Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda, drut wygląda strasznie plebejsko, ale mieszkam we Francji. Tutaj za taki klips przy gaciach, po 10 minutach leżałbym z twarzą w paryskim rynsztoku, otoczony przez grupę sił specjalnych. Nóż w kieszeni noszę jedynie w pracy, gdzie nikt na to nie zwraca uwagi / wszyscy przywykli :D.

W ogóle, jeśli chodzi o klips, to bardzo podoba mi się to, co zrobili w tym moim Bokerze. Jak dla mnie, piękny kawał noża, tylko raczej jego konstrukcja nie pozwala na cięższą robotę. To taki nożyk do kuchni i listów. Bardziej klasyfikowany jako gentelman's knive, niż typowy EDC. Stąd też pomysł na kupno czegoś nieco bardziej uniwersalnego.

P.S. Dzisiaj widziałem tego gigantycznego Opinela. Z rozłożonym ostrzem wyglądał jak krótki miecz.

Edytowane przez atrax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Prawda, drut wygląda strasznie plebejsko, ale mieszkam we Francji. Tutaj za taki klips przy gaciach, po 10 minutach leżałbym z twarzą w paryskim rynsztoku, otoczony przez grupę sił specjalnych. Nóż w kieszeni noszę jedynie w pracy, gdzie nikt na to nie zwraca uwagi / wszyscy przywykli :D.

W ogóle, jeśli chodzi o klips, to bardzo podoba mi się to, co zrobili w tym moim Bokerze. Jak dla mnie, piękny kawał noża, tylko raczej jego konstrukcja nie pozwala na cięższą robotę. To taki nożyk do kuchni i listów. Bardziej klasyfikowany jako gentelman's knive, niż typowy EDC. Stąd też pomysł na kupno czegoś nieco bardziej uniwersalnego.

P.S. Dzisiaj widziałem tego gigantycznego Opinela. Z rozłożonym ostrzem wyglądał jak krótki miecz.

No w niektórych krajach jest ostre prawo odnośnie noży. W Polsce na szczęście nie jest źle, a nawet jest dobrze pod tym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co kojarzę, to dopiero "urządzenia" z ostrzami powyżej 30 cm są traktowane jako broń biała i trzeba mieć na nie pozwolenie.

Skoro wszyscy się chwalą, to i ja...

W moim "schowku", oprócz Victorinox Handyman jest również Muela Mirage 20 i katana. Oczywiście nieoryginalna, ale z porządnej stali, kuta, choć bez hamona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce prawo jest bardzo liberalne.

Możesz chodzić po ulicach z mieczem obosiecznym o długości 1,5 m na plecach i dwoma maczetami w rękach. 

Natomiast nie wolno mieć ostrzy ukrytych w innych przedmiotach, np w lasce czy parasolu.

Wszystko reguluje ustawa o broni i amunicji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

W Polsce prawo jest bardzo liberalne.

Możesz chodzić po ulicach z mieczem obosiecznym o długości 1,5 m na plecach i dwoma maczetami w rękach.

Natomiast nie wolno mieć ostrzy ukrytych w innych przedmiotach, np w lasce czy parasolu.

Wszystko reguluje ustawa o broni i amunicji.

Dokładnie tak. Nie ma żadnych regulacji na temat wielkości ostrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie tak,choć ustawodawca pozostawia lukę ...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Teoretycznie tak,choć ustawodawca pozostawia lukę ...

A gdzie jeśli można wiedzieć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Sanremu 710 - jestem mega pozytywnie zaskoczony.

3c7488e53b1db2cf08c3000edd3ad9f4.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Sanremu 710 - jestem mega pozytywnie zaskoczony.

3c7488e53b1db2cf08c3000edd3ad9f4.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ni zły nie jest jak na tę cenę, ale ma kilka oczywistych wad. No ale nie można mieć wszystkiego. Tez mam i używam, ale czas na jakąś zmianę na coś z wyższej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny ten Sanremu :)

A do mnie przed chwilą przyszedł ten Manix 2 (Gen 2).

Pierwsze wrażenia naprawdę świetne. Zbudowany jak czołg. Żadnych luzów, pięknie naostrzony fabrycznie. Kawał dobrego narzędzia - i ciężki.

W tej wersji klips jednak nie jest drutowaty, co odkryłem dopiero przy otworzeniu paczki. Szczerze mówiąc, to nawet nie zwracałem na to uwagi przy zamówieniu ;).

Z góry przepraszam za zdjęcia wykonane zdechłym kretem, ale kret nie chciał współpracować przy nocnym świetle żarówkowym, a do lustrzanki nie mam teraz dostępu :).

1.

okV00qN.jpg

2. I jeszcze ta moja "mikrokolekcja".

PtCxy02.jpg

3.

2jPmVst.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie jeśli można wiedzieć?

W interpretacji.

Sprobuj zaprezentować swoje skarby w klubie,autobusie czy innym miejscu użytecznosci publicznej.

Mozesz mieć niewielkie, ale kłopoty.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Na początek przygody z nożami takie sanremu wystarczy ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

W interpretacji.

Sprobuj zaprezentować swoje skarby w klubie,autobusie czy innym miejscu użytecznosci publicznej.

Mozesz mieć niewielkie, ale kłopoty.

W pubie Kwadrat zdarza mi się regularnie. Ale tam już znają te ekipę i wiedzą że zawsze na stole leżą zegarki i noże

Poza tym jeśli w danym miejscu nie mają szczegolnych przpisow i ochrona nie "trzepie" to za samo to, że będę miał w kieszeni nikt mi nic nie zrobi. Wyciągnięcie i bawienie się nożem to jednak już troche więcej niż posiadanie. Tak samo jak możesz mieć w kieszeni papierosy w miejscu, w którym jest zakaz palenia.

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pubie Kwadrat zdarza mi się regularnie. Ale tam już znają te ekipę i wiedzą że zawsze na stole leżą zegarki i noże

Poza tym jeśli w danym miejscu nie mają szczegolnych przpisow i ochrona nie "trzepie" to za samo to, że będę miał w kieszeni nikt mi nic nie zrobi. Wyciągnięcie i bawienie się nożem to jednak już troche więcej niż posiadanie. Tak samo jak możesz mieć w kieszeni papierosy w miejscu, w którym jest zakaz palenia.

Szymon, prawo jest,ale zycie je weryfikuje....i zaręczam Ci ze są sytuacje w ktorych nawet to co masz w kieszeni będzie dzialać na Twoją niekorzysć.

Koniec :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Grunt żeby do nich nie dopuszczać; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od dwóch lat ma takiego. porządny nóż, a w razie potrzeby wyrzucam w kanał z mniejszym żalem niż coś za kilka czy kilkanaście stówek. Kosztował 60zyli 

mbYzN7.jpg
FGlTwU.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Ja od dwóch lat ma takiego. porządny nóż, a w razie potrzeby wyrzucam w kanał z mniejszym żalem niż coś za kilka czy kilkanaście stówek. Kosztował 60zyli

mbYzN7.jpg

FGlTwU.jpg

One spoko są. Ale wkurza mnie w nim to, że ten flipper to tylko figurant...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co masz na myśli, ale flipper działa świetnie, otwiera się jak automat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Fliper nie ma wspomagania, ale też nie ma żadnego problemu, żeby otworzyć nóż przy jego pomocy. Mam i sobie chwalę. Jedynie okładki mogłyby być lepsze jakościowo, bo przy dłuższym używaniu są zdecydowanie "mniej przyjemne" w odbiorze od tych np. w Kershawach (ale też oczywiście półka cenowa nie ta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

To prawda. Fliper nie ma wspomagania, ale też nie ma żadnego problemu, żeby otworzyć nóż przy jego pomocy. Mam i sobie chwalę. Jedynie okładki mogłyby być lepsze jakościowo, bo przy dłuższym używaniu są zdecydowanie "mniej przyjemne" w odbiorze od tych np. w Kershawach (ale też oczywiście półka cenowa nie ta).

Nie wiem co masz na myśli, ale flipper działa świetnie, otwiera się jak automat

To ja nie wiem. Macałem kilka egzemplarzy tego noża (fabrycznie nowe tez) i bez ruchu nadgarstkiem można było zapomnieć o pełnym otwarciu.... stąd moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja nie wiem. Macałem kilka egzemplarzy tego noża (fabrycznie nowe tez) i bez ruchu nadgarstkiem można było zapomnieć o pełnym otwarciu.... stąd moja opinia.

Tak jak w każdym nożu bez wspomagania otwieranie flipperem bez ruchu nadgarstka jest, nazwijmy to niedynamiczne, ale możliwe. Ale z moich doświadczeń to typowe w nożach bez sprężyny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no faktycznie ruch nadgarstkiem jest potrzebny, ale naprawde minimalny. Nie mialem innego noza tego typu i w ogole nie jestem tak wymagajacy ja Ty ;-). Nie jest idealnie, ale figurantem to tez bym go nie nazwal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Tak jak w każdym nożu bez wspomagania otwieranie flipperem bez ruchu nadgarstka jest, nazwijmy to niedynamiczne, ale możliwe. Ale z moich doświadczeń to typowe w nożach bez sprężyny.

To nie widziałeś dobrego flippera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie widziałeś dobrego flippera :)

Nawet mam taki, ale zapłaciłem za niego 5 x drożej i oczywiście jest różnica, ale to już kwestia, ile chce się wydać  ;)

Niemniej określenie figurant w tym przypadku to jednak moim zdaniem nieuzasadnione deprecjonowanie  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi