atrax 62 #2951 Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Prawda, drut wygląda strasznie plebejsko, ale mieszkam we Francji. Tutaj za taki klips przy gaciach, po 10 minutach leżałbym z twarzą w paryskim rynsztoku, otoczony przez grupę sił specjalnych. Nóż w kieszeni noszę jedynie w pracy, gdzie nikt na to nie zwraca uwagi / wszyscy przywykli . W ogóle, jeśli chodzi o klips, to bardzo podoba mi się to, co zrobili w tym moim Bokerze. Jak dla mnie, piękny kawał noża, tylko raczej jego konstrukcja nie pozwala na cięższą robotę. To taki nożyk do kuchni i listów. Bardziej klasyfikowany jako gentelman's knive, niż typowy EDC. Stąd też pomysł na kupno czegoś nieco bardziej uniwersalnego. P.S. Dzisiaj widziałem tego gigantycznego Opinela. Z rozłożonym ostrzem wyglądał jak krótki miecz. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez atrax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2952 Napisano 18 Stycznia 2016 Prawda, drut wygląda strasznie plebejsko, ale mieszkam we Francji. Tutaj za taki klips przy gaciach, po 10 minutach leżałbym z twarzą w paryskim rynsztoku, otoczony przez grupę sił specjalnych. Nóż w kieszeni noszę jedynie w pracy, gdzie nikt na to nie zwraca uwagi / wszyscy przywykli . W ogóle, jeśli chodzi o klips, to bardzo podoba mi się to, co zrobili w tym moim Bokerze. Jak dla mnie, piękny kawał noża, tylko raczej jego konstrukcja nie pozwala na cięższą robotę. To taki nożyk do kuchni i listów. Bardziej klasyfikowany jako gentelman's knive, niż typowy EDC. Stąd też pomysł na kupno czegoś nieco bardziej uniwersalnego. P.S. Dzisiaj widziałem tego gigantycznego Opinela. Z rozłożonym ostrzem wyglądał jak krótki miecz.No w niektórych krajach jest ostre prawo odnośnie noży. W Polsce na szczęście nie jest źle, a nawet jest dobrze pod tym względem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrosi 3 #2953 Napisano 18 Stycznia 2016 Z tego co kojarzę, to dopiero "urządzenia" z ostrzami powyżej 30 cm są traktowane jako broń biała i trzeba mieć na nie pozwolenie.Skoro wszyscy się chwalą, to i ja...W moim "schowku", oprócz Victorinox Handyman jest również Muela Mirage 20 i katana. Oczywiście nieoryginalna, ale z porządnej stali, kuta, choć bez hamona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #2954 Napisano 18 Stycznia 2016 W Polsce prawo jest bardzo liberalne.Możesz chodzić po ulicach z mieczem obosiecznym o długości 1,5 m na plecach i dwoma maczetami w rękach. Natomiast nie wolno mieć ostrzy ukrytych w innych przedmiotach, np w lasce czy parasolu.Wszystko reguluje ustawa o broni i amunicji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2955 Napisano 18 Stycznia 2016 W Polsce prawo jest bardzo liberalne.Możesz chodzić po ulicach z mieczem obosiecznym o długości 1,5 m na plecach i dwoma maczetami w rękach. Natomiast nie wolno mieć ostrzy ukrytych w innych przedmiotach, np w lasce czy parasolu.Wszystko reguluje ustawa o broni i amunicji.Dokładnie tak. Nie ma żadnych regulacji na temat wielkości ostrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2956 Napisano 18 Stycznia 2016 Teoretycznie tak,choć ustawodawca pozostawia lukę ... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2957 Napisano 19 Stycznia 2016 Teoretycznie tak,choć ustawodawca pozostawia lukę ... A gdzie jeśli można wiedzieć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #2958 Napisano 19 Stycznia 2016 Sanremu 710 - jestem mega pozytywnie zaskoczony. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2959 Napisano 19 Stycznia 2016 Sanremu 710 - jestem mega pozytywnie zaskoczony. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu TapatalkaNi zły nie jest jak na tę cenę, ale ma kilka oczywistych wad. No ale nie można mieć wszystkiego. Tez mam i używam, ale czas na jakąś zmianę na coś z wyższej półki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atrax 62 #2960 Napisano 19 Stycznia 2016 Piękny ten Sanremu A do mnie przed chwilą przyszedł ten Manix 2 (Gen 2).Pierwsze wrażenia naprawdę świetne. Zbudowany jak czołg. Żadnych luzów, pięknie naostrzony fabrycznie. Kawał dobrego narzędzia - i ciężki.W tej wersji klips jednak nie jest drutowaty, co odkryłem dopiero przy otworzeniu paczki. Szczerze mówiąc, to nawet nie zwracałem na to uwagi przy zamówieniu . Z góry przepraszam za zdjęcia wykonane zdechłym kretem, ale kret nie chciał współpracować przy nocnym świetle żarówkowym, a do lustrzanki nie mam teraz dostępu . 1. 2. I jeszcze ta moja "mikrokolekcja". 3. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2961 Napisano 19 Stycznia 2016 A gdzie jeśli można wiedzieć? W interpretacji.Sprobuj zaprezentować swoje skarby w klubie,autobusie czy innym miejscu użytecznosci publicznej.Mozesz mieć niewielkie, ale kłopoty. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #2962 Napisano 19 Stycznia 2016 Na początek przygody z nożami takie sanremu wystarczy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2963 Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) W interpretacji.Sprobuj zaprezentować swoje skarby w klubie,autobusie czy innym miejscu użytecznosci publicznej.Mozesz mieć niewielkie, ale kłopoty.W pubie Kwadrat zdarza mi się regularnie. Ale tam już znają te ekipę i wiedzą że zawsze na stole leżą zegarki i noże Poza tym jeśli w danym miejscu nie mają szczegolnych przpisow i ochrona nie "trzepie" to za samo to, że będę miał w kieszeni nikt mi nic nie zrobi. Wyciągnięcie i bawienie się nożem to jednak już troche więcej niż posiadanie. Tak samo jak możesz mieć w kieszeni papierosy w miejscu, w którym jest zakaz palenia. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Szymon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inomarek 403 #2964 Napisano 25 Stycznia 2016 Gerlachy dwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2965 Napisano 25 Stycznia 2016 W pubie Kwadrat zdarza mi się regularnie. Ale tam już znają te ekipę i wiedzą że zawsze na stole leżą zegarki i noże Poza tym jeśli w danym miejscu nie mają szczegolnych przpisow i ochrona nie "trzepie" to za samo to, że będę miał w kieszeni nikt mi nic nie zrobi. Wyciągnięcie i bawienie się nożem to jednak już troche więcej niż posiadanie. Tak samo jak możesz mieć w kieszeni papierosy w miejscu, w którym jest zakaz palenia.Szymon, prawo jest,ale zycie je weryfikuje....i zaręczam Ci ze są sytuacje w ktorych nawet to co masz w kieszeni będzie dzialać na Twoją niekorzysć.Koniec 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2966 Napisano 25 Stycznia 2016 Grunt żeby do nich nie dopuszczać; ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #2967 Napisano 25 Stycznia 2016 Ja od dwóch lat ma takiego. porządny nóż, a w razie potrzeby wyrzucam w kanał z mniejszym żalem niż coś za kilka czy kilkanaście stówek. Kosztował 60zyli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2968 Napisano 25 Stycznia 2016 Ja od dwóch lat ma takiego. porządny nóż, a w razie potrzeby wyrzucam w kanał z mniejszym żalem niż coś za kilka czy kilkanaście stówek. Kosztował 60zyli One spoko są. Ale wkurza mnie w nim to, że ten flipper to tylko figurant... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #2969 Napisano 25 Stycznia 2016 Nie wiem co masz na myśli, ale flipper działa świetnie, otwiera się jak automat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 24164 #2970 Napisano 25 Stycznia 2016 To prawda. Fliper nie ma wspomagania, ale też nie ma żadnego problemu, żeby otworzyć nóż przy jego pomocy. Mam i sobie chwalę. Jedynie okładki mogłyby być lepsze jakościowo, bo przy dłuższym używaniu są zdecydowanie "mniej przyjemne" w odbiorze od tych np. w Kershawach (ale też oczywiście półka cenowa nie ta). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2971 Napisano 25 Stycznia 2016 To prawda. Fliper nie ma wspomagania, ale też nie ma żadnego problemu, żeby otworzyć nóż przy jego pomocy. Mam i sobie chwalę. Jedynie okładki mogłyby być lepsze jakościowo, bo przy dłuższym używaniu są zdecydowanie "mniej przyjemne" w odbiorze od tych np. w Kershawach (ale też oczywiście półka cenowa nie ta).Nie wiem co masz na myśli, ale flipper działa świetnie, otwiera się jak automatTo ja nie wiem. Macałem kilka egzemplarzy tego noża (fabrycznie nowe tez) i bez ruchu nadgarstkiem można było zapomnieć o pełnym otwarciu.... stąd moja opinia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 24164 #2972 Napisano 25 Stycznia 2016 To ja nie wiem. Macałem kilka egzemplarzy tego noża (fabrycznie nowe tez) i bez ruchu nadgarstkiem można było zapomnieć o pełnym otwarciu.... stąd moja opinia. Tak jak w każdym nożu bez wspomagania otwieranie flipperem bez ruchu nadgarstka jest, nazwijmy to niedynamiczne, ale możliwe. Ale z moich doświadczeń to typowe w nożach bez sprężyny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #2973 Napisano 25 Stycznia 2016 Nie no faktycznie ruch nadgarstkiem jest potrzebny, ale naprawde minimalny. Nie mialem innego noza tego typu i w ogole nie jestem tak wymagajacy ja Ty ;-). Nie jest idealnie, ale figurantem to tez bym go nie nazwal 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2974 Napisano 25 Stycznia 2016 Tak jak w każdym nożu bez wspomagania otwieranie flipperem bez ruchu nadgarstka jest, nazwijmy to niedynamiczne, ale możliwe. Ale z moich doświadczeń to typowe w nożach bez sprężyny.To nie widziałeś dobrego flippera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 24164 #2975 Napisano 25 Stycznia 2016 To nie widziałeś dobrego flippera Nawet mam taki, ale zapłaciłem za niego 5 x drożej i oczywiście jest różnica, ale to już kwestia, ile chce się wydać Niemniej określenie figurant w tym przypadku to jednak moim zdaniem nieuzasadnione deprecjonowanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach