Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PRGreg

RENOWACJA SKRZYŃ STARYCH ZEGARÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Może plotę głupoty, ale ja bym skleił listwę dolną z drzwiczkami.

Przy politurowaniu stosujesz pumeks?

Jezeli juz to chyba gore i dol bo inaczej bedzie skrzywienie w osi pionowej

Narazie  o politurowaniu doweidzalem sie cos z tej strony http://zbr.info.pl/Politura%20szelakowa%20z%20tamponu.html

Musze przyznac ze juz probowalem nakladac politiure na bokach oraz gorze i spodzie zegara przy pomocy pedzla . Mam juz 4 warstwy  i wyglada to niezle , wazne jest aby zworcic  na odparowywanie alkocholu  wymieszanego z szelakiem ok 10%   Na jednym boku mam minimalne zacieki ktore wczoraj delikatnie zeszlifowalem ale chyba bede musial calosc zmyc i na nowo politure zalozyc ...

Na temat pumeksu nic nie wiem , gdzie cos juz na ten teamt czytalem ale jestem cienki Bolek .Sciane tylna  mam w sciskach aby sie wyprostowala ...

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw bejca a potem politur a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoc politura sie na bejcy nie bedzie trzymala ale ja zabejcowalem gore skrzyni  ktorej i tak z dolu  nie bedzie widac a potem dwa razy polozylem politure . Nie wygalda to az tak zle nic nie zeszlo a za to bejca  zamaskowala  wszystkie przebarwienia  ale zakryla tez  uklad wlokien drewnianych , tak ze to jest polowczne zwyciestwo ....

Byl u mnie wyuczony w tym zawodzie stolarz ktory zaproponowal zeszlifowanie drzwiczek oraz  calego frontu tylu skrzyni  bo jest na nich  polozony fornir o ok 1mm  grubosci tak ze wedlug niego  1/10 spokojne moge zeszlifowac  i zaproponowal to zrobic  mechanicznie  przy pomocy szlifierki tasmowej lub oscylacyjnej o drobnej ziarnistosci papieru  siciernego .... Nie przekanal mnie za bradzo do tego wiec prosilbym  kolegow  o zdanie na ten temat .

Uszkodzilem przy skladaniu drzwi  fornir ktory sie odlamal  i mam teraz dwie dziury w drzwiach , co mam  z tym zrobic . Wedlug tego znajomego przy szlifowaniu zatrza sie widoczne pekniecia  a w miescje w ktorym jest brak forniru mam przelozyc go  z innego miesca np z pod kolumienek , ale jestem tez do tego nie przekonany

.3jgb.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Masz oddział w Tarnowskich Górach na ul. Krakowskiej 10  - nie prowadzi  takiej sprzedazy  .

Rakol 25 mozna dostac  w Gliwicach na Zabrskiej jak dobrze pamietam  21

Rakol 25 zostal mi odradzony  na korzysc kleju kostnego .

Reszte kupilem wczoraj na targu staroci w Bytomiu  i chyba w  Praktikerze .

Tak wygalda w tej chwili  tyl od skrzyni po wstawce uszkodzonego forniru  .

1. za zniszczenie jej  dostalem opr,

2. za  mycie woda dostalem tez opr  

3. za  skrocenie ramiaka to samo

:(

sfnj.jpg

a tak wygladaja drzwiczki

o1u2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeden problem - a otóż gdzie dostane kawałek forniru który będę mógł zabejcować ? Poniżej daje zdjęcia tego co mam, poszczerbiony i myślałem, żeby go zastąpić nowym - reszta zegara jak widać wyczyszczona ze starej farby..

post-62041-0-11434800-1376072318_thumb.jpg

post-62041-0-57065600-1376072328_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na znanym serwisie aukcyjnym Do wyboru do koloru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nakładać taki fornir ? Jedni mają ale mówią ze tylko maszynowo ?! na gorąco jak sie nie myle !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - bo to pasiak.

Jak dobrze widzę potrzebujesz flader.

To powyżej należy włożyć do teczki z domysłami, bo zdjęcia są takie, że trudno rozpoznać nawet, że to dąb.

A reszta - wujek Google na wszystko odpowie.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Mam prośbę do tych z Was którzy bawią się trochę drewnem.

Zaczynam renowację bardzo zniszczonej skrzyni i potrzebuję kawałki starego forniru orzechowego może być z politurą.

To nie muszą być duże arkusze powiedzmy 20 x10 10x10 10x15cm do wykonania różnego rodzaju wstawek.

Prozę o info na priv

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - bo to pasiak.

Jak dobrze widzę potrzebujesz flader.

To powyżej należy włożyć do teczki z domysłami, bo zdjęcia są takie, że trudno rozpoznać nawet, że to dąb.

A reszta - wujek Google na wszystko odpowie.

Co to jest flader?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doczytałeś do końca, ale co tam ;)

Tylko wyjątkowo dla Ciebie.

Zgaduj :D

D__BY.jpg?template=generic

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl u mnie wyuczony w tym zawodzie stolarz ktory zaproponowal zeszlifowanie drzwiczek oraz  calego frontu tylu skrzyni  bo jest na nich  polozony fornir o ok 1mm  grubosci tak ze wedlug niego  1/10 spokojne moge zeszlifowac  i zaproponowal to zrobic  mechanicznie  przy pomocy szlifierki tasmowej lub oscylacyjnej o drobnej ziarnistosci papieru  siciernego .... Nie przekanal mnie za bradzo do tego wiec prosilbym  kolegow  o zdanie na ten temat .

Uszkodzilem przy skladaniu drzwi  fornir ktory sie odlamal  i mam teraz dwie dziury w drzwiach , co mam  z tym zrobic . Wedlug tego znajomego przy szlifowaniu zatrza sie widoczne pekniecia  a w miescje w ktorym jest brak forniru mam przelozyc go  z innego miesca np z pod kolumienek , ale jestem tez do tego nie przekonany

Robiąc nawet takiego zwykłego ślazaka powinieneś zapomnieć o papierze ściernym, a już użycie szlifierki taśmowej musi skończyć się masakrą. Także szlifierka oscylacyjna zostawi trudne do usunięcia ślady w poprzek włókien.

Zastosowanie papieru ściernego powoduje otwarcie porów w drewnie i będzie wymagało dodatkowych zabiegów zamykających je. Do wyrównania forniru po wykonaniu wstawek używaj jedynie cykliny prowadzonej wzdłuż włókien (zamiast cykliny można użyć kawałków szkła o prostych krawędziach, ale potrzebne rękawice ochronne) a później wełny stalowej o malejącej gradacji, też wzdłuż włókien! Szlifując wełną przecieraj wilgotną gąbka powierzchnię drewna, po wyschnięciu pojawią się podniesione włókna, które szlifujesz. I tak do momentu, aż nic się już nie podniesie. Z pyłu powstałego przy szlifowaniu możesz zrobić szpachlówkę dodając nieco lakieru nitro. Zastosujesz ja do zamaskowania drobnych ubytków forniru, do większych musisz wykonać wstawki.

Wtedy bejca i pokost (ew. olej). Ja używam pokostu lnianego rozcieńczonego terpentyną balsamiczną. Jeżeli chcesz mieć lepszą kontrolę nad kolorem bejcy możesz użyć pokostu przed bejcowaniem. Jak Ci się nie spodoba kolor, możesz bejcę zmyć a i sama bejca nie wnika wówczas tak głęboko. Politurowanie to następny etap.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co do flader hmm dodaje dodatkowe zdjęcia n

1 - tył zegara, bez farby również brak w fornirze

2- bok do wymiany

3 - drugi bok goły bez farby, fornir dobry.

post-62041-0-89427900-1376227413_thumb.jpg

post-62041-0-27608300-1376227427_thumb.jpg

post-62041-0-73173400-1376227432_thumb.jpg

Edytowane przez Aldik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flader, fladrowanie lub mazera to malarska technika wytwarzania rysunku słojów drewna szlachetnego na tańszym materiale.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podam Ci stronę internetową Pana Zbigniewa Romana, który zajmuje się renowacją i konserwacją starych mebli i również starych skrzyń zegarowych.

Opisał wszystko bardzo szczegółowo, włącznie z adresami sklepów, w których można kupić różne materiały i kleje.

Myślę, że znajdziesz tu dużo informacji, które będziesz mógł wykorzystać przy renowacji swojego zegara.

http://zbr.info.pl/Wstep%20do%20pracowni.html

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flader, fladrowanie lub mazera to malarska technika wytwarzania rysunku słojów drewna szlachetnego na tańszym materiale.

Chyba żartujesz - to przecież szczyt w Paśmie Radziejowej w Beskidzie Sądeckim (871 m).

No dobra - co na to SJP ?

► flader

1. kolorowe chorągiewki na sznurku służące do ograniczenia terenu polowania z wytropioną zwierzyną; fladra;

2. naturalny rysunek słojów drewna lub żyłek kamienia o zawiłym lub splątanym układzie, wykorzystywany w rzemiośle artystycznym; mazer, mazerunek;

3. imitacja rysunków słojów malowana na drewnie w celu zastąpienia kosztownych oklein szlachetnych gatunków drewna; mazer, mazerunek

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O nie, sam to wymyśliłeś, żeby wyszło na Twoje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym lub  w jakim pojemniku nalezy trzymac rozrobiona politure . 

Mam do tego celu maly sloiczek z wieczkiem ale pod nim  zaczyna mi sie politura krystalizowac ...

Moze ktos z kolegow ma jakis pomysl ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

► flader

1. kolorowe chorągiewki na sznurku służące do ograniczenia terenu polowania z wytropioną zwierzyną; fladra;

2. naturalny rysunek słojów drewna lub żyłek kamienia o zawiłym lub splątanym układzie, wykorzystywany w rzemiośle artystycznym; mazer, mazerunek;

3. imitacja rysunków słojów malowana na drewnie w celu zastąpienia kosztownych oklein szlachetnych gatunków drewna; mazer, mazerunek

Pyt.:czym się różni wróbel i dlaczego?

Odp.: tym, że ma dwie nogi a szczególnie lewą. :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym, że ma lewą nóżkę bardziej niz prawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi