czasu byłem na niego mocno napalony, ale jak mi sprzedawca rozpakował w sklepie, to okazało się że miał luzy, które dla mnie nie powinny mieć miejsca w tej klasie produktu.

Kolejnego już nie chciał rozpakowywać, więc zrezygnowałem z zakupu.

Potem w necie doczytałem, że Leathermany, nawet te z wysokiej półki, bywają właśnie kiepsko spasowane, co dziwi przy ich jakości.

Właśnie dlatego zostałem przy zawsze trzymającym jakość Vicku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zakup kuchenniaka odłożyłem na przyszły rok z kilku powodów. Tymczasem dzisiaj przyszedł taki ze sklepu zabawkowego:

DSC_0450.JPG

Będzie na samotne spacery po lesie i w górach (parę wyjazdów się szykuje, z jednego właśnie wróciłem) . Przy okazji żonie "gwazdkowy" problem rozwiązałem (dlatego jeszcze w opakowaniu) . No i wreszcie moja finka z łosiem pójdzie na zasłużoną emeryturę.   ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.
Dokliknąłem sobie taki kamyczek 

Taidea_2000_5000.JPG 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O fajny.A gdzie i co kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi