Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cvo

Ten 1-szy ostatnio wrócił z czyszczenia (tarcza była pożółkła), przed ingerencją Pana zegarmistrza ANTIMAGNETIC nie był rozjechany.

Załączam zdjęcia werku i dekla.

Pozdrawiam.

atlanticworldmasterwerk.jpg

atlanticworldmasterdeki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A co z napisem SPECIAL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z xylogiem - o ile ten drugi jest bardzo sympatyczny (przynajmniej od strony "twarzy") to ten pierwszy budzi wiele pytań:

- bardzo dziwny napis Worldmaster

- napis "Specjal" - nie spotkałem się z takim umiejscowieniem

- podziałka minutowa i linie pionowa i pozioma nierówne - najprawdopodobniej powtórnie naniesione odręcznie

- napis na deklu Shockprotected - werk z incabloc i to samo na tarczy

- indeksy pozłocone, luma dziwna

- zastanawia mnie koronka i sekundnik, ale chwilowo nie mam zdania

ogólnie: nie odbieraj tego osobiście, ale nie nazwałbym go swoim ulubieńcem - co innego ten drugi - sam rozglądam się za takim w fajnym stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

" - napis na deklu Shockprotected - werk z incabloc i to samo na tarczy"

Tu nie byłbym takim purystą. Akurat takie zestawienie jest wg mnie dopuszczalne. Pamiętajmy, że Atlantic nie jest/był top-marką i takie niuanse, jak niepasujące opisy systemu antywstrząsowego to błahostka. Po prostu mogło im zostać trochę starych dekli i szkoda było je wyrzucić.

Na pewno zestawienie odwrotne tzn na tarczy Shock- a na deklu Incabloc to składanka.

Bo w werku, jak wiadomo, z czasem, w miarę potrzeb, podmieniano uszkodzone Shock- na Incabloc.

Takie dziwne Worldmaster opisuje Wojtek w swoim opracowaniu.

Szkoda, że nie mamy zdjęcia przed myciem tarczy. Ale nie jestem do końca przekonany o malowaniu napisów. Tyle różnych wersji napisów już widziałem, że mam porządnego wahacza przed formułowaniem zdecydowanych ocen...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cvo

Zdjęcie z przed czyszczenia:

atlantic1r.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No to z myciem tarczy ryzykowałeś, bo wyglądała całkiem nieźle.

Powiem tak: weź lupę i pooglądaj napisy przez lupę, pod różnym kątem padania światła.

Popatrz na nie w różnych miejscach i spróbuj sam wyciągnąc wnioski, czy to świeże napisy, czy nie.

Bo co miałem wyciągnąć z tych zdjęć to już napisałem. W sumie to sam nie wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cvo

Znalazłem ten "dziwny" napis Worldmaster w opracowaniu "Zegarki Atlantic, czyli pretekst do własnego wywodu na temat zegarmistrzostwa" autorstwa Wojciecha Kutermankiewicza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Tak jest, zaznaczyłem to już ze 2 posty wyżej.

Ogólnie to dość sympatyczny egzemplarz ci sie trafił. :)

I jest nad czym pomysleć i bazę zdjęć pooglądać znów.

Edytowane przez xylog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, iż nie było potrzeby go myć, ale to decyzja indywidualna właściciela - możliwe, iż część rzeczy, które wymieniłem wcześniej, powstało na skutek mycia, jednak w ogólnym zarysie będę się trzymał swej opini o wcześniejszej restauracji - widziałem zegarki, które odrestaurowano 20 i więcej lat temu a tu obserwuję w powiększeniu nierówności w podziałce minutowej - to tylko podejrzenie i przyda się jednak lupa

co do napisu Worldmaster w Specjalach to jestem przyzwyczajony do takiej formy

post-53152-0-53244600-1362944431.jpg

możliwe jest, iż w jakimś konkretnym modelu zastosowano inny krój liter, jednak zauważam pewną odmienność pomiędzy tym logo u wkutera a tum na zegarku cvo - odmienny zawijas z przodu przy "W", inaczej pochylone "t"

post-53152-0-36547500-1362945139_thumb.jpg

No, xylog, masz mnie - faktycznie jestem purystą i pedantem co nie zmienai faktu, że przyjmuję do wiadomości, iż w Atlantic'ach to różnie bywało. Jednakże jeśli chodzi o modele na rynek skandynawski i niemiecki (Varldsmastarur'y i Weltmeister'y) jasne jest, iż napis shockprotected często wystepował na deklach mimo, iż werk incablc (odwrotnie odpada) to w innych przypadkach to możemy tylko domyślać się powodów dlaczego na Worldmasterze jest dekiel z shock-. Może to być efekt podejścia ekonomicznego, jak sugerujesz, lecz również indywidualnej inwencji użytkowników i konserwatorów. Niewykluczone, że jednak najbardziej prawdopodobna jest wersja ekonomicznego podejścia bo zegarek pewnie wyglądał tak (i tu niespodzianka - jeszcze inne logo Worldmaster)

post-53152-0-40602300-1362946086_thumb.jpg

post-53152-0-40994500-1362946093_thumb.jpg

post-53152-0-15480600-1362946073_thumb.jpg

post-53152-0-56555900-1362946079_thumb.jpg

ot i zagwozdka ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cvo

ale z tym napisem "special" to faktycznie dziwne miejsce, przeglądam galerie przeróżne i nie rzuciła mi się w oczy ta lokalizacja

ps. muszę przyznać że mycie tarczy nie było konieczne, decyzja była podejmowana nie jako zaocznie (notabene żałuje jej :P), zegarki leżały w PL w szufladzie, niedawno sobie o nich przypomniałem i postanowiłem je dołączyć do kolekcji współczesnych zegarków. Więc rodzice byli łącznikami a że maja problem z elektroniką nie mogłem liczyć na zdjęcie (moja mama przesadziła opisując go przez telefon :P) no cóż, czegoś w życiu żałować czasem trzeba żeby za pięknie nie było

Edytowane przez cvo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

Pierwszy moj post i od razu wstawiam nowy zegarek : )

Podoba sie Wam?

Pozdrawiam.

post-60576-0-02822200-1363435924_thumb.jpg

post-60576-0-30330100-1363435929_thumb.jpg

Edytowane przez moosey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Zegarek tak, ale zdjęcie nie ;)

Musisz trochę popracować na fotkami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio mnie natchnął xylog, że warto coś współczesnego posiadać i chyba coś w tym stylu będę szuklał - mówię chyba bo fotka raczej nadgarstek niż zegarek prezentuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie bierz tego do siebie tylko wciśnij fajne fotki

post-53152-0-42374100-1462028839.jpg

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za mile slowo :) Ogolem rzecz biorac mozna odniesc bledne wrazenie iz tarcza jest niebieska, a w rzeczywistosci jest ciemno szara :P

Edit: Mam nadzieje ze zdjecia chociaz troche lepsze. Niestety nie mam aparatu i zdjecia robione telefonem :/

post-60576-0-95257900-1363436036_thumb.jpg

Edytowane przez moosey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli możemy traktować jakoby tego idealnego zdjęcia nie było :), może pokusisz się również o zdjęcie mechanizmu.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cvo
No to z myciem tarczy ryzykowałeś, bo wyglądała całkiem nieźle.

Nadal wygląda ładnie moim zdaniem, na tamtym zdjęciu kolory są nienaturalnie jasne. To zdjęcie lepiej uchwyciło stan faktyczny.

Co myślicie panowie ?

44905768.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Przede wszystkim chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post. (forum przeglądam już od dawna) Chciałbym pochwalić się moim Worldmasterem którego dostałem od dziadka i niedawno odnowiłem.

http://imageshack.us/photo/my-images/208/20130401122343.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/687/20130401122419.jpg/

A teraz mam pytanie. Znalazłem też innego ciekawego Atlantica. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć o nim parę słów? Zastanawiam się czy warto go odnowić.

http://imageshack.us/photo/my-images/716/20130401122449.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/203/20130401122512.jpg/

pozdrawiam

Edytowane przez Archon007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Przede wszystkim chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post. (forum przeglądam już od dawna) Chciałbym pochwalić się moim Worldmasterem którego dostałem od dziadka i niedawno odnowiłem.

http://imageshack.us...0401122343.jpg/

http://imageshack.us...0401122419.jpg/

A teraz mam pytanie. Znalazłem też innego ciekawego Atlantica. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć o nim parę słów? Zastanawiam się czy warto go odnowić.

http://imageshack.us...0401122449.jpg/

http://imageshack.us...0401122512.jpg/

pozdrawiam

zdjęcia trochę słabe ;) robiłeś coś z kopertą tego po dziadku??

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Archon, co robiłeś w ramach "odnowienia"?

My tu raczej nie jesteśmy wielbicielami malowanych tarcz, do chromowanych kopert tez podchodzimy z ostrożnością.

A w tym drugim, starszym, to chyba tylko szkło przeczyścić i może spróbować lekko przetrzeć tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkiełko było wymieniane, dodany pasek skórzany i ogólnie cały zegarek czyszczony. Tarczy nie malowałem koperty nie chromowałem.

Edytowane przez Archon007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic w tym zegarku nie rób, on jest przecież w dobrym stanie !

Możesz tylko to co w tym swoim - taką renowację to ja rozumiem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic poza zwykłą renowacją nie zamierzam robić z tego typu zegarkami. Zastanawia mnie co przedmówcy mieli na myśli mówiąc o chromowanej kopercie i malowanej tarczy? Nic takiego z nim nie robiłem, dziadek na pewno też nie, więc jeśli mogli byście coś więcej o tym powiedzieć?

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi