Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Zegarek klubowy 2011 - chyba już czas zacząć przymiarki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ze smiths-a odpadam,

nawet jeśli by kosztował 700 PLN,

nie ma nic w tym zegarku co mi sie podoba,

żadnej inności i wyjątkowości,

kompletna porażka stylistyczna.

Bitwa trwa laugh.gif .

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście bez pośpiechu. SKonkretyzowałem po prostu jedną z opcji czyli zegarek militarny. Wiemy już że Timefactors by się tego podjęło.

Co do opinii, że zegarek SMITHS jest nudny...hmm a Stowa nie była? SMITHS to klasyczny wzór zegarka militarnego, w takim stylu przez lata powstawały zegarki wielu szwajcarskich, angielskich i niemieckich firm. Mi taki styl bardzo się podoba. Wreszcie jest możliwość posiadania zegarka z historycznym zarysem o dzisiejszym rozmiarze z dzisiejszym szkłem szafir wypukły z AR zamiast pleksy. Poza tym cały zestaw jaki jest dołączany do zegarka SMITHS jest godny pochwały mamy 3 paski, bardzo gustowne etui, certyfikat który może być wypisany pod nas. Moim zdaniem jest to silna propozycja. W przypadku zegarka militarnego myślę, że mimo wszystko wybór jest znacznie mniejszy niż w przypadku divera nad którego wyglądem dywagacje mogą trwać naprawdę bardzo długo. Bo to co w militarnym nie wypada to w diverze praktycznie wszystkie chwyty są dozwolone...wskazówki, tarcze, koperty, bransolety...tutaj możliwości jest mnóstwo. Ja chciałbym zarówno divera jak i militarnego. Zauważcie też proszę, że parametry militarnego od Timefactors są bardzo dobre i woda mu nie straszna...jak to ma miejsce w wielu podobnych zegarkach który zwykle mają 3-5ATM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do opinii, że zegarek SMITHS jest nudny...hmm a Stowa nie była?

była, dlatego też odpadłem, i przydało by sie w końcu coś nietuzinkowego,

ciekawego, zupełnie innego.

Wiadomoże każdy walczy o swoje, smile.gif

skoro miałbym wydać 2000,00 PLN to na zegarek wyjątkowy,

odpowiadający moim gustom, chociaż w części,

jak taki nie będzie to wolę zostać przy swoim Seiko :).

Zobaczymy na czym stanie :)

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy teraz nurki mechaniczne zawsze są w automacie ?

Właściwie, nie teraz są, tylko zawsze były.

- kwestia bezpieczeństwa - automat nie stanie podczas nurkowania.

- kwestia praktyczna - codzienne odkręcanie i dokręcanie uszczelki w koronce moze mieć zły wpływ na zachowanie wodoszczelności.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

czy teraz nurki mechaniczne zawsze są w automacie ?

choćby ze względu na zakręcaną koronkę dobrze jest jeśli jest to automat.

(...)Jeśli jest takie ciśnienie na Smitha, to mogę wydzielić wątek i podobnie jak w rosyjskich grupa klubowiczów na szybko może sobie zrobić serię. Sprawa wykorzystania logo też jest otwarta(...)

mi się pomysł podoba i gdyby był atrakcyjny cenowo to może udaloby się dopracować kilka detali, cenę i zrobić to jeszcze teraz a nei w połowie przyszłego roku - co Pan Marcomartin na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile osób tyle opinii. Nie każdy potrafi docenić piękno Stowy klubowej. Mój kolega stwierdził, że to taki damski zegarek. :)

Trzy lata temu nawet bym na Anteę nie spojrzał a teraz nie zdejmuję jej z nadgarstka, choć wybór zegarków w rotomatach spory...

Ja zupełnie nie widzę niczego wartościowego w Smiths, Seiko czy Citizen etc. Wiem, że są dobrej jakości i to wszystko!

Brakuje mi tutaj tego smaczku, emocji czyli tego co tygryski lubią najbardziej..

Mimo wszystko staram się głośno nie wyrażać negatywnych opinii.

Widzę, że formują się 2 obozy o zupełnie innych potrzebach i budżecie.

Ja jestem za marką z historią, najlepiej małą manufakturą: Glycine, Stowa, Schaumburg, Sinn, Epos....etc

Może być lotnik, nurek, 39-44 mm

Jeśli zegarek będzie miał to coś i przemówi do mnie napewno kupię kolejną edycję..

Myślę, że wkrótce dojdzie do podziału i utworzenia 2 oddzielnych teamów. To kwestja czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na boga..tylko nie 39mm..co wy wszyscy tacy zniewieściali jesteście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo 39 to bardzo wygodny rozmiar.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na boga..tylko nie 39mm..co wy wszyscy tacy zniewieściali jesteście.

Originalne zegarki militarne noszone przez 120 procentowych facetów :) oficerów, wojaków itd miały 33-36mm bez koronki. Ich też nazwiesz zniewieściałymi? 39mm to dolna granica an dzisiaj...zegarek ten nie ma bezela więc na nadgarstku wygląda na większy. Poza tym zegarek militarny nie może krępować ruchów...takie jego zadanie. Nie mógł by mieć 44mm bo byś nim co chwila o coś zahaczał i było by niebezpiecznie. Czekam na info od Eddiego odnosnie orientacyjnych cen. Bo nie ukrywam ze jak dowali 1600zl albo wiecej to temat trochę upadnie. Pryzpominam że Timefactors ma także inne projekty w tym zegarków dla nurków które także mogą stać się jakąś bazą dla zegarka klubowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Militarny - 40mm

Diver - może być spokojnie 44.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak było tu już mówione przez Piotra duży zegarek może też być wygodny w noszeniu.

Świetnym przykładem jest Glycine Incursore 46 mm, który posiadam. Uszy są tak świetnie wyprofilowane, pasek jest miękki więc nosi się go bardzo komfortowo. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo 39 to bardzo wygodny rozmiar.

Panowie, spokojnie, to zależy od charakteru zegarka jaki zostanie wybrany. Rozmiar 39 jest ok, w takich zegarkach klasycznych jak poprzednia Stowa garniturowa, gdzie praktycznie brak jest lunety, a tarcza zajmuje niemal 100% miejsca. Rownież w takim zegarku jak przedstawił Marcomartin, Smiths rozmiar 39 byłby ok, tutaj dodatkowo mamy długie uszy...

Natomiast w diverze z klasycznym bezelem, gdzie tarcza jest dużo mniejsza od średnicy całego zegarka, stosunkowo krótkie uszy lub mocno zakrzywione, tutaj rozmiar co najmniej 42mm bedzie ok

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o ofertę Timefactors to raczej spoglądałbym w kierunku Precisty PRS 50B. Jest to w sumie jedyny model który mi podchodzi, no może jeszcze starsza 50 ale B najbardziej. Zegarek spełnia większość wcześniejszych wymagań.

prs504.jpg

Uploaded with ImageShack.us

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pryzpominam że Timefactors ma także inne projekty w tym zegarków dla nurków które także mogą stać się jakąś bazą dla zegarka klubowego :)

No taka stylowa Precista byłaby tez fajna

prs3all4.jpg

prs3-6.jpg

Np cos wzorowane na polskim Blancpainie dla MW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Precista 50B jest strasznie wielka - nie widać tego na tych zdjęciach. Ale byłbym chętny. Tylko że Eddie robi ten zegarek na werku vintage i raczej nie ma szans na wypuszczenie większej partii. Ale może wersja na ecie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile osób tyle opinii. Nie każdy potrafi docenić piękno Stowy klubowej. Mój kolega stwierdził, że to taki damski zegarek. :)

Trzy lata temu nawet bym na Anteę nie spojrzał a teraz nie zdejmuję jej z nadgarstka, choć wybór zegarków w rotomatach spory...

Ja zupełnie nie widzę niczego wartościowego w Smiths, Seiko czy Citizen etc. Wiem, że są dobrej jakości i to wszystko!

Brakuje mi tutaj tego smaczku, emocji czyli tego co tygryski lubią najbardziej..

Mimo wszystko staram się głośno nie wyrażać negatywnych opinii.

Widzę, że formują się 2 obozy o zupełnie innych potrzebach i budżecie.

Ja jestem za marką z historią, najlepiej małą manufakturą: Glycine, Stowa, Schaumburg, Sinn, Epos....etc

Może być lotnik, nurek, 39-44 mm

Jeśli zegarek będzie miał to coś i przemówi do mnie napewno kupię kolejną edycję..

Myślę, że wkrótce dojdzie do podziału i utworzenia 2 oddzielnych teamów. To kwestja czasu.

Bardzo trafnie to ująłeś, zegarek klubowy powinien mieć to "coś", tegoroczna Stowa, mimo iż była zupełnie nie w moich klimatach, to w 100% spełniała ten warunek.

Glycine, Sinn, Fortis, Stowa, ew. Epos są gwarancją tego, że uda się ten efekt osiągnąć i w edycji na 2011. Jeśli dojdą do tego fajne zmiany w kolorystyce/wyglądzie tarczy to jest szansa na naprawdę coś wyjątkowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timefactors pisze że nie ma już tych szafirowych wypukłych szkieł do SMITHS'a proponuje jakieś inne a cena przy 50 sztukach mówi ze taka sama by byla jak na stronce czyli 390 punds z recznym naciagiem to daje ponad 1900zl. Z kwarcem mówi że 80 pound mniej czyli ok 1500zl. Moim zdaniem sprawa umarła :). Za drogo. W kwocie 2000pln mozna pokusić się o cos bardziej wartościowego. Stowa jak widać była w naprawde dobrej cenie biorąc pod uwage dosyc duzą ingerencję naszą w zegarek bazowy...grawer wachnika....nie ma o czym mówić Timefactors za drogie. Proponuje żeby piotrkraków coś podpytał u Glycine jakie ceny by mogli zaoferować ( od samego Piotrka też to chyba zalezy :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ten zegarek jest "opakowany" w chińską katalogową kopertę, więc raczej nie... Firma robi tylko tarczę i gadżety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

a może jako bazę wybrać coś z oferty Mühle Glashütte.

Ta firma wygląda porządnie (w moim odczuciu), oferta dość zróżnicowana.

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

A ceny widziałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem, ale może przy zamówieniu kilkudziesięciu sztuk udało by się wynegocjować jakieś 2.000-2.500 zł za prosty model?

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timefactors pisze że nie ma już tych szafirowych wypukłych szkieł do SMITHS'a proponuje jakieś inne a cena przy 50 sztukach mówi ze taka sama by byla jak na stronce czyli 390 punds z recznym naciagiem to daje ponad 1900zl. Z kwarcem mówi że 80 pound mniej czyli ok 1500zl. Moim zdaniem sprawa umarła :). Za drogo. W kwocie 2000pln mozna pokusić się o cos bardziej wartościowego. Stowa jak widać była w naprawde dobrej cenie biorąc pod uwage dosyc duzą ingerencję naszą w zegarek bazowy...grawer wachnika....nie ma o czym mówić Timefactors za drogie. Proponuje żeby piotrkraków coś podpytał u Glycine jakie ceny by mogli zaoferować ( od samego Piotrka też to chyba zalezy :) )

Glycine wyraził chęć, choc czuje, ze im wiecej modyfikacji tym mniejsza chęć firmowania zegarka swoim logiem. Ale to byc moze tylko moje odczucia. Na chwile obecną podałem im co chcielibyśmy zmieniać i poprosiłem o wstępnie kalkulują. Myśle, że uda nam sie z nimi dogadać.

Na spotkanie wezmę dwa zegarki, żebyście mogli pooglądać wykonanie, koperty , etc.

3890.19AT-LB9.jpg

3863_002a.jpg

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.