Yakuz 482 #4551 Napisano 31 Października 2023 Time to say good byeee.....czas na zime dla intruza, nawoskowany, zatankowany, akumulator wyjety (intrudery mają świetne miejsce na aku między wydechami nad samą ziemią dostęp szczególnie na ciepło "idealny"). Niedosyt jazdy mam w tym sezonie....nadrobie w następnym! ...oby... 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4552 Napisano 4 Listopada 2023 Po zastanowieniu biorę się przez zimę za odnowienie cb 750. Mechanicznie jest bardzo dobrze - silnik w tym roku przeszedł rewizję i wymianę uszczelnień, rama idealna z wymienionymi łożyskami, założyłem nowe michelin pilot road 5, zawieszenie uszczelnione, może jeszcze wymienię obie tarcze z przodu. Jest zmęczona wizualnie, ale w zasadzie jest tylko kilka (łatwych do zdemontowania) elementów do pomalowania: zbiornik i plastiki - 2x boczki, błotnik przedni i ogon. Dodatkowo dwie felgi proszkowo. Zdziwiłem się jak dobrze działa chemia do zdejmowania lakieru i że można ją stosować na plastiki, to dużo ułatwia. Dodatkowo do kupienia:- zestaw kierunkowskazów z uchwytami (tanio nie będzie, nowe oryginały ok. 1000 za komplet);- obręcz chromowana lampy;- obudowa zegarów + "kubki";- dźwignia tylnego hamulca;- lusterka - te są oryginalne, ale bardzo zmęczone. Teraz mam w zasadzie jeden dylemat - przywrócić ją w 100% do stanu fabrycznego, malując ponownie na wiśniowo, czy może postawić na jakieś dwukolorowe malowanie z final edition.Różni je tylko kolor kierunkowskazów i kubków na zegary, te i tak muszę kupić. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 793 #4553 Napisano 4 Listopada 2023 Przedstawiam mój nowy nabytek 20231104_131210.mp4 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4554 Napisano 4 Listopada 2023 Biorąc pod uwagę pojemność wygląda na całkiem spory motocykl, niech dobrze służy. Co Cię skłoniło do zmiany KTMa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 793 #4555 Napisano 4 Listopada 2023 2 minuty temu, Stierlitz napisał(-a): Biorąc pod uwagę pojemność wygląda na całkiem spory motocykl, niech dobrze służy. Co Cię skłoniło do zmiany KTMa? Gabarytem jest masywniejszy niż ktm, a przy tym lżejszy i niższy. Co mnie skłoniło? Głównie perspektywa poważnej awarii w przyszłości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość markali #4556 Napisano 4 Listopada 2023 (edytowane) 46 minut temu, Stierlitz napisał(-a): Po zastanowieniu biorę się przez zimę za odnowienie cb 750. Mechanicznie jest bardzo dobrze - silnik w tym roku przeszedł rewizję i wymianę uszczelnień, rama idealna z wymienionymi łożyskami, założyłem nowe michelin pilot road 5, zawieszenie uszczelnione, może jeszcze wymienię obie tarcze z przodu. Jest zmęczona wizualnie, ale w zasadzie jest tylko kilka (łatwych do zdemontowania) elementów do pomalowania: zbiornik i plastiki - 2x boczki, błotnik przedni i ogon. Dodatkowo dwie felgi proszkowo. Zdziwiłem się jak dobrze działa chemia do zdejmowania lakieru i że można ją stosować na plastiki, to dużo ułatwia. Dodatkowo do kupienia: - zestaw kierunkowskazów z uchwytami (tanio nie będzie, nowe oryginały ok. 1000 za komplet); - obręcz chromowana lampy; - obudowa zegarów + "kubki"; - dźwignia tylnego hamulca; - lusterka - te są oryginalne, ale bardzo zmęczone. Teraz mam w zasadzie jeden dylemat - przywrócić ją w 100% do stanu fabrycznego, malując ponownie na wiśniowo, czy może postawić na jakieś dwukolorowe malowanie z final edition. Różni je tylko kolor kierunkowskazów i kubków na zegary, te i tak muszę kupić. Ciężki wybór z kolorem. Wielokolorowa wygląda fajnie ale wiśnia też. Miałem ale ciemniejszą. Fajny efekt dało nowe obicie kanapy. Z przeszyciem ale klasycznie. Edytowane 4 Listopada 2023 przez markali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karloss 21823 #4557 Napisano 4 Listopada 2023 Korzystam z pogody 😉 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 72351 #4558 Napisano 4 Listopada 2023 2 godziny temu, Stierlitz napisał(-a): Po zastanowieniu biorę się przez zimę za odnowienie cb 750. Mechanicznie jest bardzo dobrze - silnik w tym roku przeszedł rewizję i wymianę uszczelnień, rama idealna z wymienionymi łożyskami, założyłem nowe michelin pilot road 5, zawieszenie uszczelnione, może jeszcze wymienię obie tarcze z przodu. Jest zmęczona wizualnie, ale w zasadzie jest tylko kilka (łatwych do zdemontowania) elementów do pomalowania: zbiornik i plastiki - 2x boczki, błotnik przedni i ogon. Dodatkowo dwie felgi proszkowo. Zdziwiłem się jak dobrze działa chemia do zdejmowania lakieru i że można ją stosować na plastiki, to dużo ułatwia. Dodatkowo do kupienia: - zestaw kierunkowskazów z uchwytami (tanio nie będzie, nowe oryginały ok. 1000 za komplet); - obręcz chromowana lampy; - obudowa zegarów + "kubki"; - dźwignia tylnego hamulca; - lusterka - te są oryginalne, ale bardzo zmęczone. Teraz mam w zasadzie jeden dylemat - przywrócić ją w 100% do stanu fabrycznego, malując ponownie na wiśniowo, czy może postawić na jakieś dwukolorowe malowanie z final edition. Różni je tylko kolor kierunkowskazów i kubków na zegary, te i tak muszę kupić. Te ostatnie malowanie fajne jest 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakuz 482 #4559 Napisano 4 Listopada 2023 Popieram, ostatnie malowanie kozak! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 793 #4560 Napisano 4 Listopada 2023 (edytowane) Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie rozebrał. Wyprowadziłem sobie przewód do ładowania. Gdzie to ma aku? Pod bakiem. Bak idzie do góry jak maska w aucie Edytowane 4 Listopada 2023 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1895 #4561 Napisano 4 Listopada 2023 9 godzin temu, Stierlitz napisał(-a): Zdziwiłem się jak dobrze działa chemia do zdejmowania lakieru sam będziesz to robił? Rozpytuję o koszty malowania (zbiornik, boczki, błotnik i ogon ) to ceny oscylują w okolice tysiąca zł do 1,5tys.. Ostatnie malowanie również mi się podoba . Ogólnie 750'ka jest spójna wizualnie. Taka ponadczasowa forma. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4562 Napisano 5 Listopada 2023 Moja rola ograniczy się do przygotowania elementów do malowania. Mam na szczęście w okolicy dobrych lakierników. Mogę też liczyć na nieocenioną pomoc młodego pasjonata mechaniki motocyklowej, który co prawda zawodowo pracuje w innej branży, ale kilka kompleksowych renowacji przeprowadził.Ogólnie na prowincji jest pod tym względem dość wygodnie - fachowców nie brakuje, a mają więcej czasu, kontakt bardziej bezpośredni, można kontrolować cały proces.Są jeszcze dwa warianty kolorystyczne, swoją drogą Chic design robi fajne owiewki do tego modelu, trzeba dać ponad tysiąc ale wygląda świetnie. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoch 876 #4563 Napisano 5 Listopada 2023 19 minut temu, Stierlitz napisał(-a): Moja rola ograniczy się do przygotowania elementów do malowania. Mam na szczęście w okolicy dobrych lakierników. Mogę też liczyć na nieocenioną pomoc młodego pasjonata mechaniki motocyklowej, który co prawda zawodowo pracuje w innej branży, ale kilka kompleksowych renowacji przeprowadził. Ogólnie na prowincji jest pod tym dość wygodnie - fachowców nie brakuje, a mają więcej czasu, kontakt bardziej bezpośredni, można kontrolować cały proces. Są jeszcze dwa warianty kolorystyczne, swoją drogą Chic design robi fajne owiewki do tego modelu, trzeba dać ponad tysiąc ale wygląda świetnie. Tab biało-czerwona jest mega. A jeszcze z owiewką miodzio. Taki pełen vintage look 1 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 72351 #4564 Napisano 5 Listopada 2023 46 minut temu, Stierlitz napisał(-a): Moja rola ograniczy się do przygotowania elementów do malowania. Mam na szczęście w okolicy dobrych lakierników. Mogę też liczyć na nieocenioną pomoc młodego pasjonata mechaniki motocyklowej, który co prawda zawodowo pracuje w innej branży, ale kilka kompleksowych renowacji przeprowadził. Ogólnie na prowincji jest pod tym względem dość wygodnie - fachowców nie brakuje, a mają więcej czasu, kontakt bardziej bezpośredni, można kontrolować cały proces. Są jeszcze dwa warianty kolorystyczne, swoją drogą Chic design robi fajne owiewki do tego modelu, trzeba dać ponad tysiąc ale wygląda świetnie. Koła też na taki złoty 🤔🤔🤔 47 minut temu, Stierlitz napisał(-a): Moja rola ograniczy się do przygotowania elementów do malowania. Mam na szczęście w okolicy dobrych lakierników. Mogę też liczyć na nieocenioną pomoc młodego pasjonata mechaniki motocyklowej, który co prawda zawodowo pracuje w innej branży, ale kilka kompleksowych renowacji przeprowadził. Ogólnie na prowincji jest pod tym względem dość wygodnie - fachowców nie brakuje, a mają więcej czasu, kontakt bardziej bezpośredni, można kontrolować cały proces. Są jeszcze dwa warianty kolorystyczne, swoją drogą Chic design robi fajne owiewki do tego modelu, trzeba dać ponad tysiąc ale wygląda świetnie. Też fajna 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 12119 #4565 Napisano 5 Listopada 2023 W dniu 4.11.2023 o 13:14, Stierlitz napisał(-a): Teraz mam w zasadzie jeden dylemat - przywrócić ją w 100% do stanu fabrycznego, malując ponownie na wiśniowo, czy może postawić na jakieś dwukolorowe malowanie z final edition. Różni je tylko kolor kierunkowskazów i kubków na zegary, te i tak muszę kupić. Obojętnie którą wersję wybierzesz, będzie dobrze, ten motocykl jest świetny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1847 #4566 Napisano 5 Listopada 2023 19 godzin temu, egzo18 napisał(-a): Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie rozebrał. Wyprowadziłem sobie przewód do ładowania. Gdzie to ma aku? Pod bakiem. Bak idzie do góry jak maska w aucie Ja swojego osiołka doładowuję przez gniazdo zapalniczki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 793 #4567 Napisano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, goral_ napisał(-a): Ja swojego osiołka doładowuję przez gniazdo zapalniczki. Nie posiadam. Myślę czy nie dodać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6813 #4568 Napisano 5 Listopada 2023 Od miesiąca mogę już legalnie popylać na polskich drogach 😎💪 5 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 72351 #4569 Napisano 5 Listopada 2023 21 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a): Od miesiąca mogę już legalnie popylać na polskich drogach 😎💪 Zegarki 😡😡😡 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 793 #4570 Napisano 6 Listopada 2023 Dziś zarejestrowałem i ubezpieczyłem aprilię. Teraz czekam na chociaż jeden ciepły dzień. No i wolny dzień. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4571 Napisano 15 Listopada 2023 Honda pokazała następcę cb500x, model nx500. Jeżeli cena będzie rozsądna i niczego nie spartolili, to chyba mam swoje małe adv na następne lata. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1895 #4572 Napisano 15 Listopada 2023 2 godziny temu, Stierlitz napisał(-a): Honda pokazała następcę cb500x, model nx500. Jeżeli cena będzie rozsądna i niczego nie spartolili, to chyba mam swoje małe adv na następne lata. fajnie, że Tobie się podoba. Mi niestety nie. Oczywiście technikalia są fajne (prócz danych mocowych silnika) ale ta prosta owiewka nie przypadła mi do gustu. Miałem też okazję pojeździć sobie na cb500x i przyznam się, że byłem zawiedziony, choć oczywiście przygoda z innym, "nowym" motocyklem który o dekadę był młodszy od mojej powinna dać więcej satysfakcji.. Dla mnie powrót do 20letniej staruszki okazał się być odprężający i miły. Cb500x którą jeździłem była dla mnie zbyt miękka (amotryzatory), kierownica mi nie pasowała no i ochota do przyspieszeń mniejsza niż u staruszki, która oficjalnie ma tylko 35kW, ale zbiera się bardzo ochoczo.. Jeśli zatem z nx500 będzie podobnie jak (w moim przypadku) cb500x to ja trochę pojezdżę jeszcze na starym, sprawdzonym gaźnikowcu, choć mam teraz również możliwość poużywać sobie na nc750, która od miesiąca stała się moją własnością 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #4573 Napisano 16 Listopada 2023 Podobno nowy wtrysk i moment obrotowy dostępny trochę niżej, pewnie na granicy percepcji. Będę musiał się zapisać na jazdy testowe. Jak Ci się jeździ nc750? Słyszałem dużo pochlebnych opinii, że wysoki moment obrotowy i nisko położony środek ciężkości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1895 #4574 Napisano 17 Listopada 2023 W dniu 16.11.2023 o 09:45, Stierlitz napisał(-a): Jak Ci się jeździ nc750 Miałem jazdę testową od dielera (chyba są gdzieś tu zdjęcia) i spodobało mi się (wiadomo - był to nowy moto z automatem). Dla siebie wybrałem uzywkę ze skrzynią manualną. Nie nacieszylem się jazdą, zrobiłem może ze 450km, bo dla mnie sezon się powoli kończył. Nie chciałem też nadwyrężać maszyny, bo ewidentnie zaniedbana mechanicznie. Na pewno do wymiany jest napęd - zużyty w stopniu tak poważnym, że moja staruszka (nie wymieniłem, a jeżdżę 6lat) przy niej to salonowy nieużytek . dojdzie kilka drobiazgów, bo zerknąłem też do filtra powietrza - cholera wie k8edy wymieniany ale równie dobity jak napęd.. Olej z filtrem od 2 lat u poprzedniego własciciela nie ruszone (a wcześniej może też nie.. ) no i świece muszę wydłubać i popatrzeć na elektrody, bo zważywszy wszystko co powyżej to najpewniej też fabryczne.. Dojdzie jeszcze płyn hamulcowy, może i chłodniczy. Czyli tak naprawdę całkiem duży serwis mu się szykuje.. Stan miał odzwierciedlenie w cenie, więc nie jest tak źle. Moje odczucia .. od razu w dniu zakupu zrobiłem 200km wracając do domu - prawdą jest, że tyłek nie lubi tego siedzenia. Pozycja za kierownicą ok, ale wlecą sety na 20mm to będzie jeszcze lepiej. Nie polubiłem jeszcze noznego hamulca - słaby, głęboko, nienaturalnie muszę dusic żeby coś się działo, myślę że da się wyregulować a wymiana płynu też pomoże. Silnikowo - trochę inna jazda niż na większosci motocykli. Fakt, moment jest już bardzo nisko i dość mała moc (54kM) w pozytywnych odczuciach nie przeszkadza. Nie miałem wrażenia, że przeszedłem się na słabsze i wolniejsze moto niż "statuszka", więc subiektywne odczucia na plus. Mimowolnie rozwijam wyższe prędkości w czasie jazdy niż na cb500, bo i silnik spokojniej pracuje i chętnie sie rozwija a zawieszenie w tym nie przeszkadza. Trzeba się jednak przyzwyczaić do krótkiego zakresu obrotów, bo przed 8000obr/min już jest odcinka i kilka razy przy wyprzedzaniu po redukcji zakres mi się konczył.. Jednak te 3, czy 4 tysiące obrotowe więcej daje większe pole manewru, ale jak do wszystkiego - tu też się trzeba przyzwyczaić. Motor "lekki w prowadzeniu" - zero stresu na światłach czy powolnych manewrach, że się zachwieje albo nie dasz rady nogą na czerwonym świetle podeprzeć. Może trochę węższa kierownica byłaby lepsza, ale ogarnąłem jak jest. Zadowolony też jestem ze spalania. Nie przekroczyłem 4litrów na setkę a jak się poznamy bliżej a będzie już na nowych płynach, olejach filtrach i świecach to sądzę, że spalanie może mnie zdziwić jeszcze pozytywniej. Z premedytacją dla siebie wybrałem nc750. Ma dla mnie być taką taksówką do jazdy po mieście, do pracy, szybkiego i niedrogiego przemieszczania się między stojącym autami. Założyłem sobie, że zakup na dwa, trzy lata a dalej się zastanowię co robić. Na pewno ten czas poświęcony będzie lekkiemu odnowieniu piećsetki a po tym któraś znajdzie nowego właściciela.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
selphy 354 #4575 Napisano 17 Listopada 2023 Śledzę od jakiego czasu wątek, ale się nie udzielałem. Przymierzam się do zakupu motocykla, myślę nad GS 850, podobają mi się turystyki, wyprostowana pozycja, można wjechać prawie wszędzie. Ktoś miał doświadczenie z tym konkretnym modelem ? Ewentualnie jakie inne o podobnej pojemności są godne rozważenia ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach