Burns 4511 #17076 Napisano 9 Października 2024 3 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Ale pierdoły klepiesz! 🤣 Dokładnie, takich noży nie kupuje się na narożniku japońskich przecznic. Musisz wziąść z Cyganem, który zawiąże ci oczy i zawiezie pod jedyną słuszną jabłoń w Seki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #17077 Napisano 9 Października 2024 Nie łykaj wszystkiego co piszą jak pelikan. Mam w domu 5 w miarę przyzwoitych noży kuchennych i aby trzymały dobrą ostrość, ostrzę je wszystkie raz w tygodniu. Służą do obrabiania mięsa, krojenia chleba, warzyw i owoców, czasami także innych, plastikowych elementów czy też papieru. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4511 #17078 Napisano 9 Października 2024 Teraz, mario1971 napisał(-a): Nie łykaj wszystkiego co piszą jak pelikan. Mam w domu 5 w miarę przyzwoitych noży kuchennych i aby trzymały dobrą ostrość, ostrzę je wszystkie raz w tygodniu. Służą do obrabiania mięsa, krojenia chleba, warzyw i owoców, czasami także innych, plastikowych elementów czy też papieru. Noże Gerlacha tak mają 😉😎 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12195 #17079 Napisano 9 Października 2024 15 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Żebyśmy się zrozumieli, rozmawiamy o stali węglowej, na którą wpływ ma również środowisko. No to musisz uściślić bardziej, bo stal węglowa to pojęcie dość szerokie. Stal nisko, średnio, wysoko czy ultra wysoko węglowa? Wydaje mi się, że wspominałeś o wysokowęglowej - albo zgubiłem wątek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #17080 Napisano 9 Października 2024 Teraz, Burns napisał(-a): Noże Gerlacha tak mają 😉😎 Gerlacha to mam zestaw sztućców obiadowych, które mimo zapewnień producenta nie powinny rdzewieć nawet po zmywarce, a muszę czyścić co jakiś czas w kwasku cytrynowym. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11348 #17081 Napisano 9 Października 2024 Teraz, Osmodeusz napisał(-a): No to musisz uściślić bardziej, bo stal węglowa to pojęcie dość szerokie. Stal nisko, średnio, wysoko czy ultra wysoko węglowa? Wydaje mi się, że wspominałeś o wysokowęglowej - albo zgubiłem wątek Dajmy na to; taka o zawartości węgla 1,25 - 1,35%. 5 minut temu, mario1971 napisał(-a): Nie łykaj wszystkiego co piszą jak pelikan. Mam w domu 5 w miarę przyzwoitych noży kuchennych i aby trzymały dobrą ostrość, ostrzę je wszystkie raz w tygodniu. Służą do obrabiania mięsa, krojenia chleba, warzyw i owoców, czasami także innych, plastikowych elementów czy też papieru. Mariusz nie wiem, czy to do mnie, czy koło mnie. Noże się tępią głównie od napie*dalania w dechę/blat. Ale te o wysokiej zawartości węgla dostają również mocno od środowiska, w którym są składowane. Sam ostrzę noże na kamieniach i robię to bardzo często. A to do czego służą to chyba oczywista oczywistość. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12195 #17082 Napisano 9 Października 2024 10 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Dajmy na to; taka o zawartości węgla 1,25 - 1,35%. strasznie "kluczysz" wokół tematu bo teraz mówisz o stali białej ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4511 #17083 Napisano 9 Października 2024 5 minut temu, mario1971 napisał(-a): Gerlacha to mam zestaw sztućców obiadowych, które mimo zapewnień producenta nie powinny rdzewieć nawet po zmywarce, a muszę czyścić co jakiś czas w kwasku cytrynowym. To co jest teraz to pewnie chiński chłam, zostało tylko logo, ale po rodzinie walą się pełno takich zestawów, które w latach 70 wręczało się z okazji ślubu i z tym się nic nie dzieje a mają już prawie 50 lat, w kuchni też znajdą się noże tak zostrzone na osełkach, że nie ma już połowy klingi. O ile ostrość trzymają słabo to na pewno nie rdzewieją. A takie noże to tam wszystko robiły i wszędzie były od przygotowania obiadu, przez wycinanie w ogródku a pewnie niejedną kurę pocięły i na świniobiciu były. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #17084 Napisano 9 Października 2024 25 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Mariusz jak kupisz nóż, na który czekasz kilka miesięcy, bo tyle trwa produkcja i później należycie o niego dbasz, to będzie trzymał właściwości długi czas. Ale trzeba zadbać o odpowiednią konserwację. Kontruję twoją wypowiedź. Wg Ciebie paromiesięczny proces produkcyjny i odpowiednia konserwacja noża będzie pochodną jego ostrości w codziennym użytkowaniu? 2 minuty temu, Burns napisał(-a): To co jest teraz to pewnie chiński chłam, zostało tylko logo, ale po rodzinie walą się pełno takich zestawów, które w latach 70 wręczało się z okazji ślubu i z tym się nic nie dzieje a mają już prawie 50 lat, w kuchni też znajdą się noże tak zostrzone na osełkach, że nie ma już połowy klingi. O ile ostrość trzymają słabo to na pewno nie rdzewieją. A takie noże to tam wszystko robiły i wszędzie były od przygotowania obiadu, przez wycinanie w ogródku a pewnie niejedną kurę pocięły i na świniobiciu były. W tym roku wymieniałem stary komplet pamiętający czasy PRL-u na nowiusieńki. Długo nam służył i dopiero po 25 latach katowania go w zmywarkach się poddał (głównie noże). Nowy używamy od paru miesięcy i już widzę pierwsze niepokojące ślady na ząbkach... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11348 #17085 Napisano 9 Października 2024 7 minut temu, mario1971 napisał(-a): Kontruję twoją wypowiedź. Wg Ciebie paromiesięczny proces produkcyjny i odpowiednia konserwacja noża będzie pochodną jego ostrości w codziennym użytkowaniu? W tym roku wymieniałem stary komplet pamiętający czasy PRL-u na nowiusieńki. Długo nam służył i dopiero po 25 latach katowania go w zmywarkach się poddał (głównie noże). Nowy używamy od paru miesięcy i już widzę pierwsze niepokojące ślady na ząbkach... Sądzę, że otrzymujesz to za co zapłaciłeś. Czy będzie to lepsze narzędzie od tego zakupionego w makro z przeceny? Sądzę, że tak. Kupujesz określone zegarki to coś o tym wiesz. Nie raz śledziłeś ich dokładność. Z czego ona wynika? Odpowiedz sobie sam. 12 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): strasznie "kluczysz" wokół tematu bo teraz mówisz o stali białej ? Osmodeusz Kolego sympatyczny. Dostałeś wczoraj zadanie domowe, ładnie je odrobiłeś. Powklejałeś zdjęcia, użyłeś translacji, nawet skopiowałeś trochę wikipedii. Nie chce mi się dalej bawić w tą grę. Dostałeś już plusa. Niech tak zostanie. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12195 #17086 Napisano 9 Października 2024 1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a): Osmodeusz Kolego sympatyczny. Dostałeś wczoraj zadanie domowe, ładnie je odrobiłeś. Powklejałeś zdjęcia, użyłeś translacji, nawet skopiowałeś trochę wikipedii. Nie chce mi się dalej bawić w tą grę. Dostałeś już plusa. Niech tak zostanie. Czyli zaczynasz temat, i nie do końca wiesz o czym mówisz - więc szybko się wycofujesz? Załapałeś że nie podołasz w temacie i znów podskakujesz @Autor1984, nawet nie wiesz o czym chcesz mówić - ale próbujesz błysnąć w każdym temacie, nawet w tym w którym nie masz zielonego pojęcia 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #17087 Napisano 9 Października 2024 Żaden, nawet najdłużej wykuwany nóż z najlepszej na świecie stali, użytkowany codziennie w kuchni, nie będzie trzymał ostrości dłużej niż parę dni, i nie wyfiletuje mi po tygodniu pracy łososia na gładko. Wyjątkiem może być ten pizdryk od Solingena do obierania pyr - ten faktycznie jest nie do zdarcia. 😉 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4511 #17088 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) 17 minut temu, mario1971 napisał(-a): Żaden, nawet najdłużej wykuwany nóż z najlepszej na świecie stali, użytkowany codziennie w kuchni, nie będzie trzymał ostrości dłużej niż parę dni, i nie wyfiletuje mi po tygodniu pracy łososia na gładko. Wyjątkiem może być ten pizdryk od Solingena do obierania pyr - ten faktycznie jest nie do zdarcia. 😉 Trochę przesadzasz, tydzień to spokojnie wytrzyma nóż z 420 czy AUS8, zależy czy używasz jeden nóż czy naprzemienne zestaw 3-5 noży, czy niee myjesz ich w zmywarce, czy nie obijasz noża o nóż. Przede wszystkim zależy od tego co dany nóż tnie, na drobiu, rybach, warzywach tak się nie tępi, zależy czy tniesz (filetujesz) w poziomie czy w pionie dociskasz do deski, jak mocno, z czego zrobiona jest deska. Kości w mięsie również będą tępić go szybciej. Nóż z lepszej stali proszkowej z wyższym HRC będzie opierał się dłużej powyższym czynnościom, ale na pewno pomidor z każdym kolejnym tygodniem krojony będzie grubiej. Idę spać... Narka Edytowane 9 Października 2024 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11348 #17089 Napisano 10 Października 2024 (edytowane) 8 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a): Czyli zaczynasz temat, i nie do końca wiesz o czym mówisz - więc szybko się wycofujesz? Załapałeś że nie podołasz w temacie i znów podskakujesz @Autor1984, nawet nie wiesz o czym chcesz mówić - ale próbujesz błysnąć w każdym temacie, nawet w tym w którym nie masz zielonego pojęcia Udzielam się głównie w temacie samochodowym. Ostatnio zostałem przywołany przez Ciebie do niniejszego wątku. Tak masz rację, nie podołam... I zmień retorykę, bo mijasz się z prawdą za każdym razem kłamliwie snując i głośno manifestując swoje wyobrażenia w stosunku do mojej osoby. 8 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Żaden, nawet najdłużej wykuwany nóż z najlepszej na świecie stali, użytkowany codziennie w kuchni, nie będzie trzymał ostrości dłużej niż parę dni, i nie wyfiletuje mi po tygodniu pracy łososia na gładko. Wyjątkiem może być ten pizdryk od Solingena do obierania pyr - ten faktycznie jest nie do zdarcia. 😉 Mariusz nic nie zmieni faktu, iż narzędzie twardsze odznacza się większą wytrzymałością na ścieranie. Ten Solingen to pewnie coś w tym stylu? I mój mały kumpel, ze wspomnianej przez @Burns420. Edytowane 10 Października 2024 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1614 #17090 Napisano 10 Października 2024 Stal ma kilka parametrów. Twardość to tylko jeden z aspektów trzymania ostrości. Jest jeszcze ścieralność, udarność...Wg mnie wpływ środowiska na stal węglową nie wpływa na trzymanie ostrości. No chyba że nóż tak zardzewieje że nie kroi ale nik normalny nie dopuści do tego.Dla mnie typowe stale węglowe kute to dziś przeżytek. Wolę nowoczesne proszki nierdzewne. Wszystkie customowe kuchenniaki mam z M390 z ppd ręki uznanych mejkerów. Nóż mogę po cytrusach zostawić nieumyty i nic mu nie będzie. Samo trzymanie ostrości tej stali jeat bardzo dobre. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15780 #17091 Napisano 10 Października 2024 Dzień dobry. Smacznej kawusi. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #17092 Napisano 10 Października 2024 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Ten Solingen to pewnie coś w tym stylu? Mniej więcej taki. Mam 4 sztuki, idealne do obierania pyr i innych warzyw oraz na grzyby. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64493 #17093 Napisano 10 Października 2024 27 minut temu, mario1971 napisał(-a): Mniej więcej taki. Mam 4 sztuki, idealne do obierania pyr i innych warzyw oraz na grzyby. U mnie Żona używa w kuchni pikutkow u mówi że jak dla niej są najlepsze, zresztą obdarowałem tymi nożykami całą rodzinę 😁😁😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12195 #17094 Napisano 10 Października 2024 11 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Żaden, nawet najdłużej wykuwany nóż z najlepszej na świecie stali, użytkowany codziennie w kuchni, nie będzie trzymał ostrości dłużej niż parę dni, i nie wyfiletuje mi po tygodniu pracy łososia na gładko. Wyjątkiem może być ten pizdryk od Solingena do obierania pyr - ten faktycznie jest nie do zdarcia. 😉 Całkowita racja bo nóż do filetowania, a nóż do np. krojenia - to zupełnie różne noże. W każdym sklepie rzeźniczym (masarskim) można zakupić profesjonalne noże, które nie kosztują specjalnie dużo. Od noży do trybowania, filetowania po tasaki itd. Dla przykładu firmy DICK, z których korzystają sklepy mięsne. Proste, poręczne - łatwe do naostrzenia. Bez większej filozofii 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #17095 Napisano 10 Października 2024 Teraz, Osmodeusz napisał(-a): Całkowita racja bo nóż do filetowania, a nóż do np. krojenia - to zupełnie różne noże. W każdym sklepie rzeźniczym (masarskim) można zakupić profesjonalne noże, które nie kosztują specjalnie dużo. Od noży do trybowania, filetowania po tasaki itd. Dla przykładu firmy DICK, z których korzystają sklepy mięsne. Proste, poręczne - łatwe do naostrzenia. Bez większej filozofii 🤗 O tym właśnie mówię. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4511 #17096 Napisano 10 Października 2024 Nóż szafa kuchni robi wszystko bo jest Szefa 🤣😂🤣 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11348 #17097 Napisano 10 Października 2024 2 minuty temu, Burns napisał(-a): Nóż szafa kuchni robi wszystko bo jest Szefa 🤣😂🤣 Ja lubię noże santoku. 3 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12195 #17098 Napisano 10 Października 2024 (edytowane) Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): lubię noże santoku. oooo, a jak i czym go ostrzysz? Do czego używasz w kuchni, i jak z ostrością, że tak nieśmiało zapytam - bo strasznie ciekawy jestem Edytowane 10 Października 2024 przez Osmodeusz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64493 #17099 Napisano 10 Października 2024 Noże szefa kuchni 😁😁😁 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1353 #17100 Napisano 10 Października 2024 A mi się najlepiej robi takimi nożami. Prawie wszystko nimi w kuchni robię. Cena na starciach 5 zł. 30 lat temu pod kopalnią sprzedawali takie zestawy po 5 noży i tak do jednego przywykłem że jak już dogorywał to po starciach szukałem. A i kolega z forum mi jednego posłał. Skromne a do mnie złoto 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach