alex_k 1107 #4426 Napisano 16 Sierpnia 2023 Fakt! Pogoda na rumakowanie genialna! W okolicach Zakopanego jak zawsze tłok i korki, dobrze, że na moto można znacznie szybciej...Wysłane z mojego SM-T875 przy użyciu Tapatalka 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4427 Napisano 16 Sierpnia 2023 Cb 1100ex, przepiękny motocykl. Mam 750 seven fifty i tłumaczę sobie, że jeden klasyk wystarczy, ale za każdym razem jak widzę 1100, to znowu zaczynam myśleć o zakupie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 857 #4428 Napisano 16 Sierpnia 2023 Jechałem wczoraj przez miasto na przegląd " komarka " w pełnych ciuchach. Było jak w piekarniku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4429 Napisano 16 Sierpnia 2023 Jechałem wczoraj przez miasto na przegląd " komarka " w pełnych ciuchach. Było jak w piekarniku Nie ma wyjścia, jazda bez stroju to proszenie się o kłopoty. Koleżanka odpuściła jednego dnia na Bałkanach i wróciła z pięknymi zdrapkami - i tak miała bardzo dużo szczęścia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1894 #4430 Napisano 16 Sierpnia 2023 Jazda w ciuchach to nie jest problem. Stanie w korkach... I kask chyba tylko biały. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2463 #4431 Napisano 16 Sierpnia 2023 Kask też nie jest problemem, wentylator chłodnicy to jest problem 😅 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 857 #4432 Napisano 16 Sierpnia 2023 E kask mam czarny i nie jest to problem. Bratanek zadowolony 20230816_103300.mp4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #4433 Napisano 16 Sierpnia 2023 W dniu 11.08.2023 o 22:38, markali napisał(-a): Jak z pewnych rąk to może kusić. Jak większość po mieście to ja bym nie brał. Silnik 1000, waga większa, ładny. Ale zależy też od doświadczenia i warunków fizycznych kierowcy. A nie myślałeś o DL650 lub o Versysie? Jak się na spokojnie zastanowiłem, to "na miasto" w moim przypadku oznacza: do pracy, gdzie mam 40 km z czego 37 km autostradą w weekend na kawę gdzieś na Plac Konstytucji Więc chyba niepotrzebnie boję się masy i gabarytów. I tak rzadko przeciskam się pomiędzy samochodami. O DL650 myślałem, ale wolę koła ze szprychami i lepsze właściwości "terenowe" (lokalne drogi, może czasem szutry). Pod tym względem DL zbiera słabe opinie. Versys nigdy nie analizowałem. Właściwie zdecydowałem się na Aprilię i jadę po nią w sobotę. Jeśli jednak mi nie podejdzie - sprzedam. I tyle. Jak kiedyś CBR600 (sportowe to kompletnie nie moja bajka, ale musiałem sam się przekonać). W dniu 12.08.2023 o 11:40, goral_ napisał(-a): Koledzy. Czytam i czytam i zastanawiam się. Nie bójcie się dużych motocykli. Są do ogarnięcia, wystarczy myśleć. Prowadzą się stabilnie. Mają moc gdy jej potrzeba. Jestem szczupłym facetem, mam "swoje lata", dosiadam osiołka 1200 i nie przesiadłbym się na nic mniejszego /chyba, że nie miałbym wyboru..../ Dziękuję za opinię. Ja mam niestety tylko 175 cm wzrostu, ale Aprilia ma nisko kanapę. Kupuję ją od kuzyna, który jest podobnego wzrostu, a przejechał nią pół Europy. Powinienem dać radę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 857 #4434 Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Ja mam 170, krótkie nogi, 54kg wagi a mój ktm ma kanapę na wysokości 824mm. Wagowo to jest lekkie jak na ogół motorów. Jak na 125cc to cieżkie. ona ma 155 kg tylko nie wiem czy na sucho. Ja się go trochę bałem przy moich gabarytach. Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #4435 Napisano 17 Sierpnia 2023 29 minut temu, egzo18 napisał(-a): Ja mam 170, krótkie nogi, 54kg wagi a mój ktm ma kanapę na wysokości 824mm. Wagowo to jest lekkie jak na ogół motorów. Jak na 125cc to cieżkie. ona ma 155 kg tylko nie wiem czy na sucho. Ja się go trochę bałem przy moich gabarytach. Ja niestety ważę prawie 2 x tyle 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 857 #4436 Napisano 17 Sierpnia 2023 To raczej stety łatwiej z motorkiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #4437 Napisano 17 Sierpnia 2023 Dzisiaj dojechały do mnie spodnie Broger California. Wszystko super, protektory, kevlar.... Tylko jakie to wszystko ciężkie i gorące.... Nie ma opcji, żeby chodzić w nich cały dzień w biurze. Może zamówię też takie chińczyki na allegro? https://allegro.pl/oferta/spodnie-motocyklowe-meskie-jeansy-xxxl-14111029419 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakuz 623 #4438 Napisano 17 Sierpnia 2023 W dniu 16.08.2023 o 11:14, vvv napisał(-a): wentylator chłodnicy to jest problem 😅 Ja bym powiedzial ze wiekszy jak nie ma wentylatora ja mam olejaka (intruder 1400) i tylny garnek mam centralnie pod doopą i między udami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #4439 Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 16.08.2023 o 14:37, Qdlaty napisał(-a): Jak się na spokojnie zastanowiłem, to "na miasto" w moim przypadku oznacza: do pracy, gdzie mam 40 km z czego 37 km autostradą w weekend na kawę gdzieś na Plac Konstytucji Więc chyba niepotrzebnie boję się masy i gabarytów. I tak rzadko przeciskam się pomiędzy samochodami. O DL650 myślałem, ale wolę koła ze szprychami i lepsze właściwości "terenowe" (lokalne drogi, może czasem szutry). Pod tym względem DL zbiera słabe opinie. Versys nigdy nie analizowałem. Właściwie zdecydowałem się na Aprilię i jadę po nią w sobotę. Jeśli jednak mi nie podejdzie - sprzedam. I tyle. Jak kiedyś CBR600 (sportowe to kompletnie nie moja bajka, ale musiałem sam się przekonać). Dziękuję za opinię. Ja mam niestety tylko 175 cm wzrostu, ale Aprilia ma nisko kanapę. Kupuję ją od kuzyna, który jest podobnego wzrostu, a przejechał nią pół Europy. Powinienem dać radę. Jeśli chodzi o właściwości "terenowe" to ta Aprilka wypadnie raczej słabo i szprychowane koła nie wiele zmienią (m.in. małe skoki zawieszenia, 19 cali z przodu, wyskoa masa itd). Jeśli chcesz coś z czym nie będziesz musiał mocno walczyć w "terenie" pomyśl raczej o Yamaha XT660Z czyli Tenere po 2008 roku. Jest co prawda trochę wyższa w siodle, ale sporo lżejsza i lepiej wyważona w teren. W trasie również daje radę - nasi dziennikaże z radia na tym motocyklu odbyli podróż dookoła świata. Oczywiście jest jeszcze kwestia funduszu jakim dysponujesz, ale o tym nie wspominałeś. Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #4440 Napisano 17 Sierpnia 2023 31 minut temu, ICE napisał(-a): Jeśli chodzi o właściwości "terenowe" to ta Aprilka wypadnie raczej słabo i szprychowane koła nie wiele zmienią (m.in. małe skoki zawieszenia, 19 cali z przodu, wyskoa masa itd). Jeśli chcesz coś z czym nie będziesz musiał mocno walczyć w "terenie" pomyśl raczej o Yamaha XT660Z czyli Tenere po 2008 roku. Jest co prawda trochę wyższa w siodle, ale sporo lżejsza i lepiej wyważona w teren. W trasie również daje radę - nasi dziennikaże z radia na tym motocyklu odbyli podróż dookoła świata. Oczywiście jest jeszcze kwestia funduszu jakim dysponujesz, ale o tym nie wspominałeś. Terenowe było w cudzysłowie. Chodzi mi o dziurawą, asfaltową drogę lub szutry. Żaden las czy piach. Np. trasa do Giżycka przez lokalne wioski 😉 Tenere to raczej enduro, niż turystyczne enduro. Singiel, niecałe 50 KM. A masa z płynami prawie 210 kg. To chyba można się bardziej namęczyć niż rozkoszować jazdą. Ale przyznaję, że nigdy nawet na Tenere nie siedziałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #4441 Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Pewnie, że 210kg w terenie to dużo, ale coś za coś ‐ może być około 115kg (EXC450) ale wtedy turystyka staje się mocno problematyczna 😉. Zresztą i tak bez odpowiednich opon (które niezbyt nadają się na asfalt), jazda każdą "terenówką" w terenie to walka o przetrwanie. Na asfalt (niezależnie od stanu) to faktycznie ta Aprilka może być lepszym wyborem. Jeśli zaś chodzi o nazewnictwo "turystyczne enduro" to ma to tak wiele znaczeń, że ciężko chyba jednoznacznie określić który motocykl mieści się w tym pojęciu 😉 Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artooro 1243 #4442 Napisano 17 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Qdlaty napisał(-a): Dzisiaj dojechały do mnie spodnie Broger California. Wszystko super, protektory, kevlar.... Tylko jakie to wszystko ciężkie i gorące.... Nie ma opcji, żeby chodzić w nich cały dzień w biurze. Może zamówię też takie chińczyki na allegro? https://allegro.pl/oferta/spodnie-motocyklowe-meskie-jeansy-xxxl-14111029419 Spodnie na moto, nawet jeansowe, mają za zadanie chronić przy upadku, dlatego takie, które spełniają to zadanie są uszyte z grubszego jeansu podszytego kevlarem więc na codzień raczej się nie nadają szczególnie przy obecnych temeraturach. Kilka par chińczyków miałem, większość z nich bardzo kiepskiej jakości. Równie dobrze możesz używać normalnych jeansów, ponieważ w zasadzie różnią sie jedynie kieszeniami na protektory i ściągaczami. W tej cenie cudów się nie spodziewaj, nawet z Chin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość markali #4443 Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 16.08.2023 o 15:37, Qdlaty napisał(-a): Jak się na spokojnie zastanowiłem, to "na miasto" w moim przypadku oznacza: do pracy, gdzie mam 40 km z czego 37 km autostradą w weekend na kawę gdzieś na Plac Konstytucji Więc chyba niepotrzebnie boję się masy i gabarytów. I tak rzadko przeciskam się pomiędzy samochodami. O DL650 myślałem, ale wolę koła ze szprychami i lepsze właściwości "terenowe" (lokalne drogi, może czasem szutry). Pod tym względem DL zbiera słabe opinie. Versys nigdy nie analizowałem. Właściwie zdecydowałem się na Aprilię i jadę po nią w sobotę. Jeśli jednak mi nie podejdzie - sprzedam. I tyle. Jak kiedyś CBR600 (sportowe to kompletnie nie moja bajka, ale musiałem sam się przekonać). Dziękuję za opinię. Ja mam niestety tylko 175 cm wzrostu, ale Aprilia ma nisko kanapę. Kupuję ją od kuzyna, który jest podobnego wzrostu, a przejechał nią pół Europy. Powinienem dać radę. DL w wersji XT ma szprychy i szerszą kierownicę. Właśnie pojeździłem trochę po dziurach, grubych szutrach i kałużach. Nie jest terenowy ale da się. Szeroka kierownica robi swoje. Koło przednie 19. W takie klimaty versys odpada. Pozdrowienia z Transalpiny i Transfogarskiej! Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez markali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 857 #4444 Napisano 18 Sierpnia 2023 W dniu 31.07.2023 o 21:00, mroova napisał(-a): W Polsce wszystko możliwe, ja kiedyś miałem Imprezę z wbitą w dowód pojemnością, której Subaru w ogóle nie oferowało. Z tym GS to już gruby kaliber. Jestem na grupie ktm duke/rc125, to jest plaga, że rejestrują 390 na 125. A potem jak coś się stanie, to same problemy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #4445 Napisano 20 Sierpnia 2023 Kupiłem i wracam do domu 😀 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość markali #4446 Napisano 20 Sierpnia 2023 Fajny! Jest czym pojechać w trasę! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1950 #4447 Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Wczoraj przymierzylem się do cb500x z 2013r. Nie zrobiła na mnie oczekiwanego wrażenia, wręcz lekko się zawiodłem. Mimo identycznych danych katalogowych, siedzenie znacznie wyżej niż w mojej babulince (cb500 2003r) i miałem "szukanie" podparcia którego w babulince nie uswiadczam, nie jedzie lepiej, jest jakby mniej bezpośrednia. Miała również kilka mankamentów (można też napisać zalet - to zależy co dla nas jest wazniejsze). Zestaw napędowy wymieniony na nowy i zmodyfikowany - przednia zębatka +1 ząb, tylna o 2 zęby mniejsza.. Łańcuch na skraju naciągu bez możliwości dalszego napinania, bo modyfikacja wymagała skrócenia łańcucha którego nie wykonano. Miękkie zawieszenie (wiem, że aspiruje do ADV ), strasznie twarda manetka hamulca i galaretowate podnóżki o których przeczytalem wiele komentarzy- faktycznie dziwny materiał nie dający stabilnego podparcia stopie. Właściciel wykonał kontrolę luzów zaworowych i za jednym zamachem wymienił łancuszek rozrządu.. Dla mnie dziwne, że przy przebiegu 42tys łańcuszek był wymieniany. Nie wiem, nie znam sugestii producenta.. może tak trzeba.. może zalecają?? Jedyną rzeczą na plus wyróżniającą cb500x od mojej cb500 to system ABS. Nawet spalanie które ukazało się po mojej 40minutowej przejażdżce było takie sobie.. ani szalałem, bo na cudzym moto nie wypada, ani zamulałem.. komputer wykazywał 4,6 litra średniego - właściciel deklarował około 5 litrów na setkę .. Moja na ostatnie tankowanie wykazała z dystrybutora 4,9 literka.. Cóż .. Nowa daje jednak zbyt mało w porównaniu ze staruszką, żebym zdecydował się na zakup.. Powrotna droga na staruszce dała mi jeszcze większą satysfakcję i przyjemność z jazdy bo wyraźnie czułem różnicę na plus dla tego co posiadam. Jakoś tak stabilnie, żywiołowo i przytulnie.. jak w domciu.. Fajnie spędziłem dzionek, 200km nawinąłem. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez zadra 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #4448 Napisano 20 Sierpnia 2023 7 godzin temu, markali napisał(-a): Fajny! Jest czym pojechać w trasę! Pierwszy raz jechałem tak dużym motocyklem i pierwszy raz 600 km na raz 😃 Na razie jestem zakochany. Tylko garaż pęka mi w szwach 🤨 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1743 #4449 Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) 924 w tle lub 944? Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez jacus 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 28852 #4450 Napisano 21 Sierpnia 2023 I ja korzystałem z pięknego weekendu. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach