Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Zegarek klubowy 2011 - chyba już czas zacząć przymiarki

Rekomendowane odpowiedzi

po to żeby był np. diver

a nie diver lub militarny,

i żeby był no.42mm a nie 40/44mm.

po co te pytania retoryczne,

przeciez o to chodzi żeby jak najbardziej uściślić styl i wygląd,

to co mamy pisać, jakie sa nasze fantazje erotyczne tongue.gif

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diver 42-44 mm Schaumburg, Glycine, Sinn lub Epos. Pełny dekiel obowiązkowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wiadomo że będzie diver lub militarny w rozmiarze 40-44 mm więc po co ta lista?

No chociażby po to.

Różnica wizualna między militarnym a nurkiem istnieje. Może subtelna :) ale jednak zauważalna.

Moja propozycja:

diver, 42/44 mm, grawer na deklu, 22 w uszach. Cena do 2000 z możliwością małego przekroczenia budżetu.

Zegarek ma być uniwersalny i dla wszystkich, więc nie może mieć 44mm.

Zegarek NIE ma być uniwersalny i dla wszystkich, taki był w tym roku. Uwzględnij proszę, że zawsze będzie grupa tych, co wolą 38/39 i grupa tych co preferują powyżej 44 mm.

Skoro w tym roku był zegarek mały i do bólu grzeczny (no dobra, ponadczasowy), to teraz może coś innego?

Jeszcze jedna kwestia, o której chyba wszyscy zapominają. Użytkowników forum jest "trochę" więcej niż 70 (w tym rezerwowych) potencjalnych chętnych na tegoroczny zegarek.

Dlaczego zawsze ma zwyciężać opcja: mały, grzeczny, poprawny?

Chętni na coś większego - ujawniajcie się!!!

Czy ktoś może sprawdzał, na jaki upust można by liczyć przy zakusach na zegarki typu Longines Legend Diver L3.674.4.56.3 abo Kadloo Professional Diver 80201-GN?

W niektórych przypadkach mógłbym się bardziej poświęcić cenowo...

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały off top - czy tylko Omega ma w swojej ofercie ten sam model w dwóch rozmiarach (Seamaster PO)?

To byłoby idealne rozwiązanie w temacie wielkości.

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra koledzy przelałem nasze wypociny w konkretne działania. Wysłałem maila do Eddiego z Timefactors w kwestii współpracy. Zegarek klubowy na bazie smiths'a 39 , zadałem pytanie w kwestii możliwości zamontowania w nim takze kwarca i tym samym obniżenia ceny. Były by dostepne dwie wersje dla forumowiczów z manualnym naciągiem i dla wygodnych i z mniejszym portfelem kwarc. Zobaczymy co odpowie. Raczej wątpie ze uda sie jakies limitowane longinesy zdobyc...nie ta skala oni sie chyba takimi zabawami nie zajmują. Ale juz np. firmy typu Delbana czy Doxa mogły by na to pójść. Będę sprawdzał różne firmy po kolei mailowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widziałbym najchętniej coś w stylu Serket Reef Diver, tylko przy wielkości jednak nieco mniejszej, powiedzmy 44mm.

serketreefdiver20.gif

Do tego custom tarcza, i jest ideał :)

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinn na to nie pójdzie zbyt poważna marka. Musiała by być to limitacja rzędu pewnie ok 500sztuk albo i więcej. Sinn coś takiego robił dla mazdy. No ale mazda to nie KMZIZ :). No i cena byla by minimum 2,5 klocka

Serket ma zaj.... bezel ale ten rozmiar... Co nie zmienia faktu, że zapytać można :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie sam byłbym zainteresowany zakupem takiego limitowanego zegarka klubowego, ale to zależy też od ceny, a gdyby w dodatku była tańsza kwarcowa wersja, a na mechanicznego by mnie nie było stać, to pewnie bym się zdecydował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze Fortis? Robią świetne lotniki i divery, cenowo myślę, że mogliby być konkurencyjni dla Sinna, pytanie tylko czy chcieliby wejść w temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imack - masz jako hobby: "drogie, dobre zegarki najlepszych firm" a chcesz klubowy zegarek który tak czy tak będzie firmy solidnej a nie najlepszej i do tego kwarc? :)

dobrze by było żeby głos zabrał Klaudiusz albo ktoś że tak powiem z osób decyzyjnych.

trzeba mierzyć siły na zamiary i zacząć jakiś wstępny etap realnego ustalania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy. Nie głosujemy jeszcze na żaden konkretny zegarek. To burza mózgów i rozważania mające skonkretyzować kierunek.

Nie spieszmy się za bardzo i dajmy pomysłom i ideom przejść próbę czasu. Dodatkowo faktem jest iż nie wszyscy zaglądają na forum codziennie, trwa długi weekend i z frekwencją słabo - dajmy im szansę.

Biorąc pod uwagę realia rynkowe, obecne trendy i zdrowy rozsądek na 100%:

uszy nie mniej niż 22

rozmiar: nie mniej niż 40, nie więcej niż 44

na pewno nie kwarc.

To edycja limitowana na rok 2011. Co można o niej powiedzieć?

-na pewno nie zadowoli wszystkich

-na pewno nie wszyscy go kupią

-na pewno nie wszystkim przypadnie do gustu

To edycja oficjalna - klubowa, firmowana przez KMZiZ. Nie znaczy to iż jeśli powstanie grupa chętnych i dynamicznych klubowiczów, którzy dogadają się z jakimś konkretnym zegarkiem - nie może powstać równolegle ten pomysł. Przykładem niech będzie sprawa wycieczki - jedną zorganizowało Stowarzyszenie - do Glashutte, potem kolega Pasjonat zorganizował wycieczkę do JLC.

Każda inicjatywa jest godna poparcia, jeśli chodzi o zegarki, no prawie każda.

Tak więc nie za wszelką cenę - a alternatywy są zawsze. Robiąc propozycje - oczywiste jest iż proponujemy to co nam się podoba, ale proszę wziąć pod uwagę iż musimy dojść do kompromisu, który wielu potencjalnym klubowiczom nie będzie się podobał.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głos rozsądku :)

no i moim zdaniem wszystko ok, 22 mm w uszach, 40-44 średnicy. chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Dobrze dla małych nadgarstków (takich jak mój niestety) jesli zegarek ma długość lug-lug ok 50mm max. Nawet zegarek o średnicy 40 mm będzie mniej wygodny w noszeniu przy większej długości od ucha do ucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos pasków. Chciałbym Wam przypomnieć projekt Bill'ego Schorr'a odtworzenia pasków do zegarków na USS Nimitz:

HKRGa.jpg

hSbUR.jpg

V8jGY.jpg

Dla przypomnienia - sam zegarek, który był używany z tymi paskami:

8ZadO.jpg

Tornek-Rayville TR-900, zegarek wg specyfikacji U.S. Military - Mil-W-22176A(SHIPS) / WATCH, WRIST, SUBMERSIBLE (400-FOOT), NON-MAGNETIC.

Pan. Tornek pracował w Blancpain i oparł swój projekt o Fifty Fathoms, który był już w produkcji. Masa świecąca to Promet 147 (połowiczny czas rozpadu 2.5 roku). W 1964 Allen V Tornek Co. dostarczyła pierwszych 780 szt zegarka TR-900s dla US Navy, a w 1966 miała miejsce druga dostawa - ok 300 szt.

Taki luźny pomysł: może nawiązać tarczą divera do starych Blancpain lub Prim-ów, które jak wiemy były na wyposażeniu Polskiej marynarki i zrobić do tego pasek MW- coś tam ?

Klamry były by wykonane też w u Nas.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaudiuszu twoja wypowiedź zabrzmiała tak jakby zegarek musiał zdobyć Twoje namaszczenie i akceptację aby powstał. Moim zdaniem powinien być wybrany demokratycznie. Możliwości jest sporo i jestem pewien, że zegarek ten powstanie. Piszesz, że nie należy się śpieszyć...OK...wszystkim zależy aby jak największa ilość osób się wypowiedziała i zajrzała do tego tematu...ale uważam, że nie musimy czekać aż do 2011r bo...

1. To będzie inny zegarek o zupełnie odmiennej charakterystyce od 2ch poprzednich zegarków klubowych które były na jedno kopyto ( Zeno i Stowa ) stąd klientela będzie moim zdaniem inna...nie wyklucza to zakupu zegarka także przez tych którzy już mają Stowę ale w moim odczuciu ktoś komu podobała się Antea nie bardzo będzie optował za obecnym zegarkiem.

To ma być zegarek po troszę dla tych którzy nie byli zadowoleni z charakteru zegarka klubowego 2010.

Nie wiem dlaczego od razu zaznaczyłeś ( ma to nawet formę nakazu) że nie może być to zegarek kwarcowy?? bo?...kwarca stworzył szatan? jest nie czysty? Nie koszerny? Jakieś powody racjonalne? Może klub powinien zmienić nazwę na Klub miłośników zegarków mechanicznych ?? Za kwarcem stoi największa zaleta cena..ale i wygoda...kwarce mają swoich zwolenników :). Myślę że warto dać możliwość wyboru takiego modelu aby byl dostępny z mechanizmem kwarcowym i auto/manual. A nie skazywać po raz kolejny wszystkich na mechanika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego od razu zaznaczyłeś ( ma to nawet formę nakazu) że nie może być to zegarek kwarcowy?? bo?...kwarca stworzył szatan? jest nie czysty? Nie koszerny? Jakieś powody racjonalne? Może klub powinien zmienić nazwę na Klub miłośników zegarków mechanicznych ?? Za kwarcem stoi największa zaleta cena..ale i wygoda...kwarce mają swoich zwolenników :).

Nie chcę się za bardzo mieszać w ten punkt dyskusji, ale swoją drogą strasznie jestem ciekawy, jakie by były wyniki, gdyby pierwszą ankietą w procesie wyboru było "Zegarek klubowy - mechaniczny czy kwarcowy?"

Podejrzewam, że mechaniczny by jednak wygrał w stosunku co najmniej 80/20, no ale mogę się przecież mylić :)

...A nie skazywać po raz kolejny wszystkich na mechanika.

To brzmi dramatycznie... tyrania jakaś z tymi mechanikami :)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka diverów, których tarcze wg mnie są fajne:

JzDKN.jpg

Anbcz.jpg

tutaj mamy tryt i udane połączenie kapsułek ze wskazówkami:

8c2FS.jpg

7psoZ.jpg

Ta tarcza jest genialna, diver inspirowany tym stylem byłby piękny:

DMx1V.jpg

rMmYn.jpg

ZDfRD.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic takie pytanie było by tendencyjne :). Ale jakby zadać pytanie czy wolisz zegarek z lepiej wykończona kopertą, lepszym szkłem i tarczą i tańszy ale kwarc od średnio słabego w wykończeniu drogiego mechanika? Żeby była jasność mi mechanizm jest zupełnie obojętny Eta automat nie robi na mnie żądnego wrażenia jest tak popularna jak kwarce eta g10. Chodzi tylko o danie pewnej tańszej alternatywy dla mniej zamożnych forumowiczów. Pomysłu z Fortisem, Sinnem ...od razu dyskwalifikują dużą grupę mniej zamożnych forumowiczów którzy też pasjonują się zegarkami ale mimo wszystko wolą coś zjeść i zapłacić za studia niż wziąć kredyt na zegarek.

Chciałbym aby był to projekt szeroko dostępny dla naszych forumowiczów najlepiej w kilku wariantach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Jak chcesz kwarc za 1000 zł to go sobie po prostu kup a nam nie zawracaj głowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek kwarcowy, to możemy sobie zrobić - podobnie jak kubek i długopis - do sklepiku z gadżetami klubowymi. Oczywiście demokratycznie to właśnie kwarce wygrywają, podobnie jak w życiu codziennym i statystyce. Faktem jest, że jednak większość forumowiczów wstępuje tu właśnie w poszukiwaniu mechanika lub na nim kończy - przekonana przez resztę.

To nie moje widzimisię, ale zdrowy rozsądek, który przeczy wydawaniu limitowanej edycji przez forum miłośników zegarów i zegarków w postaci zegarka kwarcowego. Nie mam nic przeciwko kwarcom, sam mam i używam. Ale jako KMZiZ staramy się promować i wzmacniać tradycyjne piękno mechanizmów zegarkowych i te właśnie darzymy największą estymą. Tak więc jako edycja limitowana kwarc odpada. Jestem przekonany o tym osobiście oraz jako członek zarządu, kolekcjoner zegarków i forumowicz. Możemy zrobić ankietę, ale jak pisze Taktic - wynik wiadomy.

Nie możemy zrezygnować z naszych wartości tylko dlatego aby zegarek był bardziej przystępny cenowo, to już lepiej zrobić edycję limitowaną za rok niż robić ją za wszelką cenę. Ale jestem przekonany iż paradoksalnie zegarek mechaniczny znajdzie więcej chętnych nabywców niż kwarc - tutaj na forum.

Zresztą to naprawdę bez sensu. Edycja limitowana z założenia jest limitowana i nie dostępna dla każdego.

Co innego zegarek reklamowy - te z założenie ma być masowy.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybysmy poszli w fajne limitowane paski to może Piotr zrobiłby nam 50 / 80 klamerek :-)z grawerem KMZiZ Nie wiem tylko czy chciałby "zakopac" sie w takiej robocie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcomartin - faktycznie można temat kwarca przedyskutować,

tyle że podawane przez Ciebie argumenty, troszke się gryzą,

piszerz że kwarc dlatego , żeby mniej zamożni też mogli wybrać,

zdanie wcześniej piszesz, że albo średnia jakośc i mechanik, albo dobra jakośc i kwarc,

co ewiddentnie sugeruje wyrównanie poziomu cenowego kwarca lepsza jakością wykonania,

gdzie tu logika,

albo dajemy szanse mniej zamożnym i robimy takie same zegarki z kwarcem i mech.

albo robimy takak napisałeś i wówczs po prostu wybieramy mechanizm albo jakość w podobnej cenie,

osobiście jestem za rozważeniem pierwszej opcji, choć dla mnie zegarek, który

ma być wyjątkowy, zrobiony specjalnie dla jakiejś części osób,

które zegarkami sie pasjonują, miałby być kwarcem z komplikacja centralnej sekundy,

bo pewnie nawet daty nie będzie, jest bez sensu.

Takie więc moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście bez sensu. Wypisuję się z ''Elitarnego'' klubu. Powodzenia.

A tego to nienawidzę,

nie zachowój się jak moja żona, nie po mojej myśli to sie obrażam.

Takie życie, nie każdy wygrywa,

ale czasem warto sie ugiąć żeby sie nie złamać.

Albo z reszta, jak nie będzie 44mm to na razie tongue.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego to nienawidzę,

nie zachowój się jak moja żona, nie po mojej myśli to sie obrażam.

Takie życie, nie każdy wygrywa,

ale czasem warto sie ugiąć żeby sie nie złamać.

Albo z reszta, jak nie będzie 44mm to na razie tongue.gif

To nie o to chodzi..ja jestem wyjątkowo kompromisowym człowiekiem. Ale jak ktoś z góry odrzuca pewne pomysły...

Róbmy do końca świata i o jeden dzień dużej te zegarki klubowe na eta 2824...zaprawdę kunsztownym owocu zegarmistrzostwa :) śmiech na sali. I drżyjmy o niego przy każdej jeździe rowerem, upadku, uderzeniu itd. Jak chcecie kolejnego gablotowca lub garniturowca to śmiało....Ja się wypisuję. Ojciec dyrektor wie najlepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wracamy do opcji eco :)

zegarek za 30 pln, dokładny, każdy sobie kupi po kilka to się nei będzie stresował, że zepsuje czy zgubi.

Ja w takim razie poczekam na edycję jakiegoś divera choćby i na rozlatującej się ecie 2824. Z trytem, grawerem i taki żeby z przyjemnością go zakładać na codzień a nie tylko do prac fizycznych albo jazdy na rowerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.