Gość pcstud #776 Napisano 8 Lutego 2007 :shock: :shock: :shock: swietny!jakie to jest duze? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #777 Napisano 8 Lutego 2007 A to mój nowy pomocnik kuchenny :wink: dobry do cebuli......... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #778 Napisano 8 Lutego 2007 :shock: :shock: :shock: swietny!jakie to jest duze? Nabój ma koło 7cm, więc nieduży. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 779 #779 Napisano 8 Lutego 2007 :shock: :shock: :shock: swietny!jakie to jest duze?tu masz detale... a nóż miodny, tylko ciężko go dorwać skubańca http://www.lapolicegear.com/mistsltakn.html 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #780 Napisano 8 Lutego 2007 Nie pobijecie mnie jak coś napiszę ? więc hmm ... niezbyt lubię noże bez okładek ... powiedzmy jako taki Ersatz za parę złotych - ok, ale "pożądny" nóż musi mieć wygodny pełnowymiarowy chwyt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 779 #781 Napisano 8 Lutego 2007 właśnie z uwagi na to jaka rola jest mu przeznaczona zwie się on SLCC... Slim Line Concealed Carry :twisted: A na takiego jak ten poniżej niestety się nie załapałem... choć to już wersja nieco grubsza i nie tak skryta w noszeniu. Ale podoba mi sie diablo! 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość pcstud #782 Napisano 8 Lutego 2007 kurcze, ten jeszcze fajniejszy :shock: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #783 Napisano 9 Lutego 2007 kurcze, ten jeszcze fajniejszy :shock:A ten okropny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #784 Napisano 9 Lutego 2007 Wońtrupka?No to majcher budzi szacunek J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #785 Napisano 9 Lutego 2007 Wońtrupka ... mam nadzieję, że nie sąsiada, nie listonosza i nie gnojka który głośno puszczał muzykę na parkingu ... ( ok, ten ostatni może być ) ;-) :twisted: O ... i "ten grubszy" również mógłby być - gdyby dla odmiany miał dłuższą rękojeść ;-) Te wszystkie "gruszki" i "odwłoki" raczej mi nie leżą. To nie czepialstwo - poprostu cenie sobię klasykę, stare, sprawdzone rozwiązania. Noży w ukryciu raczej nie noszę, więc ... klasyczne piękno i "użytkowość". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 779 #786 Napisano 11 Lutego 2007 A z nożami jak z zegrakami... są manualne, ale są i automaty: 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #787 Napisano 12 Lutego 2007 Sa rowniez i klasyki:http://img172.imageshack.us/img172/9204/kabar1largeos8.jpghttp://img172.imageshack.us/img172/9499/kabar2largemj3.jpghttp://img172.imageshack.us/img172/5479/kabar3largeub2.jpghttp://img172.imageshack.us/img172/102/kabar4largezl9.jpg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #788 Napisano 13 Lutego 2007 Zgadza się, klasyk. Jeden z 1000 ;-) noży które chciałbym mieć. Ale raczej w kolekcji niż na biwaku. Potężna maszyna - ale z ukrojeniem ogórka może być problem ;-) Niemniej miło popatrzeć ... fajny. edit" nóż klasa - ale pochwa taka "harcerska" - bywają fajniejsze "lotnicze". Nie mam fotki, ale chodzi mi o te prostokątne, nitowane z kieszenią do ostrzałki ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #789 Napisano 13 Lutego 2007 Zgadza się, klasyk. Jeden z 1000 ;-) noży które chciałbym mieć. Ale raczej w kolekcji niż na biwaku. Potężna maszyna - ale z ukrojeniem ogórka może być problem ;-) No rzeczywiscie, problem z ukrojeniem tego ogorka moglby byc powazny...... .....Ale kto, wybierajac sie na biwak z takim nozem i bedac przy zdrowych zmyslach, bierze ze soba ogorka w calosci z zamiarem ukrojenia go takim nozem!? Powszechnie przeciez wiadomo, ze wybierajac sie na biwak z takim nozem bierze sie nie ogorka ale przekaske ktorej taki noz moglby dac rade, czyli w najlepszym wypadku banana... Niemniej miło popatrzeć ... fajny. Dzieki, tez uwazam ze ma on swoj urok. BTW, z tego co slyszalem od lokalnych znajomych kolekcjonerow, to niewiele juz oryginalnych (czyli tych wykonanych w Olean w New York) Ka-bar-ow na rynku amerykanskim pozostalo (ile w tym prawdy... nie wiem, ale tak slysalem) co mogloby znaczyc, ze albo firma zmniejszyla swoja produkcje i ceny za niego wkrotce pojda w gore, lub ze produkcja ich zostala/zostanie 'outsourced' do jakiejs wytworni mieszczacej sie poza USA. nóż klasa - ale pochwa taka "harcerska" - bywają fajniejsze "lotnicze". Nie mam fotki, ale chodzi mi o te prostokątne, nitowane z kieszenią do ostrzałki ... To fakt, ze do tej harcerskiej troche podobna (nic, tylko Amerykanie od polskich harcerzy ten wzor zerzneli i jako pochwe do swoich Ka-Bar-ow zastosowali... )...Ale tak juz na powaznie, taka wlasnie jest oryginalna pochwa do tego konkretnego Ka-bar-a. Ta do ktorej nawiazujesz jest od juz pozniejszego, nieco unowoczesnionego (rowniez made in USA) modelu, lub od nieamerykanskich modeli masowo produkowanych na Tajwanie/w Chinach. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #790 Napisano 13 Lutego 2007 Nie pomyślałem - na biwaku ogóreczki do wódeczki ... bez sensu kroić :-D EDIT: zastanawia mnie - dlaczego jelec zagięto w "stronę dłoni". To dość często spotykane rozwiązanie - wydaje mi się , że ergonomiczniej byłoby zagiąć go w przeciwnym kierunku ( tak jak w mieczu ;-) ), albo w kształcie dużej litery "S". Górna część w stronę czubka, dolna w stronę dłoni. Wiem, że w sztylecie brytyjskim F-S pierwsze egzemplaże miały jelec wygięty ( nie wiem w którą stronę ) ale znakomita większość po "unowocześnieniu" miała już jelec prosty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #791 Napisano 14 Lutego 2007 Górny jelec nie zawsze jest przydatny w nożu do "roboty", lepsze i wygodniejsze jest trzymanie ostrza gdy kciuk jest oparty na górnej krawędzi klingiTak na przykład zrobiono w nożu Extrema Ratio Shrapnel który w pierwszej wersji miał górny jelec 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #792 Napisano 14 Lutego 2007 Zgadza się, noże myśliwskie nie mają górnego jelca. Myślę, że dla przeciętnego użytkownika jest to najlepsze z możliwych rozwiązań. Przerażają mnie fińskie Puukko http://www.ragweedforge.com/puukko.jpg które zazwyczaj nie mają jelca wogóle. Aż strach pomyśleć ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Julian #793 Napisano 15 Lutego 2007 Demaskacja: :twisted: :wink: Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #794 Napisano 15 Lutego 2007 Hehe jaka demaskacja :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #795 Napisano 15 Lutego 2007 Hehe jaka demaskacja :wink: Poznaliśmy po kuku na muniu J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #796 Napisano 16 Lutego 2007 Hehe jaka demaskacja :wink: Poznaliśmy po kuku na muniu J.Hehe widze że każdy z nas ma jakieś kuku na muniuJulian zapewne zna mnie z forum wiatrówkowego a każde takie forum tematyczne to skutkuje zakupamina knives nożami na wiatrówkach -wiatrówkami na zegarkowym wiadomo czymi tak powstaje nasze "kuku na muniu" Ja jeszcze mam swoje forum karpiowe gdzie jestem site adminemnie no tyle hobby to już choroba :shock: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #797 Napisano 16 Lutego 2007 Hehe widze że każdy z nas ma jakieś kuku na muniuJulian zapewne zna mnie z forum wiatrówkowego a każde takie forum tematyczne to skutkuje zakupamina knives nożami na wiatrówkach -wiatrówkami na zegarkowym wiadomo czymi tak powstaje nasze "kuku na muniu" Ja jeszcze mam swoje forum karpiowe gdzie jestem site adminemnie no tyle hobby to już choroba :shock: Istnieją upośledzeni biedacy nie mający kuku na muniu, ale w wielu wypadkach jest to uleczalne edit: właśnie oglądałem fotki underworlda - kwikwikwi, jak mawiał świń morski na woń ogórka J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #798 Napisano 18 Lutego 2007 Podstawa survivalu w mojej hmm - pracowni (brzmi jakoś lepiej, niż określenie mojej starej): J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #799 Napisano 19 Lutego 2007 Skalpel ? Z drewnianą "rączką" ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #800 Napisano 19 Lutego 2007 Skalpel ? Z drewnianą "rączką" ??? Ano. A jak dobrze w łapie leży. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach