Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
neuro

Nóż

Recommended Posts

Teraz ER. Mam jakieś mieszane uczucia co do tej marki. Niby fajny mordulec ale wraca bo ma jedną ale dramatycznie ważną wadę konstrukcyjną. I jest to o tyle dziwne, że przy projektowaniu go brał udział jakiś makaroniarski arystokrata - mistrz fechtunku nożem 😁. I tak się zastanawiam jak ten nóż szybko otworzyć i fechtować. Problem leży nie tyle w rozmiarze talerzyka do otwierania a w jego położeniu. Jest za daleko od osi obrotu. Przy normalnym chwycie pełną ręką kciuk intuicyjne idzie w dół rękojeści tam gdzie powinien być talerzyk, kołek, otwór bądź ch... wie co tam innego a tu zonk - ni ma😁. I teraz trzeba robić dziwne manewry żeby wycofać rękę do poziomu talerzyka. No chyba ,że otwieramy trzecim palcem po drugiej stronie ale ja tak nie umiem.

No i wyszła włoska grande lipa 😁

Trochę szkoda bo podoba mnie sie 😁

20250403_201302 (1).JPG

20250403_201310 (1).JPG

20250403_201325 (1).JPG

20250403_201335 (1).JPG

20250403_201349 (1).JPG

Teraz ER. Mam jakieś mieszane uczucia co do tej marki. Niby fajny mordulec ale wraca bo ma jedną ale dramatycznie ważną wadę konstrukcyjną. I jest to o tyle dziwne, że przy projektowaniu go brał udział jakiś makaroniarski arystokrata - mistrz fechtunku nożem . I tak się zastanawiam jak ten nóż szybko otworzyć i fechtować. Problem leży nie tyle w rozmiarze talerzyka do otwierania a w jego położeniu. Jest za daleko od osi obrotu. Przy normalnym chwycie pełną ręką kciuk intuicyjne idzie w dół rękojeści tam gdzie powinien być talerzyk, kołek, otwór bądź ch... wie co tam innego a tu zonk - ni ma. I teraz trzeba robić dziwne manewry żeby wycofać rękę do poziomu talerzyka. No chyba ,że otwieramy trzecim palcem po drugiej stronie ale ja tak nie umiem.
No i wyszła włoska grande lipa
Trochę szkoda bo podoba mnie sie

775382198_20250403_201302(1).thumb.JPG.2529eb027777c30f7619689d8c222183.JPG
389074508_20250403_201310(1).thumb.JPG.dbedac4f0af59dd0db9489db6b9332af.JPG
916659510_20250403_201325(1).thumb.JPG.afb4349aaf2ee9461bad9920048ddb45.JPG
1475224244_20250403_201335(1).thumb.JPG.ef52965f74a7b2a4d1dc35fa94b0db85.JPG
727756755_20250403_201349(1).thumb.JPG.fb28fe7cc03be0ce029e9c6f11126d3a.JPG
Extremy są dziwnie wykonane. Zawsze miałem jakiś problem i w końcu odpuściłem sobie. To klinga jak plastelina, to blokada blokady mi się zepsuła, to klips pękł w kieszeni... ładne ale coś zawsze nie grało jak u Ciebie z dyskiem.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, Burns napisał(-a):

Moze go się faculcem otwiera ? 🤣

No to właśnie napisałem,ale ja tak nie umiem.

Oddam dubla za 1,8 może ktoś potrzebuje

IMG_9479.jpeg

Ja potrzebuję, ale nijak nie zgadza mi się "oddam" oraz "1,8"...

Jesli "odda" to ja przyjmę ;) 

Posted (edited)

Dzisiaj Umnumzaan

IMG_0990.jpeg

IMG_0991.jpeg

IMG_0992.jpeg

Edited by Louis Cypher

W dniu 6.04.2025 o 01:56, zadra napisał(-a):

Ja potrzebuję, ale nijak nie zgadza mi się "oddam" oraz "1,8"...

Jesli "odda" to ja przyjmę ;) 

Sprzedam za 1800 PLN.

Panowie. Potrzebuje wywiercić dziurę w nożu. Wiertałem wiertłami kobaltowymi i nic. Nie wiem jaka twardość noża. Macie jakieś rady czym to przewiercić?

Posted (edited)

dobra rada ode mnie:  podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać ..

kurde, wyedytowałem, bo zwielokrotniło ..

Edited by zadra

6 minut temu, zadra napisał(-a):

dobra rada ode mnie:  podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać ..

dobra rada ode mnie:  podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać bo w miejscu punktowego przegrzania dodatkowo możesz utwardzić wiercony metal ..

dobra rada ode mnie:  podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać bo w miejscu punktowego przegrzania dodatkowo możesz utwardzić wiercony metal ..

Dzieki

Posted (edited)
5 godzin temu, przemekspce napisał(-a):

54436508171_865c9acc9d_b.jpg

Świetna fotka 👌🏻

4 godziny temu, mirek 1969 napisał(-a):

Panowie. Potrzebuje wywiercić dziurę w nożu. Wiertałem wiertłami kobaltowymi i nic. Nie wiem jaka twardość noża. Macie jakieś rady czym to przewiercić?

Kobaltowe dobrej firmy.

Edited by Louis Cypher

Posted (edited)
W dniu 7.04.2025 o 18:00, mirek 1969 napisał(-a):

Ja używam widii. Małe obroty i smarowanie. Wiertarka stołowa. Jeśli nie daje rady, trzeba rozchartować.

Edited by goral_

32 minuty temu, goral_ napisał(-a):

Ja używam widii. Małe obroty i smarowanie. Wiertarka stołowa. Jeśli nie daje rady, trzeba rozchartować.

Kupiłem dzisiaj kobaltowe  dewalta.  I nic.  Dostałem taki nóż i chciałem sobie go  zrobić po swojemu. Taka pamiątka  żeby była. A dziura miała być na sznurek. Ale jak nie idzie to trudno. Bedzie bez dziury

34 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a):

Kupiłem dzisiaj kobaltowe  dewalta.  I nic.  Dostałem taki nóż i chciałem sobie go  zrobić po swojemu. Taka pamiątka  żeby była. A dziura miała być na sznurek. Ale jak nie idzie to trudno. Bedzie bez dziury

A nie da się tej końcówki samej odpuścić choćby na kuchence gazowej, skoro to pewno na przeciwległym końcu od szpica to nie powinno wpłynąć na hart ostrza..

Możesz spróbować też siłowo.

Widzialem na YT jak koleś elektrodą irydową ze świecy iskrowej wydłubanej "przetopił" otwór w jakiejś blaszce - no ale to i imadło potrzebne i duży nacisk z obrotami w jakiejś mocnej wiertarce na supporcie.

19 minut temu, zadra napisał(-a):

A nie da się tej końcówki samej odpuścić choćby na kuchence gazowej, skoro to pewno na przeciwległym końcu od szpica to nie powinno wpłynąć na hart ostrza..

Możesz spróbować też siłowo.

Widzialem na YT jak koleś elektrodą irydową ze świecy iskrowej wydłubanej "przetopił" otwór w jakiejś blaszce - no ale to i imadło potrzebne i duży nacisk z obrotami w jakiejś mocnej wiertarce na supporcie.

Panowie. Dzięki za rady ale  oleje to. Dłonie bolą , nadgarstki bolą. wiertła poniszczyłem. Aczkolwiek myślę że temu kobaltowemu nic nie będzie ale z 20min. z przerwami się mordowałem. Nie wspomnę o wczorajszym dniu.  Temat zamykamy. 

Teraz, mirek 1969 napisał(-a):

Panowie. Dzięki za rady ale  oleje to. Dłonie bolą , nadgarstki bolą. wiertła poniszczyłem. Aczkolwiek myślę że temu kobaltowemu nic nie będzie ale z 20min. z przerwami się mordowałem. Nie wspomnę o wczorajszym dniu.  Temat zamykamy. 

Zdjęcia chociaż daj jak żeś te Termopile przegrał

Posted (edited)
15 minut temu, zadra napisał(-a):

Zdjęcia chociaż daj jak żeś te Termopile przegrał

To bym musiał chyba w dziale żarty wstawić .Byłby ubaw 😀😀😀

Edited by mirek 1969

3 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a):

To bym musiał chyba w dziale żarty wstawić .Byłby ubaw 😀😀😀

Dawaj dawaj 🤗🤗🤗

Nie ma wstydu, wazniejsze, że próbowałeś nagiąć rzeczywistość do własnych preferencji.

Dawaj fotki.

A już myślałem, że będzie spyderco hola robił w Krzyśku, albo innym 😉

W dniu 7.04.2025 o 18:00, mirek 1969 napisał(-a):

A to widziałeś 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-04-09-14-50-26-85_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg