Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Aha, te co mam zle nie sa, ale i tez nie z tej bajki. Moze jakims cudem sie trafia, albo ktos na forum ma do sprzedania;> Hymm a takie wypelnienie mozna gdzies dostac;> To jest moj pierwszy Atlantic, zostawiam go sobie i chcialbym przywrocic mu stan oryginalnosci;) jak myslicie ile jest on wart jakbym dorwal oryginalne wskazowki;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jednak rację ma John, wskazówki takie jak pokazał w starszym modelu.

Sekundnik też taki, z przeciwwagą zakończoną łezką.

Koperta jednak nie jest taka sama, te z późniejszym logo mają cieńsze uszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszej fotce to wskazowki podobne do moich z tym ze sekundnik nie ten, i ja na minutniku czarny pasek mam nie do konca pociagniety, mozliwe ze z czasem sie wykruszyl. A na tym drugim zdjeciu to wskazowki sa tak jak w tym twoim ze starszym logiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To koperty około 39mm. podobne były dla modelu Prima i Super De Luxe. W modelu Prima było wyfrezowane miejsce na koronkę, w Super De Luxe (chyba) nie. Takie różnice ja zaobserwowałem w tych które miałem w ręku. Wielkość uszu w Primach ze starym i nowym logo jakoś nie zwróciła mojej uwagi, ale może za krótko je w reku trzymałem, albo konieczny byłby większy ilościowo materiał porównawczy, ale nie wymądrzam się bacząc, iż Xylog więcej Atlantic'ów dziennie przerzuca niż cegieł stachanowiec, ale jestem dociekliwy i temat uważam za wart zbadania.

emikras - to oczywiście ten sam zegarek i ma te wskazówki co ten starszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej;) nie mam co sie oszukiwac. Bede polowal na wskazowki. Ma ktos moze z was koronke i te zakonczenie do mechanizmu na sprzedaz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką średnicę zew. i wew powinien mieć ten pierścień?, poszperam.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John powinien wiedziec, ja nie wiem jaka ma byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A ja znalazłem takie coś:

atlanticWorldmasterPRIMA5392-121JEWELSdW

Godzinowa i minutowa zgadzają się, ale sekunda inna. Ale pasuje jak ulał.

Edytowane przez xylog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znalazłem takie coś:

Godzinowa i minutowa zgadzają się, ale sekunda inna. Ale pasuje jak ulał.

Nom, już wiem co mam szukać :) Może ktoś będzie miał na sprzedaż ;> Ale te co mam aktualnie założone to sa do innego modelu  czy wogóle z innej bajki ? zle nie wyglądaja jedynie ta sekundowa straszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Kwestia względna, w twoich nie pasuje mi ciemny kolor wypełnienia.

A sekunda? Łatwo nie będzie, cos takiego jak wskazówki do modeli z lat 50-tych praktycznie na rynku nie występują.

Szukaj do takiego werku Eta 1113, względnie 1100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowisz o kolorze tarczy? Czy tym czarnym na wskazowkach? No wiem ze ciezko. Nie musza byc z tych lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka w oryginale byla szklana? Plastikowa zmniejsza wartosc;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie, zawsze to była pleksa.

Tak, pisałem o wypełnieniu wskazówek. Pasowałoby coś beżowego, czy coś w tym guście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka w oryginale byla szklana? Plastikowa zmniejsza wartosc;>

Chyba faktycznie Jesteś początkujący (choć Prima na początek to całkiem niezły start). Szybki plexi to ówczesny standard. Pamiętam jak sam na swoim początku chciałem namówić zegarmistrza do założenia szkła na Atlantic'a, ale on się uśmiechał i odmawiał mówiąc, że skoro tak nie było to tak być nie powinno (właściwie to nie wiem czy to było wykonalne) - i miał rację.

Chwilowo chyba z tymi wskazówkami przyjdzie Ci się pogodzić, bo kupić właściwe to może być trudna sprawa i przyjdzie może poczekać, zatem podobnie jak Xylog sądzę, że właściwsze byłoby tu wypełnienie stylizowane na stare, czyli brudny beż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzieki za rady;) no to jest moj pierwszy atlantic;) ale ze sie trafil zadki okaz Prima to sam nie bylem tego swiadomy. zrobie jak mowocie tylko musze dorwac jakiegos pozadnego zegarmistrza. Kupilem jeszcze drugiego atlantica i jest w drodze do mnie;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z deklaracją udałem się dzisiaj do znajomego zegarmistrza zapytać o pierścień dociskowy dla @emikras`a. Jakkolwiek mam złe wiadomości, bo takiego pierścienia nie znalazłem, i dosłownie tak jak napisałem nie znalazłem, bo dostałem pudło z różnymi "resztkami" od mechaników i wygrzebałem kilka sądzę dość ciekawych drobiazgów. Nie mam dzisiaj w domu aparatu, więc pstryknąłem telefonem, kilka fotek, ale będę miał kilka pytań po wklejeniu zdjęć. Przede wszystkim o autentyczność czarnych tarcz od Worldmasterów. Pierwszy raz widzę koronkę z dużym A, ciekawe czy to oryginał czy produkcja "warszwska". Na koniec wygrzebałem z kopertą od worldmastera kilkanaście wskazówek, niektóre na pewno od atlantica, ale pozostałe zobaczymy.   Trafiło mi sie jak ślepej kurze ziarno, nawet nie pytajcie za ile to dostałem.Tak na deser to koronka z dużym A była z mechanizmem :)

post-57210-0-26280200-1379698123_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może wskazówki które kupiłeś bedą pasować do mojego ?? Może bedziesz chciał jakoś sprzedać ;> widzę sekundnik jakis ze strzałka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro przy świetle dziennym zrobię zdjęcia, to zobaczymy co to jest. Czy będę sprzedawał, jeszcze nie wiem.

Jestem bardzo ciekaw co z czarnymi tarczami, to są trudne do oceny tarcze, a mając na uwadze dotychczasowe doświadczenia z tymi tarczami, trzeba je bardzo dobrze"obfotografować" by móc je ocenić bez możliwości realnego oglądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Zasadas. Znalezisko bardzo fajne, ale czarne tarcze to trudno oceniać. Jeśli chcesz je przepuścić przez magiel to konieczne będą fotki w dużej rozdzielczości. Jeśli są oryginalne to możesz znaleźć na nie wielu zainteresowanych - i przyjdzie urządzić aukcję :D .

Przyznam, iż nie widziałem dotąd podrabianych koronek z wielkim "A" i nie wiem czy ktoś to robił lub robi. Wklej fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tarczami muszę zaczekać do jutra , ale z koronką możemy zacząć już teraz. Nigdy wcześniej nie miałem takiej koronki od Atlantica z taką literką "A". Czy to jest Oryginał czy dorabiana, zastępcza wersja.

post-57210-0-16399000-1379699230_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No .... jakby to ująć .... "A" to jest na pewno wielkie, ale z Atlantic'iem chyba nie ma wiele wspólnego. Za to mechanizm może się nadać do jednej z tych tarcz, które pozyskałeś. No i zaglądając do pudelka to pewnie wskazówki masz również (choć przypuszczam tylko po kształtach). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do koronki, to aż się uśmiechnąłem czytając twoją diagnozę, bo czego to ludzie nie wymyślą, i ile wysiłku są w stanie włożyć by zbliżyć się do oryginału.  Wkleję jeszcze kilka zdjęć tej koronki i powiem szczerze, że ma u mnie dożywocie jako przykład "narodowych możliwości" i oczywiście prawdopodobnie limitowanej ilości. :)

Dzięki za diagnozę.  

post-57210-0-34592700-1379699957_thumb.jpg

post-57210-0-62277200-1379699958_thumb.jpg

post-57210-0-04064200-1379699960_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi