Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam sprzedaż mojej pajęczyny, wprawdzie jest na olx, ale dla zdecydowanego cena extra jak coś PW

PXL_20241022_064308769.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atl World.jpg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mój Worldmaster:

a1DSC06015.thumb.JPG.78309ec0c98c5042ca81efd572292d43.JPG

Odebrałem go dziś po naprawie i serwisie. To najpopularniejsza wersja, ale dla mnie ma szczególne znaczenie – w latach 90. zegarek ten nosił mój wujek, którego niestety nie ma już wśród nas. Zdjęcie Flatiron Building widoczne w mojej sesji (nieco nawiązującej oczywiście do konwencji popularnego portalu) wujek wykonał w 2004.

Pamiętam, jak bardzo imponował mi ten Atlantic około 1994 czy 1995 roku :) Uwielbiam taką konfigurację zegarków – lekki szlif na srebrnej tarczy, wskazówki i indeksy w złotym kolorze, a do tego krzyż „crosshair”. Chromowana koperta i stalowy dekiel są w niezłym stanie, tarcza też dobrze zachowana (w dwóch miejscach niewielkie uszkodzenia), wskazówki zostały zsynchronizowane, szkiełko musiało teraz zostać już wymienione, koronka sygnowana „a” – nie jestem jednak pewien, czy oryginalna od tego modelu. Rozstaw uszu 19mm, więc kupiłem do niego Hirscha Toronto:

a1DSC05961.thumb.JPG.e17268e39fdb7578033dacb2504c1bc2.JPG

I tu niestety pojawiło się coś, czego nie przewidziałem. Po pierwsze – jedno ucho jest chyba lekko uderzone, bo aby założyć część paska bez klamerki, musiałem się sporo namęczyć. A przede wszystkim – nawiercenia są tak blisko koperty, że po założeniu paska zauważyłem, że już są na nim otarcia… Nawet nie zdążyłem go założyć na rękę! Trudno, będę już tak nosił do zużycia tego skądinąd fajnego paska.

Niezależnie od tego – jest to dla mnie ważna pamiątka, a przy okazji potwierdzenie, jak efektownymi zegarkami są Worldmastery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Firaneczka 💛

20250301_070353.jpg

20250301_070054.jpg

20250301_071859.jpg

Edytowane przez SLAWEK 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako tło do zdjęć wykorzystano nowość na polskim rynku wydawniczym - ZEGARKI MECHANICZNE Historia, budowa, ważne marki, autorstwa Jakuba Filipa Szymaniaka i Tomasza Milera. Bardzo gorąco polecam! Kupujcie, czytajcie. Warto!

IMG_20250510_111342.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi